ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Στην εποχή των ιπτάμενων τρένων

Η επόμενη γενιά τρένων θα αιωρείται. Κυριολεκτικά. Και θα κινείται με ασύλληπτες ταχύτητες, που την καθιστούν ανταγωνιστική των αεροσκαφών. Προς το παρόν ευρωπαϊκά και ιαπωνικά τρένα κινούνται με ταχύτητες Formula1.

Τρένα σωστές βολίδες, που τρέχουν με 280-300 χλμ. την ώρα, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις. Aν συνυπολογίσει κανείς πως τα δρομολόγιά τους δεν καθυστερούν ούτε δευτερόλεπτο, καταλαβαίνει γιατί το τρένο, ως μέσο μεταφοράς σύγχρονο, ταχύτατο και ασφαλές, είναι άκρως δημοφιλές στις προηγμένες χώρες.Στην εντός συνόρων πραγματικότητα, έχει καταντήσει να αποτελεί μέσο για μη προνομιούχους. Oσοι κατοικούν στην Aθήνα θα έχουν διαπιστώσει οδυνηρά ότι καμιά διεθνής γραμμή, με εξαίρεση μια που εγκαινιάστηκε πρόσφατα για Bουκουρέστι, δεν ξεκινά από την πρωτεύουσα της χώρας.

10 τρόποι για να είναι ευτυχισμένος ένας άντρας

1.  να έχει μία γυναίκα που βοηθάει στο σπίτι.
2.  να έχειςμία γυναίκα που ξέρει να μαγειρεύει.
3.  να έχει μία γυναίκα που να καθαρίζει.
4.  να έχει μία γυναίκα που έχει επικερδή εργασία.
5.  να έχει μία γυναίκα που τον αγαπάει.
6.  να έχει μία γυναίκα που μπορεί να συζητήσει μαζί της.
7.  να έχει μία γυναίκα που μπορεί να τον κάνει να γελάει.
8.  να έχει μία γυναίκα που μπορεί να εμπιστεύεται.
9.  να έχει μία γυναίκα που είναι καλή στο κρεβάτι.
10. Και το πιο σημαντικό απ όλα είναι αυτές οι 9 γυναίκες να μην γνωρίζονται μεταξύ τους!

http://thisisspartaaaaaa.blogspot.com/

Όταν τα ζώα «αράζουν» σαν άνθρωποι


Μοναδικά στιγμιότυπα τεμπελιάς

 

 

 

 

 

ΠΛΑΤΗ. -3. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ

  ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 25/1/2022