ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

Η σημασία του σωστού μεγέθους
Κείμενο:
Παναγιώτης Θεοφιλάς

Η επιλογή ποδηλάτου στο κατάλληλο μέγεθος καθώς και η προσαρμογή των περιφερειακών τμημάτων του ποδηλάτου, όπως η σέλα και το τιμόνι, παίζουν βασικό ρόλο στη πρόληψη τραυματισμών του μυοσκελετικού συστήματος του ποδηλάτη.

Κάθε άτομο έχει ξεχωριστό σωματότυπο, ιδιαίτερες σωματομετρικές αναλογίες και ξεχωριστό "στυλ" πάνω στη σέλα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αναλυτική καταγραφή αυτών των παραμέτρων προκειμένου να επιλεχθεί το κατάλληλο μέγεθος σκελετού. Για παράδειγμα, 2 άτομα με ύψος 1.80 σχεδόν πάντα έχουν διαφορετικό μήκος ποδιών (καβάλο), χεριών και κορμού, άρα και διαφορετικές ρυθμίσεις ως προς το ύψος του τιμονιού, της σέλας, ακόμη και του μήκους των δισκοβραχιόνων.

Λουκουμάδες

 
Τραγανός λουκουμάς, ζεστός, με μπόλικο μέλι, κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο; Μην ξεχνάτε, κάθε φορά που κόβουμε ένα λουκουμά βουτάμε το κουτάλι σε νερό για να ξεκολλάει εύκολα και να πέφτει στο ελαιόλαδο.
 εκτελεση

ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, τότε Λεωφόρος Κηφισίας. Στο ύψους του Ηρώδου Αττικού.

Πειραιάς 1981, το παλιό τρόλεϊ.

Απίστευτη τέχνη με τα χέρια!


Σοκότρα: το πιο παράξενο νησί στον κόσμο

Φανταστείτε να ξυπνήσετε μια μέρα σε ένα νησί εντελώς ξαφνικά (Lost κατάσταση) να ρίξετε μια ματιά γύρω σας και να αντικρίσετε εικόνες όπως αυτές που θα δείτε στην συνέχεια, στις φωτογραφίες που ακολουθούν..
Η πρώτη εντύπωση σας θα είναι να  νομίζετε ότι δεν είστε στην Γη, ότι σας απήγαγαν εξωγήινοι και σας  μετέφεραν σε κάποιο άλλο πλανήτη.
Η πραγματικότητα βέβαια θα είναι ότι είστε ακόμη στη Γη, πιο συγκεκριμένα στο νησί Ευδαιμονία ή αν θέλετε Σανσκριτικά Socotra  (Σοκότρα)

Σεισμός 3.6R βορειοδυτικά της Καλαμάτας



Σεισμική δόνηση μεγέθους 3.6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07.29 το πρωί, βορειοδυτικά της Καλαμάτας, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 21χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας και 10 χλμ. ανατολικά του Μελιγαλά, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ..

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

http://www.inews.gr/

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ Εκλεισαν τα εμπορικά καταστήματα του ΟΤΕ

Χωρίς εμπορικό κατάστημα του ΟΤΕ έμεινε η περιοχή της Τριφυλίας, καθώς η περασμένη Παρασκευή ήταν η τελευταία μέρα λειτουργίας των καταστημάτων σε Κυπαρισσία και Γαργαλιάνους, ενώ ήδη
έχει κλείσει αυτό των Φιλιατρών. Ετσι όσοι πολίτες της περιοχής πήγαν να εξυπηρετηθούν την Δευτέρα το πρωί και χθες στα εν λόγω καταστήματα, βρήκαν τις πόρτες κλειστές, με θυροκολλημένες ανακοινώσεις για το πού μπορούν να εξυπηρετούνται για την πληρωμή των λογαριασμών τους.
Πάντως -όπως πληροφορηθήκαμε- για να πληρωθούν...................
ορισμένοι λογαριασμοί δημοσίων υπηρεσιών που έχουν και κάποιες κρατήσεις υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Υπαλλήλων του ΟΤΕ θα πρέπει οι κάτοχοί τους να πηγαίνουν μόνο σε κατάστημα του ΟΤΕ. Το κλείσιμο των καταστημάτων στην περιοχή της Τριφυλίας έφερε και μετακινήσεις υπαλλήλων που δούλευαν εκεί. Ετσι από τους Γαργαλιάνους οι δύο υπάλληλοι μετακινούνται στην Πάτρα, από την Κυπαρισσία ένας υπάλληλος μετακινείται επίσης στην Πάτρα, ένας στην Μεσσήνη και ένας στην Αθήνα.
πηγή Ελευθερία
http://pyrgostrifylias.blogspot.com/

Όταν η ραπτική γίνεται... ζωγραφική

Απίστευτα πορτραίτα φτιαγμένα με ράμματα...

 

 

 

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ