ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ελεύθερο ψάρεμα για όλους

Ήταν ένα «αγκάθι» ή όπως λένε κάποιοι ακόμη ένα χαράτσι του κράτους που προσπαθεί από παντού να εισπράξει! Ένα δίκαιο και αυτονόητο αίτημα ετών όμως, επιτέλους τέθηκε στο τραπέζι και λύθηκε.
Δεν γινόταν σε μία χώρα που η θάλασσα είναι η ζωή της ο μεροκαματιάρης που «τσακίζεται» όλο τον χρόνο από τα προβλήματα να μην μπορεί να ξεσκάσει και να κάνει το κέφι του με τα βαρκούλα του.
Από φέτος λοιπόν, η άδεια αλιείας για ερασιτέχνες ψαράδες, παύει να ισχύει με νόμο. Τον Μάρτιο κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο έχει και άλλες θαλάσσιες διατάξεις:

Κτηματολόγιο: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους

Περίπου 200.000 ακίνητα θα περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο από το 2015. Πώς μπορούν οι ιδιοκτήτες να αποτρέψουν το μοιραίο.
Χιλιάδες ακίνητα θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου του 2015, λόγω του ότι δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Τα Νέα",  πρόκειται για τα ακίνητα "αγνώστου ιδιοκτήτη", η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές όλης της χώρας.

Αλλάζουν όλα στις συντάξεις – Μείωση ως και 45% στις επικουρικές

Οι επικουρικές συντάξεις “ψαλιδίστικαν” στα χρόνια της κρίσης ως και 45%, ενώ έρχεται το νέο ψαλίδι ύψους 5,2% μέσα στον επόμενο μήνα, όμως αυτά δεν είναι τα μόνα κακά νέα για τους συνταξιούχους του ΕΤΕΑ

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν συνολικά 2,3 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΤΕΑ και φυσικά τα 1,3 εκατομμύρια των συνταξιούχων

Ο νέος κανονισμός του Ενιαίου Ταμείου που δόθηκε προς έγκριση στο υπουργείο Εργασίας προβλέπει μια σειρά από ανατροπές που αφορούν όλους.


Οι αλλαγές:

Καμία αναγνώριση πλασματικών χρόνων μετά το 2014 (στρατός, τέκνα, ανεργία κλπ) εκτός των περιπτώσεων που εκκρεμούν ή έχουν ήδη αναγνωριστεί.
Τίθεται όριο τα 1500 ένσημα και 600 ένσημα την τελευταία πενταετία και ουσιαστικά καταργείται η σύνταξη του ασφαλισμένου έστω και μια μέρα για εργατικό ατύχημα η ατύχημα εκτός εργασίας.
Για τη σύνταξη λόγω θανάτου ορίζεται ως προϋπόθεση η συγκέντρωση 600 ενσήμων την τελευταία πενταετία, αντί 500 που ισχύει σήμερα
Η σύνταξη χηρείας θα χορηγείται όταν ο επιζών σύζυγος φθάνει στο 62ο έτος ενώ καταργείται και η χορήγηση σύνταξης στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος
Η σύνταξη μεταβιβάζεται μόνον εφόσον έχει δηλωθεί
Η σύνταξη θανάτου φθάνει στο 50% στη σύζυγο του θανόντος από 70% που ισχύει σήμερα και δεν ξεπερνά το 50% στα τέκνα
Όσοι καθίστανται ανάπηροι από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκες ως εφάπαξ.
Αναστέλλεται η σύνταξη σε όποιον ουσιαστικά ξαναεργαστεί ως ασφαλιστέο πρόσωπο και γίνεται επανυπολογισμός στην νέα αίτηση με βάση την σύνταξη που έπαιρνε

Μαύρο παρελθόν μειώσεων

Η πρόσφατη απόφαση για μείωση 5,2% είναι... απλά μια ακόμη μείωση Οι επικουρικές έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις από το 2011.Η μέση σύνταξη του ΕΤΕΑ 200 ευρώ μειώθηκε κατά 12,13% , η σύνταξη των 400 ευρώ κατά 40,39% και των 600 ευρώ κατά 45,38%

ΑΠΟ http://www.newsit.gr

15.000 αιτήσεις για 149 θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών!

Περίπου 15.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά για την Προκήρυξη 2Κ/2014 του ΑΣΕΠ, για την πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας 149 θέσεων τακτικού προσωπικού στο υπουργείο Οικονομικών, από υποψηφίους των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αρχή, υποβλήθηκαν:

- 6.403 αιτήσεις για την κατηγορία Π.Ε.
- 1.563 αιτήσεις για την κατηγορία Τ.Ε.

20 εκατ. ευρώ σε νέους αγρότες

Νέα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, χορηγούνται από το εθνικό απόθεμα για το 2013, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Καρασμάνη, σε όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα το 2011 και δεν κατέχουν κανένα τέτοιο δικαίωμα.

Με την εν λόγω υπουργική απόφαση, ενισχύεται η θέση των νέων αυτών αγροτών, καθώς με τις διατάξεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), βασική προϋπόθεση για την απόκτηση νέων

Οδικά έργα που θα αλλάξουν τον αναπτυξιακό χάρτη: Καλαμάτα-Γιάννενα 3,5 ώρες τέλος 2016

Η διαδρομή Καλαμάτα - Γιάννενα θα γίνεται σε 3,5 ώρες όταν ολοκληρωθούν τα έργα στην Ιονία και στην Ολυμπία Οδό. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα τμήματα της Ιόνιας από Αντίρριο έως Γιάννενα θα παραδοθούν στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του 2015, το τμήμα Πάτρα - Πύργος μέσα το 2016 και λίγους μήνες αργότερα το Καλό Νερό - Τσακώνα.
Οι νέοι δρόμοι θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και παράλληλα θα τη

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ