ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ο ρόλος του καλίου στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης


Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) και το κάλιο είναι ουσιαστικά για τη ζωή. Το κάλιο είναι το κύριο ενδοκυττάριο κατιόν και ο κύριος ρυθμιστής της οξεοβασικής ισορροπίας. Συνεισφέρει στη μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων, στον έλεγχο της μυϊκής συσταλτικότητας και στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.
Η απορρόφησή του γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο και απεκκρίνεται κυρίως από τα ούρα (η ικανότητα των νεφρών για κατακράτηση Κ είναι ελαττωμένη). Το μη απορροφήσιμο και το εντερικώς απεκκρινόμενο Κ αποβάλλεται από τα κόπρανα,

«Πράσινες» πτήσεις για μείωση των καυσαερίων στον αέρα

Η μείωση των καυσαερίων μετρά και στον αέρα. Η απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει το εμπόριο ρύπων και στις πτήσεις, έχει φέρει Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου. Από φέτος, οι εταιρίες που εκτελούν πτήσεις μεταξύ κρατών μελών αλλά επίσης από και προς κράτη μέλη από οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα ρύπων.
Για τον εισηγητή του ΕΚ, Peter Liese, η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει πίσω παρά τις αντιδράσεις από άλλες χώρες.
Οι εκπομπές ρύπων από την πολιτική αεροπορία εκτιμάται ότι σήμερα αποτελούν το 3% των

Το αμερικανικό περιοδικό Forbes παραδέχεται: «Αξίζει να πάει κανείς διακοπές στην Ελλάδα»

 Ένα αφιέρωμα – έκπληξη για την Ελλάδα και κυρίως για την υπόστασή της ως «άκρως ελκυστικός τουριστικός προορισμός» φιλοξενεί το γνωστό αμερικανικό περιοδικό Forbes που διερωτάται κατά πόσον θα έπρεπε κανείς να επισκεφτεί την χώρα μας, ιδίως μετά τα όσα έχουν κάνει το γύρο του κόσμου με αφορμή την οικονομική κρίση και την συνεπακόλουθη κοινωνική αναταραχή.

Για να απαντήσει αφοπλιστικά: «Ανεπιφύλακτα ναι…»

Σε πέντε ώρες διανεμήθηκαν 75 τόνοι πατάτας!


Μόλις 5 ώρες χρειάστηκαν για να διανεμηθούν περισσότεροι από 75 τόνοι πατάτας σε τιμή 25 λεπτών το κιλό, από τους παραγωγούς του Νευροκοπίου σε πολίτες της Κατερίνης, ενώ κάθε πολίτης χρειάστηκε 15 δευτερόλεπτα για να παραλάβει τις πατάτες που είχε παραγγείλει.

Η αρχή μπορεί να έγινε από τις πατάτες, αλλά έρχονται και άλλα προϊόντα. Το πρώτο είναι το λάδι! Όπως εξήγησε στο protothema.gr ο Χ. Τσολακίδης, ένας από τους εμπνευστές της δράσης των Πολιτών της Κατερίνης, είναι όλα πλέον έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αγοράς ελαιολάδου απευθείας από τους παραγωγούς, με στόχο να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες και να

Το πρώτο Cupcake ATM του κόσμου θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο

Ένα ΑΤΜ όλα τα λεφτά ετοιμάζει διάσημο ζαχαροπλαστείο του Los Angeles. Ένα αυτόματο μηχάνημα με φρέσκα cupcakes ημέρας για όσους θέλουν ένα γλυκό μες την νύχτα.
Η τρέλα των cupcakes συνεχίζεται και υπάρχουν κάποιοι που ξέρουν πώς είναι να ξυπνάς την νύχτα

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τεράστια προβλήματα κυκλοφορίας σημειώνονται από χθες στο δρόμο από Τρίπολη προς Καλαμάτα, λόγω κατολίσθησης του οδοστρώματος.Ο δρόμος φαίνεται ότι συνεχίζει να

Προχωρά η επέκταση φυσικού αερίου

Σε φάση ολοκλήρωσης μπήκε το έργο επέκτασης φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, μετά τη χθεσινή υπογραφή έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τάσο Αποστολόπουλο.
Σκοπός του έργου είναι η τροφοδότηση με φυσικό αέριο των αστικών και βιοτεχνικών καταναλωτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων.

 
Με δήλωσή του ο κ. Αποστολόπουλος επεσήμανε τη σημασία ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου

Νέα ΚΑΠ

Εστιάζει στην ενίσχυση μικρομεσαίων παραγωγών

Τους βασικούς άξονες της προτεινόμενης νέας ΚΑΠ, η οποία, όπως δήλωσε, δίνει ευελιξία στα κράτη- μέλη και εστιάζει στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων παραγωγών, περιέγραψε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντάτσιαν Τσιόλος, κατά την ενημέρωση που έκανε στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο επίτροπος υποστήριξε την ιδιαίτερη σημασία της κατάργησης των ποσοστώσεων, ενώ συνέδεσε το όλο χρηματοδοτικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ με τις ευρύτερες δημοσιονομικές προοπτικές της Ένωσης.

Ο Θεόδωρος Ντέντες διευθυντής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

Ο Θεόδωρος Ντέντες αναλαμβάνει διοικητικός διευθυντής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. 

Εντοπίστηκε χαμένη γνήσια παρτιτούρα της νεανικής περιόδου του Μότσαρτ

Μία έως σήμερα χαμένη παρτιτούρα--για σόλο πιάνο--της νεανικής περιόδου του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ εντοπίστηκε αυτήν την εβδομάδα από  λέκτορα πανεπιστήμιου του Ινσμπρουκ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ύστερα από την απαραίτητη έρευνα το Ίδρυμα Μότσαρτ με έδρα το Σάλτσμπουργκ.

Η γραμμένη από επαγγελματία γραφέα του Τυρόλου παρτιτούρα, που ήταν κλεισμένη σε σημειωματάριο, χρονολογήθηκε ήδη στις αρχές της δεκαετίας του 1780. Το μουσικό έργο είναι αδιαμφισβήτητα μοτσαρτικής πατρότητας, εκτιμάται εγκύρως:

ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί από ανεμοστρόβιλους το τελευταίο 24ωρο

Πάνω από 85 ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν τις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες χθες, από την Αλαμπάμα ως την Ιντιάνα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 27 άνθρωποι να βρουν το θάνατο σε τρεις πολιτείες και δεκάδες ακόμη να τραυματιστούν.

Από τους καταστροφικούς ανέμους, σπίτια ισοπεδώθηκαν, σχολεία κι επιχειρήσεις υπέστησαν μεγάλες ζημιές, αυτοκίνητα, φορτηγά και δέντρα ανατράπηκαν. Χειρότερα φέρονται να επλήγησαν οι πόλεις Μέρισβιλ και Χένρισβιλ στη νότια Ιντιάνα. Η Μέρισβιλ, με πληθυσμό 2.000 κατοίκους, ισοπεδώθηκε, ενώ η Χένρισβιλ, με

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αμαλιάδας "Ορειβατείν" στη Δίβρη

Αψηφά το κρύο ο ορειβατικός σύλλογος και συνεχίζει τις χειμερινές αναβάσεις του στις χιονισμένες κορυφές τού όρους Δίβρη και όχι μόνο. Την Κυριακή 4 Μαρτίου,
τα μέλη θα συναντηθούν στο ταχυδρομείο Αμαλιάδας, στις 8.00 π.μ με αναχώρηση μισή ώρα αργότερα. Η ορειβατική παρέα που θα προκύψει από την πρωινή συνάντησηθα ξεκινήσει με προορισμό για ένα από τα σπουδαιότερα Μοναστήρια της Ηλείας και της Ελλάδος, αυτό της Ιεράς Μονής Παναγιάς της Χρυσοπηγής Άνω Δίβρης. Μετά το χωριό Λαμπεία (Δίβρη) ο ανηφορικός δρόμος οδηγεί στο κυρίως Μοναστήρι, χαμένο κυριολεκτικά μέσα στα έλατα, σε ύψος 1.150 μέτρων.

Έδεσε σκύλο από τα γεννητικά όργανα!

 
Να καμαρώνει, άραγε, για το «κατόρθωμά» του το ανθρωπόμορφο τέρας που βασάνισε έναν άτυχο σκύλο στην περιοχή Κλειδού της Χίου; Αν ναι, τότε σίγουρα πρόκειται για διαταραγμένη προσωπικότητα, αφού δεν δίστασε να δέσει σφιχτά τα γεννητικά όργανα του δύστυχου ζώου και το άφησε να υποφέρει!

Κάτοικοι του νησιού είδαν το τετράποδο να περιφέρεται με δυσκολία και διαπίστωσαν ότι τα γεννητικά του όργανα είχαν πρηστεί σε απίστευτο βαθμό! Αμέσως

Πηγαίνουν σχολείο πάνω σε καρότσα αγροτικού!


Στην καρότσα αγροτικού μεταφέρονται μαθητές από το Βρεστό ακόμα και όταν βρέχει αφού ο δρόμος έχει υποστεί καθίζηση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να  περάσει λεωφορείο...

Αυτό αναφέρεται σε επιστολή διαμαρτυρίας των μαθητών του Γυμνασίου Καλλιθέας με την οποία ζητούν την άμεση παρέμβαση για επισκευή των ζημιών που έχει υποστεί  ο δρόμος.
Συγκεκριμένα στην επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρέστενας αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Γνωρίζεται ότι ο δρόμος από Βρεστό προς Μυρώνεια έχει υποστεί καθίζηση και το πούλμαν που μας μεταφέρει χωράει δια της βίας αλλά με κίνδυνο. Έτσι ο οδηγός μας βάζει στο αγροτικό του μαζί

Μετά την πατάτα, έρχεται το κίνημα του αρνιού!

Μετά το κίνημα της πατάτας, πιαθανότατα θα έχουμε και το κίνημα του αρνιού ενόψει Πάσχα, με τους κτηνοτρόφους να προτίθενται και αυτοί να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να διαθέσουν φτηνά και ελληνικά αμνοερίφια.

Ήδη όπως αναφέρει το spnews.gr κτηνοτρόφοι από το Λαγκαδά είχαν επαφές με τον ομότιμο καθηγητή της Γεωπονικής σχολής κ. Καμενίδη ο οποίος οργάνωσε τη διανομή φθηνής πατάτας χθες και σήμερα παρόλα τα προβλήματα και το συνωστισμό που δημιουργήθηκε.

Η διάθεση των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες έχει κέρδος τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές και αυτό αναμένεται να φανεί πάρα πολύ στην περίπτωση και του πασχαλινού οβελία.

Το μαροκινό λάδι απειλεί Ελλάδα - Ισπανία

Στην Ισπανία έχει αναστατωθεί ο τομέας του ελαιολάδου με την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Μαρόκου, αλλά στην Ελλάδα ουδείς ασχολήθηκε επί της ουσίας με το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε και όσα θα ακολουθήσουν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι Ισπανοί ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων όταν στην Ελλάδα οι αντιδράσεις προέρχονται μόνο από συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οπωροκηπευτικών (ντομάτες, αγγούρια, εσπεριδοειδή). Με τη νέα συμφωνία το μαροκινό ελαιόλαδο θα εισάγεται χωρίς δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ισπανοί μιλούν για "καταστροφική εξέλιξη" καθώς η παραγωγή του

Σε πρώτη προτεραιότητα νέο έργο ύδρευσης - "Σάπιος" αγωγός δίνει νερό στη μισή Μεσσηνία

"Σάπιος" είναι ο μεγάλος αγωγός που μεταφέρει το νερό από το Πήδημα και υδρεύει πληθυσμιακά τη μισή Μεσσηνία: Ολο το Δήμο Καλαμάτας, μέρος του Δήμου Μεσσήνης και την παραλιακή περιοχή του Δήμου Δυτ. Μάνης μέχρι τις Κιτριές. Το πρόβλημα που προέκυψε με την λανθασμένη επιλογή ημέρας για την επισκευή βλάβης κοντά στο Κάστρο, που είχε σαν αποτέλεσμα την πολύωρη διακοπή νερού και την ταλαιπωρία χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών, αποκάλυψε την αδράνεια των δημοτικών αρχών αλλά και την αναγκαιότητα άμεσης κατασκευής νέου αγωγού. Ο κίνδυνος βλάβης που θα στερήσει το νερό σε μια τεράστια περιοχή για μεγάλο χρόνο δεν μπορεί να

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ