ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Θα κοιμηθούν στα σπίτια τους!

Λόγω έλλειψης ποιότητας στο ξενοδοχείο των αθλητικών εγκαταστάσεων της Παιανίας οι παίκτες του Παναθηναϊκού και ο Ζεσουάλδο Φερέιρα αποφάσισαν να μην κοιμηθούν εκεί πριν το ματς με τον Παναιτωλικό.
Οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο συζήτησαν για 20 λεπτά και αποφάσισαν να αποσυρθούν στα

Σκάνδαλο με "καλλιέργεια" πλαστών τιμολογίων

Διαβάστε πώς ήρθε στο φως κομπίνα εκατομμυρίων, με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, που έστησαν αγρότες από την Πελοπόννησο
Εκτεταμένο κύκλωμα χονδρεμπόρων που σε συνεργασία με αγρότες των νομών Μεσσηνίας, Αργολίδας και Κορινθίας εισέπρατταν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψε πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ.
Το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα σε αγροτικές περιοχής της Πελοποννήσου, προκειμένου να εξετασθεί εάν υπάρχουν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ σε "αγρότες ειδικού

Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας

Συνεδριάζει την Παρασκευή 27-04-2012 ημέρα και ώρα 13.30 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας.
Η συνεδρίαση θα γίνει στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την πρόσκληση υπογράφει ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Γιώργος Σαμπαζιώτης και τα θέματα που θα τη απασχολήσουν είναι τα εξής:

1) Ορισμός δικηγόρου επί ασκήσεως έφεσης κατά της αριθ. 282/2011 απόφασης του Μονομελούς

Κλαμπ 18 μέτρα κάτω από τη Γη

Βρίσκεται στην Δομινικανή Δημοκρατία και πρόσκειται για ένα φυσικό σπήλαιο 18 μέτρα κάτω από το έδαφος.

 Έχει διακοσμηθεί με χιλιάδες σταλακτίτες και καθημερινά το επισκέπτονται 3.000 πελάτες, προκειμένου να νιώσουν την υπόγεια διασκέδαση.
Όσοι θέλουν να επισκεφτούν το υπόγειο κλαμπ θα πρέπει να κατεβούν 75 σκαλιά.
Δείτε τις φωτογραφίες

Δήμοι και Περιφέρεια μαζί για τα σκουπίδια

Απόλυτη στήριξη του προεδρείου της ΠΕΔ στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων..
Την απόλυτη στήριξη του προεδρείου της ΠΕΔ στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας,
ο Δήμαρχος Κορίνθου κ. Πνευματικού, ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών κ. Καμπόσος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνίωτης και ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Καρμοίρης μετά τη συνάντηση τους με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Η ΕΑΣ έσπασε τον κωδικό - Απάντηση Κανελλόπουλου Ηλεκτρονικό... θρίλερ για τα δικαιώματα

Εκλεισε χθες με περιπετειώδη τρόπο το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΕΑΣ Μεσσηνίας, για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Η περιπέτεια είχε να κάνει με την επαναλειτουργία του συστήματος για κάποιες ώρες και αφού αρχικά είχε κλείσει, γιατί σύμφωνα με το γ.γ. του υπουργείου Γιώργο Κανελλόπουλο, «κατάφεραν κι "έσπασαν" τον κωδικό από την Ενωση».

Φιλιατρά: Αναβιώνουν, του Αγιωργιού, τα «Λελώνεια»!

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου, ανήμερα του Αγιωργιού, αναβιώνουν για έκτη συνεχή φορά στα Φιλιατρά τα «Λελώνεια»! Ιππικοί αγώνες αφιερωμένοι στο Φιλιατρινό Πανάγο Λελώνη, από το επώνυμο του οποίου πήραν την ονομασία τους, και τους οποίους συνδιοργανώνουν τοπικοί φορείς και σύλλογοι μαζί με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, στην ενορία του οποίου υπάγεται το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού του .............

Αγίου Γεωργίου, το απόγευμα της Κυριακής, στις 6.30, στο ξωκλήσι θα τελεστεί εσπερινός μετ’

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ