ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΠΛΑΤΗ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ (ΦΩΤΟ)



Έγινε ο καθαρισμός από τα χορτάρια στο νεκροταφείο του Αγ. Αθανασίου,

Ρεκόρ αφίξεων τουριστών στο 9μηνο του 2014

 ΑΠΟ ΕΘΝΟΣ On Line
15:05 15/1


Ξεπέρασαν τα 20,7 εκατομμύρια οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αύξηση που φθάνει σε ποσοστό 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο ίδιο διάστημα να φθάσουν τα 12 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη

Tο μαγικό κόλπο για να βγει ο φελλός ενός μπουκαλιού στο λεπτό

Σε όλους μας έχει τύχει να θελήσουμε να ανοίξουμε ένα μπουκάλι με κρασί και να μένει ο μισός

ΟΑΕΔ: Ανανέωση της κάρτας ανεργίας με ένα «κλικ»

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες θέτει σε εφαρμογή ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.
Ειδικότερα, οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών, πλην της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, μπορούν να ανανεώνουν τα δελτία ανεργίας και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για όλες τις λοιπές παροχές χωρίς να προσέρχονται στα ΚΠΑ2 του Οργανισμού, αλλά με απλά «βήματα» μέσω της ιστοσελίδας www.oaed.gr.

Συγκεκριμένα, μπορούν, με τη χρήση των απαραίτητων κωδικών, να έχουν πρόσβαση, γρήγορα και

Εκβίαζε μέσω Facebook και της ζητούσε 5.000 ευρώ

ΑΠΟ http://www.zougla.gr/
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015, 


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, εξιχνιάστηκε υπόθεση εκβίασης και συκοφαντικής δυσφήμησης μέσω διαδικτύου, με θύμα μία 44χρονη. Για αυτήν την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 48χρονου.
Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία της 44χρονης, σύμφωνα με

Στις 10 Φεβρουαρίου δημοπρασία για το Γαργαλιάνοι - Ρωμανού

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/52904-dimoprasia-gargalianoi-romanoy


Στις 10 Φεβρουαρίου δημοπρατείται στην Τρίπολη, στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η ολοκλήρωση του πολύπαθου δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, προϋπολογισμού 10.335.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την περίληψη της διακήρυξης, η προθεσμία υλοποίησης του έργου είναι 6 μήνες, ενώ χρηματοδοτείται από «πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με τη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΠΙΝ 2007-2013». Είναι σίγουρο ότι το έργο δε θα προλάβει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2015, όπως προβλέπεται, από το ΔΕΠΙΝ (από το ΕΣΠΑ) - και το μεγαλύτερο μέρος του, αν όχι όλο, θα χρηματοδοτηθεί από το επόμενο ΕΣΠΑ.
Ο νέος δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, που ξεκίνησε από το Γ’ ΚΠΣ και συνεχίστηκε στο ΕΣΠΑ αλλά έμεινε στη μέση, είναι μήκους 11,85 χιλιομέτρων. Η αρχή του βρίσκεται επί της υφισταμένης εθνικής οδού δυτικά της πόλης των Γαργαλιάνων και το τέλος του επί της εθνικής οδού στα ανατολικά του Ρωμανού. Για τη σύνδεση με το επαρχιακό δίκτυο προβλέπονται τέσσερις ισόπεδοι κόμβοι και ένας αριθμός αποκαταστάσεων του θιγόμενου αγροτικού δικτύου, μαζί με τις απαιτούμενες αποκαταστάσεις των προσβάσεων στις παρακείμενες του νέου οδικού τμήματος ιδιοκτησίες.
Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή των υπολειπόμενων εγκάρσιων τεχνικών έργων (οχετών) στα μη κατασκευασμένα τμήματα της νέας οδού και στα λοιπά οδικά έργα, καθώς και ολοκλήρωση κατασκευής των γεφυρών στο δρόμο προς Μάραθο και κοντά στο Ρωμανού (γέφυρα στον ποταμό Σελά). Προβλέπεται επίσης η κατασκευή των τάφρων, η σήμανση και η ασφάλιση του οδικού τμήματος.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο ανάδοχος του έργου που ξεκίνησε από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με ενημέρωση του διευθυντή Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας στην Οικονομική Επιτροπή. «κατέθεσε αιτήματα για αποζημίωση, λόγω της διάλυσης της σύμβασης και των καθυστερήσεων στην εκτέλεσή της από υπαιτιότητα του κυρίου του έργου, συνολικού ποσού 44.092.654,06 ευρώ πλέον αναθεώρησης (όπου προβλέπεται) και ΦΠΑ. Ο ανάδοχος άσκησε την από 18-11-2013 αίτηση θεραπείας ενώπιον του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, επί της οποίας δεν εκδόθηκε απόφαση μέχρι σήμερα».



 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/52904-dimoprasia-gargalianoi-romanoy

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας για τα Σχέδια Βελτίωσης

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας  

Ελαιόλαδο: Οι Τιμές στις 11 Ιανουαρίου 2015

Κατά την διάρκεια των εορτών παρατηρήθηκε ως συνήθως πτώση των συναλλαγών σε όλες τις μεσογειακές αγορές.
Στο μεταξύ στην Ιταλία έληξε η συγκομιδή ενώ κλίνει προς το τέλος της αυτές τις ημέρες και συγκομιδή στην Ελλάδα και θα ακολουθήσει γρήγορα και το τέλος συγκομιδής στην Ισπανία όπου το μεγαλύτερο μέρος του ελαιοκάρπου έχει πια συλλεχθεί επιβεβαιώνοντας τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις  πριν την έναρξη της συγκομιδής όσον αφορά τον όγκο της φετινής

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ