ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Αγοράστε ελληνικά προϊόντα και δώστε 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα!

Η πρωτοβουλία «Κίνημα Πολιτών- Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», ξεκίνησε πριν από πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, με τη στήριξη εκατό προσωπικοτήτων από την επιχειρηματική, συνδικαλιστική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ήδη η ελληνική κοινωνία το έχει αγκαλιάσει, ενώ πλέον αριθμεί περισσότερα από 20 παραρτήματα στην Ελλάδα.

Πιστεύοντας ότι στην κρισιμότατη καμπή που βιώνει η χώρα είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθεί ο

Η πρώτη τεχνητή όαση στην έρημο του Κατάρ

Οι επιστήμονες, εμπνευσμένοι από τα ρουθούνια της καμήλας, επιχειρούν να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο τεχνητό δάσος στην έρημο.

Ήρθε στον κόσμο μέσα σε Super Puma

Γιος του ανέμου, θα μπορούσε να αποκληθεί δικαιωματικά ένα αγοράκι, το οποίο ήρθε στη ζωή μέσα σε... ελικόπτερο Super Puma.
Η μητέρα του γέννησε, την ώρα που μεταφερόταν με το ελικόπτερο από τη Σίφνο σε νοσοκομείο της

Σκύλος που «ανιχνεύει» το σάκχαρο έσωσε διαβητική τέσσερις φορές

Άλλη μια συγκινητική ιστορία που βλέπει το φως της δημοσιότητας έρχεται να επιβεβαιώσει πως ο σκύλος δεν έχει κερδίσει τυχαία τον τίτλο του πιο «πιστού φίλου».
Για τη 42χρονη Carol Miller, που πάσχει από διαβήτη, ο σκύλος της είναι ο «φύλακας άγγελός» της αφού την έχει σώσει τέσσερις φορές από τον θάνατο.
Η Carol, μητέρα τριών παιδιών, έχασε τη γη κάτω απ’ τα πόδια της τον περασμένο Μάιο, όταν οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι πάσχει από διαβήτη τύπου 1.
Η κατάσταση της υγείας της είναι τόσο σοβαρή που πρέπει να κάνει ενέσεις ινσουλίνης πέντε φορές ημερησίως, ενώ κινδυνεύει να πέσει σε διαβητικό κώμα, ακόμα και να πεθάνει στον ύπνο της.

Από το Σεπτέμβριο ο Πράσινος Δακτύλιος

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί ο Πράσινος Δακτύλιος στην Αθήνα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τα θέματα του υπουργείου, σε

Έρχεται σκόνη από την Σαχάρα

Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες 2 ημέρες με βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια. Σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων για πρώτη φορά φέτος θα κάνει την εμφάνισή της η αφρικανική σκόνη μαζί με τους νοτιάδες και θα επηρεάσει κυρίως τις νοτιότερες περιοχές και τα νησιά.

Το «κίνημα της πατάτας» ανοίγει σε αλεύρι, λάδι και όσπρια

Το «κίνημα της πατάτας» επεκτείνεται πλέον και σε άλλα προϊόντα ενώ όλο και περισσότεροι Συνεταιρισμοί παραγωγών και Δήμοι συμμετέχουν στην διάθεση φθηνών προϊόντων, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.

Κυπαρισσία: Αρχοντικά, καλντερίμια συντηρούνται από την ιδιωτική πρωτοβουλία

Επιχειρούν να αποκαταστήσουν την παλιά πόλη της Κυπαρισσίας πέτρα πέτρα. Μία οικογένεια «ρομαντικών» της περιοχής, με την υποστήριξη κατοίκων και όχι μόνο, έχει θέσει υπό την προστασία της καλντερίμια, αρχοντικά, κρήνες και νερόμυλους της Κυπαρισσίας, με στόχο την ανάδειξη της Ιστορίας της αγαπημένης της πόλης.
Η οικογένεια Ιμιρζιάδη σύστησε πριν από δύο χρόνια την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας». «Στόχος μας ήταν να βγάλουμε την παλιά πόλη από την αφάνεια, μία υπέροχη παλιά πόλη, με την οποία δεν ασχολείται ούτε ο Δήμος ούτε η Πολιτεία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τζίμα Ιμιρζιάδη.

Εργα για το νέο δρόμο στον κόμβο του "Πράκτικερ"

Εντατικά συνεχίζονται οι εργασίες του αυτοκινητόδρομου στον κόμβο Σπερχογείας - Θουρίας, μεταξύ "Πράκτικερ" και εργοστασίου της ΕΑΣ. Αυτές τις μέρες, έξω από τις εγκαταστάσεις της Ενωσης συνεργείο μετακινεί τον αγωγό ύδρευσης της περιοχής, ο οποίος θα τοποθετηθεί πιο βαθιά για να μην

Ανοιχτή συζήτηση για το Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας

Η επιτροπή πρωτοβουλίας για την ίδρυση Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Καλαμάτα καλεί σε ανοικτή συζήτηση το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 6:30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής φορείς, εθελοντικές οργανώσεις, επαγγελματίες και επιστήμονες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας.
Προσκαλούμε επαγγελματίες όλων των υγειονομικών ειδικοτήτων - δηλ. γιατρούς, οδοντίατρους,

Εκλεισε η ρωγμή του δρόμου στο Δερβένι με παρέμβαση του "Μορέα"

Εκλεισε χθες η ρωγμή στον εθνικό δρόμο στο Δερβένι, από συνεργείο του "Μορέα", με την ελπίδα να σταματήσει η έντονη μετακίνηση των τελευταίων ημερών και να μην αποκοπεί η Μεσσηνία. Το συνεργείο με την πυροσβεστική παρέμβαση αποκατέστησε προσωρινά την επικινδυνότητα της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο και έκλεισε κάθε είσοδο των επιφανειακών νερών στη ρωγμή. Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Υποδομών αναμένεται να αποφασίσει το πώς θα υλοποιηθεί η οριστική αποκατάσταση, η οποία κοστολογείται στα 2 εκ. ευρώ για το συγκεκριμένο σημείο που είναι το πιο επικίνδυνο και στα 8 εκ. ευρώ συνολικά σ’ όλα τα προβληματικά σημεία του δρόμου από το Δερβένι έως και τις στροφές της Τσακώνας.

Μπαίνουν πάσσαλοι στη γέφυρα του Νέδοντα

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες κατασκευής της εντυπωσιακής γέφυρας του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας στο Νέδοντα. Και όπως μας επισημάνθηκε, αυτό δεν έχει σχέση με την τελετή

Τέλη Ιουνίου τα εγκαίνια στο Μέγαρο Χορού

Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου εκτιμά ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ότι θα γίνουν τα εγκαίνια του Μεγάρου Χορού, παρουσία μάλιστα προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, αλλά και τον πνευματικό κόσμο της χώρας.
Ο δήμαρχος αποκάλυψε ότι στη συνάντησή του προχθές στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά συζητήθηκε το θέμα της λειτουργίας του Μεγάρου.
Οπως είπε ο Π. Νίκας, παρ’ όλη τη δύσκολη περιρρέουσα κατάσταση, θα επιχειρηθεί η σύσταση ενός νομικού προσώπου για το Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας -απόπειρα που θα πρέπει να τύχει της έγκρισης από τη Βουλή.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ