ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Νέο πανίσχυρο τεστ αντι-ντόπινγκ στο κυνήγι των ντοπέ αθλητών

Ένα πανίσχυρο τέστ αντι-ντόπινγκ που, όπως λένε, είναι έως 1.000 φορές πιο ευαίσθητο από τα υπάρχοντα, όσον αφορά την ικανότητά του να ανιχνεύει παράνομες ουσίες στο αίμα των αθλητών ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας - Άρλιγκτον, με επικεφαλής τον δρα Ντάνιελ Άρμστρονγκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS), σύμφωνα με το BBC, διενήργησαν εργαστηριακά τεστ που δείχνουν ότι το τεστ ανιχνεύει τα στεροειδή και τις διεγερτικές

Κτηνοτρόφος έκρυβε αρχαιολογικό «θησαυρό»

  Εκατοντάδες αρχαία νομίσματα, κοσμήματα, μεταλλικά εξαρτήματα και άλλα αντικείμενα που χρονολογούνται από την ελληνιστική μέχρι και την οθωμανική περίοδο κατείχε ένας 47χρονος κτηνοτρόφος που συνελήφθη στην Ελασσόνα της Λάρισας. 

Οι αστυνομικοί, που είχαν πληροφορίες ότι ο συγκεκριμένος άνδρας πραγματοποιούσε λαθρανασκαφές με ανιχνευτή μετάλλων και είχε στην κατοχή του μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων, πραγματοποίησαν έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε αποθήκη που διατηρούσε ο 47χρονος, κοντά στο

Από το Κούβελα Μεσσηνίας ο άτυχος Ανδρέας Παναγόπουλος που βρέθηκε νεκρός στο Μανχάταν

Καταγωγή από το Κούβελα Μεσσηνίας είχε ο άτυχος 42χρονος Ανδρέας Παναγόπουλος, που βρέθηκε νεκρός από τα σωστικά συνεργεία της Νέας Υόρκης, ενώ οι γονείς του διαμένουν στο Καλό Νερό. 
Ο 42χρονος μουσικός που ζούσε στη Νέα Υόρκη για περισσότερα από 20 χρόνια, διέμενε στον δεύτερο όροφο σ' ένα από τα δυο κτίρια που κατέρρευσαν από τη χθεσινή έκρηξη στο Ανατολικό

Οι 10 τροφές που μπορούν να σκοτώσουν το σκύλο σας

Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης σκύλου που να μην έχει ταΐσει το σκύλο του με το δικό του φαγητό. Υπάρχουν τροφές που οι άνθρωποι τρώνε καθημερινά αλλά για τους σκύλους είναι επικίνδυνες και απαγορεύεται να υπάρχουν στο διαιτολόγιό τους.

Οι 10 τροφές που απαγορεύεται να τρώνε οι σκύλοι είναι οι εξής:

Σκόρδο και κρεμμύδι γιατί προκαλούν έντονη αδιαθεσία.

Σοκολάτα:

Εφορία: Από Απρίλιο και... βλέπουμε οι δηλώσεις

Πριν καλά – καλά ανοίξει το σύστημα και ξεκινήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οδεύουμε προς αν όχι τυπική σίγουρα ουσιαστική αναβολή. Την πρώτη χρονιά, που επιχειρείται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων πλήρως οργανωμένα, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για όλους, και με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την αποστολή των εκκαθαριστικών, φαίνεται ότι αρχίζουμε στραβά.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το υπουργείο οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν φέτος να υποβάλουν τις

Εισάγουν ισπανικό λάδι και το πουλάνε ως υψηλής ποιότητας ελληνικό!

«Χρυσές δουλειές» κάνουν κάποιοι επιτήδειοι στη χώρα μας, οι οποίοι, με αφορμή τη χαμηλή φετινή ελληνική παραγωγή, εισάγουν ελαιόλαδο σε χαμηλές τιμές κυρίως από Ισπανία και αφού τα «ελληνοποιήσουν» τα πουλάνε σαν ελληνικά. 

Κάτι που παραδέχθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης πρόσφατα στη Βουλή: 
«Φορτία ισπανικού λαδιού, χαμηλής ποιότητας εισάγονται στη χώρα μας από εταιρείες που τα διαθέτουν όχι σαν

H Εθνική Τράπεζα αγόρασε το ψηλότερο κτίριο της Κωνσταντινούπολης

Στην εξαγορά του μεγαλύτερου ουρανοξύστη της Κωνσταντινούπολης, έναντι τιμήματος 303 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για τον «Κρυστάλλινο Πύργο» (Crystal Tower), όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Hurriyet».
Είναι μάλιστα, μία από τις μεγαλύτερες, τα τελευταία χρόνια, αγοραπωλησίες εμπορικών ακίνητων στην Τουρκία.

Ο ουρανοξύστης έχει ύψος 170 μέτρα, είναι ένας από τους τρεις υψηλότερους της Πόλης, έχει 40 ορόφους προορισμένους για γραφεία, έκταση εργασίας 60.000 τετρ. μέτρων και είναι

Πόσους σταυρούς θα πρέπει να βάλουν οι ψηφοφόροι στις δημοτικές εκλογές

Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές 2014

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα επιτρέψουμε να «σβήσει» το άσυλο ανιάτων στην Κυψέλη


18.03.2014 20:21

Στο πλευρό των 195 ασθενών και των 120 εργαζομένων του άσυλου ανιάτων στην Κυψέλη βρέθηκε σήμερα ο  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» Κωνσταντίνο Δήμτσα για να δηλώσει τη στήριξη της Εκκλησίας με αφορμή τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα στη λειτουργία του.

ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία στις 9 Απριλίου

Την προκήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας για την Τετάρτη 9 Απριλίου και συγκέντρωση των

Πρεμιέρα την Πέμπτη για τα νέα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ

Από την ερχόμενη Πέμπτη θα λειτουργήσουν τα νέα πολυϊατρεία του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), σύμφωνα με εγκύκλιο του το υπουργείο Υγείας.
Αρχικά, οι νέες μονάδες θα λειτουργούν από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 07.00 πμ μέχρι τις 19.00 μμ. Σταδιακά θα καθοριστούν οι μονάδες σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.

Βάσει της εγκυκλίου, τα πολυϊατρεία θα καλύπτουν πλήρως τους ανασφάλιστους, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για την καταβολή εισιτηρίου 5 ευρώ.

Αυτόματοι συμψηφισμοί της επιστροφής φόρου για μικρά ποσά

Το δρόμο για αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου ακόμα και κάτω των 1.500 ευρώ με τυχόν οφειλές των δικαιούχων ανοίγει απόφαση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη, με την οποία ξεμπλοκάρει η έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει οφειλές έως 30 ευρώ.

Με τα μέχρι πρότινος δεδομένα η ύπαρξη οφειλών ακόμα και ενός ευρώ εμπόδιζε την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ενώ οι αυτόματοι συμψηφισμοί γίνονταν για επιστροφές φόρων που ξεπερνούσαν τα 1.500 ευρώ.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ