ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Μπλόκα στον απόπλου αποφάσισε η ΠΝΟ για τις 27 Μαρτίου

Σειρά κινητοποιήσεων αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για τη μη καταβολή δεδουλευμένων σε πληρώματα πλοίων.
Ειδικότερα στις 27 Μαρτίου συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών δεν θα επιτρέπουν να αναχωρήσουν από το λιμάνι του Πειραιά πλοία εταιρειών που δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλόμενες αποδοχές στα πληρώματα. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΟ είχε δώσει προθεσμία έως την Πέμπτη 20 Μαρτίου σε έξι ακτοπλοϊκές εταιρείες για την εξόφληση των δεδουλευμένων.

Επίσης η ΠΝΟ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την ημέρα κατάθεσης στην Ολομέλεια της

Θιβετιανό μαστίφ πωλήθηκε έναντι €1,44 εκατ. στο βωμό του νεοπλουτισμού

Σε εξωφρενικά επίπεδα έφτασε η τιμή ενός σκύλου ράτσας “Θιβετιανό Μαστίφ” ο οποίος πουλήθηκε έναντι αντιτίμου 1,44 εκατ. Ευρώ στην ακριβότερη αγοραπωλησία σκύλου που έχει ποτέ καταγραφεί.
Το Θιβετιανό Μαστίφ κουτάβι πωλήθηκε την Τρίτη (18/3) σε 56χρονο Κινέζο κτηματομεσίτη που είχε επισκεφθεί έκθεση με “πολυτελή κατοικίδια” στην επαρχία Σεζιάνγκ της ανατολικής Κίνας. Ο εκτροφέας του σκύλου Ζανγκ Γκενγκιούν γνωστοποίησε ότι το κουτάβι ζυγίζει 90 κιλά.
Μάλιστα, σύμφωνα με το AFP, ο αγοραστής απέκτησε το κουτάβι ως επένδυση γιατί θέλει να γίνει ο ίδιος εκτροφέας.

Πέντε tips για τη “σπιτική” κηπουρική

Σας δίνουμε 5 απλές συμβουλές για το πώς να φυτέψετε τρόφιμα -βότανα και λαχανικά- μέσα στο σπίτι σας.
1. Φυτέψτε “μικρολαχανικά”
Ο λόγος για τα λαχανικά που συγκομίζονται κατά το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης του φυτού, όταν βγουν τα πρώτα πραγματικά φύλλα. Τα μικρά λαχανικά είναι 4 έως 40 φορές πιο θρεπτικά από τα πλήρως ανεπτυγμένα. Η γεύση από ένα μικροσκοπικό κόκκινο λάχανο, ρόκα ή σέλινο θα σας εντυπωσιάσει.
2. Αγοράστε φτηνές λάμπες φθορισμού

Μεσσηνία: Οι υπεραξίες φρενάρουν τις αγοραπωλησίες ακινήτων!

Η καθυστέρηση στον καθορισμό των νέων υπεραξιών έχει βυθίσει την αγορά ακινήτων στη Μεσσηνία, καθώς από τις αρχές του χρόνου έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες. 

Σύμφωνα με Μεσσήνιους κτηματομεσίτες, οι αλλαγές στις υπεραξίες θα φέρουν νέα ήθη και οι πωλητές θα καλούνται να πληρώνουν κι αυτοί φόρο. Όμως πόσος θα είναι αυτός ο φόρος δεν γνωρίζει κανένας, οπότε όλες οι πράξεις μέχρι στιγμής

Αυστραλός κροίσος αναλαμβάνει «προστάτης» 30.000.000 θυμάτων σωματεμπορίας

Επισκέφθηκε τον Πάπα στο Βατικανό και τον έκανε συμμέτοχο στη «σταυροφορία» του

Όταν άκουσε από την 15χρονη κόρη του, Γκρέις, πριν από πέντε χρόνια, ότι τα μικρά κορίτσια που βρίσκονται σε ορφανοτροφεία στις χώρες του Τρίτου κόσμου, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης σωματεμπόρων, ο Αυστραλός κροίσος Άντριου Φόρεστ ευαισθητοποιήθηκε τόσο πολύ, που εγκατέλειψε τις επιχειρήσεις του και αφιερώθηκε στον αγώνα κατά των σωματεμπόρων.

Μέσω Τaxisnet το «μέρισμα» των 500 ευρώ - Ποιοι θα το πάρουν

Όσοι έχουν την υποψία ότι μπορεί να δικαιούνται το εφάπαξ επίδομα, θα μπορούν από τα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο να μπαίνουν με τους κωδικούς τους στην ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί και να ενημερώνονται

Ούτε καν αίτηση δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν τα περίπου 900.000 φτωχά νοικοκυριά που θα λάβουν το «μέρισμα» των περίπου 500 ευρώ, από το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

21 Μαΐου η λήξη των μαθημάτων - 27 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλαδικές

21 Μαΐου λήγει το σχολικό έτος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις 27 Μαΐου. Ο λόγος για τον οποίο οι εξετάσεις μεταφέρονται τόσο αργά είναι οι εκλογές, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας στην  πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
Από τη στιγμή που οι σχολικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 27 Μαΐου οι ενδοσχολικές για τους μαθητές των γυμνασίων και της Α και Β τάξης των λυκείων αναμένεται να ξεκινήσουν στις 28 Μαΐου.  Οι πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν 7-10 Ιουνίου.

Μεσσηνία: Ληστεία με ομηρία σε τράπεζα

 21/03/201416:24

Το υποκατάστημα της Πειραιώς στο Δώριο έγινε στόχος ληστείας από τρεις ενόπλους βαριά οπλισμένους με αυτόματα όπλα

Για τέταρτη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, το υποκατάστημα της πρώην Αγροτικής τράπεζας -νυν Πειραιώς- στο Δώριο Μεσσηνίας έγινε στόχος ληστείας από τρεις ενόπλους βαριά οπλισμένους με αυτόματα όπλα, οι οποίοι μάλιστα πήραν και ομήρους τον διευθυντή

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο ΠΕΡΣΗΣ: Ένας πρώην μάγος κείρεται μοναχός και αναδεικνύεται ένθερμος ομολογητής και ένδοξος μάρτυς Χριστού

Μέσα στη σεπτή χορεία των οσίων και μαρτύρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέχουσα θέση κατέχει ο τιμώμενος στις 22 Ιανουαρίου Άγιος Αναστάσιος...