ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Τα 10 πιο περίεργα ζώα του κόσμου

Με την ίδια λογική που η φύση δεν δημιούργησε όλους τους ανθρώπους ίδιους τον έναν με τον άλλον, έτσι και με τα ζώα, συναντάμε συχνά παραλλαγές ενός είδους και ποικιλίες τόσο παράξενες και πρωτότυπες που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας. Πρόκειται για ζώα σπάνια, ως επί το πλείστον, και υπό εξαφάνιση, που οι επιστήμονες μόλις τα τελευταία χρόνια ανακάλυψαν και κατάφεραν να ρίξουν φως στην ύπαρξή τους.

Αστείες - Περίεργες Φωτογραφίες


Τραγωδία στην Κίτρινη Θάλασσα


Μετά τον Ιταλικό Τιτανικό και νέο ναυάγιο στα θαλάσσια σύνορα της Βόρειας Κορέας.
Νοτιοκορεατικό πετρελαιοφόρο ναυάγησε σήμερα στην Κίτρινη Θάλασσα ύστερα από έκρηξη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τριών μελών του πληρώματος, ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική ακτοφυλακή, αποκλείοντας την εκδοχή βορειοκορεατικής επίθεσης.
Η έκρηξη σημειώθηκε το πρωί στο 4.191 τόνων δεξαμενόπλοιο, κοντά στο νησί Τζάβολ, διευκρίνισε

Πράσινο φως σε 200 νέες επενδύσεις

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
 Πράσινο φως περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σε περισσότερες από 200 ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, ανάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πρόκειται για μικρά και μεγαλύτερα έργα, σε τομείς όπως υποδομών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποίησης ορυκτού πλούτου, τουριστικών εγκαταστάσεων και βιομηχανικών μονάδων.
Τα συγκεκριμένα έργα, ύστερα από πολλούς μήνες, ή ακόμη και χρόνια καθυστερήσεων, βγαίνουν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης, αν ξεπεράσουν βεβαίως και άλλους σκοπέλους της ελληνικής πραγματικότητας, με πιο σημαντικό το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Το

Tους έσωσε ένας σκύλος

Σωτήριο αποδείχθηκε  το γάβγισμα ενός σκύλου μέσα από ένα διαμέρισμα στην πόλη του Αγρινίου τη νύχτα, στο οποίο είχε ξεσπάσει φωτιά .

 Οι ένοικοι της πολυκατοικίας αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά, πηγαίνοντας να διαμαρτυρηθούν για το δυνατό γάβγισμα του σκύλου, τη στιγμή όμως εκείνη αντιλήφθηκαν πως  με τον τρόπο αυτό ο σκύλος προσπαθούσε να ειδοποιήσει ότι κάτι είχε συμβεί.

Οι γείτονες ειδοποίησαν αμέσως την πυροσβεστική, αφού πυκνός καπνός έβγαινε από το διαμέρισμα.

Στην "κατάψυξη" η χώρα

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί το πρωί και τη νύχτα στα ηπειρωτικά ο οποίος στα βόρεια θα είναι τοπικά ολικός. Στα ανατολικά και νότια τοπικές βροχές η χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά. Μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Δευτέρα 16 Ιανουαρίου

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις οι οποίες μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθεί πρόσκαιρη χιονόπτωση στη δυτική Μακεδονία. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις με λίγες τοπικές χιονοπτώσεις η

Βρέθηκαν κοντά στο θάνατο, στο μήνα του μέλιτος

Το παρ' ολίγον μοιραίο ταξίδι ενός ζευγαριού

Όταν ξεκίνησαν για το ταξίδι του μέλιτος οι δύο Νοτιοκορεάτες δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι είχαν τραβήξει τον πρώτο «λαχνό» του λαχείου.
Οι 29χρονοι νέοι βρέθηκαν στο Costa Concordia για να κάνουν το πρώτο τους ταξίδι ως παντρεμένο ζευγάρι. Όμως, τα ξημερώματα του Σαββάτου βρέθηκαν παγιδευμένοι μέσα στο πλοίο που κόντεψε να γίνει ο υγρός τάφος τους.
Οι δύο τους αποκλείστηκαν στην καμπίνα τους, δύο επίπεδα κάτω από το κατάστρωμα. Κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τους διασώστες, οι οποίοι όμως χρειάστηκαν περισσότερο από δύο ώρες για να τους απεγκλωβίσουν.

Τρεις αρχαιοκάπηλοι συνελήφθησαν στην Ιτέα

Τρεις Έλληνες συνελήφθησαν χθες στην Ιτέα από την Ασφάλεια Αττικής, διότι είχαν και προσπαθούσαν να πουλήσουν ένα μαρμάρινο λιοντάρι των κλασσικών χρόνων (5ος και 4ος αιώνας), αντί 500.000 ευρώ.

Το λιοντάρι έχει μήκος 110 εκ. και πλάτος 30-35 εκ. και πιθανόν είχε χρησιμοποιηθεί σαν επιτύμβιο σήμα στην αρχαιότητα.
Όπως είπε αρχαιολόγος του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα

Τριφυλία


Ιδιαιτέρως ανησυχητικές οι διαστάσεις παραβατικών συμπεριφορών ανηλίκων…

Η νεανική παραβατικότητα είναι ένα διαχρονικά θλιβερό φαινόμενο, που διαρκώς εντείνεται, με τη σχολική, κυρίως, βία τα τελευταία χρόνια να λαμβάνει ιδιαιτέρως ανησυχητικές διαστάσεις και στην Τριφυλία, καθώς τα κρούσματά της παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Αν συνυπολογίσει κανείς

Αυξάνεται η πορνεία στη Πελοπόννησο λόγω οικονομικής κρίσης;

Το οικονομικό αδιέξοδο φαίνεται πως έχει οδηγήσει αρκετές γυναίκες σε στροφή προς την πορνεία και η «βιομηχανία» του αγοραίου σεξ ανθεί ολοένα και περισσότερο στην Πάτρα, είτε αφορά μοναχικές γυναίκες (Ελληνίδες και ξένες), είτε κυκλώματα που κανονίζουν ραντεβού.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που σήμερα φέρνει στο «φως» ο «Κόσμος» αφορά σε μια παρέα τριών γυναικών οι οποίες είναι φίλες μεταξύ τους και επιδίδονται σε «ροζ» ραντεβού με το αζημίωτο προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα για την επιβίωσή τους. Είναι γυναίκες της... διπλανής πόρτας οι οποίες κυκλοφορούν με ψευδώνυμα και πρόκειται για μία

Τσουνάμι κλοπών και συλλήψεις στο Νομό μας

Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις κλοπών και μία απόπειρα κλοπής σε σπίτια στην Μεσσηνία, ύστερα από αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Συνελήφθησαν τρεις ΡΟΜΑ, ηλικίας 30, 26 και 17 ετών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, αντίσταση, εξύβριση και σωματική βλάβη, ενώ αναζητείται ακόμη ένα άτομο.
Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι, την Παρασκευή το μεσημέρι, στη Μεσσήνη, διέρρηξαν το σπίτι 48χρονης, χωρίς όμως να αφαιρέσουν κάτι. Μετά από αστυνομική

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Κατά Λουκάν (ιζ΄12-19)
Τῷ καιρῷ εκείνω, εἰσερχομένου τοῦ Ἰησοῦ εἴς τινα κώμην ἀπήντησαν αὐτῷ δέκα λεπροὶ ἄνδρες, οἳ ἔστησαν πόρρωθεν, καὶ αὐτοὶ ἦραν φωνὴν λέγοντες· Ἰησοῦ ἐπιστάτα, ἐλέησον ἡμᾶς.
Καὶ ἰδὼν εἶπεν αὐτοῖς· πορευθέντες ἐπιδείξατε ἑαυτοὺς τοῖς ἱερεῦσι. καὶ ἐγένετο ἐν τῷ ὑπάγειν αὐτοὺς ἐκαθαρίσθησαν. Εἷς δὲ ἐξ αὐτῶν, ἰδὼν ὅτι ἰάθη, ὑπέστρεψε μετὰ φωνῆς μεγάλης δοξάζων τὸν Θεόν, καὶ ἔπεσεν ἐπὶ πρόσωπον παρὰ τοὺς πόδας αὐτοῦ εὐχαριστῶν αὐτῷ· καὶ αὐτὸς ἦν Σαμαρείτης.
Ἀποκριθεὶς δὲ ὁ Ἰησοῦς εἶπεν· οὐχὶ οἱ δέκα ἐκαθαρίσθησαν;
Οἱ δὲ ἐννέα ποῦ; Οὐχ εὑρέθησαν ὑποστρέψαντες δοῦναι δόξαν τῷ Θεῷ εἰ μὴ ὁ ἀλλογενὴς οὗτος; Καὶ εἶπεν αὐτῷ· ἀναστὰς πορεύου· ἡ πίστις σου σέσωκέ σε.

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΚΑΛΥΒΙΤΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 15 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Καλυβίτου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Όσιος Ιωάννης, έζησε στα μέσα του 5ου μ.Χ. αιώνα. Ήταν γιος του Ευτροπίου, όπου ήταν συγκλητικός στο αξίωμα, και της Θεοδώρας. Ο Όσιος Ιωάννης δεν θέλησε ν'ακολουθήσει το δρόμο των δύο μεγαλυτέρων αδελφών του, που κατέλαβαν λαμπρά αξιώματα. Άλλα προτίμησε να αφιερωθεί στην πίστη του Κυρίου. Επειδή όμως οι γονείς του επέμεναν, έφυγε από το πατρικό του σπίτι και πήγε στην Μονή των Ακοιμήτων όπου έγινε μοναχός. Αργότερα, όταν πληροφορήθηκε τη μεγάλη πίκρα της μητέρας του επειδή ο πατέρας του έκανε κοσμική ζωή, αποφάσισε με την συγκατάθεση του ηγουμένου της Μονής να επιστρέψει στους γονείς του.
Πήγε στους γονείς του ως ένας άγνωστος μοναχός.
Αυτοί δεν τον αναγνώρισαν. Άλλά ήταν τόσο μεγάλη η ευγένεια της φυσιογνωμίας και των λόγων του, που τον παρακάλεσαν να έρχεται καθημερινά στο σπίτι. Δέχτηκε με τη συμφωνία να του κατασκευάσουν μια καλύβα στο βάθος

Δυτική Μάνη με σοβαρές ελλείψεις υποδομών...

Η έλλειψη υποδομών στο Δήμο Δυτικής Μάνης φαίνεται να αποτελεί τον ισχυρότερο ανασταλτικό παράγοντα περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από αυτά που είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας το βράδυ της Πέμπτης ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας.
Ο κ. Γιαννημάρας ανέφερε πως η βιομηχανία της περιοχής είναι ο τουρισμός και πως καταβάλλεται προσπάθεια ανάπτυξης, όχι μόνο στο παραθαλάσσιο, αλλά και στο ορεινό τμήμα. Όμως, παρατήρησε, δεν υπάρχει αποχέτευση ή βιολογικός καθαρισμός, ενώ βρήκε από τον πρώην Δήμο Αβίας δύο αρχικές εργασίες για την Αβία και τους Δολούς, που μετά από επεξεργασία υποβλήθηκαν

Τα αποτελέσματα της Β' τοπικής

Ανδρούσα και Πατίστα πέτυχαν σημαντικές εκτός έδρας νίκες στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' τοπικής. Ο Ατρόμητος Πλατύ με γκολ στα τελευταία λεπτά νίκησε 2-0 το Καλό Νερό ενώ στον 2ο όμιλο με νίκες συνέχισαν Χώρα και Χανδριναϊκός.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Σαββάτου έχουν ως εξής

Στο τέλος του 2013 το Λεύκτρο - Σπάρτη σύμφωνα με τον Γιάννη Καρνέση

«Στο τέλος του 2013 θα παραδοθεί ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο - Σπάρτη, καθώς υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην κατασκευή του». Αυτό τόνισε την Πέμπτη στην Καλαμάτα, ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης.
Παρατήρησε ότι «το συγκεκριμένο έργο έχει περισσότερα προβλήματα με την Αρχαιολογία», σε σχέση με τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Καλαμάτας «και αυτό γιατί η περιοχή δεν είχε ερευνηθεί ποτέ».
Ενημέρωσε ότι έχει υλοποιηθεί το 50% του έργου, αναφέροντας ότι: «Από τα 46 χιλιόμετρα του δρόμου, τα 9 χλμ. έως τον κόμβο Λογκανίκου είναι πλήρη, αλλά δεν έχουν γίνει οι συνδέσεις στον κόμβο της Πετρίνας. Στα υπόλοιπα 15 χλμ. από τον κόμβο Πετρίνας

Σοβαρή ζημιά από τα κόλπα της μαφίας - Μπλόκο στη Σαγκάη για «ιταλικό» ελαιόλαδο

Τέσσερα στα πέντε μπουκάλια ελαιολάδου που εμφανίζεται ως ιταλικό περιέχουν ελαιόλαδο νοθευμένο με χαμηλότερης ποιότητας λάδια από άλλες χώρες της Μεσογείου και η είδηση για τα "κατορθώματα" της μαφίας που λυμαίνεται το κύκλωμα, κάνει το γύρο του κόσμου, ενώ προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στο εμπόριο του προϊόντος. Σχετικές πληροφορίες από την εφημερίδα "Republica" δημοσιεύτηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην "Ε" και το θέμα έχει συνέχεια. Οι αρχές της Σαγκάης μπλόκαραν τις εισαγωγές ελαιολάδου στην Κίνα από 13 ιταλικές βιομηχανίες τυποποίησης γιατί το θεωρούν πλέον… ελάχιστα ιταλικό. Πρόκειται για σοβαρό πλήγμα καθώς η Ιταλία κατέχει το 24% των εισαγωγών στην αχανή χώρα (το 33% ανήκει στην Ισπανία) και τις βλέπει

Τριφυλία: Συνελήφθη γιατί κατείχε στο σπίτι του ναρκωτικές ουσίες

Συνελήφθη, σήμερα (14-01-2012) το πρωί, σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας  Μεσσηνίας, από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας (1) 80χρονος ημεδαπός, γιατί είχε στο σπίτι του ποσότητα κάνναβης.

Ειδικότερα, οι Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 80χρονου, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν τρεις (3) συσκευασίες, περιέχουσες ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -95,5- γραμμαρίων.

Ο 80χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ