ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Μεταλλαγμένοι μεταξοσκώληκες μας φέρνουν κοντά στον Spiderman


Γενετικά τροποποιημένους μεταξοσκώληκες, ικανούς να παράγουν πολύ ισχυρό μετάξι, δημιούργησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες ενσωμάτωσαν στο παραγόμενο μετάξι των μεταξοσκωλήκων πρωτεΐνες από αράχνες, οι οποίες το καθιστούν πιο ελαστικό και ανθεκτικό.
Το μετάξι της αράχνης είναι πάρα πολύ ισχυρό, όμως η δημιουργία αποικιών αραχνών με στόχο τη μαζική παραγωγή δεν είναι δυνατή λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων που παράγουν τα αραχνοειδή αλλά και της τάσης κανιβαλισμού που παρουσιάζουν.
Οι μεταξοσκώληκες από την άλλη πλευρά παράγουν τεράστιες ποσότητες μεταξιού, ενώ εκτρέφονται

Συμβουλές για τους χρήστες Αυτόματων Τραπεζικών Μηχανών (Α.Τ.Μ.)

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ασφάλειά σας, όταν χρησιμοποιείτε τις Αυτόματες Τραπεζικές Μηχανές (Α.Τ.Μ.):

Ως προς τον τρόπο χρήσης των Α.Τ.Μ.
  • Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.
  • Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.
  • Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής

ΜΕΓΑΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ - ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Tου Πρωτοπρ. π. Βασιλείου Βολουδάκη
Στις 5 Ιανουαρίου, τελείται στους Ορθοδόξους Ιερούς Ναούς η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και εν συνεχεία οι ιερείς θα αγιάσουν τα σπίτια όσων χριστιανών το επιθυμούν και το ζητήσουν.
Η ίδια Ακολουθία θα τελεσθεί και αύριο, εορτή των Θεοφανείων, κατά την οποία εορτή πανηγυρίζουμε με το γεγονός της Φανερώσεως επί της γης του Χριστού ως Μονογενούς Υιού και λόγου του Θεού Πατρός. Ταυτοχρόνως εορτάζουμε και τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας, καθ’ ότι, όπως ψάλλει η Εκκλησία μας «Τριάδος η φανέρωσις εν Ιορδάνη γέγονεν».

Ο αγιασμός και των δύο ημερών, 5ης και 6ης Ιανουαρίου, είναι ίδιος. Δηλαδή έχει την ίδια αγιαστική δύναμη.
Μερικοί, όμως, παρασυρόμενοι από το γεγονός ότι την παραμονή των Θεοφανείων παραλείπεται η ανάγνωση της πρώτης μεγάλης Ευχής ισχυρίζονται ότι, ένεκα αυτής της ελλείψεως, ο αγιασμός της 6ης

Απειλούσε να πηδήξει επειδή δεν είχε άδεια παραμονής

Σήμερα το μεσημέρι στην Πάτρα, ένας 22χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, στη θέα Αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που περιπολούσαν, προκειμένου αποφύγει πιθανό αστυνομικό έλεγχο, ανέβηκε στο τρίτο όροφο νεοαναγειρόμενης οικοδομής και από εκεί πήδηξε σε περβάζι διπλανού μπαλκονιού, στην οδό Δάμωνος και Φραντζή, του οποίου οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν,

Πάγωσαν στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών - Παραμένουν τα προβλήματα

Με θερμαντικά σώματα που φέρνουν από τα σπίτια τους προσπαθούν να ζεσταθούν οι εργαζόμενοι στο ΚΥ Φιλιατρών, καθώς -όπως είπαν και οι ίδιοι κατά την χθεσινή επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά- δεν υπάρχει σταγόνα πετρέλαιο.

Μεσσηνία: Συνελήφθη με ναρκωτικά στα σπίτια του

Συνελήφθη, σήμερα (04-01-2012) το πρωί, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας (1) 38χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε ναρκωτικές ουσίες σε δύο σπίτια του.

Ειδικότερα, σήμερα (04-01-2012) το πρωί, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών του Αστυνομικού Τμήματος Μεγαλόπολης, με συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποίησαν ταυτόχρονες έρευνες σε δύο σπίτια του 38χρονου, όπου βρήκαν και κατάσχεσαν:

·      Ένα (1) δενδρύλλιο κάνναβης, ύψους 0,3 μέτρων.

Εξιχνίαση κλοπών σε Σπάρτη και Δαφνί

Εξιχνιάστηκαν ακόμη (13) περιπτώσεις κλοπών και απόπειρες κλοπών σε οικίες, στην περιοχή της Σπάρτης και του Δαφνίου Λακωνίας, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και εκτεταμένων αστυνομικών ερευνών του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης και του Αστυνομικού Τμήματος Κροκεών.

Επενδυτικά Σχέδια πάνω από 3 δις Ευρώ στα αζήτητα...

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην έδρα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στην Τρίπολη, συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου και του Προεδρείου του Επιμελητηρίου με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Αρκαδίας. Ο κ. Αποστολόπουλος συγχάρηκε τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Μπουντρούκα και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για τη νίκη τους στις πρόσφατες εκλογές του Νοέμβρη, ενώ παράλληλα τόνισε πως διανύουμε μια δύσκολη χρονιά και πως ο τόπος έχει ανάγκη από επενδύσεις.
Αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος με τις επενδύσεις στη χώρα, ο κ. Αποστολόπουλος δήλωσε πως αυτή τη στιγμή, στα συρτάρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βρίσκονται επενδυτικά σχέδια άνω των 3 δις Ευρώ. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, έπειτα από συνάντηση που πραγματοποίησε προ ημερών με τον Αντιπρόεδρο της

Νοθευμένα καύσιμα σε όλη την Πελοπόννησο

Σε στοχευμένους ελέγχους προχώρησε το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, για να πατάξει το λαθρεμπόριο πετρελαίου.
Στους ελέγχους αυτούς, βρέθηκαν νοθευμένα καύσιμα, δηλαδή προσμίξεις πετρελαίου κίνησης με καμένα λάδια, που χρησιμοποιούσαν σαν πετρέλαιο κίνησης!
Τα αποτελέσματα δυστυχώς για την Πελοπόννησο ήταν εντυπωσιακά αφού σε βενζινάδικα της περιφέρειας διαπιστώθηκε εκτεταμένη νοθεία καυσίμων. Πάντως η υπηρεσία φαίνεται ότι σύντομα ανοίγει τους λογαριασμούς μεγαλογιατρών

Κατάκολο: "Θησαυρός" το κοίτασμα φυσικού αερίου λένε οι επιστήμονες που "προσπερνούν" το πετρέλαιο

Την αποκάλυψη πως το Κατάκολο κρύβει πολύ μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου, έναντι του πετρελαίου, έκανε χθες με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πρώτη της Ηλείας»
ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζελιλίδης.
Οι πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν από το αρμόδιο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξαν πως οι διαφυγές φυσικού αερίου μόνο από ένα σημείο στο κέντρο του λιμανιού στο Κατάκολο, ξεπερνά τους 1.000 τόνους και έως τώρα εκτιμάται πως έχουν διαφύγει περισσότερα από ένα τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Άλλη τόση ποσότητα εκτιμάται πως υπάρχει στο κοίτασμα,

Πάτρα: Βόμβα σε μπυραρία στα Υψηλά Αλώνια


Ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ προκλήθηκαν σήμερα γύρω στις 04.00 τα ξημερώματα στο κατάστημα εστίασης - μπυραρία - "ΒΒ King" στα Ψηλαλώνια της Πάτρας, ιδιοκτησίας κ.

Υποτονική κίνηση στην αγορά λαδιού - Οι παραγωγοί δεν πωλούν, έχοντας στην τσέπη το χρήμα της επιδότησης

Σε υποτονικά επίπεδα κινείται η αγορά ελαιολάδου αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία, παρότι η παραγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς προσφορά και ζήτηση φαίνεται να είναι ανύπαρκτες. Η τιμή στο τέλος του 2011 ήταν στο 1,95 ευρώ για πληρωμή μετρητοίς και κει βρίσκεται με την είσοδο του νέου χρόνου. Προβλήματα με κυριότερο τη συμπίεση των τιμών, που μπορεί να οδηγήσει και σε κλείσιμο υγιών επιχειρήσεων, προκαλεί η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, που υπενθυμίζει πως η οργάνωση αγοράζει με 2,25 ευρώ, αλλά με 3μηνη επιταγή.
Ο πρόεδρος των Μεσσηνίων ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης είπε ότι διαμορφώνεται στο 1,95

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της IV Μεραρχίας Πεζικού Πελοποννήσου

Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων της ΙV Μεραρχίας Πεζικού Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθούν στην Τρίπολη την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στο στρατόπεδο "Στρατηγού Θ. Κολοκοτρώνη", στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού, προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορική της διαδρομή και να τιμηθούν οι πεσόντες της.

Παράνομη η δέσμευση χρημάτων των αγροτών από τις Τράπεζες

Παράνομη χαρακτήρισε εκ νέου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης την δέσμευση των χρημάτων των αγροτών, που αφορούν στις επιδοτήσεις και οι οποίες καταβάλλονται στους λογαριασμούς τους όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Ταμείων, η οποία όμως δύναται να συμβεί μόνο στην περίπτωση όπου υπάρχει ενυπόγραφη συμφωνία του δικαιούχου παραγωγού με το αντίστοιχο τραπεζικό ίδρυμα και όχι ερήμην του.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου που με πρωτοβουλία του παρενέβη, έγκαιρα με το που προέκυψε το θέμα, προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων μετά από τη σχετική

Θέλουν το νέο δημαρχείο το 2012

Τη βεβαιότητα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις καθυστερήσεις θα ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής του κτηρίου του παλιού Νοσοκομείου Καλαμάτας με σκοπό να μετατραπεί σε δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας εξέφρασε χθες με δηλώσεις του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.

Στην Κόρινθο έπεσε ο πρώτος λαχνός του πρωτοχρονιάτικου λαχείου

Στην Κόρινθο έπεσε σύμφωνα με πληροφορίες του blog korinthosTV, ο πρώτος λαχνός του πρωτοχρονιάτικου λαχείου. 

Η Ελλάδα "λαδώνει" τη Ρωσία

Eντυπωσιακή άνοδο κατέγραψαν το 2010 οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Ελλάδα στη Ρωσία, καθώς τόσο οι εξαγωγές όσο και το μερίδιο της χώρας μας επί του συνόλου αυξήθηκαν κατά 134,1% και 8,8% αντίστοιχα.

Αυτό προκύπτει από ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβεία μας στο οποίο υπογραμμίζεται ότι ''θέτοντας κατά μέρος την όποια ποιοτική διαφοροποίηση του προϊόντος μεταξύ των χωρών που εξάγουν προς τη Ρωσία και διαιρώντας απλά τη συνολική αξία των εξαγωγών προς ποσότητα για κάθε χώρα προκύπτει αβίαστα ότι το λάδι από τη χώρα μας είναι το ακριβότερο όλων.''
Σημειώνεται ότι και το 2010 κυριότερος προμηθευτής ελαιολάδου στην Ρωσία παρέμεινε με διαφορά η Ισπανία, η οποία μάλιστα αύξησε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το μερίδιο της επί του συνόλου.

Μεγαλύτεροι εισαγωγείς συνιστούν οι εταιρείες Aceites Agro Sevilla S.A. και Aceites Borges Pont

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ