ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Πάλεψε με καρχαρία για να σώσει τα παιδιά αλλά έχασε τη δουλειά του (video)

Τη δουλειά του έχασε ο 62χρονος Paul Marshallsea από τη Νότια Ουαλία που πάλεψε με καρχαρία σε παραλία της Αυστραλίας, καθώς το video με την ηρωική πράξη του έκανε τον γύρο του κόσμου και έφτασε μέχρι τους εργοδότες του στη Βρετανία.
Ο γενναίος Βρετανός τον Απρίλιο έφυγε με αναρρωτική άδεια από το φιλανθρωπικό ίδρυμα για παιδιά στο οποίο εργαζόταν μαζί με τη σύζυγό του.
Ωστόσο, αντί να μείνει σπίτι του για να ξεκουραστεί έφυγε για διακοπές στην Αυστραλία. Μια ημέρα, ενώ έκανε μπάρμπεκιου δίπλα στην παραλία άκουσε κάποιον να φωνάζει

Αλλάζει ριζικά η φορολόγηση των αυτοκινήτων

Ριζικά αναμένεται να αλλάξει πάλι η φορολόγηση των αυτοκινήτων και ειδικά των οχημάτων μεγάλου κυβισμού σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη στη Βουλή.
Οπως ανέφερε ........

χαρακτηριστικά: «Τα μεγάλα κυβικά δεν συνεπάγονται απαραιτήτως και την πραγματική αξία ενός αυτοκινήτου. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές σε αυτό το κομμάτι της φορολόγησης».

Χορηγία του Μητροπολίτη Τριφυλίας στο Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας

Χορηγία 200 ευρώ στο Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας για την αγορά πολυμηχανήματος, έκανε ο

Κατασκευή χαρταετού (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τις οδηγίες του κ. Ν. Μαρκαντώνη θα φτιάξετε τον δικό σας -- μοναδικό -- χαρταετό. Πρόκειται για μία απλή κατασκευή την οποία θα παρακολουθήσετε βήμα -- βήμα ... Mesogianews.gr

Προσοχή στους χαρταετούς και τα καλώδια της ΔΕΗ συνιστά ο ΔΕΔΔΗΕ

Προσοχή στους χαρταετούς συνιστά ενόψει της Καθαρής Δευτέρας ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). 

Καλεί τους πολίτες να μην πετούν τον χαρταετό κοντά σε ηλεκτρικά σύρματα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν ηλεκτροπληξία, αλλά και να σημειωθεί διακοπή της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή. 

Όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, αν ο χαρταετός μπλεχτεί στα σύρματα, τότε:
- Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα.
- Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω στους πύργους ή σε στύλους ηλεκτροφωτισμού, ούτε

Στροφή στα ελληνικά προϊόντα

Περισσότερο χώρο στο καλάθι των καταναλωτών καταλαμβάνουν πλέον τα ελληνικά προϊόντα που

Έτσι θα "τρέξουν" οι ομάδες της F1

Το φετινό πρόγραμμα, μετά τη ματαίωση του Grand Prix στο Νιου Τζέρσεϊ,  περιλαμβάνει 19 αγώνες

Σύνταξη στα 50 για 250.000 μητέρες ανηλίκων

Σε 250.000 υπολογίζονται οι μητέρες ανηλίκων που μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων και να βγουν στη σύνταξη σε ηλικία 50 ετών. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες είναι οι μεγάλες κερδισμένες, καθώς αποφεύγουν την έξοδο στα 67 και μπορούν να αποχωρήσουν 17 χρόνια ταχύτερα από τους νέους ασφαλισμένους.
Οι θετικές αυτές διατάξεις προβλέπονται σε μια σειρά νόμων που είναι σε ισχύ και αφορούν μητέρες ανηλίκων που σκοπεύουν να πάρουν σύνταξη από το Δημόσιο, τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών και το ΙΚΑ. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η

Πατρινός ο Έλληνας που εκτελέστηκε στη Νιγηρία

Πατρινές «ρίζες» είχε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pelop.gr ο άτυχος Κωνσταντίνος Καρράς, το στέλεχος της λιβανέζικης εταιρίας Setraco ο οποίος απήχθη αρχικά και στη συνέχεια δολοφονήθηκε από μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρου στη βόρεια Νιγηρία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού του θανόντος διαμένει στην Πάτρα. Aναλυτικότερες λεπτομέρειες στην αυριανή έκδοση της «Πελοποννήσου».
Πάντως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην Πάτρα είχε αναπτύξει φιλίες και όλοι όσοι τον

H Aegean ξεκινά απευθείας δρομολόγια Καλαμάτα – Τελ Αβίβ

Νέες απευθείας εποχικές πτήσεις Καλαμάτα – Τελ Αβίβ, δύο φορές την εβδομάδα, με Airbus

Εντός του 2013 και ο Περιφερειακός: Το φθινόπωρο η γέφυρα στο Παραδείσια - Τσακώνα

Μέσα στο φθινόπωρο θα παραδοθεί ολοκληρωμένο -δηλαδή και με τη μεταλλική τοξωτή γέφυρα στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης- το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα του νέου αυτοκινητόδρομου.

Αυτό τονίζεται σε δημοσίευμα του "ypodomes.com", όπου επισημαίνεται ακόμη πως ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, αν παραδοθούν έγκαιρα οι χώροι. Ολα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία από την ετήσια έκθεση του "Μορέα" (του 2012), για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και τις προβλέψεις για το 2013. 

Μετά από σύγκρουση στην Αθηνών: Αυτοκίνητα εναντίον …γραφείου τελετών

Στις τζαμαρίες του γραφείου τελετών του Γιάννη Κλαγγέα κατέληξαν δύο αυτοκίνητα που

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων: Κοσμοσυρροή για τις Απόκριες στη Μεσσηνία

Κοσμοσυρροή αναμένεται στην Καλαμάτα το τριήμερο της Αποκριάς, σύμφωνα με τα στοιχεία των

Σύσκεψη για την παρακολούθηση των νερών της Μεσσηνίας

Στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης «Τριετής Παρακολούθηση της Ποιότητας και Εκτίμηση της Οικολογικής Κατάστασης των Ποταμών του Ν. Μεσσηνίας: Παμίσου, Άρι, Λυγδούς, Έπη, Καριά, Τζάνε-Πολυλίμνιου, Μαυροζούμενας, Δεσπότη, Μουρτιάς, Αρκαδικού, Νέδας, και Βελίκας» μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, των Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) πραγματοποιήθηκε σήμερα 12-3-2013 στο Διοικητήριο η προγραμματισμένη πέμπτη συνάντηση, η οποία είχε σαν σκοπό την ενημέρωση των ανωτέρω φορέων για τα πεπραγμένα της 5ης

Πρόγραμμα πεντάμηνης απασχόλησης των ανέργων στους δήμους από τον ΟΑΕΔ

Πεντάμηνη απασχόληση στους δήμους που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο προβλέπει πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από τον ΟΑΕΔ και υποβλήθηκε στο υπουργείο Εργασίας,

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.