ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Νέες ελπίδες για τη θεραπεία του Πάρκινσον

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα σε εγκεφαλικά και να τα εμφυτεύσουν χωρίς προβλήματα και παρενέργειες σε εγκεφάλους πειραματόζωων, ένα επίτευγμα που μπορεί να ανοίξει το δρόμο μελλοντικά για νέου τύπου θεραπείες της νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Λόρεντς Στούντερ του Κέντρου Καρκίνου Μεμόριαλ Σλόαν-Κέτερινγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με τη βρετανική Γκάρντιαν, ελπίζουν ότι στο μέλλον θα καταστεί δυνατό να δημιουργούνται κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη και να αντικαθιστούν αυτά που έχουν καταστραφεί λόγω της νόσου Πάρκινσον. Προς το παρόν, η σχετική φαρμακευτική θεραπεία προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο των ασθενών.

Οι αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να ξεπεράσουν διάφορα εμπόδια που υπήρχαν έως τώρα στο να μετατραπούν βλαστικά κύτταρα σε νευρώνες του εγκεφάλου. Τα τεστ στα πειραματόζωα έδειξαν ότι τα νέα κύτταρα, που εισάγονται στον εγκέφαλο, λειτουργούν φυσιολογικά και θεραπεύουν τα προβλήματα κινητικότητας που εμφανίζουν οι μαϊμούδες με Πάρκινσον.

Vinci: γιατί να μην έχει κι ο μπέμπης το δικό του tablet;


Προσοχή, προσοχή! Ενημέρωση προς όλους τους γκατζετάκηδες χαζομπαμπάδες και χαζομαμάδες: Το Vinci είναι ένα tablet PC σχεδιασμένο για μωρά. Κατασκευασμένο από μη τοξικά υλικά, με μαλακές, στρογγυλεμένες γωνίες και με ένα χερούλι να το περιβάλει, ώστε να μπορεί να το πιάσει εύκολα ο μπέμπης σας, έρχεται με εγκατεστημένα κάποια ειδικά προγράμματα για μουσική, με παιδικά παραμυθάκια και μουσικά βίντεο. Όχι, ακόμη δεν υπάρχει κάποιο babybook για να μπει το μωρό σας από νωρίς και στα social media, αλλά στον online κόσμο που πλέον ζούμε, δεν είναι απίθανο να δούμε και κάτι τέτοιο σύντομα.
Απευθύνεται σε μωρά και νήπια ηλικίας 0 έως 4 ετών, έχει οθόνη touch screen 7 ιντσών και σύντομα πωλείται μέσω Amazon σε τιμή που αναμένεται περίπου στα 350 ευρώ. «Τρέχει» με τη δύναμη ενός επεξεργαστή Cortex A8 κι έχει μνήμη 4 GB, ενώ διαθέτει και κάμερα και μικρόφωνο. Είναι σχεδόν ένα iPad δηλαδή! Χωρίς το wi-fi, όμως, αφού θα ήταν κάπως ανεύθυνο να εκτίθενται τα μωρά στα ηλεκρομαγνητικά πεδία… Η ιδέα για την κατασκευή του ήταν του Δρ. Νταν Γιανγκ που έβλεπε τη μανία της κόρης του να πειράζει το iPhone του.

Κινέζες δημοσιογράφοι σε τυποποιητήρια ελαιόλαδου

Ελιές Καλαμών, φέτες ψωμί με ελαιόλαδο και άλλα ξεχωριστά είδη που προέρχονται απ’ αυτά τα προϊόντα, γεύτηκαν οι Κινέζες δημοσιογράφοι που χθες επισκέφθηκαν μονάδες τυποποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Είδαν από κοντά πώς τυποποιούνται το ελαιόλαδο και οι ελιές, έμαθαν ότι είναι ποιοτικά κι επώνυμα προϊόντα και πως έχουν βραβευτεί ακόμα και σε εκθέσεις της χώρας τους. Στις χθεσινές επισκέψεις τους τις συνόδευαν ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κανελλόπουλος, τα στελέχη του Αντώνης Κουτσούρης και Λίνα Ράππου και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.
Το χθεσινό πρόγραμμα της επίσκεψής τους στη Μεσσηνία, ξεκίνησε από την εταιρεία PanProd Παντελόπουλος, στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας. Η διευθύντρια μάρκετινγκ Σοφία Παντελοπούλου τους ενημέρωσε για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο "Καλλιστώ" και σημείωσε πως κάνουν έρευνα για να βρουν το καλύτερο ελαιόλαδο, που δεν ξεπερνά τα 3 δέκατα οξύτητα.

Εκλεψαν τσιγάρα από ψιλικατζίδικο στους Γαργαλιάνους

Τσιγάρα άρπαξε άγνωστος διαρρήκτης από ψιλικατζίδικο τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Παρασκευής στους Γαργαλιάνους, σπάζοντας την τζαμαρία της εισόδου. Η ενεργοποίηση του συναγερμού τον έκανε να τραπεί σε φυγή πριν προλάβει να πάρει περισσότερα πράγματα, ενώ οι κινήσεις του έχουν καταγραφεί από τις κάμερες του κυκλώματος παρακολούθησης του μαγαζιού.
Στο στόχαστρο του κλέφτη μπήκε συγκεκριμένα το ψιλικατζίδικο της Παναγιώτας Ξιάρχου, που βρίσκεται κοντά στο ΚΤΕΛ των Γαργαλιάνων. Οπως μας είπε η ίδια ενώ ήταν με τον άντρα της στο περίπτερο που έχουν στην πλατεία της πόλης. Περίπου στη 1.15 τη νύχτα άκουσαν να χτυπά ο συναγερμός του ψιλκατζίδικου, ο οποίος ενεργοποιείται όταν κάποιος βρεθεί μέσα στο μαγαζί. Αμέσως ο σύζυγος έσπευσε στο χώρο και είδε ότι είχαν σπάσει την τζαμαρία της πόρτας με σιδερένιο λοστό τον οποίο είχαν παρατήσει απέξω.
Κοιτώντας λίγο αργότερα το βίντεο του κυκλώματος παρακολούθησης, είδαν ότι ένα νεαρό άτομο, πιθανότατα αλλοδαπός, είχε σπάσει το τζάμι, είχε μπει στο μαγαζί και είχε πάρει τσιγάρα τα οποία έβαλε σε μια τσάντα.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ