ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Προσαυξημένο το τέλος κυκλοφορίας για 80.000 ιδιοκτήτες

Συνολικά 80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν κατέβαλαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2012 έχουν πιαστεί στην «τσιμπίδα» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, το οποίο θα συμπεριλάβει το τέλος (προσαυξημένο με το πρόστιμο) στο εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος των συγκεκριμένων φορολογουμένων.

Χαμηλότερες τιμές στις γραμμές εξυπηρέτησης ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές, για τη μείωση των χρεώσεων των νέων τηλεφωνικών γραμμών εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

Τραγωδία με τουριστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη

 Τέσσερις νεκροί και 23 τραυματίες
Οι διακοπές κατέληξαν σε τραγωδία για τέσσερις Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, όταν το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν και που κατευθυνόταν από τη Χαλκιδική στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, βγήκε εκτός πορείας λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος από τη βροχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της Πυροσβεστικής, από τους 50 επιβαίνοντες (48 τουρίστες, ένας οδηγός και ένας συνοδηγός), τέσσερις έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν και 30

Εγκαινιάζεται η έκθεση λαδιού – κρασιού – σίτου στην Καλαμάτα

 September 13, 2012
Η 1η έκθεση του Δήμου Καλαμάτας «Άρτος-Οίνος-Έλαιον 2012», η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, εγκαινιάζεται αύριο στις 08:00 το βράδυ, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Η Έκθεση στην οποία λαμβάνουν μέρος επαγγελματίες που ασχολούνται με την μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία λαδιού, ελιάς Καλαμών, κρασιού και σίτου, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και θα λειτουργεί από τις 5 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

Πύργος: Στις φλόγες ο Αλφειός - Τουλάχιστον τρία μέτωπα δίπλα στις όχθες

Με τις φλόγες να ξεπηδούν από διαφορετικά σημεία αργά το απόγευμα της Πέμπτης οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είχαν να αντιμετωπίσουν αρκετά μέτωπα σε πυρκαγιά
που ξέσπασε λίγο πριν από τις οκτώ στις όχθες του Αλφειού. Περίπου ένα χιλιόμετρο από τις εκβολές του ποταμού οι πυροσβέστες βρέθηκαν απέναντι από τουλάχιστον τρία μέτωπα.

Το πρώτο και αρκετά μεγάλο ήταν ανάμεσα στο ανάχωμα και στις όχθες του ποταμού, από την πλευρά του Πύργου σε δασική και αγροτική έκταση. Το δεύτερο και το τρίτο βρίσκονταν στο ανάχωμα σε καλαμιώνες και ξερά χόρτα

Το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Π. Τατούλης Φιλοδοξία μας η Πελοπόννησος να καταστεί στρατηγικός ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος Μέσης Ανατολής – Ευρώπης
«Καταρτίζουμε και εφαρμόζουμε μια δυναμική και συνεπή πολιτική για την ενέργεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας μας με ένα σημαντικό διεθνή ενεργειακό παράγοντα με μεγάλη τεχνογνωσία», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου 2012.
Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι φιλοδοξία της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να καταστεί

ΠΛΑΤΗ: ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ (ΦΩΤΟ)


ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ


Γιορτάζουμε σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Ελένη, το 326 μ.Χ. πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να

Η Κυπαρισσία γιορτάζει την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού!

Με μεγάλη λαμπρότητα η Κυπαρισσία γιορτάζει σήμερα την Παγκόσμια Υψωση του Τιμίου Σταυρού, με επίκεντρο των εκδηλώσεων τον ναό της Ευαγγελίστριας. 
Χθες το απόγευμα παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομου. 
Ενώ σήμερα θα χοροστατήσει και στην πανηγυρική θεία λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας θα γίνει λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού στους δρόμους γύρω από τον ναό, όπου λειτουργεί και η μεγάλη εμποροπανήγυρη της περιοχής. 

Μοσχαράκι γιουβέτσι παραδοσιακό

Γιώτα Νικολάου 30.1.20 Για μένα ο νοστιμότερος τρόπος να μαγειρέψουμε το μοσχάρι είναι στο φούρνο και μάλιστα να το συνοδέψουμε με ζυμαρ...