ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ζαχάρω: Ράμπο στο Δημαρχείο

Τη διενέργεια «κατ’ επείγοντος» διαχειριστικού ελέγχου στον πολύπαθο και δοκιμασμένο Δήμο Ζαχάρως διέταξαν οι εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαλευκάνουν σωρεία καταγγελιών που αφορούν παράνομο πλουτισμό αιρετών υπαλλήλων και εργολάβων.
 

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πύργου, μέσω παραγγελίας που απέστειλε τον Αύγουστο του 2012 στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής

Μεσσηνία: Αστυνομική επιχείρηση με 8 συλλήψεις

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα (26-11-2012) από το πρωί έως το μεσημέρι, ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην περιφέρεια Μεσσηνίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε εκατόν εβδομήντα επτά (177) άτομα και εβδομήντα (70) οχήματα, ενώ προσήχθησαν συνολικά τριάντα τέσσερα (34) άτομα και συνελήφθησαν οκτώ (8) άτομα.

Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι:

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ


Εκπνέει την Παρασκευή η προθεσμία για την καταγραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ

Ολοκληρώνεται την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου η η διαδικασία της καταγραφής των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα πρέπει να καταγραφούν στα ΕΛΤΑ ή στην Τράπεζα που έχουν ανοίξει λογαριασμό πίστωσης της σύνταξης και σύμφωνα με τη Διοίκηση του Οργανισμού, σε όσους δεν καταγραφούν θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης, αρχής γενομένης από τον μήνα Ιανουάριο

Στις 4.000 οι αιτήσεις για μίσθωση αγροτικής γης

Περίπου 4.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής για τη μίσθωση γεωργικής και κτηνοτροφικής γης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Από τις αιτήσεις αυτές έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και έχουν υπογραφεί 243 συμβόλαια μίσθωσης γης σε 11 περιφερειακές ενότητες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το 57% όσων έχουν υπογράψει σύμβαση είναι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με πτυχίο Γεωτεχνικής

«Βάφτισαν» τη μασκότ του Μουντιάλ!

Fuleco είναι το όνομα της μασκότ του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας το οποίο θα διεξαχθεί το

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 26 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Στυλιανού, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Στυλιανός ήταν γιος πλουσίων γονέων (που μάλλον γεννήθηκε στην Παφλαγονία, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο, διότι εκεί φυλασσόταν και ιερό λείψανο του), διδάχτηκε νωρίς απ' αυτούς να είναι εγκρατής και να θεωρεί το χρήμα μέσο για την ανακούφιση και περίθαλψη των φτωχών και των αρρώστων.

Αφού έτσι ανατράφηκε, και οι γονείς του πέθαναν, διαμοίρασε όλη την κληρονομιά του και πήγε σαν ασκητής στην έρημο. Εκεί γνωρίστηκε με άλλους ασκητές, που ζούσε μαζί τους με αδελφική αγάπη, χριστιανική συγκατάβαση και επιείκεια.

Πύργος: Άγρια επεισόδια στην Πυροσβεστική με τσιγγάνους (Νεότερη ενημέρωση 10:22) (video)

Άγριο ξύλο αυτή την στιγμή στην Πυροσβεστική Πύργου. Συμπλοκή από 50 άτομα, ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Μεγάλη αστυνομική δύναμη στην περιοχή.
Νεότερη ενημέρωση 09:25

Αιτία της συμπολκής ήταν ο εμπρησμός ενός αυτοκίνητου σε γειτονία των τσιγγάνων στην περιοχή Τραγανό τα ξημερώματα της

Κατά μέσο όρο στα 2,40 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο φέτος πιθανολογεί μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, τα οποία περιέχει σχετική έκθεση που ετοίμασε το στέλεχος της οργάνωσης, κ. Θεόδωρος Βλουτής, από την Υπηρεσία Αγροτικής Οικονομίας, για την περίοδο 2010/11 η παραγωγή δεν ξεπέρασε τους 230.000 τον., η κατανάλωση δεν ξεπέρασε τους 160.000 τον., οι εξαγωγές υπολογίζονται στους 95.000 τον., τα δε αποθέματα έφθασαν τους 50.000 τον. Την περίοδο 2011/12 η παραγωγή κυμάνθηκε γύρω στους 210.000τον. και για την περίοδο 2012/13 αναμένεται η παραγωγή να φθάσει τους 250.000τον. περίπου.
Σε σχέση με τιμές, σε γενικές γραμμές για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ακολούθησαν τις τάσεις στις αγορές της Ε.Ε. την περίοδο 2010/11 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 2,01€/κιλό. Στην συνέχεια την περίοδο 2001/12

To τρίπτυχο ανάπτυξης της Νοτίου Πελοποννήσου: Λιμάνι, αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομος

Με την εξαγγελία της ιδιωτικοποίησης αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για το λιμάνι, σύμφωνα με σενάρια που διακινούν ναυτιλιακοί κύκλοι. Οι οποίοι συνδυάζουν την εξέλιξη αυτή με την αναβάθμιση του αεροδρομίου και την ολοκλήρωση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου. Η εξέλιξη αυτή συνδυάζεται και με την εφαρμογή της άρσης του καμποτάζ που θα δίνει τη δυνατότητα (και) το λιμάνι της Καλαμάτας να αποτελεί σημείο εκκίνησης της κρουαζιέρας. Πρόκειται για την εφαρμογή του λεγόμενου home porting, που πρακτικά σημαίνει ότι ο επιβάτης παραδίδει τις αποσκευές του στο αεροδρόμιο

Οι ληστές της Αρχαίας Ολυμπίας ζητούσαν 1,5 εκατ. ευρώ για το μεσσηνιακό δαχτυλίδι

Την πώληση του χρυσού δαχτυλιδιού -αρχαιολογικού ευρήματος από τη Μεσσηνία και συγκεκριμένα από την περιοχή της Θουρίας- διαπραγματεύονταν οι ληστές που είχαν κλέψει σημαντικά ευρήματα από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, τον περασμένο Φλεβάρη.
Οι διαπραγματεύσεις με τον αστυνομικό της Ασφάλειας Πατρών, που παρουσιάστηκε σε μέλος της σπείρας ως υποψήφιος αγοραστής, ξεκίνησαν από 1,5 εκατ. ευρώ και κατέληξαν στο ποσό των 300.000. Τελικά προχθές συνελήφθησαν 3 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Πρόκειται για τρεις Ελληνες, ηλικίας 41, 50 και 36 ετών. Η Ασφάλεια Πατρών, μετά από έρευνες και αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών αναφορικά με την ύπαρξη ομάδας 5 τουλάχιστον ατόμων, που κατέχουν τα αφαιρεθέντα αρχαία αντικείμενα και αναζητούν αγοραστή για την πώλησή τους, ήρθε σε διαπραγματεύσεις με έναν από αυτούς. 
Οπως ανακοινώθηκε χθες από την Αστυνομία, η σπάνια για τη χώρα πολιτιστική κληρονομιά, που

Bουτιά τιμών στα ακίνητα και στη Μεσσηνία

Καταρρέουν οι τιμές των κατοικιών στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, συνέπεια της κρίσης που πλήττει την χώρα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με ανθρώπους της κτηματαγοράς, οι τιμές σήμερα στα παλαιά διαμερίσματα έχουν μειωθεί έως και 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι πρότινος οικία με τιμή πώλησης 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, σήμερα έχει φτάσει στα 600 και 500 ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου τις προηγούμενες ημέρες, διαμέρισμα πρώτου ορόφου στην οδό Βασιλίσσης Όλγας πουλήθηκε 500

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ