ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Διακόπτεται η συνεργασία εργαστηριακών και κλινικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ από Μ.Δευτέρα

Αθήνα
Σε διακοπή οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τη Μ.Δευτέρα 9 Απριλίου και αποχή από την εκτέλεση των παραπεμπτικών, καλεί τους εργαστηριακούς και κλινικούς γιατρούς- μέλη του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Σε ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ σημειώνει ότι «για περισσότερο από δύο χρόνια παραμένουν απλήρωτες οι

Παγωμένο μαμούθ στη Σιβηρία «σκοτώθηκε από λιοντάρια, φαγώθηκε από ανθρώπους»

Λονδίνο
Πριν από περίπου 10.000 χρόνια, ίσως και περισσότερο, ένα νεαρό μαμούθ έπεφτε σκοτωμένο από τα λιοντάρια που ζούσαν τότε στις ακτές της Σιβηρίας. Ο γιγάντιος μεζές, όμως, φαίνεται ότι εκλάπη λίγο αργότερα από πεινασμένους ανθρώπους, πιστεύουν οι ερευνητές που ανακάλυψαν το θήραμα κατεψυγμένο μέσα στο χώμα.

Ο «Γιούκα, όπως βαφτίστηκε το άτυχο μαμούθ, ηλικίας περίπου δυόμισι ετών, βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση ώστε το κρέας του διατηρεί το ροζ του χρώμα και το δέρμα του παραμένει καλυμμένο στην ξανθοκόκκινη γούνα του που το προστάτευε την εποχή των παγετώνων.

Το παγωμένο κουφάρι βρέθηκε στις ακτές της Σιβηρίας στη διάρκεια αποστολής του BBC και του

Έσπασαν τα λουκέτα και μπήκαν στη Νομική

Ένταση επικρατεί από το απόγευμα σήμερα στη Νομική Σχολή, στην οδό Σόλωνος, μετά την εισβολή ομάδας αγνώστων οι οποίοι ζητούν την επαναλειτουργία της.
Το αίτημα των αγνώστων είναι να λειτουργήσει εκ νέου η Σχολή, η οποία ήταν προγραμματισμένο να

Ανακοίνωση απο την Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων πληρωμής για το Μέτρο 132. Η αίτηση πληρωμής υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.metro132.gr και στη συνέχεια αφού εκτυπωθεί, το έντυπο μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται στη Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας έως τις 30/4/2012

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η ................

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για το Μέτρο 133 (παροχή στήριξης σε ομάδες

Τρίπολη - Καλαμάτα. Σε κυκλοφορία, ως τη Θουρία, το Μάιο, το Τρίπολη-Καλαμάτα

Τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, επισκέφθηκε χθες ο δ/ντής της ΕΥΔΕ κ. Ιωάννης Καρνέσης και τον ενημέρωσε σχετικά με την ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου.
Ο κ. Αλευράς έθεσε το θέμα που έχει προκύψει στον κόμβο του Πηδήματος και ζήτησε την επίλυσή του με τον κ. Καρνέση να τονίζει ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και προέκυψε από την άρνηση ολίγων ιδιοκτητών να παραχωρήσουν την ιδιοκτησία τους.
Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης έθεσε επί τάπητος ............

την αποκατάσταση του προβλήματος στον εθνικό δρόμο Τρίπολης - Καλαμάτας στο Δερβένι. Ο κ. Καρνέσης τον διαβεβαίωσε ότι η εκτέλεση της μελέτης που προβλέπει την πασσάλωση του

Σε ισχύ από την Πέμπτη το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα της Αττικής

Αθήνα
Από αύριο, Πέμπτη ξεκινά το πασχαλινό, διευρυμένο, ωράριο στα εμπορικά καταστήματα της Αττικής. Τα καταστήματα θα είναι κλειστά την Κυριακή του Πάσχα, 15 Απριλίου και τη Δευτέρα, 16 Απριλίου. Από την Τρίτη 17 Απριλίου επανέρχεται το κανονικό ωράριο.

Συγκεκριμένα, το εορταστικό ωράριο έχει ως εξής:

Την Μ. Τετάρτη θα καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα

Αθήνα
Την Μεγάλη Τετάρτη θα πρέπει οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να πληρώσουν το Δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος.

Επιδόματα (δώρα) εορτών δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας

Πώς θα γίνει η επιστροφή του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες

Αθήνα
Τη διαδικασία για την αυτοματοποιημένη επιστροφή ΦΠΑ προς τους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες καθορίζει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, διαδικασία που θα γίνει βάσει της ημερομηνίας της αίτησης των φορολογούμενων αλλά και της συνέπειάς τους όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π.Οικονόμου,
το πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει με την υποβολή περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων

Βακαλάος ή γλώσσα αχνιστά

 Τι χρειαζόμαστε:
  • Μισό κιλό φιλέτο βακαλάου ή γλώσσας (κατεψυγμένα)
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Μισό ποτήρι νερό
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο 3χρωμο πιπέρι
  • Ρίγανη ή θυμάρι (για άρωμα, ότι προτιμάτε)

Πως το κάνουμε:

  1. Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και βάζουμε το μισό από το νερό.
  2. Μόλις ζεσταθεί λιγάκι, προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού που διαλέξαμε και τα γυρνάμε κάθε

Ποδηλατόδρομοι στην Βουλγαρία

 Κάποιοι υπεύθυνοι στην Βουλγαρία μάλλον έχουν παράξενο χιούμορ. . Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η δημιουργία αυτού του ποδηλατοδρόμου;

Παπούτσια με αποτύπωμα ζώου!

Παπούτσια με αποτύπωμα ζώου; Για πιο λόγο θα αναρωτηθείτε και θα έχετε δίκιο. Κάποιοι όμως βρήκαν έξυπνη την ιδέα και τα αγοράζουν. Όσο πιο παράξενο το αποτύπωμα τόσο μεγαλύτερη η ζήτηση..
Η ιδέα ανήκει στον Maskull Lasserre. Κατασκεύασε σόλες από ελαστικό που τα αποτυπώματά τους θυμίζουν άγρια ζώα και τα κόλλησε σε απλά καθημερινά παπούτσια. Έτσι περπατώντας στο χιόνι αφήνεις αποτύπωμα αλόγου, σκύλου ακόμη και ανθρώπινης πατούσας.. τρελαίνοντας όσους έχουν την ατυχία να περπατούν πίσω σου

Στην 2η θέση μετά την Κορινθία η Μεσσηνία σε κλοπές και ληστείες

Η συγκρότηση ενός Περιφερειακού Συμβουλίου και άτυπου Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Εγκληματικότητας με δομές σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και διευρυμένη σύνθεση, όπου θα συμμετέχουν τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας των Δήμων, αποφασίσθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο συζήτησε το πρόβλημα της αυξανόμενης εγκληματικότητας.
Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, Ηλίας Γεωργόπουλος, ανέφερε πως σε επίπεδο

Υψηλό το επίπεδο της Πυροσβεστικής λέει η Περιφέρεια

«Οι δομές της Πυροσβεστικής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και η συνεργασία μαζί μας βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης υποδεχόμενος το Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγο κ. Σωτήριο Γεωργακόπουλο την Τρίτη 3 Απριλίου 2012 στην έδρα της Περιφέρειας.
Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι βρίσκεται σε αυτή τη θέση υπακούοντας στη λογική του πατριωτικού ενδιαφέροντος. Πρότεινε τη συνεργασία της Περιφέρειας με την Πυροσβεστική για τη συγκρότηση μικτών σχημάτων και ανέφερε ότι συνεχώς γίνονται προσπάθειες από την Περιφέρεια για συνδρομή

Οικονομική επιτροπή Δήμου Τριφυλίας Μηνύσεις και αγωγές σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

Τον ορισμό δικηγόρου με σκοπό την κατάθεση μηνύσεων και αγωγών για υπεξαίρεση και απάτη κατά εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, αποφάσισε ομόφωνα χθες το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας.
Οι μηνύσεις και οι αγωγές κατατίθενται επειδή οι εταιρείες δεν απέδωσαν στο Δήμο, όπως υποχρεούνταν, τα δημοτικά τέλη που εισέπρατταν από τους πελάτες τους!

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν ο ορισμός δικηγόρου:......

-για κατάθεση μήνυσης κατά της εταιρείας «ΚΕΝΤΩΡ ΕΜΠΟΡΙΟ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε.» με το διακριτικό τίτλο “ENERGA”, όπως νομίμως εκπροσωπείται, για υπεξαίρεση

Κυπαρισσία: Επίσχεση εργασίας ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Σε επίσχεση εργασίας προσανατολίζονται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, διεκδικώντας τις δεδουλευμένες υπερωρίες που τους οφείλονται από τον Αύγουστο και οι οποίες δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν από τον προϋπολογισμό του 2012, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει μείζον ζήτημα.
 

Από την πλευρά της διοίκησης ο υποδιοικητής Πάνος Μπόζος, ζητά από τους εργαζόμενους να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή  και να στηρίξουν -όπως ήδη κάνουν άλλωστε- τη λειτουργία του

Μετανάστες κατέλυσαν στο Πάρκο Σιδηροδρόμων

Σε υπαίθριο κατάλυμά τους έχουν μετατρέψει το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων μετανάστες οι οποίοι περνούν αρκετές ώρες δίπλα από τους χώρους όπου παίζουν παιδιά. Πρόκειται για μια ομάδα 15 ανθρώπων, οι οποίοι προφανώς είναι… περαστικοί από την Καλαμάτα, στην προσπάθειά τους να

Καταζητείται οδηγός που είχε στο αυτοκινητό του 135 κιλά χασίς!


Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό οδηγού
οχήματος που μετέφερε 135 κιλά κάνναβης.
Επιπλέον κατασχέθηκε ένα (1) πολεμικό τυφέκιο και φυσίγγια.
Σήμερα (3-4-2012) το πρωί, στην Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών, στο κόμβο Κιάτου Κορινθίας, εντοπίσθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κορινθίας, Ι.Χ.Ε.

Η Astra Airlines, σύμφωνα με πληροφορίες, πετάει για Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα

Η Astra Airlines φέρεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση της άγονης γραμμής Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα για τα επόμενα 4 χρόνια.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα δρομολόγια της Astra Airlines θα ξεκινήσουν το Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι η Aegean -που από αύριο ξεκινά και τα καθημερινά δρομολόγια από και προς Αθήνα- θα συνεχίσει να εξυπηρετεί την αεροπορική σύνδεση της περιοχής μας με τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Απριλίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, φαίνεται ότι για τον τρέχοντα μήνα υπήρξε άτυπη συμφωνία μεταξύ της Astra και της Aegean -η οποία εδώ και χρόνια

Συνεχίζονται οι παρανομίες στις παραλίες του Κυπαρισσιακού καταγγέλλει ο Σύλλογος "Αρχέλων"

Για συνέχιση της καταστροφής στην περιοχή «Natura» του Κυπαρισσιακού Κόλπου κάνει λόγο ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», από τη διάνοιξη κάθετων δρόμων στην περιοχή μεταξύ Αγιαννάκη και Ελαίας. Συγκεκριμένα ο σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Συνεχίζεται η καταστροφή στην περιοχή "Natura" (Θίνες Κυπαρισσίας) του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου που αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής θαλάσσιων χελωνών. Την Παρασκευή 31 Μαρτίου, συνήθως Σαββατοκύριακο γίνονται οι παρανομίες, ξαναβγήκαν οι μπουλντόζες για να αποτελειώσουν το καταστροφικό έργο που άρχισαν

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ