ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η κλιματική αλλαγή κύρια αιτία για τις καταστροφικές βροχοπτώσεις


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013, 15:49
   
Ανακοίνωση εξέδωσε το Δίκτυο Μεσόγειος ΣΟΣ σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τη νεροποντή της Παρασκευής 22/2/2013. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η Πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψη της στους προληπτικούς σχεδιασμούς της το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, εξαιτίας του οποίου αυξάνεται η ένταση των φυσικών φαινομένων, με τις γνωστές συνέπειες.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται το επίδομα των 360 ευρώ

Μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν οφείλουν εισφορές δικαιούνται το επίδομα των 360 ευρώ. Ποια τα κριτήρια για την καταβολή του.
Μόνο οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών θα πρέπει, σύμφωνα με

Ο «πόλεμος των ταμπλετών»

Νέα επεισόδια στον ολοένα εντεινόμενο ανταγωνισμό των κατασκευαστών υπολογιστών - ταμπλετών (tablets) έχει να επιδείξει η διεθνής έκθεση κινητής τηλεφωνίας "Mobile World Congress",

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας

Συνεδριάζει την 1η Μαρτίου και ώρα 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στην Κυπαρισσία.
Στην πρόσκληση που υπογράφει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μπασδάνης περιλαμβάνονται για συζήτηση και λήψη αποφάεων 15 θέματα.

Αναλυτικά: .....


1. Δακοκτονία έτους 2013 (Έγκριση αποφάσεων Τοπικών Συμβουλίων Δ. Τριφυλίας).

«Τα νέα από το Ανάκτορο του Νέστορος…»

Δύο μεγάλα έργα για τη προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Ιούλιο του 2011,στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου –Ιονίων Νήσων 2007-2013».
Από τις10 Δεκεμβρίου του 2012 ο αρχαιολογικός χώρος έχει κλείσει για τους επισκέπτες.
Ωστόσο , όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο τύπου , η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων επιδιώκει να διατηρήσει ζωντανή την επικοινωνία του Ανακτόρου με το κοινό για όσο διαρκέσουν οι εργασίες.
Έτσι χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας σαν ένα παράθυρο

102 χρονών ο Ξενοφών Λίτσας - Zει σήμερα στη Βάλτα Τριφυλίας

Γεννημένος στις 15 Αυγούστου του 1911, ο Ξενοφών Λίτσας στα 102 του χρόνια ζει σήμερα στη Βάλτα Τριφυλίας. Εχοντας στις πλάτες του περισσότερο από έναν αιώνα και έχοντας ζήσει πολλές σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας αυτής της χώρας, είναι ίσως ο γηραιότερος άνθρωπος στη Μεσσηνία. Τον συναντήσαμε μια ηλιόλουστη μέρα του χειμώνα στο χωριό του, όπου έχοντας ντυθεί καλά απολάμβανε τη ζεστασιά του ήλιου καθισμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του. 

Με μνήμη που θα τη ζήλευαν πολλοί νεότεροί του, μας μίλησε για  διάφορες στιγμές της ζωής του. Μας διηγήθηκε ότι γεννήθηκε στη Βερεστιά, που είναι πάνω από τη Μεταξάδα. Παντρεύτηκε το 1940 και έκανε 5 παιδιά. Στο χωριό του μας είπε

Μεγάλη τραγωδία… Νεκρός 24χρονος μοτοσικλετιστής από τη Νεα Κορωνη

Συγκλονισμένη η περιοχή της Κορώνης και της Αίπειας. Ενα ακόμη νέο παιδί έφυγε από την ζωή. Θρηνεί για το μεγάλο κακό! Θανάσιμα τραυματίστηκε σήμερα στις 12:10 μ.μ. o 24χρονος Πέτρος Μαλιώτης του Κωνσταντίνου από τη Νέα Κορώνη, η μηχανή του οποίου ξέφυγε από την πορεία της για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγω και ανετράπη. Το τραγικό περιστατικό έγινε στο 8ο χλμ. Κορώνης – Ριζόμυλου στο ύψος των Κόμπων στο ρεύμα προς Κορώνη. Ο γιός του Κώστα Μαλλιωτη, ενός αγαπητού πολίτη σε όλη την περιοχή με ανησυχίες και αγωνες για τα κοινά που εχει άλλη μία κόρη

Κυπαρισσία: Κλοπή χρυσαφικών αξίας 20.000 ευρώ από σπίτι

Χρυσαφικά αξίας 20.000 ευρώ αφαίρεσαν άγνωστοι διαρρήκτες από κατοικία στην περιοχή της Κυπαρισσίας το απόγευμα του Σαββάτου χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν. 

Οι διαρρήκτες φαίνεται ότι χτύπησαν την διώροφη οικία τις ώρες από νωρίς το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ, που οι ιδιοκτήτες του σπιτιού απουσίαζαν. 

Επιστρέφοντας διαπίστωσαν ότι είχε παραβιαστεί η μπαλκονόπορτα του σπιτιού και ότι έλειπαν τα χρυσαφικά.


Επίσης διάρρηξη έγινε σε μπαρ της Κυπαρισσίας η οποία διαπιστώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Ξεκινά η ηλεκτρονική αίτηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος

news247 20 Ιανουαρίου 2022 15:02 Η ...