ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Δέκα λύσεις για να ρυθμίσετε τα δάνειά σας

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης προτείνει 10 λύσεις που θα βοηθήσουν να τακτοποιήσετε τα δάνειά σας και να αποφορτιστείτε από το άγχος της τακτοποίησης των οικονομικών

Τα καμένα ανέκδοτα είναι “πασέ”, ιδού τα καμένα Internet memes αλά ελληνικά – Part I

Κάποτε υπήρχαν τα καμένα ανέκδοτα και κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα... Τώρα, εκτός από την περίπτωση να σου πει κάποιος ένα από αυτά και να λυθείς στα γέλια, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να το δεις στο Internet. Όχι απαραίτητα γραμμένο, αλλά “σχηματοποιημένο” ως ένα Internet meme που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι τόσο πετυχημένο, ώστε να μπορεί να σε ρίξει στα πατώματα (από τα γέλια κι αυτό είναι καλό στις μέρες που περνάμε η αλήθεια…)






Στην Αθήνα για τον Παναθηναϊκό ο Αναστασίου

Aρκετό ενδιαφέρον είχε η γενική συνέλευση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αφού πέραν της έγκρισης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ, συζητήθηκαν ζητήματα με ενδιαφέρον.
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος, παραδέχτηκε πως έκανε λάθη, αλλά παρουσιάστηκε βέβαιος πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα στη συνέχεια, καθώς έμαθε από αυτά. Παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος για την εξασφάλιση της αδειοδότησης, ενώ έγινε γνωστό πως μέσω της διαφοροποίησης στην τιμή της

Φιλιατρά: Κάλεσμα Αλληλεγύης

Αγαπητοί γονείς, Αγαπητοί συμπολίτες,

Ζούμε μέσα στην αγριότητα και στην καταπάτηση! 

Στην ανασφάλεια και την θλίψη, βλέποντας καθημερινά την ζωή να κατρακυλά σε επίπεδα που δεν μπορούσαμε να διαννοηθούμε καν, μερικά χρόνια πριν.
 
Τα κεκτημένα και ο μόχθος που καταβάλαμε για αυτά, στερούνται της σημασίας

Τριφυλία: Έκτακτη Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

"11η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας 
Σας καλούμε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού

Η μοτοσυκλέτα που «την είδε» αυτοκίνητο!

Οροφή, καλοριφέρ, μίνι ψυγείο… μιλάμε για ένα αυτοκίνητο «λουξ», όχι για μοτοσυκλέτα. Βέβαια λείπει το δεύτερο σετ τροχών, αλλά ο τύπος είναι τόσο αδίστακτος ή έχει τέτοια απωθημένα που δεν αποκλείεται να το κάνει. Πιστεύαμε ότι η μοτοσυκλέτα που πλησιάζει περισσότερο σε αυτοκίνητο ήταν η Gold Wing. Μέχρι που ήρθε η διάψευση από τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Του πήρε ένα χρόνο η μετατροπή, όχι τόσο η αρχική όσο η «τελειοποίηση». Κι ακόμη δεν έχει τελειώσει.

Με την εγκατάσταση οροφής οι στρόβιλοι που δημιουργούντο στο πίσω μέρος, στην πλάτη του συνεπιβάτη ήταν ανυπόφοροι, οπότε χρειάστηκε η τοποθέτηση τζαμιού και στο πίσω μέρος. Τότε όμως δεν άνοιγε ο αποθηκευτικός χώρος του

“Ηθικά” πασχαλινά αβγά; Ελέγξτε αν περιέχουν φοινικέλαιο

Τρεις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου της σοκολατοποιίας βρέθηκαν στον “πάτο” μια αξιολόγησης του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των πασχαλινών αβγών με βάση την περιεκτικότητά τους σε φοινικέλαιο.
Η ΜΚΟ Rainforest Foundation UK και το βρετανικό περιοδικό Ethical Consumer αξιολόγησαν περισσότερους από 70 τύπους πασχαλινών σοκολατένιων αβγών, βαθμολογώντας τα από το ένα ως το 20, με κριτήριο τη χρήση φοινικέλαιου στην παρασκευή τους, την εφαρμογή περιβαλλοντικά φιλικών πολιτικών και τη συμμετοχή τους στον φορέα “Στρογγυλό Τραπέζι για Αειφόρο

Μέρα της Γης: η αλλαγή των εποχών στο Google Doodle

Η Google γιορτάζει τη Μέρα της Γης, σήμερα 22 Απριλίου 2013, με ένα σχέδιο στο Google doodle που αναπαριστά τον κύκλο των εποχών όπως αυτές φαίνονται με την άνοδο και την πτώση του Ήλιου και της Σελήνης.
Όταν ο χρήστης πατά το play, ο ήλιος ξεκινά την πορεία του, μέχρι να έρθει το φεγγάρι και όλα πάλι από την αρχή. Κάθε μέρα είναι και μία διαφορετική εποχή.
Στόχος της Google είναι να παρουσιάσει την πολυπλοκότητα του πλανήτη μας και την αλληλοσύνδεση των οικοσυστημάτων και του κύκλου της Γης.

Σχεδιάζουν τις δράσεις για την «ψηφιακή πόλη»

Με ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) συναντήθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης και ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Αεράκης και συζήτησαν τις δράσεις πληροφορικής και επικοινωνιών, επιταχύνοντας τη συνεχή αλλαγή του Ηρακλείου σε μια πρωτοπόρο έξυπνη πόλη με ισχυρό brandname που ήδη βρίσκεται στη λίστα του Intelligent Community Forum, διεθνούς οργανισμού που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ως μία από τις 21 πιο «έξυπνες πόλεις» του κόσμου για τα έτη 2012 και 2013.
Οι δράσεις αυτές θα επικεντρωθούν στους τομείς: Ποιότητα διαβίωσης των κατοίκων, Τουρισμός -

Γιατί λέγεται «βουβή» η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα

Ο ελληνικός λαός αποκαλεί την εβδομάδα αυτή «κουφή» η «βουβή», επειδή δεν τελούνται

Νέο «ψαλίδι» σε χιλιάδες επικουρικές συντάξεις

Νέο «κούρεμα» από 15% έως 45% στις επικουρικές συντάξεις, ιδιαίτερα στα Ταμεία που έχουν

Με αυστηρές προϋποθέσεις οι εγγραφές σε παιδικούς σταθμούς

Υπό αυστηρές προϋποθέσεις θα γίνουν οι εγγραφές νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του

Το κάπνισμα οδηγεί σε ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος καθημερινά και ο αριθμός των ετών που είναι

Αρχίζει η καταβολή του δωρόσημου Πάσχα στους οικοδόμους

Με δύο διαφορετικούς τρόπους θα γίνει η καταβολή του δωρόσημου στους εργατοτεχνίτες

Έπιασαν πάτο οι απορροφήσεις ΕΣΠΑ στους Δήμους

Δεν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από το ρυθμό απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  «Θα μπορούσε η αυτοδιοίκηση να τα

Βραβείο καινοτομίας για Καλαματιανούς επιστήμονες για τη διαχείριση των οργανικών σκουπιδιών

Καλαματιανοί επιστήμονες κέρδισαν το βραβείο, που αθλοθετήθηκε στο διαγωνισμό καινοτόμων

Λιγότερα αρνιά και κατσίκια θα σφαχτούν φέτος στη Μεσσηνία

Λιγότερα αρνιά και κατσίκια θα σφαχτούν φέτος για το τραπέζι του Πάσχα, στα σφαγεία της Καλαμάτας, λόγω της κρίσης.

«Είναι λιγότερα τα ζώα που δηλώθηκαν ότι θα σφαχτούν φέτος από τους κρεοπώλες», παρατήρησαν στην "Ε" οι ιδιοκτήτες των σφαγείων Φώτης και Αλέκα Χριστοπούλου. Σημείωσαν ότι είναι λιγότερες οι παραγγελίες μέχρι τώρα στα κρεοπωλεία σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ και κάποιοι θα ψωνίσουν από κτηνοτρόφους ή θα σφάξουν στα σπίτια τους, πιθανότατα, για περισσότερη οικονομία.

Τούρκικη σημαία και στη μαρίνα της Καλαμάτας;

Τούρκικη σημαία στον Φλοίσβο και όπου αλλού έχει μαρίνες -όπως και στην Καλαμάτα- αξιώνει να σηκώσει ο όμιλος Dogus. Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία τους τα στελέχη της μαρίνας του Φλοίσβου άκουσαν από τον εκπρόσωπο του προέδρου της Dogus Φερίτ Σαχέντ να θεωρεί φυσικό ως μεγαλομέτοχοι να σηκώσουν στις μαρίνες και τη σημαία τους.

Ετσι το λογοπαίγνιο «Τουρκολίμανο» που χρησιμοποίησε η «Ε» για την μαρίνα της Καλαμάτας (όταν ανακοινώθηκε η πώλησή της στην Dogus από τον όμιλο Κυριακούλη) τείνει να γίνει κυριολεξία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημ. Μαρκόπουλου στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», με ψυχραιμία και διπλωματικό τρόπο ο διευθύνων σύμβουλος της μαρίνας του Φλοίσβου κ. Σταύρος Κατσικάδης, μετά το πρώτο «πάγωμα» επιχειρηματολόγησε ότι θα υπάρξουν πολιτικά ζητήματα σε μια τέτοια περίπτωση και θα δοθεί η ευκαιρία στη Χρυσή Αυγή αλλά και σε όσους άλλους θα θεωρούσαν

Καλαμάτα: Δίπλα ισόβια σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για δολοφονίες πατέρα και γιου

Ποινές που όμοιές τους δεν έχουν ξανακουσθεί σε δικαστική αίθουσα της Μεσσηνίας επέβαλε προχθές ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας στους κατηγορούμενους για τη διπλή ανθρωποκτονία στις 29 Νοεμβρίου του 2011 που είχε συγκλονίσει με την αγριότητά της, του 35χρονου Φελίμ Μεσάι και του μόλις 2,5 ετών γιου του Κέρι, για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και τους εκβιασμούς επιχειρηματιών και καταστηματαρχών.

Μετά από ακριβώς ένα μήνα, που ήταν η πρώτη ημέρα συνεδρίασης του Τριμελούς

Γυμνάσιο Φιλιατρών: Ο Ιππότης με τη Σκουριασμένη Πανοπλία!

Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΗ ΠΑΝΟΠΛΙΑ
Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 - Ώρα 21:00
Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο 

Λίγα λόγια για το έργο "Μια φορά κι έναν παλιό καιρό, σε μια πολύ μακρινή χώρα, ζούσε ένας ιππότης που περνιόταν για καλός, ευγενικός και στοργικός. Έκανε όλα αυτά που κάνουν οι καλοί, ευγενικοί και στοργικοί ιππότες. Πολεμούσε εχθρούς που ήταν κακοί, τρισάθλιοι, μοχθηροί......"
 
Μια ιστορία γραμμένη σαν παραμύθι, που μιλά κατευθείαν στην καρδιά όσων αποζητούν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή τους· μια απάντηση κα μια διέξοδος στους φόβους, τις αγωνίες και τη μοναξιά μας. 
Μιλώντας για τις «σκουριασμένες πανοπλίες» μας

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...