ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

41 προσλήψεις στον Δήμο Τριφυλίας


Σαράντα μία νέες προσλήψεις θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Τριφυλίας για την κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών του σε προσωπικό Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Οι επιτυχόντες θα στελεχώσουν οκτώ ειδικότητες, εκ των οποίων την πλειονότητα των θέσεων συγκεντρώνουν οι ακόλουθες:

  • ΥΕ Εργατών Καθαριότητας - Γενικών Καθηκόντων, 28 θέσεις,
  • ΔΕ Οδηγών Απορριμματοφόρων, τρεις θέσεις, από τις οποίες δύο με κάρτα ψηφιακού ταχογράφου,
  • ΔΕ Ηλεκτρολόγων, δύο θέσεις,
  • ΔΕ Χειριστών Εκσκαφέα Φορτωτή Ομάδας Β΄ Τάξης Γ΄, δύο θέσεις,
  • ΔΕ Χειριστών Ισοπεδωτή Γαιών Ομάδας Ζ΄ Τάξης Γ΄, δύο θέσεις, και
  • ΥΕ Εργατών Κοιμητηρίων, δύο θέσεις.
Επίσης, θα προσληφθούν ένας Υδραυλικός Δευτεροβάθμιας και ένας Εργάτης Yδρευσης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Το νέο προσωπικό θα προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών.
Oσο για τις ιδιότητες που θα προσφέρουν επιπλέον μόρια στους υποψηφίους, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η εντοπιότητα, καθώς θα προηγηθούν οι δημότες του Δήμου Τριφυλίας (α΄ βαθμός εντοπιότητας), ενώ ακολουθούν οι δημότες των υπόλοιπων Δήμων του Νομού Μεσσηνίας και, στη συνέχεια -και εφόσον δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις-, θα αναζητηθούν υποψήφιοι από άλλους Νομούς (β΄ και γ΄ βαθμός εντοπιότητας, αντίστοιχα).
Στη μοριοδότηση των υποψηφίων θα «μετρήσουν», επίσης, ο γενικός βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών, η προϋπηρεσία τους σε αντίστοιχα καθήκοντα και ο χρόνος ανεργίας.
Επιπλέον, θα συνεκτιμηθεί και η οικογενειακή κατάσταση του ενδιαφερόμενου και, συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις πολυτεκνίας ή τριτεκνίας, ο αριθμός των ανήλικων τέκνων, αλλά και το εάν είναι γονέας ή τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αυτοπροσώπως ή με άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, αλλά και ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στην διεύθυνση: Δημαρχείου 2, Τ.Κ. 245 00, Κυπαρισσία. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο 27613 60700.

www.imerisia.gr

ΔΕΙΤΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΤΟΠΙΟ


Θεωρείται ως μια από τις διασημότερες φωτογραφίες του 20ου αιώνα... Πρόκειται για το πασίγνωστο wallpaper των Windows XP. Λίγος κόσμος γνωρίζει ότι πρόκειται για αληθινή φωτογραφία, η οποία...

όπως έχει δηλώσει και ο φωτογράφος Charles O'Rear, δεν ...

έχει υποστεί καμία επεξεργασία.

Η φωτογραφία τραβήχθηκε το 1996 στη Sonoma της Καλιφόρνια και έκανε πάμπλουτο τον φωτογραφο

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.!



Το 1600 στην Ολλανδία ο ΣΕΜΝΩΝ ΣΤΗΒΕΝΣ κατασκεύασε άμαξα κινούμενη με ιστία.
Τον 18ο αιώνα μηχανικός της Νυρεμβέργης, ονομαζόμενος ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΟΥΤΣ κατασκεύασε άμαξα κινούμενη με ελατήρια, η οποία κινήθηκε για μια ώρα και διήνυσε απόσταση 2.000 βημάτων. Η άμαξα αυτή κινούνταν μπροστά ή πίσω με την βοήθεια χειροσροφάλων, τους οποίους κινούσαν δύο άτομα ευρισκόμενα εντός της άμαξας.
Το 1770 στην Γαλλία ο ΖΟΖΕΦ ΚΙΝΙΟΝ κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο όχημα, το οποίο θεωρείται το πρώτο αυτοκίνητο του κόσμου και φυλάσσεται στο μουσείο τεχνών στο Παρίσι. Ο εφευρέτης όμως του πρώτου αυτοκινήτου φυλακίσθηκε, γιατί η εφεύρεσή του θεωρήθηκε ως απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και απαγορεύθηκε νέα δοκιμή της μηχανής.
Το 1794 επινοείται η έκρηξη (σπινθήρας) ως πηγή κινητήριας δύναμης.
Το 1800 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο λοχαγός ΤΡΕΒΕΘΙΚ κατασκεύασε ατμομηχανή η οποία μπορούσε να μεταφέρει φορτίο πλέον των δέκα (10) τόνων.
Το 1805 ο Γαλλοαμερικάνος ΦΑΡΝΕΣ κατασκεύασε ατμοκίνητο αυτοκίνητο, αλλά σκοτώθηκε όμως ο ίδιος και οι τρεις βοηθοί του λόγω έκρηξης του ατμολέβητα κατά την σύνδεση ατού μετά του κυρίου σώματος.
Το 1868 ο ΠΙΕΡ ΡΑΒΕΥ κατασκεύασε το πρώτο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο.
Το 1876 ο ΟΤΤΟ ανακάλυψε την αρχή του κύκλου στους 4 χρόνους της μηχανής και χρησιμοποίησε ως καύσιμο, μίγμα φωταερίου με αέρα.
Το έτος 1890 θεωρείται ως έτος άρσης των περιορισμών, οι οποίοι είχαν τεθεί σ' όλα τα κράτη κατά της παραγωγής και εξέλιξης του αυτοκινήτου.
Το 1893 η εταιρεία ΝΤΕ ΝΤΙΟΝ ΜΠΟΥΤΟΝ προσάρμοσε για πρώτη φορά βενζινοκινητήρα επί αυτοκινήτου οχήματοs।

Μούχλα/υγρασία και υγεία: Πώς να μειώσετε τους κινδύνους στο σπίτι (2

Διαβάστε επίσης:


2ο μέρος


2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΑΤΜΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ


Πώς γίνεται από δύο πανομοιότυπα διαμερίσματα του ίδιου προσανατολισμού το ένα να έχει προβλήματα υγρασίας και μούχλας και το άλλο όχι;

Γίνεται πολύ απλά διότι οι συνθήκες σε δύο διαμερίσματα δεν είναι ποτέ ίδιες.

Απ’ όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν τα φαινόμενα της συμπύκνωσης και της μούχλας στα σπίτια η πιο κρίσιμη είναι η ποσότητα των υδρατμών που παράγεται μέσα σ’ αυτά λόγω των απλών, καθημερινών δραστηριοτήτων των ενοίκων.

Τέτοιες δραστηριότητες είναι π.χ.:

- το μπάνιο ή το ντουζ. Πάντα να αερίζετε το μπάνιο αμέσως μετά.
- το μαγείρεμα. Να χρησιμοποιείτε πάντα καπάκι και απορροφητήρα.
- το στέγνωμα των ρούχων. Αντενδείκνυται και αν έχετε πρόβλημα, πρέπει να το σταματήσετε.
- το πλύσιμο των πατωμάτων. Μην το παρακάνετε με το παρκέ.

Πολλή υγρασία μέσα στο σπίτι παράγουν:

- τα ανοικτά ενυδρεία
- τα τζακούζι
- τα πολλά φυτά
- η χρήση θερμαντικού υγραερίου ή προπανίου
- τα ξύλα που προορίζονται να καούν στο τζάκι.

Βέβαια η μεγαλύτερη παραγωγή υδρατμών γίνεται από την αναπνοή των ενοίκων, γι’ αυτό όσο λιγότερα m2 αντιστοιχούν σε κάθε ένοικο, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για μεγαλύτερες υγρασίες.

Προσπαθήστε να κόψτε κάποιες από τις συνήθειες που δημιουργούν πολλούς υδρατμούς.
Δεν μπορείτε να σταματήσετε να αναπνέετε ή να δώσετε τη γιαγιά για απόσυρση, αλλά μπορείτε να αποφύγετε τα πολλά φυτά, τα τζακούζι, το στέγνωμα των ρούχων κλπ.

Αν η υγρασία δεν ελέγχεται, ψάξτε για πιθανές εισόδους από ταράτσες, τοίχους και υπόγεια και αποκλείστε το ενδεχόμενο διαρροών από σωλήνες του υδραυλικού δικτύου.

Στα νέα σπίτια πρέπει να αναμένετε υψηλά ποσοστά υγρασίας για 12-18 μήνες μετά την αποπεράτωσή τους.


ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ


1. ΔΕΥΤΕΡΑ:
Άρχιζε το πλύσιμο της προίκας.
Οι γονείς που είχαν 3 έως 4 κορίτσια, δεν μπορούσαν να γλιτώσουν από τις προίκες. Οι πλούσιοι έπαιρναν μεγάλη προίκα με ακριβά πράγματα και ωραία, αλλά έπαιρναν και λίρες. Και οι φτωχοί έπρεπε να τα έχουν όλα τα απαραίτητα και για το σπίτι, αλλά και για τα ατομικά της νύφης.
2. ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ:
Σιδέρωμα και στόλισμα στο σπίτι της νύφης.
Όταν έμπαινε η κοπέλα στο μήνα για το γάμο άρχιζαν οι ετοιμασίες. Μαζευόντουσαν οι φίλες, αδελφές, θείες, ξαδέρφες και βοηθούσαν όλοι. Όλα έπρεπε να πλυθούν, να σιδερωθούν να τα κάνουν όλα ωραία. Όλα κεντημένα και πλεγμένα.
3. ΒΡΑΔΥ ΤΕΤΑΡΤΗΣ:

Τρία μικρά παιδιά που να έχουν γονείς, ζυμώνανε το προζύμι για το τσουρέκι του γάμου. Και όπως ήταν μαζεμένοι οι συγγενείς στο σπίτι ξενοιάζανε (δωρίζανε).
Όταν έμπαινε η τελευταία εβδομάδα καλούσαν στο γάμο τους συγγενείς και φίλους με μήλο, και πάνω στο μήλο έβαζαν γαρύφαλλο. Το γαρύφαλλο συμβολίζει «Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα». Τους υπόλοιπους τους καλούσαν με κουφέτα μέσα στις μπουμπουνιέρες.

Η ΠΛΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟ







Τζάμπολ στη Λιθουανία!

Η καρδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ χτυπάει από σήμερα (31/08) στη Λιθουανία, όπου κάνει πρεμιέρα το 37ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Στη φετινή διοργάνωση έχει αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής, καθώς πλέον παίρνουν μέρος συνολικά 24 ομάδες, οι οποίες έχουν χωριστεί σε τέσσερα γκρουπ. Αρχικός στόχος τους είναι να περάσουν στην επόμενη φάση (οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου), όπου θα δημιουργηθούν δύο νέα γκρουπ, των έξι ομάδων. Στο τρίτο γύρο οι πρώτες τέσσερις ομάδες κάθε γκρουπ θα διασταυρωθούν μεταξύ τους σε χιαστί νοκ άουτ αναμετρήσεις. Noκ άουτ θα είναι οι αγώνες μέχρι και τον τελικό. Κάτοχος του τίτλου είναι η Ισπανία. Οι αγώνες του Α’ Ομίλου θα φιλοξενηθούν στο «Cido Arena» του Πανεβέζις, του Β’ Ομίλου στο «Siaulai Arena» του Σιαουλάι, του Γ’ Ομίλου στο «Alytus Arena» του Αλίτους και του Δ’ Ομίλου στο «Svyturio Arena» του Κλαϊπέντα.
Την οικοδέσποινα του προηγούμενου Ευρωμπάσκετ, Πολωνία, αντιμετωπίζουν οι πρωταθλητές Ευρώπης Ισπανοί, που θέλουν να επαναλάβουν την επιτυχία του 2009, φθάνοντας για δεύτερη διαδοχική φορά στην κορυφή. Η δευτεραθλήτρια κόσμου Τουρκία παίζει με την Πορτογαλία, που εξασφάλισε την πρόκρισή της από τον προκριματικό όμιλο, ενώ οι διοργανωτές Λιθουανοί θα τεθούν αντιμέτωποι με τη Μεγάλη Βρετανία, που αντιμετωπίζει το φετινό Ευρωπαϊκό ως… προετοιμασία για τους Oλυμπιακους του Λονδίνου.
Το πιο ενδιαφέρον ματς της σημερινής (31/08) ημέρας είναι το Σερβία - Λιθουανία, για την 1η αγωνιστική του Β’ Ομίλου. Η Γαλλία θα παίξει με τη Λετονία και η Γερμανία με το πάντα μαχητικό, αλλά εκ των αουτσάιντερ Ισραήλ. Για το Δ’ Όμιλο, η Ρωσία έχει τον πρώτο λόγο κόντρα στην Ουκρανία. Με νίκη θέλει να ξεκινήσει η Σλοβενία, αλλά η Βουλγαρία έχει έρθει στο φετινό Ευρωμπάσκετ με στόχο να κάνει την έκπληξη. Βέλγιο και Γεωργία ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία, καθώς ο νικητής θα έχει καταφέρει να κατακτήσει το «παρθενικό» ροζ φύλλο του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Το σημερινό (31/08) πρόγραμμα:
Α’ Όμιλος
15.15 Ισπανία - Πολωνία
17.45 Τουρκία - Πορτογαλία
21.00 Λιθουανία - Μ. Βρετανία
Β’ Όμιλος
15.15 Σερβία - Ιταλία
17.45 Γαλλία - Λετονία
21.00 Γερμανία - Ισραήλ
Γ’ Όμιλος
15.30 Μαυροβούνιο - ΠΓΔΜ
18.00 Ελλαδα-Βοσνια
21.00 Κροατία - Φινλανδία
Δ’ Όμιλος
15.30 Βέλγιο - Γεωργία
18.00 Σλοβενία - Βουλγαρία
21.00 Ρωσία - Ουκρανία

http://www.onsports.gr

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ