ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΩΪΝΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΟ ΠΡΩΪ ΣΤΙΣ 15.9.2011 Κ' ΩΡΑ 8:10π.μ.

Αλλάζει ο καιρός από Δευτέρα - Ερχονται βροχές και καταιγίδεςΣημαντική αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς την Τρίτη και από τα Δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά
τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και την πτώση της θερμοκρασίας, που μέχρι την Τετάρτη θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά. Την Τρίτη, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και θα είναι ιδιαίτερα έντονες στα Δυτικά και τη Μακεδονία και από τη νύχτα στο Βόρειο Αιγαίο και πιθανώς στη Θράκη.
Την Τετάρτη, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Σταδιακή βελτίωση του καιρού προβλέπεται από το απόγευμα και από τα Δυτικά. Θα επικρατήσουν βοριάδες από τα Δυτικά και Βόρεια και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά (6 με 9 βαθμούς) σε όλη τη χώρα.

Τα πιο περίεργα περιπολικά στον κόσμο!Δείτε και τα υπόλοιπα πιο κάτω..

Το τέλειο παιδικό δωμάτιο

Επιλογή σωστού χώρου και χρώματοςΦροντίστε το δωμάτιο που θα διαλέξετε να βρίσκεται κόντα στο δικό σας και να έχει αρκετό φυσικό φωτισμό. Τα χρώματα του τοίχου να μην είναι πολύ έντονα, γεγονός το οποίο προκαλεί εκνευρισμό, υπερκινητικότητα και φόβο στα παιδιά.Προτιμήστε τις παλ αποχρώσεις,τις οποίες συστήνουν και οι ειδικοί. Τα παλ χρώματα όπως είναι το ροζ (γιά τα κοριτσάκια) και το γαλάζιο (γιά τα αγοράκια) προσφέρουν ηρεμία  και γαλήνη.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να δώσετε προσοχή στις ουσίες των χρωμάτων.Τα χρώματα να ακολουθούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να είναι ελεγμένα και πιο ασφαλή για την υγεία του παιδιού σας. Προσέξτε επίσης τα χρώματα να μην περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και να είναι κατάλληλες για παιδικά δωμάτια.

Τώρα είσαστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το βάψιμο,φορέστε τις παλιές σας φόρμες και αρχίστε… Περάστε το χρώμα δύο χέρια αφήστε το να στεγνώσει καλά κι έπειτα σκεφτείτε διάφορα σχέδια και ζωγραφιές γιά να 'ζωντανέψετε' λιγάκι τους τοίχους.Πάρτε ένα βρεγμένο σφουγγάρι πιέστε το στον τοίχο κι αρχίστε να το τρίβετε κάνοντας μικρά συννεφάκια παντού. Επίσης μπορείτε να ζωγραφίσετε τους αγαπημένους ήρωες του παιδιού σας απέναντι από το κρεβάτι του γιά να μπορεί να τους βλέπει λίγο πριν το πάρει στην αγκαλία του ο μορφέας.Τέλος πάρτε φωσφορούχα αστεράκια και κολλήστε τα στην οροφή του δωματίου θα τα λατρέψει από το πρώτο βράδυ.

Επιλογή επίπλωνΤα έπιπλα θα πρέπει να είναι λίγα και πρακτικά ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος γιά παιχνίδι και κίνηση.Προτιμήστε τα εντοιχισμένα έπιπλα ή εκείνα με δύο χρήσεις,όπως π.χ. μιά βιβλιοθήκη με το γραφείο μαζί.Τοποθετήστε το κρεβάτι ανατολικά και βάλτε γύρω του διάφορα λούτρινα ζωάκια.

Ένα μεγάλο πολύχρωμο χαλί σε συνδιασμό με μία κουρτίνα στις ίδιες αποχρώσεις θα χαρίσει ζεστασιά και ζωντάνια στο δωμάτιο.Τα έπιπλα μπορούν επίσης να έιναι χρωματιστά και με χαρούμενα σχέδια.Όσο πιό πολύ χρώμα έχει το δωμάτιο τόσο περισσότερα ερεθίσματα δίνετε στη φαντασία και τη δημιουργικότητα του παιδιού σας.
Τέλος γεμίστε το δωμάτιο με τα αγαπημένα του παιχνίδια κι αφήστε το να ανακαλύψει το καινούργιο του βασίλειο.

Μια τελευταία συμβουλή
Εάν το παιδί σας είναι στην ηλικία που έχει αρχίσει να διαμορφώνει τη δική του άποψη μην διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη του.Μην ξεχνάτε δεν είναι δικό σας δωμάτιο αλλά ο προσωπικός χώρος του παιδίου σας.   ΑΠΟ  http://www.odigosgamou.gr/articles.php?aid=71

Όταν είναι να πεις κάτι, πες το γρήγορα..

[Aντί πολιτικού σχολίου για τις αποφάσεις που πάρθηκαν και για τα νέα μέτρα που έρχονται..]


Parking

O δάσκαλος ...

και ο μαθητής!!!!!
Bus art με χιούμορ

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο ΠΕΡΣΗΣ: Ένας πρώην μάγος κείρεται μοναχός και αναδεικνύεται ένθερμος ομολογητής και ένδοξος μάρτυς Χριστού

Μέσα στη σεπτή χορεία των οσίων και μαρτύρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέχουσα θέση κατέχει ο τιμώμενος στις 22 Ιανουαρίου Άγιος Αναστάσιος...