ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Πράγματα που δεν θα ξέραμε, εάν δεν υπήρχε ο κινηματογράφος

1. Πάντα ένας από δύο πανομοιότυπους δίδυμους είναι σατανικός.

2. Εάν πρόκειται να απασφαλίσεις μια βόμβα, όποιο καλώδιο και να κόψεις είναι το σωστό....

3. Σε σκηνή καράτε, εάν οι αντίπαλοι είναι πολλοί μη νοιάζεσαι γιατί θα περιμένουν καρτερικά να σου επιτεθούν ένας-ένας.

4. Όταν σβήσεις το φως της κρεβατοκάμαρας, τα πάντα θα είναι ακόμη ορατά και λίγο μπλε.

5. Οι ξανθές και όμορφες μπορεί να είναι και διάσημες νευροχειρούργοι σε ηλικία 22 ετών.

6. Αντί για σφαίρες, οι μεγαλομανείς κακοί προτιμούν πολύπλοκους μηχανισμούς για να σκοτώνουν (π.χ. λέιζερ που λιώνει πάγους που μετακινούν βράχους που πιέζουν λεβιέδες προς απελευθέρωση καρχαριών).

Β΄ Κατηγορία : 1ος Όμιλος αποτελεσματα 9ης αγωνιστικης

(9η αγωνιστική)

ΑγώναςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏραΔιαιτητέςΑποτέλεσμα
1.ΑΟΕΣΩΜ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Σ. ΜΑΝΕΣΙΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΣΜΣάββατο19/11/1114:30ΜΠΛΑΝΑΣ Γ., ΚΑΣΚΑΝΗΣ Φ., ΜΑΚΡΗΣ Ε.2-1
2.ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ - ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣΣάββατο19/11/1115:00ΞΗΡΟΚΩΣΤΑΣ Κ., ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Α., ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Κ.0-0
3.Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣΣάββατο19/11/1115:00ΣΚΟΡΔΟΣ Η., ΤΣΟΠΑΝΑΚΗΣ Χ., ΤΣΙΡΜΠΑΣ Ν.2-2
4.Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - ΑΠΣ ΑΡΙΣΔΩΡΙΟΥΣάββατο19/11/1115:00ΤΟΥΡΛΟΜΟΥΣΗΣ Ν., ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Κ., ΤΣΑΟΥΣΗ Σ.2-0
5.Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥΑΝΔΡΟΥΣΑΣΣάββατο19/11/1115:00ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Μ., ΛΟΥΚΑΣ Ι., ΤΑΒΟΥΛΑΡΕΑΣ Δ.5-1

Ξεχωριστή ελληνική βραδιά για 450 τουριστικούς πράκτορες στο Μάραθο

Μια ξεχωριστή ελληνική βραδιά στο Μάραθο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν 450 ταξιδιωτικοί πράκτορες της "Lufthansa City Center" που συμμετέχουν σε διεθνές συνέδριο της εταιρείας τους το οποίο πραγματοποιείται τις μέρες αυτές στην Costa Navarino. Σε ένα ιδιαίτερα διαμορφωμένο σκηνικό στον κεντρικό πεζόδρομο του χωριού, έγινε η υποδοχή των ταξιδιωτικών πρακτόρων που ήταν από 80 χώρες, τους οποίους περίμεναν μπουφέδες με τοπικά προϊόντα όπως λάδι, κρασί, ελιές, ψωμί, τυριά, προσφορά αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών. Μια ορχήστρα με ελληνική μουσική έδωσε το ρυθμό, ενώ αυτό που εντυπωσίασε τους επισκέπτες ήταν το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών το οποίο χόρεψε ελληνικούς χορούς και το παγκοσμίως γνωστό συρτάκι, στον ρυθμό του οποίου χόρεψαν πολλοί από τους φιλοξενούμενους. Η βραδιά συνεχίστηκε με δείπνο στις ταβέρνες του Μαράθου "Αργύρης" και "Μαϊστράλι".

Αφιέρωμα στην περιοχή της Τριφιλίας απο το "Μένουμε Ελλάδα"


Απίστευτο: Παντρεύτηκε τον εαυτό της !


Τις γυναίκες τις πιάνει κρίση μετά τα τριάντα! Η τριαντάχρονη Wei Chen, μία υπάλληλος γραφείου από την Ταϊπέι, δεν «εμπνεύστηκε» από τους άνδρες που είχε γνωρίσει, τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται, κι αποφάσισε να τη βρει την άκρη μονάχη της.
Υποκύπτοντας στην κοινωνική πίεση, που της επέβαλλε το γάμο, τελικά ενέδωσε και αποφάσισε να παντρευτεί, χωρίς γαμπρό, όμως! Απλά παντρεύτηκε τον εαυτό της.

«Η ηλικία των τριάντα είναι μια χαρακτηριστική περίοδος για μένα. Η εργασία και η εμπειρία μου είναι σε καλή κατάσταση, αλλά δεν έχω βρει έναν σύζυγο, επομένως τι να κάνω; Δεν είναι ότι είμαι κατά του γάμου. Ελπίζω μόνο ότι μπορώ να εκφράσω μια διαφορετική ιδέα μέσα στα όρια μιας

Η προσφορά είναι στο αίμα μας (20.11.2011)



H φιλοσοφία του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών περιλαμβάνει την επανάληψη δράσεων όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για να πετύχει τους στόχους του.
Επί τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων και σε αγαστή συνεργασία με τη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αμαλιάδας το Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών διοργανώνει τη 2η εθελοντική Αιμοδοσία του την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011 από τις 09.30-13.30 στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας (ισόγειο) όπου θα βρίσκεται εγκατεστημένη η κινητή μονάδα.
Καλούμε όλους τους πολίτες να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή καθώς η ζήτηση για φιάλες αίματος υπερκαλύπτει την προσφορά μεταφέροντας παράλληλα ένα μήνυμα ζωής στην τοπική κοινωνία.

Πληροφορίες για την αιμοδοσία


ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ:

1. Όποιος έχει έστω και μια ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977

Στα σκαριά τεράστια αναβάθμιση του CERN

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ετοιμάζεται για μια τεράστια αναβάθμιση των υποδομών του, η οποία θα δεκαπλασιάσει τις δυνατότητες του. Η «ανακαίνιση» αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2020.
Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο και ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς από την Ευρώπη, τις Η.Π.Α και την Ιαπωνία. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τον επιταχυντή να αναπτύξει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες σύγκρουσης, ώστε να δώσει λύσεις στα μεγάλα μυστήρια του σύμπαντος. Όπως δήλωσε ο διευθυντής ερευνών Σέρτζιο Μπερτολούτσι: «Οι πρόσθετες δυνατότητες θα αυξήσουν κατά πολύ τις ικανότητές μας να κάνουμε μετρήσεις ακριβείας και να ανακαλύψουμε καινούρια πράγματα».

Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών: Αγωνία για το μέλλον του Συλλόγου

Συνάντηση - συζήτηση είχαν οι φίλοι και τα μέλη του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, την Τετάρτη το βράδυ στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο. 

Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν οι ανησυχίες για το μέλλον του συλλόγου και η από κοινού προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.
Η πρόεδρος των Φιλοπροόδων Βιβή Παντελάκη έκανε αναφορά στις δραστηριότητες και τις οικονομικές ανάγκες του συλλόγου αλλά και στις πηγές χρηματοδότησης. Τόσο η ίδια όσο και ο αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Παγάνης τόνισαν τη ραγδαία μείωση των εσόδων τα τελευταία χρόνια. 

Σημείωσαν μάλιστα ότι έσοδα που έρχονταν παλαιότερα από το δήμο, είτε με τη μορφή επιχορήγησης είτε με τη μορφή αμοιβών λόγω υπηρεσιών που προσέφερε ο σύλλογος, δεν είναι δυνατόν πλέον να υπάρξουν, λόγω νομικών κωλυμάτων.
Οι επικεφαλής του συλλόγου επεσήμαναν ακόμα ότι η ύφεση μπορεί να το οδηγήσει το σύλλογο σε εσωστρέφεια και άρνηση των ανθρώπων να ασχοληθούν με τη διαχείρισή του - οπότε η συνέχιση της λειτουργίας του είναι αμφίβολη με τη μορφή που έχει σήμερα και πρέπει να αναζητηθούν διαφορετικοί τρόποι χρηματοδότησης. 

"Επιχείρηση σκούπα" στο παλιό Γηροκομείο Γαργαλιάνων.

Επιχείρηση Σκούπα έγινε από αστυνομικούς σήμερα στο γηροκομείο των Γαργαλιάνων όπου οι Διάφοροι Αλλοδαποί που είχαν βρει εκεί καταφύγειο αναγκάστηκαν από τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που κατάφερε να εξασφαλίσει το Φιλιατρά News ο χώρος του παλιού Γηροκομείου στους Γαργαλιάνους εκκενώθηκε και την Δευτέρα σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες θα σφραγιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η ενέργεια είναι .........

αποτέλεσμα της σύσκεψης που είχε ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας με τις εισαγγελικές αρχές για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τους παράνομους αλλοδαπούς.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ