ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΦΙΛΙΑΤΡΑ: ΑΓ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΠΑΡΑΜΟΝΗ (ΦΩΤΟ)

Tο σπάνιο πουλί που μιμείται διάφορους ήχους!

Το lyre bird (ή πουλί-λύρα ή μήνουρος) μοιάζει αρκετά με το παγόνι και είναι ένα αποδημητικό πτηνό που το συναντάμε στη νοτιοανατολική Αυστραλία.
Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το γεγονός ότι δημιουργεί το δικό του εντυπωσιακό κελάηδισμα, με τη διαφορά όμως ότι μιμείται με ακρίβεια τους ήχους των άλλων πτηνών, με σκοπό να προσελκύσει τα θηλυκά!

Έχει ένα τεράστιο φωνητικό εύρος και μπορεί να μιμηθεί τις φωνές 20 και πλέον πτηνών, οι οποίες

Βρήκαν τη χαμένη Ατλαντίδα;

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ανακάλυψαν τη χαμένη Ατλαντίδα καθώς ερευνητικά υποβρύχια

Έγγραφο του Δήμου Τριφυλίας για τα Αστυνομικά Τμήματα

 ΠΡΟΣ 
Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας



Κοινοποίηση:
1. Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη 
2. Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας 
3.  Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας
4. Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων
5.       »            »      Κοπανακίου

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παράταση τεχνικού ελέγχου δικύκλων μοτοσυκλετών από τα ΚΤΕΟ & Ι.ΚΤΕΟ ενως 25 Μαΐου

Μέχρι και την 25/5/2013 παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία για τεχνικό έλεγχο των Δικύκλων

ΗΠΑ: Κατασκεύασαν όπλο με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή

Επιτυχής ήταν δοκιμή του πρώτου όπλου που κατασκευάστηκε από τρισδιάστατο εκτυπωτή, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian.

Πρόκειται για ένα περίστροφο κατασκευασμένο από πλαστικό. Τα σχέδια και την υλοποίηση του όπλου ανέλαβε η εταιρεία Defense Distributed.

Η δοκιμή έγινε στο Όστιν του Τέξας, στις ΗΠΑ, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η είδηση για την

Σε μία εβδομάδα λήγουν τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια

Σε μία εβδομάδα λήγουν τα μαθήματα τα Γυμνάσια και Λύκεια, δηλαδή σε τρεις ημέρες μετά την επιστροφή των μαθητών από τις διακοπές  για τις αργίες του Πάσχα.
Τα Δημοτικά σχολεία συνήθως λήγουν στις 15 Ιουνίου που είναι ημέρα Σάββατο, οπότε, όταν αυτό συμβαίνει κλείνουν μία ημέρα νωρίτερα δηλαδή στις  14 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή.

Μετά τη λήξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013, για τις

Αγαπημένος των Κινέζων ο Σπανούλης

Μέχρι την Ασία έφτασε η χάρη του Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ψηφίστηκε

Εκτεταμένους ελέγχους στα δάνεια ετοιμάζει η εφορία


Εντολή στις ελεγκτικές υπηρεσίες να «φακελώσουν» υπόπτους για φοροδιαφυγή πελάτες τραπεζών με βάση το ύψος των στεγαστικών και καταναλωτικών τους δανείων, το ποσό της τοκοχρεολυτικής δόσης και την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να εντοπιστούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και εικονικού πόθεν έσχες.

Σήμερα η κηδεία του σπουδαίου σκηνοθέτη Λευτέρη Βογιατζή


Συγγενείς και φίλοι θα αποχαιρετήσουν σήμερα τον σπουδαίο θεατράνθρωπο Λευτέρη Βογιατζή, που

Ξεκινούν στις 15 Ιουνίου δρομολόγια για Καλαμάτα - Κρήτη

Ξεκινούν για άλλη μια χρονιά τα καλοκαιρινά δρομολόγια στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καλαμάτας με την Κρήτη, με το «Βιντζέτσος Κορνάρος» της ΛΑΝΕ. Το πρώτο δρομολόγιο, όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο ναυτιλιακός πράκτορας Βασίλης Σπ. Μανιάτης, θα γίνει στις 15 Ιουνίου και θα εκτελείται ένα κάθε εβδομάδα μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.
Η εταιρεία έχει κρατήσει και για φέτος αρκετά χαμηλές τις τιμές των εισιτηρίων, τόσο των επιβατών όσο και των αυτοκινήτων. Σε σχέση δε με αυτές που ισχύουν από Πειραιά, κάποιος μπορεί να ταξιδέψει από Καλαμάτα για Κρήτη με τα μισά λεφτά.

Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας του δάσους της Ελαίας

Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας του δάσους της Ελαίας με πορεία μέσα σε αυτό πραγματοποίησαν χθες σύλλογοι, φορείς και απλοί πολίτες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αντιδρώντας στα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για τη δημιουργία εξοχικών κατοικιών. Η μέρα που παραδοσιακά ο κόσμος από την ευρύτερη περιοχή μαζεύεται στο δάσος της Ελαίας για να γιορτάσει την Πρωτομαγιά, αποτέλεσε αφορμή ώστε ακόμη μια φορά από αρκετούς φορείς να ακουστεί η φωνή τους - φωνή που είναι αντίθετη με την σχεδιαζόμενη επένδυση.
Για ακόμη μια φορά τις φωνές τους με αυτές των συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής ένωσαν

Στο κέντρο της Καλαμάτας: Από διαρροή προπανίου η έκρηξη στο χρυσοχοείο

Σε διαρροή προπανίου οφείλεται η ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Καλαμάτας, λίγο μετά τις 9 το πρωί του Μεγ. Σαββάτου, στην  οδό Κολοκοτρώνη: Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις μέχρι τώρα έρευνες της Αστυνομίας, ενώ αναμένεται και το πόρισμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΓΑΔΑ.
Πάντως μέχρι και χθες οι ζημιές από την έκρηξη δεν είχαν αποκατασταθεί σε πολλά καταστήματα, καθώς μεσολάβησε η αργία του Πάσχα. Σε κάποια τα ρολά ήταν κατεβασμένα και οι προθήκες άδειες, ενώ σε κάποια άλλα είχαν τοποθετηθεί πρόχειρα χαρτόνια, γιατί δεν υπήρχε ο χρόνος για να αντικατασταθούν οι τζαμαρίες.
Η έκρηξη σημειώθηκε σε εργαστήριο κοσμημάτων και η χρήση μπουκάλας προπανίου είναι κάτι το

Ολοκληρώνεται η γέφυρα (το ένα ρεύμα) του Περιμετρικού στο Νέδοντα

Σε πολύ καλή πορεία φαίνεται πως βρίσκεται το έργο της κατασκευής της μεγάλης γέφυρας στο

Φιλιατρά: Πρόγραμμα Εορτασμού Αγίας Μαύρας 2013

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ