ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Στο Κυπαρισσιακό κόλπο το ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013 | Τρίτη, Φεβρουαρίου 05, 2013

Στην θαλάσσια περιοχή των Φιλιατρών και του Κυπαρισσιακού Κόλπου βρέθηκε το τελευταίο 24ωρο το Νορβηγικό Ερευνητικό Σκάφος "Nordic Explorer" της εταιρείας PGS, προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή. Το σκάφος, κινήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε μία απόσταση περίπου τριών μιλίων από την ακτή, στην περιοχή μεταξύ της Νήσου Πρώτης και των Φιλιατρών, συνοδευόμενο από 2 μικρότερα βοηθητικά σκάφη. Όπως σας είχαμε ενημερώσει πριν λίγες ημέρες, οι έρευνες στην περιοχή του Ιονίου θα ολοκληρωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα επεκταθούν στα 12.000 τ.χλμ από τα αρχικά προγραμματισμένα των 8.500 τ.χλμ. Δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται έρευνες στην περιοχή μας, καθώς και παλιότερα όπως είπαν στο filiatranet κάτοικοι της περιοχής, έχουν παρατηρήσει τέτοιου είδους σκάφη στον θαλάσσιο χώρο.
 Η επίσκεψη του Nordic Explorer οφείλεται στην αλλαγή των καλωδίων μήκους 10 χλμ. που σέρνει πίσω του και τα οποία φέρουν τα ηχοβολιστικά μηχανήματα που απαιτούνται, προκειμένου να ρυθμιστούν τα νυν ή να τοποθετηθούν νέα μηχανήματα ικανά να "κτυπηθούν" σε μεγάλο βάθος οι περιοχές στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου που έχει ζητήσει η Total. Τα κρουστικά κύματα που εκτοξεύονται από τα ηχοβολιστικά μηχανήματα διαπερνούν τον πυθμένα και αναζητούν το κοίτασμα στα στρώματα των πετρωμάτων κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

ΑΠΟ http://kyparissiotis.blogspot.gr

Λαθρανασκαφή (;) στον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας

Ένα πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας και έγινε αντιληπτό πριν από λίγες ημέρες. Κατά μία έννοια υπήρξε λαθρανασκαφή μέσα σε περιοχή
που γίνονται ανασκαφές. Σε μια από τις τομές έρευνας που έχουν κάνει οι αρχαιολόγοι, κάποιοι έσκαψαν και «κατέβηκαν» σε μεγαλύτερο βάθος από το αρχικό της ανασκαφής, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν βρήκαν και πήραν κάτι. Ήδη έχουν ενημερωθεί αρμοδίως τόσο το υπουργείο Πολιτισμού, όσο και η Αστυνομία για το θέμα.

ΦΙΛΙΑΤΡΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Λαγκούβαρδος: Έγκριση δημοπράτησης του έργου βελτίωσης στο γεφυράκι

Τη δημοπράτηση του έργου βελτίωσης του δρόμου Φιλιατρά - Μάραθος, στη γέφυρα του Λαγκούβαρδου, στο αποκαλούμενο φονικό "S", προϋπολογισμού 480.000 ευρώ, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην τελευταία της συνεδρίαση. 

Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, το έργο αφορά "την αντικατάσταση του υπάρχοντος οχετού στο ρέμα Λαγκούβαρδος, με ταυτόχρονη βελτίωση της οδού, στο αναγκαίο μήκος. Το μήκος των παρεμβάσεων είναι 293,59 μέτρα". 

Αναφέρεται, επίσης, ότι η διατομή της οδού προτείνεται να είναι η δίιχνη με συνολικό εύρος

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ