ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ανακαλύφτηκαν μυστηριώδεις τάφοι στο Κάτω Κουφονήσι

Σπάνια "διαμάντια" στον πάτο της θάλασσας στο Κάτω Κουφονήσι. Οι τάφοι που ήρθαν στο φως. Τι δηλώνει η έφορος αρχαιοτήτων, Φωτεινή Ζαφειροπούλου
         Οι άνθρωποι που κατοίκησαν το μικρό, αλλά διόλου ασήμαντο νησάκι του Αιγαίου, φαίνεται ότι είχαν αναπτύξει μια αρκετά οργανωμένη κοινωνία, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μόλις τώρα αρχίζουν να βλέπουν το φως.
«Στο Κάτω Κουφονήσι, την εποχή του πρωτοκυκλαδικού κόσμου, δηλαδή τέλος 4ης με 3η χιλιετία π. Χ., έχουν βρεθεί περίεργα πράγματα. Το πρώτο είναι ότι στο μοναδικό μη συλημένο νεκροταφείο

Ως την Παρασκευή οι αιτήσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας

Αθήνα 
Μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν τις υπεύθυνες δηλώσεις των οφειλετών για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Η προθεσμία αυτή είχε τεθεί με δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή διάταξης του Ν. 4224/2013 (άρθρο 2, παρ. 2α) η οποία ορίζει ότι «κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού

Πιο εύκολη η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων εγκληματιών στην ΕΕ

Πιο εύκολα θα μπορούν πλέον οι αρχές των κρατών μελών να προβαίνουν στη δέσμευση και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές ενέργειες, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ενέκρινε το ΕΚ την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου. Σήμερα, δεσμεύονται και δημεύονται λιγότερο από το 1% των εσόδων από εγκλήματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η παραχάραξη, η εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο όπλων. Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς.

«Θα πρέπει να ακολουθούμε τα χρήματα πέρα από τα εθνικά σύνορα και να προβαίνουμε σε κατάσχεση

Έκλεψαν χρυσαφικά από σπίτι στους Γαργαλιάνους

Κάτοικος Γαργαλιάνων κατήγγειλε στην Αστυνομία τη διάρρηξη και κλοπή της κατοικίας του

Απαλλάσσονται από τα βιβλία αγρότες με τζίρο 15.000 και επιδοτήσεις 5.000 ευρώ

Να εκπληρώνουν και τα δύο κριτήρια για τον τζίρο πωλήσεων και τις ενισχύσεις που λαμβάνουν θα πρέπει οι αγρότες που θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, εκτός αν δεν εισπράττουν ενισχύσεις ή δεν πραγματοποιούν πωλήσεις προϊόντων τους. Με απόφαση Θεοχάρη ορίζεται ότι:
1. Απαλλάσσονται, από 1.1.2014, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους

Α΄ Τοπικό Μεσσηνίας: Την Τετάρτη η 22η Αγωνιστική! Δείτε το Πρόγραμμα!

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, λόγω Αποκριάς, θα διεξαχθεί η 22η Αγωνιστική της Α΄Τοπικής Κατηγορίας με τους παρακάτω αγώνες:

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ
ΠΥΛΟΥ Τετάρτη 26/02/14 15:30 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ 
ΜΕΛΙΓΑΛΑ Τετάρτη 26/02/14 15:30 

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ Τετάρτη 26/02/14 15:30 

ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ 

Μεσσηνία: Ημερίδα με θέμα "Αναθεώρηση ΚΑΠ 2014-2020 – Εγκατάσταση Νέων Γεωργών"

Ημερίδα με θέμα «Αναθεώρηση ΚΑΠ 2014-2020 – Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ» με εισηγητές τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, τους Δ/ντές Δνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τριφυλίας & Μεσσηνίας Αντώνη Παρασκευόπουλο και Ιωάννη Κυριακόπουλο αντίστοιχα και τις γεωπόνους της ΔΑΟΚ Σπ. Μέσσα και Κ. Τσεμεντζή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Π. Αλευράς ανοίγοντας την ημερίδα είπε:

Δήμος Τριφυλίας: 5η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου. 4. Παραχώρηση Σχολικού Κτηρίου Τ.Κ. Πλάτης στον Πολιτιστικό Σύλλογο απανταχού Πλατιανών η Καναλουπού.

5η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας έτους 2014 Σας καλούμε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, οδός Δημαρχείου 2 - Κυπαρισσία, την 28η του μηνός Φεβρουαρίου του έτους δύο χιλιάδες δέκα τέσσερα (28-02-2014), ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.00, για τακτική συνεδρίαση και λήψη αποφάσεων, στα πιο κάτω θέματα:
1. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ