ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Τραγωδία στη Λέσβο - Συνολικά έχουν βρεθεί 18 νεκροί μετανάστες

Ακόμη μια τραγωδία σημειώθηκε στα νερά του Αιγαίου. Παράνομοι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν το καΐκι που τους μετέφερε αναποδογύρισε και χάθηκε στα παγωμένα νερά λόγω της κακοκαιρίας. Μέχρι στιγμής τα πτώματα 18 ανθρώπων, ηλικίας 20 έως 45 ετών, έχουν περισυλλεχθεί από τη θαλάσσια περιοχή και την ακτή της Θερμής στα ανατολικά της Λέσβου.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, ένα ναυτικό μίλι ανοικτά της Θερμής, εντοπίστηκε από το Λιμενικό Σώμα 20άχρονος σε κατάσταση υποθερμικού σοκ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου και νοσηλεύεται.

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: δικαιούχοι, κλίμακες και εκπτώσεις – Οι προτάσεις της ΡΑΕ

 Τη διεύρυνση των κριτηρίων που ισχύουν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ ενέκρινε την Πέμπτη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η απόφαση θα παρουσιαστεί αναλυτικά στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου μαζί με την γνωμοδότησή της για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, την επόμενη εβδομάδα.
—Τι εισηγείται η ΡΑΕ
Το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ διακρίνεται στις εκπτώσεις για άτομα με χαμηλό εισόδημα και μακροχρόνια ανέργους και εκείνες για αναπήρους και τρίτεκνους.

Αυξάνονται κατά 60% τα ασφάλιστρα συνταξιοδότησης και υγείας

Πως αναμένεται να κυμανθούν τα ασφάλιστρα των ιδιωτικών προγραμμάτων συνταξιοδότησης και υγείας από την αρχή του 2013
Αυξημένα από 40 έως και 60% θα είναι από το νέο έτος τα ασφάλιστρα των ιδιωτικών προγραμμάτων συνταξιοδότησης και υγείας.
Οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν στα νέα συμβόλαια από την αρχή του 2013. Η εκρηκτική άνοδος του κόστους των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση στην ιδιωτική ασφάλιση, σε μια περίοδο που οι παροχές του κράτους μειώνονται διαρκώς.
Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των εταιρειών. Οφείλονται σε

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 17/12 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Οι εκδόσεις Ιωλκός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
«Μια βόλτα στα σύννεφα» της Μεσσήνιας  Στέβης Σαμέλη

στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (Αριστομένους 33, Καλαμάτα)τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012 στις 18:30΄.

Άγριοι φόροι αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου

Το Υπουργείο Οικονομικών μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ζητά από ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς και τις επιχειρήσεις που κατέχουν αγροτεμάχια να τα δηλώσουν ή να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις στο έντυπο Ε9. Οι διορθώσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Απρίλιο του 2013 , όπως αναγράφεται στο άρθρο 21 παράγραφος 2 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου: «Φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1.1.2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 15 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε στην Ελλάδα και έζησε τον 2o αιώνα μ. Χ., επί αυτοκρατορίας Κόμμοδου και Σεπτίνου Σεβήρου. Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τα διδάγματα του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, ονόματι Ανθία.

Μεγάλη επιθυμία της Ανθίας ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη, που τα χώματά της είχαν βαφτεί με το αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κάποτε, λοιπόν, αποφάσισε και πήγε. Μαζί πήρε και το νεαρό γιό της Άγιο Ελευθέριο. Ο επίσκοπος Ρώμης, όταν είδε τον Άγιο Ελευθέριο εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, τη θερμή πίστη και το αγνό ήθος του, τον έλαβε υπό την προστασία του.

Κυπαρισσία: Άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο κέντρο της Αγοράς!

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, της Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, χορωδιών μαθητών Δημοτικών Σχολείων, του δημάρχου Τριφυλίας και αυτοδιοικητικών παραγόντων άναψε εχθές το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας στο κέντρο της Αγοράς της πόλης, το οποίο είναι γεμάτο με στολίδια από ζυμάρι που έπλασαν και ζωγράφισαν μικροί μαθητές των σχολείων στο Εικαστικό Εργαστήρι! 

Η Φιλαρμονική έπαιζε τα κάλαντα, ο ουρανός γέμισε βεγγαλικά και μέσα σε αυτή τη γιορτινή ζεστή ατμόσφαιρα το δέντρο άναψε σκορπίζοντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους!

Απίστευτο! Έκλεψαν 230 ελαιόδεντρα

Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας που στη Μεσσηνία και την Ηλεία μαζεύουν τις ελιές. 

Καλαμάτα: Σφραγίστηκε η κλινική “Ηρα” από δικαστικούς επιμελητές λόγω οφειλής ενοικίων

Σφραγίστηκε χθες από δικαστικούς επιμελητές η ιδιωτική κλινική «Ηρα» στην Καλαμάτα, καθώς

Έδωσε το ΟΚ το Ελεγκτικό για το Παραδείσα - Τσακώνα !

Την απόφαση που περίμεναν ...για "χρόνια" οι κάτοικοι της Μεσσηνίας ενέκρινε... επιτέλους σήμερα το μεσημέρι το Ελεγκτικό συνέδριο "ανάβωντας" το πράσινο φως έτσι ώστε να δοθεί άμεσα στην Κυκλοφορία ο δρόμος Παραδείσια-Τσακώνα .

Μένει πλέον το υπουργείο Υποδομών να .......

ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία παράδοσης του δρόμου , που δύσκολα θα είναι πριν τις εορτές χωρίς τίποτα να αποκλείεται!

Μέχρι τις 25 Μαΐου του 2013 η καταγραφή των ψεκαστικών μηχανημάτων

Στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια δημοσιεύθηκε εγκύκλιος την οποία υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ, κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος και αφορά την «Καταγραφή του επαγγελματικού εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων».
Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Η Διεύθυνση Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανικού Εξοπλισμού είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό και την

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ