ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Δείτε πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Τον ανανεωμένο πίνακα σχετικά με το που κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω παγετού, αλλά και με τη διακοπή κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία της χώρας εξέδωσε η Τροχαία. Παράλληλα γίνεται αναφορά και στα προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες στην Ηλεία και στην Ξάνθη

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα:

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

A΄ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΠΑΓΕΤΩΝ – ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ

Προεκλογική εκστρατεία με facebook και twitter

Τέρμα τα μπαλκόνια, οι πλατείες και τα πολυτελή φυλλάδια

Νέους και ασφαλείς τρόπους προσέγγισης ψηφοφόρων αναζητούν οι υποψήφιοι βουλευτές καθώς το διαθέσιμο μπάτζετ είναι πιο… σφιχτό από ποτέ.

Όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή», οι προϋπολογισμοί των υποψηφίων για τις εκλογές θα είναι αυτή

Πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο πλοίου στην Πάχη Μεγάρων

Πυρκαγιά, από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία, εκδηλώθηκε στο μηχανοστάσιο του πλοίου «Αίγινα», με πλήρωμα 6 άτομα, την ώρα που βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή Πάχη Μεγάρων.

Αεροπλάνα σε "απόσταση αναπνοής"

Πολύ κοντά πέρασε ένα μικρό Cessna δίπλα από ένα Boeing 747 της Qantaw  την ώρα που το τελευταίο απογειωνόταν από το αεροδρόμιο Archerfield της Αυστραλίας.
Το περιστατικό αποθανάτισε με την κάμερά του ο Joel Thomas που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο αεροδρόμιο.
Ο Joel είχε σκοπό να φωτογραφίσει το  Boeing κατά την απογείωση "Βρέθηκα στο σωστό σημείο την ώρα που έπρεπε" είπε και πρόσθεσε πως το μικρότερο αεροπλάνο φάνηκε να περνά δίπλα από το Boeing. Τα δύο αεροπλάνα, σύμφωνα με τον Thomas, είχαν την ίδια κατεύθυνση για αρκετή ώρα.

Πέθανε στην κονσόλα...

Δεν άντεξε η καρδία του 23χρονου  Chen Rong-yu και πέθανε. Ο νεαρός δεν έκανε κάτι ασυνήθιστο... απλά έπαιζε τουλάχιστον 23 ώρες σε ένα ίντερνετ καφέ μπροστά σε υπολογιστή το αγαπημένο του παιχνίδι  League of Legends.
Στην αίθουσα βρίσκονταν και άλλοι φίλοι και γνωστοί του οι οποίοι χρειάστηκαν δέκα ώρες για να καταλάβουν ότι είχε πεθάνει και να ειδοποιήσουν το ασθενοφόρο!
Το τραγικό περιστατικό συνέβη σε  ίντερνετ καφέ στην πόλη New Taipei City. Το πάθος του για το  3D βιντεοπαιχνίδι πολλαπλών παικτών,  League of Legends, του στοίχισε τη ζωή.

Αυτοκίνητο εισέβαλε σε κρεβατοκάμαρα

Ούτε σημάδι να τον έβαζε, δεν θα τα κατάφερνε τόσο καλά... Άγιο είχε ένας 34χρονος όταν, ενώ κοιμόταν, ένας οδηγός  καρφώθηκε με το αυτοκίνητό του, ένα  BMW X5 στο υπνοδωμάτιό του.
Το περιστατικό συνέβη στο New  Haven   της πολιτείας του Connecticut την ώρα που αστυνομικοί καταδίωκαν έναν ύποπτο που οδηγούσε ένα  BMW X5.
Μετά το ατύχημα η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι για να τον συλλάβει και έπεσε πάνω στον 34χρονο Michael Sweat ο οποίος κοιμόταν.

3 ειρηνοδίκες για 5 Ειρηνοδικεία!

«ΚΟΛΛΗΜΕΝΕΣ» ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ

Μέρα – νύχτα τρέχουν οι τρεις ειρηνοδίκες Καλαμάτας και πάλι δεν προλαβαίνουν, με αποτέλεσμα πάμπολλες υποθέσεις να μένουν πίσω και η ημερομηνία εκδίκασής τους να είναι άγνωστη.
Τρανταχτό παράδειγμα οι υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οι οποίες πλέον έχουν «κολλήσει». Ακόμα και αν κάποιες συζητούνται, αποφάσεις δεν πρόκειται να εκδοθούν τους

Δ.Σ. Τριφυλίας Κόλλιας-Κουκούμης κατά αποποινικοποίησης ναρκωτικών


Στη συζήτηση του θέματος εκφράστηκαν έτη φωτός διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ δημοτικών συμβούλων, οι οποίες δείχνουν, αποδεικνύουν και αναδεικνύουν τις διαφορετικές τους

Νεκρά σκυλιά κρεμασμένα σε φράχτη στην Αρτεμισία


Ένα αποτρόπαιο θέαμα αντίκριζαν όσοι περνούσαν προχθές το απόγευμα από το χωριό Αρτεμισία στον Ταΰγετο. Ακριβώς πάνω στον εθνικό δρόμο, δύο νεκρά σκυλιά ήταν κρεμασμένα από συρματόπλεγμα!

Τα στοιχεία και τις φωτογραφίες μάς έστειλε ο φίλος και συνάδελφος δημοσιογράφος Ηλίας Μαραβάς, καταγόμενος από την περιοχή, ο οποίος έτυχε να περνά από το συγκεκριμένο δρόμο. «Δύο νεκρά σκυλιά, σε αρχικό στάδιο σήψης, κρεμασμένα ανάποδα σε πλέγμα στο πρανές της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης, προκαλούσαν φρίκη και απορία στους περαστικούς» μας έγραφε στο μήνυμά του, που λάβαμε με e-mail το βράδυ της Παρασκευής.

Ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις πληγείσες περιοχές

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  κηρύχθηκε, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το σύνολο σχεδόν των τοπικών
κοινοτήτων και δημοτικών διαμερισμάτων των Καλλικρατικών Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου Ηλείας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 12ωρο, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολύμπιας του Νομού Ηλείας.Οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας από την έναρξη των έντονων καιρικών φαινομένων τέθηκαν σε κατάσταση κινητοποίησης και σωστικά συνεργεία των Υπηρεσιών Εκτάκτων Αναγκών του

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του νοσοκομείου Πύργου

Άδειασε το νοσοκομείο Πύργου από τους ασθενείς που νοσηλεύονταν εκεί, πέρα απο τους περίπου 25 που πήραν πρόωρα εξιτήριο. Με τη βοήθεια του προσωπικού, αλλά και

Δ΄ΕΘΝΙΚΗ: ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΛΑΠΠΑ (Αποτελέσματα)

Από το 4ο κιόλας λεπτό προηγήθηκε η Φιλιατρινή ομάδα όπου ο Μπαστακός με κεφαλιά στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και κάνει το 1:0 για την Εράνη. 

Στο 33ο και στο 35ο λεπτό ήταν η σειρά του Μικελάτου με δύο γκολ από σουτ να ανεβάσει το σκορ στο 3:0 υπέρ της Εράνης και να στείλει τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Η Εράνη είχε πολλές ακόμη ευκαιρίες, ώσπου στο 60ο λεπτό ο Γεωργιόπουλος με σουτ ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 4:0. Η Ομάδα των Φιλιατρών άρχισε να

Ένας ακόμα δεματοποιητής στην Πελοπόννησο

Εγκαταστάθηκε στους Μολάους του δήμου Μονεμβασιάς
Ένας ένας φαίνεται πως οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μπροστά στο αδιέξοδο που έχει διαφανεί τοποθετούν τους δεματοποιητές που είχαν αγοραστεί από τον τέως περιφερειάρχη Πελοποννήσου Νίκο Αγγελόπουλο.
Ένας ακόμα δεματοποιητής λοιπόν τοποθετήθηκε πριν τρεις μέρες στο δήμο Μονεμβασιάς και συγκεκριμένα στην δημοτική κοινότητα Μολάων στη θέση "Χειλόρεμα". Στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ηρακλής Τριχείλης αναφέρει τα εξής: Ο δήμος Μονεμβασιάς ανακοινώνει ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης από το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ξεκίνησε η λειτουργία της μονάδας δεματοποίησης στην

Βιβλική καταστροφή από τη βροχή!Nεκρή στη Βαρβάσαινα!



Νεότερη ενημέρωση (11 π.μ.) Μία ηλικιωμένη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στην περιοχή «Λιθάρι» κοντά στον Πύργο της Ηλείας, ο οποίος πλήττεται από ισχυρές βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών, η γυναίκα προσπάθησε να γλιτώσει από τα ορμητικά νερά, αλλά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή της.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, όπου βρίσκοντια σε επιφυλακή και επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ.

ΑΡΧΗ ΤΡΙΩΔΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Κυριακή σήμερα 5 Φεβρουαρίου, ημέρα αρχής του Τριωδίου...

Τι είναι το Τριώδιο;
Τριώδιο ονομάζεται, σύμφωνα με τους κανόνες της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας, η περίοδος που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Την ονομασία της την έχει πάρει από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, που περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες την συγκεκριμένη περίοδο. Οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους τις εκκλησίας μας που έχουν εννέα ωδές.Με απλά λόγια, το Τριώδιο είναι η χρονική περίοδος που οι χριαστιανοί ετοιμάζονται για την νηστεία της

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Τελώνου και Φαρισαίου (Λουκ. ιη´ 10-14)
Εἶπεν ὁ Κύριος τήν παραβολήν ταύτην· ἄνθρωποι δύο ἀνέβησαν εἰς τὸ ἱερὸν προσεύξασθαι, ὁ εἷς Φαρισαῖος καὶ ὁ ἕτερος τελώνης. ῾Ο Φαρισαῖος σταθεὶς πρὸς ἑαυτὸν ταῦτα προσηύχετο· ὁ Θεός, εὐχαριστῶ σοι ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης· νηστεύω δὶς τοῦ σαββάτου, ἀποδεκατῶ πάντα ὅσα κτῶμαι. Καὶ ὁ τελώνης μακρόθεν ἑστὼς οὐκ ἤθελεν οὐδὲ τοὺς ὀφθαλμοὺς εἰς τὸν οὐρανὸν ἐπᾶραι, ἀλλ᾿ ἔτυπτεν εἰς τὸ στῆθος αὐτοῦ λέγων· ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ.

Λέγω ὑμῖν, κατέβη οὗτος δεδικαιωμένος εἰς τὸν οἶκον αὐτοῦ ἢ γὰρ ἐκεῖνος· ὅτι πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν

Ανταποδοτικά οφέλη από την αξιοποίηση των υδρογοναθράκων σε Πατραϊκό και Κατάκολο

Το 5% των προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας θα πηγαίνει, ως ανταποδοτικό τέλος, στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου.
Αυτό ανήγγειλε σήμερα το μεσημέρι, στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Συγκέντρωση κατά του λγνιτωρυχείου στην Κορώνη Κυριακή,

ΜΕΓΑΛΗ συγκέντρωση που αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα....Όλους τους Μεσσήνιους καλεί σήμερα το πρωί στις 11.00 η Συντονιστική Επιτροπή Μαζικών Φορέων της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης στη συγκέντρωση που θα γίνει στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου – Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού. «Για να διατρανώσουμε όλοι μαζί την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή μας», όπως τονίζεται στην ανοιχτή πρόσκληση της Επιτροπής. Με την πρόσκλησή της καλεί στη συγκέντρωση τους δημάρχους, τα Δημοτικά και τα Τοπικά Συμβούλια των Δήμων Πύλου –

Μεγάλες καταστροφές από τη βροχή στην Ηλεία

Τραγική είναι η κατάσταση τις τελευταίες ώρες στον Πύργο. Η καταιγίδα διαρκείας που ξέσπασε τα μεσάνυχτα έχει προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες στην πόλη και στα περίχωρα. Tο νερό της βροχής ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις και τα εβδομήντα εκατοστά σε διαμερίσματα μέσα στην πόλη.
Όπως αναφέρει το ilialive.gr, σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα και δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, μια απέραντη λίμνη είναι οι εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικούς σταθμού του ΟΣΕ και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα

Είχαν ρημάξει τη Λακωνία δύο ανήλικοι τσιγγάνοι - 52 κλοπές με λεία 189.000 ευρώ

Λεία 189.000 ευρώ περίπου είχαν κάνει 2 ανήλικοι τσιγγάνοι μαζί με τους άγνωστους μέχρι στιγμής συνεργούς τους, οι οποίοι είχαν ρημάξει τη Λακωνία το τελευταίο 6μηνο. Το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης εξιχνίασε μέχρι στιγμής 52 κλοπές και απόπειρες.
Η δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος των δυο νεαρών τσιγγάνων 15 και 17 ετών, καθώς και σε βάρος αγνώστου αριθμού ατόμων, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Το τελευταίο εξάμηνο έμπαιναν σε σπίτια και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, χρυσαφικά, ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και είδη οικιακής χρήσης.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ