ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα στο σπήλαιο

Τα μυστικά του μελομακάρονου

Τα μελομακάρονα είναι ελληνικό παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων.
Μπορεί τα υλικά να είναι απλά, αλλά χρειάζεται πολύ προσοχή στην εκτέλεση και στο σιρόπιασμα.

Μερικές συμβουλές που πρέπει να τηρούμε είναι οι εξής:

  1. Μη ζυμώνετε πολύ ώρα τα μελομακάρονα γιατί θα γίνουν σκληρά και δεν θα απορροφούν το σιρόπι όπως πρέπει. Αυτό οφείλεται στη σύσταση των υλικών τους.
  2. Όσον αφορά το σιρόπιασμα, οι γνώμες είναι αρκετές και διαφορετικές. Προτείνουμε να ακολουθήσετε τις οδηγίες της κάθε συνταγής, μια που άλλες ζητάνε τα μελομακάρονα ζεστά

Συμβουλές για τέλεια κέικ

  
Μπορούμε να καταλάβουμε πολύ εύκολα κατά πόσον έχει πετύχει ένα κέικ από το σχήμα, το χρώμα, την υφή και βέβαια την γεύση. Εδώ θα βρείτε συμβουλές και μικρά μυστικά τα οποία θα σας βοηθήσουν ώστε κάθε φορά,να πετυχαίνετε ένα τέλειο κέικ!

  1. Πάντα, πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε ένα κέικ, βάζουμε στον πάγκο εργασίας όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε, έτσι ώστε να μην ξεχάσουμε κάποιο κατά λάθος.
  2. Πριν από όλα, ανάβουμε το φούρνο μας στην θερμοκρασία που αναφέρεται στη συνταγή ώστε να προθερμανθεί.
  3. Η σχάρα του φούρνου (στην οποία θα τοποθετήσουμε το ταψί) πρέπει να είναι πάντα στο μεσαίο ράφι (εκτός και αν η συνταγή λέει κάτι άλλο).
  4. Είναι απαραίτητο να βουτυρώνουμε και να αλευρώνουμε το ταψί μας πριν το

Kουραμπιέδες με μαστίχα


Συστατικά
    *
700 γραμ. αλεύρι μαλακό
    * 400 γραμ. βούτυρο φρέσκο (προτείνω κατσικίσιο)
    * 1 ½ κούπα αμύγδαλα χοντραλεσμένα και ολόκληρα

    * ½ κούπα ζάχαρη
    * 2 κρόκοι αβγού
    * 1 βανίλια

Κρύες οι τελευταίες ημέρες του 2011

Παραμένει χαμηλά ο υδράργυρος, βελτίωση από την Τετάρτη, χιόνια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         


 Το Σάββατο, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο καιρός αναμένεται να είναι άστατος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

 
ΑΘΗΝΑ 
Χαμηλές θερμοκρασίες, νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και βροχές στα δυτικά και τα νησιά του Ιονίου προβλέπονται για σήμερα, Δευτέρα, την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προβλέπει βελτίωση του καιρού από την Τετάρτη. Άστατος καιρός με χιόνια στα βόρεια της Αττικής αναμένεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Βηθλεέμ: Η πόλη που χάραξε ανεξίτηλα την ιστορία της ανθρωπότητας


10 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ η πόλη της Βηθλεέμ αποτελεί σημαντικό τουριστικό και προσκυνηματικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Αγίας Γης.
Παρά το διαχωριστικό τείχος που εγκλωβίζει τα Παλαιστινιακά εδάφη και τον αυστηρό έλεγχο των Ισραηλινών , οι επισκέπτες δεν πτοούνται αφού ο στόχος τους είναι να φτάσουν και να προσκυνήσουν το σημείο όπου γεννήθηκε ο Σωτήρας.
Στην κεντρική πλατεία της Βηθλεέμ, στην πλατεία της Φάτνης απέναντι από το Δημαρχείο βρίσκεται ο πανίερος ελληνικός Ναός της Γέννησης του Σωτήρα .

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα που οι ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή εορτή.

Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιός του στολισμός με λογής-λογής κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται।

Αυτά δε τα πλουμίδια δεν είναι τυχαία και επιπόλαια κεντίδια αλλά...
σεβαστά σχήματα που συμβολίζουν τον καημό και το όνειρο της ελληνικής αγροτιάς.


Ένα κεφαλαίο Β συμβολίζει το ζυγό του αλετριού (από την ιστορία της σποράς) ενώ άλλες παραστάσεις αλέτρι βόδια κλπ συμβολίζουν το αυτό. Στο άλλο μισό της επιφάνειας του Χριστόψωμου με «σωρό» ζύμης παρίσταται η «στοίβα» (οι θημωνιές), πλαισιωμένη με φύλλα αμπέλου και ελιάς, η προσδοκία, το όνειρο για το ερχόμενο Καλοκαίρι. Επίσης πολλές φορές απεικονίζεται και το σπίτι στο οποίο και θα έρθει η ευτυχία της χρονιάς μια ιδιαίτερη σημασία που τονίζεται και στα κάλαντα:

Η ΦΥΓΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Όταν οι μάγοι προσκύνησαν το Χριστό, αναχώρησαν για την πατρίδα τους, χωρίς να περάσουν από το βασιλιά Ηρώδη. Τότε άγγελος Κυρίου φάνηκε σε όνειρο στον Ιωσήφ και του είπε να πάρει το παιδί με τη μητέρα του και να φύγει στην Αίγυπτο (Ευαγγέλιο Ματθαίου, Β' 13-18). Και έμειναν εκεί, μέχρι πού πέθανε ο Ηρώδης, για να επαληθευθεί έτσι εκείνο που ελέχθη δια του προφήτου Ωσηέ: «Ἐξ Αἰγύπτου ἐκάλεσα τὸν υἱόν μου» (Ωσ. Ια’ 1).

Μετά τη φυγή του Κυρίου στην Αίγυπτο, ο Ηρώδης έστειλε στρατιώτες και θανάτωσαν όλα τα παιδιά που ήταν στη Βηθλεέμ και τα περίχωρά της, από ηλικίας δύο ετών και κάτω.
Διότι τόσο είχε υπολογίσει την ηλικία του Χριστού, Τον οποίο φοβόταν ότι θα του έπαιρνε τη βασιλεία.

Επίσης, η φυγή του Κυρίου στην Αίγυπτο, κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, φράσσει και τα στόματα των αιρετικών. Διότι όπως λέει, αν δεν έφευγε ο Κύριος και φονευόταν από τον Ηρώδη , θα είχε εμποδιστεί η σωτηρία των ανθρώπων. Αν πάλι τον συνελάμβαναν και δεν φονευόταν, θα έλεγαν πολλοί

Χριστουγεννιάτικα έθιμα από την Πελοπόννησο

Το «Ψωμί του Χριστού», όπως λέει και το όνομά του το έφτιαχναν οι νοικοκυρές την Παραμονή των Χριστουγέννων, με ευλάβεια και ειδική μαγιά. Επάνω χάραζαν οπωσδήποτε το σταυρό και γύρω – γύρω έφτιαχναν διάφορα σχέδια και στολίδια με ζυμάρι. Την ημέρα των Χριστουγέννων, ο νοικοκύρης του σπιτιού, αφού σταύρωνε τα Χριστόψωμο το έκοβε σε κομμάτια και το μοίραζε στα μέλη της οικογένειας.

Δυο – τρεις μέρες πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων ζύμωναν καρβέλια με ψωμί. Το ένα από αυτά που τρώγανε και ανήμερα τα Χριστούγεννα ήταν το ψωμί του Χριστού και το έπλαθαν σε σχήμα σταυρού. Τα άλλα Χριστόψωμα τα έκαναν με αμύγδαλα και

Μια μονομαχία για γίγαντες - Facebook vs twitter


Σύμφωνα με την έρευνα της Highbeam Research, το 50% των φορών που τα ΜΜΕ αναφέρθηκαν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αφορούσαν το twitter, αφήνοντας το «τέκνο» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ στη 2η θέση με 45%.

Ρωσία: Ληστεία με λεία πλατίνα αξίας 5,5 εκατ. δολαρίων

Περίπου 12 ένοπλοι παρουσιάστηκαν τα ξημερώματα, σήμερα, στο χώρο εργοστασίου υαλοκατασκευών, στα περίχωρα της πόλης Αστρακάν (1.300 χλμ. νότια της Μόσχας).
Οι ληστές έφυγαν με λεία 40 ράβδους πλατίνας (αγοραίας αξίας περίπου 5,5 εκατομμυρίων

Ανήλικοι 15 και 16 ετών είχαν διαπράξει 26 κλοπές σε 4 μήνες



Δύο ανήλικοι 15 και 16 ετών συνελήφθησαν για σωρεία κλοπών και ληστεία που διέπραξαν σε σπίτια στην Αττική.

Οι ανήλικοι συνελήφθησαν προχθές το πρωί στα Α. Λιόσια, γιατί λίγο πριν είχαν αφαιρέσει αντικείμενα από τον Προαστιακό Σταθμό Άνω Λιοσίων.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε από το Τ.Α. Άνω Λιοσίων προέκυψε ότι οι συλληφθέντες

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ


Με μαξιλαροπόλεμο διώχνουν το άγχος στην Κίνα

Μαθητές, σπουδαστές και υπάλληλοι συγκρούονταν επί δύο νύχτες στη Σαγκάη για να αποβάλουν το... άγχος τους, σε μια αναίμακτη μάχη, αφού τα μοναδικά "όπλα" τους ήταν τα μαξιλάρια που κρατούσαν. Φέτος ήταν η πέμπτη χρονιά που οργανώνεται ο μαξιλαροπόλεμος και οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να στήσουν δύο «μάχες», τα βράδια πριν από τα Χριστούγεννα, και σχεδιάζουν άλλη μία για τις 30 Δεκεμβρίου.
 «Σήμερα υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι και φοιτητές που αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση στη δουλειά και το σχολείο. Ελπίζουμε να τους δώσουμε μια διέξοδο για να αποβάλουν το στρες πριν από το τέλος του έτους», είπε ο Ιλέβεν Γουάνγκ, ο ιδρυτής και «εγκέφαλος» του επικού μαξιλαροπόλεμου.

Δένδρο των Χριστουγέννων

Το δένδρο των Χριστουγέννων απoτελεί σήμερα ένα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως Χριστουγεννιάτικο σύμβολο - έθιμο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των "ειδωλολατρών" στην βελανιδιά αντικαθιστώντας την με το έλατο δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων.
Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλησε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος.
Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν

Πρωτοβουλία δήμων για μηδενικά απόβλητα στην Πελοπόννησο

Την πρωτοβουλία σύστασης Δικτύου Δήμων που θα στοχεύει σε μηδενικά απόβλητα στην Πελοπόννησο, πρόκειται να αναλάβει ο Δήμαρχος Ευρώτα Ιωάννης Γρυπιώτης, ο οποίος έχει μιλήσει, ήδη, με συναδέλφους του Δημάρχους, για το εγχείρημα αυτό.
Σκοπός της ανωτέρω πρωτοβουλίας, είναι η προώθηση λύσεων για μηδενικά απόβλητα στον τομέα Διαχείρισης των απορριμμάτων, σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση – Τελική Διαχείριση και Αξιοποίηση Υπολείμματος, είναι ο Οδικός Χάρτης της πρωτοβουλίας.
-Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι και το χρονοδιάγραμμα, είναι πλέον απόλυτα συγκεκριμένα. Το πρόβλημα που δεν αντιμετωπίσαμε για 30 χρόνια, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε οριστικά σε 6 μήνες.
-Έχοντας υπόψη, ότι «τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα» και ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, μέσω της πρωτοβουλίας, τίθενται οι εξής στόχοι:

Δωρεάν χριστουγεννιάτικα τραπέζια στην Καλαμάτα

Τρία χριστουγεννιάτικα τραπέζια στρώθηκαν και θα συνεχιστούν πάντα τις ημέρες των Χριστουγέννων με προσφορά φαγητών και γλυκισμάτων.
Τη Δευτέρα 26/12, στις 13:00 στο Κλειστό της Παραλίας, θα στρωθεί χριστουγεννιάτικο τραπέζι για τριακοσίους αναξιοπαθούντες (η διοργάνωση από τους εθελοντές του Δημοτικού Παντοπωλείου). Στις 28 και 30/12, θα προσφέρονται στο στεγασμένο χώρο της Κεντρικής Αγοράς και πάντοτε

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ FILIATRA-NET

                                                          euxes2012-filiatranet.jpg
 

Η ομάδα του FILIATRA-NET
Ακολουθήστε μας στο:
WEB: http://filiatranet.blogspot.com
FACEBOOK: http://www.facebook.com/filiatra
TWITTER: http://twitter.com/filiatranet

RSS: http://feeds.feedburner.com/filiatranet

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ