ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Χαράτσι 30 ευρώ για τις επιδοτήσεις

Εισφορά - χαράτσι 30 ευρώ θα πληρώνει στην ΕΑΣ Μεσσηνίας ο κάθε παραγωγός για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Αυτό αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. της Ενωσης προχθές το βράδυ. 

Το χαράτσι κρίθηκε αναγκαίο ως “υπολογισμός κόστους παροχής υπηρεσιών διαχείρισης αρχείου

Ο χορός του Συλλόγου Φιλιατρινών Αττικής "Η Εράνη"

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι Φιλιατρινοί της Αθήνας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου των εν Αθήναις φιλιατρινών "Η ΕΡΑΝΗ" και τίμησαν με την παρουσία τους, το κέφι τους και με τις παρεές τους τον χορό-συνεστίαση που προγραμάτισε το ΔΣ στις 10 Μαρτίου στο κέντρο ΜΠΑΜΠΗΣ στην Κηφισιά.

Περισσότεροι από 250 φίλοι του συλλόγου είχαν .........

την ευκαιρία να απολαύσουν μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμου όπως το συγκρότημα "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ" και άλλους καλλιτέχνες.

Οδοντιατρικά εργαλεία άλλων εποχών!

Είχε ρημάξει τα συνεργεία αυτοκινήτων

Συνολικά 9 διαρρήξεις είχε πραγματοποιήσει ένας 33χρονος ο οποίος συνελήφθη από την Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη.

Τα ίχνη του ανθρώπου στην Σελήνη

Μια νέα εικόνα της Σελήνης από το δορυφόρο Lunar Reconnaissance Orbiter δείχνει τα «απομεινάρια» της επανδρωμένης αποστολής της NASA στο φεγγάρι στις 21 Ιουλίου 1696.

Κύλησαν το χρηματοκιβώτιο του δήμου με… πινακίδα της Τροχαίας!

«Γης Μαδιάμ» τα έκαναν στο Δημαρχείο Ερέτριας στην Αμάρυνθο οι άγνωστοι διαρρήκτες που τρύπωσαν μέσα παραβιάζοντας την πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο. Λεηλάτησαν όλα τα γραφεία και «σήκωσαν» το χρηματοκιβώτιο, το οποίο έβγαλαν στο δρόμο μετακινώντας το με μια… πινακίδα της Τροχαίας!

Οι δράστες διέρρηξαν όλα τα γραφεία και αναστάτωσαν τα ντουλάπια και τα συρτάρια ψάχνοντας για χρήματα. Δεν βρήκαν κάτι αξίας, όμως, και αποφάσισαν να πάρουν μαζί τους το χρηματοκιβώτιο. Ωστόσο, ήταν πολύ βαρύ και για να το μετακινήσουν προς την έξοδο, «ξήλωσαν» μια πινακίδα σήμανσης, την χρησιμοποίησαν ως λοστό και

Σαν σήμερα "έφυγε" ο Νικόλας Άσιμος

Ήταν 17 Μαρτίου του 1988 όταν ο τραγουδοποιός Νικόλας Άσιμος βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του. Είχε γεννηθεί το 1945 στη Θεσσαλονίκη και το πραγματικό όνομά του ήταν Νικόλαος Ασιμόπουλος.

Στα δεκαοχτώ του έφυγε για τη Θεσσαλονίκη, για να σπουδάσει στο Νεοελληνικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής. Αρχικός στόχος του ήταν να περάσει στο τμήμα δημοσιογραφίας, την οποία άσκησε ερασιτεχνικά παράλληλα με τις σπουδές του. Σε κάποιο άρθρο του σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ψευδώνυμο Άσιμος κι έκτοτε το καθιέρωσε. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με το θέατρο. Έφτιαξε

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Ορκωμοσία χθες στην Καλαμάτα

Ορκίστηκαν χθες στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Καλαμάτα 48 φοιτητές των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, ενώ τρεις φοιτητές έλαβαν το μεταπτυχιακό τους.
Οι απόφοιτοι-πια- δεν έκρυβαν τη χαρά τους, αλλά και την αγωνία και τον προβληματισμό τους για το μέλλον.

 
Μιλήσαμε με κάποιους από τους πτυχιούχους και σας παρουσιάζουμε τις απαντήσεις τους:
Καλλιόπη
«Σήμερα αισθάνομαι πάρα πολύ καλά. Είμαι ικανοποιημένη που στο τέλος ανταμείφτηκαν οι κόποι

Οι πιο όμορφες φωτογραφίες του Google Earth!

Στα χέρια του ΣΔΟΕ μεγαλογαιοκτήμονες του Πύργου


Στα χέρια του ΣΔΟΕ για λαθρεμπόριο κόκκινου πετρελαίου πιάστηκαν χθες δύο άτομα από την περιοχή του Πύργου, που δραστηριοποιούνται στις αγροτικές επιχειρήσεις.

Οι δύο επιχειρηματίες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», φέρεται να είχαν σε προσωπικό τους χώρο ο καθένας, παράνομα δεξαμενή καυσίμων με αντλίες, στην οποία ύστερα από ελέγχους που

Στη Δυτική Ελλάδα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την έρευνα υδρογονανθράκων

Στη Δυτική Ελλάδα φαίνεται ότι εντοπίζεται, πρακτικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας, καθώς τα αντίστοιχα κόστη για τη ζώνη νότια και ανατολικά της Κρήτης υπολογίζεται ότι θα ήταν, στην παρούσα φάση, εξαιρετικά υψηλά, λόγω -μεταξύ άλλων- των μεγάλων βαθών γεώτρησης.

Μηνύματα από το Μαϊάμι για το λιμάνι της Πάτρας


Αισόδοξα μηνύματα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια έκθεση για την Κρουαζιέρα στο Μαϊάμι, εισπράτει το λιμάνι της Πάτρας. Την κυβερνητική πολιτική για την κρουαζιέρα, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Θάνος Πάλλης, μιλώντας σε ειδκή εκδήλωση της ελληνικής αντιπροσωπίας. "Η εξαγγελθείσα απελευθέρωση του καμποτάζ θα είναι γεγονός τις

Μπέρδεψαν στην Περιφέρεια τον αεροδιάδρομο με τον... αεροσταθμό

Τα έργα αναβάθμισης των υποδομών του αεροδρομίου Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθούν αναφέρει η διοικήτρια της ΥΠΑ Φώφη Παπαδημητροπούλου σε επιστολή της προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη. Σ’ αυτήν ξεκαθαρίζεται πως δεν υπάρχει ζήτημα επέκτασης του διαδρόμου κατά 300 μέτρα(!), όπως είχε ανακοινώσει πανηγυρικά στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Τατούλης, αλλά θα γίνει επέκταση του κτηρίου του αεροσταθμού προς την πόλη κατά 300 τ.μ.
Τα έργα που ανακοίνωσε η επικεφαλής της ΥΠΑ αφορούν την επέκταση, αναδιαρρύθμιση και συντήρηση του κτηρίου του αεροσταθμού, με στόχο τη βελτίωση της

Σύλληψη 2 αλλοδαπών με πλαστά έγγραφα στην Κορινθία - Αποδέιχθηκε ότι είχαν κάνει και διαρρήξεις


Συνελήφθησαν την (14-03-2012) το πρωί δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 33 και 23 ετών αντίστοιχα, για πλαστογραφία πιστοποιητικών, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδή ανώμοτι κατάθεση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και παράνομη παραμονή στην Χώρα.

Εξιχνιάστηκαν δύο  περιπτώσεις κλοπών και μία  απόπειρα κλοπής, σε αποθήκη οικίας, κατάστημα και οικία στο Αίγιο Αχαΐας, ύστερα από αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου.

Ειδικότερα, αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ. επιβατηγό όχημα που επέβαιναν οι ανωτέρω, εντός του οποίου βρήκαν κοσμήματα,

17 κάλπες στη Μεσσηνία για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Σε συνολικά 17 εκλογικά τμήματα σε όλη τη Μεσσηνία θα διεξαχθεί την Κυριακή, από τις 9 το πρωί ώς τις 5 το απόγευμα, η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ο γραμματέας της Ν.Ε. Μεσσηνίας του κόμματος Χρήστος Χριστόπουλος είπε στην «Ε» ότι όλα είναι έτοιμα πλέον ώστε οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν για τον πρόεδρο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ν.Ε. τα εκλογικά τμήματα στη Μεσσηνία κατανέμονται:

Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας στην Καρδιολογική του παλιού νοσοκομείου Καλαμάτας

Σημαντικό έργο για την Καλαμάτα αποτελεί η δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας στο κτήριο της Καρδιολογικής Κλινικής του παλιού νοσοκομείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το οποίο θα υποστεί την απαιτούμενη ανακαίνιση και ανακατασκευή.
Το πρώτο βήμα έγινε με την έγκριση σκοπιμότητας -από τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκο Μπόλαρη- της σχετικής πρότασης που υπέβαλε η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε στενή συνεργασία με τοπικούς κοινωνικούς, εκκλησιαστικούς, αυτοδιοικητικούς, επιστημονικούς και εθελοντικούς φορείς και συλλόγους.

Τριφυλία: Οι νέοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή

Καθημερινό είναι το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων για την αγροτική παραγωγή που περνούν από τα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας προκειμένου να ρωτήσουν και να πάρουν πληροφορίες. 

Νέοι που μένουν στην περιοχή αλλά και από αστικά κέντρα που έλκουν την καταγωγή τους από την Τριφυλία, εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον προκειμένου να ενημερωθούν για νέες καλλιέργειες, για επενδυτικά προγράμματα και για σχέδια βελτίωσης, δείχνοντας ότι υπάρχει μια σαφής μεταστροφή του κόσμου προς την πρωτογενή παραγωγή.
 

Όπως επισήμανε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ