ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Αχαϊα: Η ευρηματική Ελληνίδα που κατέκτησε την Αυστραλία στα 29 της χρόνια!

Η εικονιζόμενη κοπέλα, θεωρείται μία από 50 πιο επιτυχημένες νέες γυναίκες επιχειρηματίες της χώρας...

Πριν από πέντε χρόνια πήρε την απόφαση να εγκατασταθεί στην Αυστραλία. Σήμερα, η Δήμητρα Μαρκογιαννάκη μπορεί να πει με σιγουριά ότι έκανε τη σωστή κίνηση. Γιατί στα 29 της θεωρείται μία από 50 πιο επιτυχημένες νέες γυναίκες επιχειρηματίες της χώρας.
Αφού σπούδασε αγγλική φιλολογία στη Ελλάδα, μπήκε στο αεροπλάνο και έφτασε στη Μελβούρνη για το μεταπτυχιακό της στο Global Media

Ice Age στο Σιάτλ! Βρήκαν χαυλιόδοντα από μαμούθ

Άφωνοι έμειναν οι εργάτες σε εργοτάξιο στο Σιάτλ όταν είδαν μπροστά στα μάτια τους κάτι που έμοιαζε με χαυλιόδοντα ενός μαμούθ!

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού Burke, πρόκειται για χαυλιόδοντα μαμούθ από την εποχή των παγετώνων, σύμφωνα με το Fox News.
Οι εργάτες σταμάτησαν τις εργασίες αμέσως μόλις βρήκαν το απολίθωμα και κάλεσαν στο Μουσείο.

Καταζητούνται οι 3 γυναίκες που νάρκωναν ηλικιωμένες


Τρεις αδίστακτες γυναίκες νάρκωναν ηλικιωμένες προσφέροντάς τους χυμούς με υπνωτικό και όταν τα θύματα έχαναν τις αισθήσεις τους, εκείνες τους έκλεβαν από τα σπίτια ό,τι πολύτιμο είχαν.
Πρόκειται για μια 39χρονη Πατρινή, μια 35χρονη Κορυδαλιώτισσα και μια 37χρονη από την Αγία Βαρβάρα, οι οποίες καταζητούνται από τις αρχές της Καλαμάτας καθώς κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής ομάδας, 2 ληστείες και 2 απόπειρες ληστείας. 
Συγκεκριμένα, οι 3 γυναίκες προσποιούνταν ότι πουλούσαν χυμούς αλλά και συστήματα

Πρώτη η Μεσσηνία στην παραγωγή λαδιού!

Πρώτος ελαιοπαραγωγικός νομός της Ελλάδας αναδεικνύεται φέτος η Μεσσηνία, καθώς υπολογίζεται πως παρήγαγε το 38% περίπου της συνολικής παραγωγής της χώρας, σε μια περίοδο μάλιστα που η μείωση του καρπού δημιούργησε σημαντικά προβλήματα σε όλες τις περιοχές. Η Μεσσηνία κρατάει τα ηνία της ελαιοπαραγωγής με 38.000 τόνους περίπου φέτος, ενώ σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται ότι η παραγωγή δεν ξεπέρασε τους 100.000 τόνους. Αυτή την εκτίμηση μεταφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας Αντώνης Κορακάκης. Όπως εξηγεί, η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 35%, παρά τις δυσοίωνες

ON LINE ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Με ένα απλό κλιπ στον υπολογιστή ο ναυτικός κόσμος εμφανίζεται στην οθόνη

Μ έσω ΕΣΠΑ τα νέα οχήματα για την Αστυνομία της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Νέα οχήματα απέκτησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου. Τα οχήματα αφορούν σε πρόταση που είχε γίνει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 1.996.600,00 ευρώ με σκοπό την καλύτερη παροχή οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το προτεινόμενο έργο αφορούσε στην προμήθεια διαφόρων τύπων οχημάτων. Στην εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο χώρο του 11ου

Ε μπορικός Σύλλογος Φιλιατρών: Αγανάκτηση για το κλείσιμο του ΓΕΦ και την απαξίωση της περιοχής!

Την έντονη αγανάκτησή του εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών για την απόφαση των αρμοδίων να βάλουν λουκέτο στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) στα Φιλιατρά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ