ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Το «Βόγιατζερ-1» πλησιάζει το διαστρικό χώρο

Μπορεί να συμβεί από στιγμή σε στιγμή, αλλά μπορεί να πάρει αρκετά ακόμα χρόνια. Ο λόγος για τον διαστημικό πρωτοπόρο, το σκάφος «Βόγιατζερ-1», που όλο και περισσότερο προσεγγίζει το έσχατο όριο του ηλιακού μας συστήματος, αλλά ακόμα δεν έχει κάνει την τελική και ιστορική έξοδο στο διαστρικό χώρο, εκεί όπου πλέον παύει η επίδραση του Ήλιου μας.
Τρεις νέες επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύει σήμερα το κορυφαίο περιοδικό "Science" (μία από τις οποίες συνυπογράφει ο διακεκριμένος έλληνας ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής), σύμφωνα με το BBC, το "Nature" και τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης», δείχνουν

Πολλές συμμετοχές, σημαντικές επιδόσεις, πλούσιο θέαμα και συγκίνηση στο σκοπευτικό αγώνα στους Γαργαλιάνους!

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Με συμμετοχή αθλητριών και αθλητών σωματείων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι κατάφεραν σημαντικές επιδόσεις και προσέφεραν πλούσιο θέαμα, διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στο Σκοπευτήριο Γαργαλιάνων σκοπευτικός αγώνας Αεροβόλων Όπλων Α0, κατ. ΑΓΕΝ καθώς και ΠΑΙΔΩΝ Α & Β με τον τοπικό Σκοπευτικό Αθλητικό Σύλλογο «Η ΑΡΤΕΜΙΣ» να κερδίζει τα εύσημα για την οργανωτική επιτυχία. Ο αγώνας ήταν αφιερωμένος στη μνήμη της αδικοχαμένης Αθλήτριας του Σκοπευτικού Ομίλου Λακεδαιμονίων «ΛΕΩΝΙΔΑΣ» Γεωργίας Γερουλάκου, ενώ παράλληλα έγινε και η αδελφοποίηση των δύο συλλόγων.

Αυτό είναι το πρώτο ξενοδοχείο με... υποβρύχια δωμάτια!

Στη μακρινή Κίνα, στους πρόποδες του βουνού Tianmenshan, πρόκειται να χτιστεί το ξενοδοχείο Intercontinental Shimao. Με προϋπολογισμό 568 εκατομμυρίων δολαρίων, η νέα κατασκευή αναμένεται εντυπωσιακή και πολυτελέστατη όταν θα ολοκληρωθεί.


Ωστόσο, η πρωτοτυπία του ξενοδοχείου δεν εξαντλείται στο ύψος της χρηματοδότησης για την κατασκευή του αλλά στην τοποθεσία που θα το φιλοξενεί. Ξεκινώντας από τη βάση του βουνού, το συγκρότημα θα χτιστεί σε ένα πρώην ορυχείο σε βάθος 100 μέτρων, το οποίο μάλιστα

Διευκρινίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν λήξει

Διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την ισχύ μη μισθολογικών όρων συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει
Διευκρινίσεις σχετικά με την ισχύ των μη μισθολογικών όρων των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει ή έχουν καταγγελθεί και έχει περάσει και το τρίμηνο επέκτασης της ισχύος τους, δίνει με έγγραφό του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το υπουργείο Εργασίας.
Στους μη μισθολογικούς όρους περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το ωράριο, τις άδειες τις ημέρες

Εξετάζουν απαλλαγή από ΦΠΑ για επιχειρήσεις

Εισήγηση ΔΝΤ για υποχρεωτική απαλλαγή από τον ΦΠΑ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών με ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ. Παίρνουν μεγαλύτερη επιστροφή φόρου από αυτόν που αποδίδουν
Την απαλλαγή από τον ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ακαθάριστα ετήσια έσοδα έως 20.000-25.000 ευρώ υπό προϋποθέσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από πρόταση των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Καθυστέρησε το πλοίο; Δικαιούσαι αποζημίωση -Τι προβλέπει η απόφαση Πηγή: Καθυστέρησε το πλοίο; Δικαιούσαι αποζημίωση -Τι προβλέπει η απόφαση

Λίγοι είναι οι Ελληνες που γνωρίζουν τα δικαιώματά τους εάν το ταξίδι τους καθυστερήσει ή ακυρωθεί. Από φέτος το καλοκαίρι οι επιβάτες των πλοίων αλλά και των υπεραστικών λεωφορείων και των πούλμαν στη χώρα μας θα γνωρίζουν ότι δικαιούνται αποζημίωση.
Ειδικότερα η ευρωπαϊκή χάρτα δικαιωμάτων των επιβατών επεκτείνεται και στους παραπάνω επιβάτες (εκτός των επιβατών αεροπορικών εταιρειών).

Στην Παναγία Σουμελά η Εθνική Νέων


27.06.2013 21:22

Την ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά επισκέφθηκε σήμερα η αποστολή της Εθνικής Κ-20 που βρίσκεται στην Τουρκία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι νεαροί διεθνείς αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το πρωινό τους ρεπό πηγαίνοντας στην ιστορική Μονή.
Από αύριο, άλλωστε, πρέπει να βάλουν τα... κεφάλια μέσα για να εξασφαλίσουν την πρόκριση στους 16 του Μουντιάλ Νέων. Εχοντας καταφέρει να φτάσουν τους 4 βαθμούς με μία νίκη και μία ισοπαλία, οι μικροί του Κώστα Τσάνα,

Σπάνιο ροζ δελφίνι εντοπίστηκε στον Αμαζόνιο

Ένα σπάνιο ροζ δελφίνι είχε την ευκαιρία να φωτογραφίσει ο τουρίστας Michel Watson κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Βραζιλία.
Ο 66χρονος Γάλλος φωτογράφισε το εκπληκτικό ζώο στον ποταμό Rio Negro στον Αμαζόνιο. Το ροζ δελφίνι, βάρους 136 κιλών, κινούνταν με πολύ μεγάλη ευελιξία.
Τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 2,7 μέτρα.
Η όρασή τους δεν είναι καλή και θεωρούνται σχεδόν τυφλά, ωστόσο κινούνται και εντοπίζουν τα θηράματά τους χάρη στο εσωτερικό σύστημα ηχοεντοπισμού που διαθέτουν.
Τα δελφίνια κινδυνεύουν από τους ψαράδες, οι οποίοι θεωρούν ότι μειώνουν τη λεία τους, ενώ πολλές φορές μπλέκονται στα δίχτυα τους.

Νέο είδος πουλιού εντοπίστηκε σε μεγάλο αστικό κέντρο

Ένα καινούργιο είδος πτηνού ανακαλύφθηκε στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ. Το ωδικό πτηνό που φέρει το επιστημονικό όνομα Orthotomus chaktomuk εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2009 κατά τη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας για την ασιατική γρίπη.

Η ανακάλυψη έχει καταχωρηθεί στην επιθεώρηση Oriental Bird Club, Forktail. Το “πουλί-ράφτης” (tailorbird στα αγγλικά) ανήκει στη συνομοταξία των ωδικών πτηνών και λαμβάνει το όνομά του από τη συνήθειά του να πλέκει φύλλα μεταξύ τους κατά την επιμελή

Ρακέτες τέλος στην παραλία

Τις ρακέτες τους και σε... άλλη παραλία θα πρέπει να πάνε όσοι μέχρι στιγμής απολάμβαναν το καλοκαιρινό σπορ στην παραλία Καλόγρια της Στούπας στη Δυτική Μάνη. Επαγγελματίες και κάτοχοι καταλυμάτων είχαν απαυδήσει από τα καθημερινά παράπονα των τουριστών, αλλά και από τους τραυματισμούς που πολλές φορές οδηγούσαν τους τουρίστες μέχρι και στο νοσοκομείο και ζήτησαν από το δήμο να απαγορευθεί το παιχνίδι.
Το συμβούλιο της Δυτικής Μάνης τους δικαίωσε, με αποτέλεσμα τους επόμενους 2 μήνες τον Ιούλιο

Παράταση για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες

Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες δίνεται με πράξη

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΑ 3 Κ.Ε.Φ. ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ 4 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΗΝ υλοποίηση λειτουργίας των 3 Κ.Ε.Φ. στη Τριφυλία ανέλυσε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Τριφυλίας παρά τα προβλήματα εξυπηρέτησης που συνεχίζονται αλλά και αυτή την φορά τουλάχιστον υπάρχει σύνδεση με το σύστημα Taxisnet για το οποίο γίνεται μάχη ώστε να εκδίδει έστω...κλειδάριθμους!
Για το θέμα ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι τα 3 Κέντρα εξυπηρέτησης φορολογουμένων σε Κυπαρισσία,Φιλιατρά, Γαργαλιάνους εξοπλισμένα με τα απαραίτητα μέσα και με το αναγκαίο προσωπικό στις 2 τριφυλιακές πόλεις, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη

Προσλήψεις εργατών με δίμηνη σύμβαση στο Δήμο Τριφυλίας

Με α­πό­φα­ση που υ­πέ­γρα­ψε σή­με­ρα ο δή­μαρ­χος Τρι­φυ­λί­ας, Κώ­στας Κόλ­λιας, έ­γι­νε οι πρόσ­λη­ψη 13 ερ­γα­τών και ε­νός ο­δη­γού, με σύμ­βα­ση δί­μη­νης διά­ρκειας. Η α­πό­φα­ση αυ­τή α­φο­ρά έ­ξι ερ­γά­τες πυ­ρο­προ­στα­σί­ας-γε­νι­κών κα­θη­κόν­των, ε­πτά ερ­γά­τες κα­θα­ρι­ό­τη­τας-γε­νι­κών κα­θη­κόν­των και έ­ναν ο­δη­γό.
Το προ­σω­πι­κό θα κα­τα­νε­μη­θεί σε ό­λες τις Δ.Ε. ως α­κο­λού­θως: Νι­κό­λα­ος Γι­αν­νά­τος (Δ.Ε. Γαρ­γα­λιά­νων), Χρή­στος Αν­τω­νό­που­λος (Δ.Ε. Γαρ­γα­λιά­νων), Η­λί­ας Πα­πα­δό­που­λος (Δ.Ε. Φι­λια­τρών), Ι­ω­άν­νης Σα­λα­βού­ρας (Δ.Ε. Φι­λια­τρών), Θε­ό­δω­ρος Βλά­χος (Δ.Ε. Κυ­πα­ρισ­σί­ας), Νι­κό­λα­ος Πλέ­τσας (Δ.Ε. Κυ­πα­ρισ­σί­ας). Ως ερ­γά­τες κα­θα­ρι­ό­τη­τας-γε­νι­κών κα­θη­κόν­των προσ­λή­φθη­καν οι: Δη­μή­

Εγιναν… ντουμάνι 2.814 χασισόδεντρα

Στάχτη έγιναν 2.814 χασισόδεντρα, πάνω από 30 κιλά χασίς και σημαντικές ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης που κατάσχεσαν μέσα στην τελευταία διετία οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, στη διάρκεια επιχειρήσεων στη Μεσσηνία.Η καταστροφή των ναρκωτικών έγινε χθες το πρωί σε υπαίθριο χώρο της κεραμοποιίας Αναγνωσταρά.

Να θυμίσουμε πως η προηγούμενη καταστροφή είχε γίνει πριν δύο χρόνια, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι καταστράφηκαν μόνο τα 1.000 χασισόδεντρα που είχαν εντοπιστεί σε φυτεία στους Γαργαλιάνους, καθώς ήταν αδύνατη η φύλαξή τους σε αποθήκες της

Απώλειες επιδοτήσεων σε σταφίδα - ελαιόλαδο

Μεγάλες απώλειες επιδοτήσεων (ίσως και πάνω από 30%) θα έχουν οι παραγωγοί ελαιολάδου και σταφίδας, καθώς επήλθε συμφωνία στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για

Νέα παράταση 12 μηνών δίνει η κυβέρνηση για τις "άδειες λειτουργίας γηπέδων"!

Η κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει τροπολογία ώστε να δοθεί παράταση ενός ακόμη χρόνου και να μην ισχύσουν όσα προβλέπονται σχετικά με τις άδειες καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων, τα οποία παρότι ψηφίστηκαν από τη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2012, πήραν παράταση 18 μηνών για να ισχύσουν από το καλοκαίρι του 2013.

Τώρα, έρχεται η κυβέρνηση για να δώσει νέα παράταση για το καλοκαίρι του 2014.

Δηλαδή συνολική παράταση 30 μηνών!

Μεσσηνία: Σύλληψη 69χρονου για εμπρησμό

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

 Συνελήφθη χθες, από υπαλλήλους του Ανακριτικού Γραφείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, 69χρονος ημεδαπός, ως υπαίτιος εμπρησμού, για την

Παρατείνεται για τους αγρότες ο χρόνος καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς του 2012

Mέχρι τις 31 Αυγούστου παρατείνεται ο χρόνος καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς του 2012 από τους αγρότες ύστερα από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ.

Ο ΕΛΓΑ αποφάσισε την παράταση εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την αδυναμία ορισμένων παραγωγών να ανταποκριθούν έγκαιρα στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
  
Ο Οργανισμός επισημαίνει πως οι παραγωγοί που είχαν επιλέξει ως τρόπο

Γαργαλιάνοι: Οικογένειες κατήγγειλαν αποπλάνηση δύο παιδιών από Πακιστανό

Την αποπλάνηση δύο μικρών κοριτσιών από έναν Πακιστανό κατήγγειλαν στο Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων δύο οικογένειες από την περιοχή.
Συγκεκριμένα, προχθές το μεσημέρι μία οικογένεια Ελλήνων και μια οικογένεια Βούλγαρων κατήγγειλαν στην Αστυνομία την αποπλάνηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν, ο Πακιστανός εργάζεται........

περιστασιακά στην περιοχή και το περιστατικό συνέβη το απόγευμα του Αγίου Πνεύματος.

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Συνεδριάζει την Δευτέρα 1η Ιουλίου και ώρα 20:00 σε διπλή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.
Στις προσκλήσεις που υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μπασδάνης περιλαμβάνονται για συζήτηση και λήψη απόφασης τα παρακάτω θέματα:


Συνεδρίαση 17η

1. Απολογισμός Εσόδων – Εξόδων τέως Δήμου Κυπαρισσίας οικ. έτους 2010 (Έγκριση της αριθ. 51/2013 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής).

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

  in.gr . 27 Ιανουαρίου 2022, 11:40 Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού