ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Εκδήλωση για εργόσημα και νόμιμη απασχόληση εργατών γης.

Απο τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πύργου Τριφυλίας σας αποστέλλουμε την ανακοίνωση για την εκδήλωση που διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή με την παράκληση να ενημερώσετε και σεις με την σειρά σας τους αναγνώστες σας.
Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων
Εκ του Συνεταιρισμού

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργου Τριφυλίας, σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας και το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:
·      Εργόσημα και νόμιμη απασχόληση εργατών γης.

Κατά 52% μειώθηκαν φέτος οι καταστροφές από τις φωτιές!


Σε πανηγυρικό τόνο πραγματοποιήθηκε φέτος η τελετή λήξης της Πυροσβεστικής Περιόδου στην Ελευσίνα όπου εδρεύει η Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Και

ΥΠΕΚΑ: σε ακραίες περιπτώσεις θα απαγορεύεται το τζάκι

Διευκρινιστική ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα και ερωτήματα δημοσιογράφων που αφορούν στα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης επεισοδίων από αιωρούμενα σωματίδια (επεισόδια «αιθαλομίχλης»), τα οποία προβλέπονται σε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ.
Μεταξύ άλλων, το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει και το επίμαχο σημείο περί απαγόρευσης της χρήσης των τζακιών κάνοντας λόγο για σύσταση σε “ακραίες περιπτώσεις” ρύπανσης.
Αναλυτικότερα:

Άστεγος πέντε αστέρων – Τρύπωσε στην προεδρική σουίτα ξενοδοχείου για να κοιμηθεί Πηγή: Άστεγος πέντε αστέρων – Τρύπωσε στην προεδρική σουίτα ξενοδοχείου για να κοιμηθεί

Ένα περίεργο θέαμα αντίκρισαν πριν δυο μέρες οι καθαρίστριες σε ξενοδοχείο του Πίτσμπουργκ, όταν κατά τον πρωινό έλεγχο του δωματίου βρήκαν έναν άστεγο να κοιμάται στην προεδρική σουίτα.
Σύμφωνα με το Business Insider, πρόκειται για τον 48χρονο Jeffrey Lennon Watson από το Λος Άντζελες, ο οποίος όπως είπε στην αστυνομία σκόπευε να γυρίσει στην Καλιφόρνια.
Ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Eric DeStefano αφού κάλεσε την αστυνομία εξέδωσε μια

Εντυπωσιακές εικόνες από την ολυμπιακή φλόγα στο Διάστημα [εικόνες] Πηγή: Εντυπωσιακές εικόνες από την ολυμπιακή φλόγα στο Διάστημα [εικόνες]

Για πρώτη φορά στην ιστορία η ολυμπιακή φλόγα ταξιδεύει στο Διάστημα! Το Ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ εκτοξεύθηκε σήμερα το πρωί από τις στέπες του Καζακστάν με τριμελές πλήρωμα μεταφέροντας τη δάδα με την ολυμπιακή φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθεί στο Σότσι, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στο Διάστημα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.
Το Σογιούζ εκτοξεύθηκε μαζί με τους τρεις κοσμοναύτες, το Ρώσο Μιχαήλ Τιουρίν, τον Αμερικανό

Νορβηγοί γεωλόγοι: Η Ελλάδα έχει τρεις υποσχόμενες περιοχές που κρύβουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο Πηγή: Νορβηγοί γεωλόγοι: Η Ελλάδα έχει τρεις υποσχόμενες περιοχές που κρύβουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Τρεις πολλά υποσχόμενες περιοχές, μία στα βορειοδυτικά των Παξών και στα δυτικά της Κέρκυρας, μία στο Κατάκολο και μία χερσαία στα Ιωάννινα, εντόπισαν οι Νορβηγοί της PGS κατά την παρουσίαση που έκαναν χθες στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων (AAPG) που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Οπως δημοσιεύουν Τα Νέα πρόκειται για περιοχές με γεωλογικά δεδομένα, δομή και ηλικία πετρωμάτων παρόμοια με θαλάσσιες εκτάσεις

Κοινωφελής: Πώς κατανέμονται οι 28.000 θέσεις σε δήμους, φορείς

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να δημοσιεύσει ο ΟΑΕΔ την προκήρυξη για τις 27.948 θέσεις μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Το νέο πακέτο θέσεων θα διατεθεί κυρίως σε δήμους, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία, λιμάνια, εκκλησίες, μουσεία, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας κ.ά. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στη διαδικασία έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

Εκδηλώσεις για τη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας

Από σήμερα έως και την Κυριακή θα διαρκέσει ο εορτασμός του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Στη Μεσσηνία επίκεντρο του εορτασμού θα είναι η 120 ΠΕΑ. Στις εκδηλώσεις θα περιλαμβάνονται και πτήσεις αεροπορικών επιδείξεων από πολεμικό αεροσκάφος F-16 και εκπαιδευτικό Τ-6Α.
Σήμερα στις 9 το πρωί, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Μεσσηνίων πεσόντων αεροπόρων στην πλατεία μητροπολίτη Χρυσόστομου Δασκαλάκη (Φραγκόλιμνα).
Αύριο Παρασκευή, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός με τη δοξολογία.

Οι κάτοικοι έκλεισαν πάλι το δρόμο στην Καλλιρρόη


Και με βροχή και με κρύο είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους οι κάτοικοι της Καλλιρρόης για να μην γίνει εργοστάσιο σκουπιδιών στην περιοχή τους. 
Αυτό δήλωσαν στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο της Καλλιρρόης, όπου για ακόμη μια φορά προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού για μικρά χρονικά διαστήματα. Κάτοικοι κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι, αψηφώντας την βροχή περίπου στις 4 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στον κόμβο και μετά από λίγο προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού για μικρά

Φιλιατρά: Τεράστιες ζημιές σε θερμοκήπια και ελιές από ανεμοστρόβιλο!

Written By Filiatra-NET on Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013 | 16:20

Τεράστιες είναι ζημιές που προκλήθηκαν στη περιοχή των Φιλιατρών, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας.
Τα φαινόμενα ήταν έντονα κυρίως στην περιοχή του Λαγκουβάρδου, όπου κατέστρεψαν σύγχρονα θερμοκήπια (υάλινα - υδροπονική καλλιέργεια), αλλά παράλληλα ξερίζωσαν και αρκετές ελιές.

Ελαιόλαδο: Οι Τιμές στις 3 Νοεμβρίου 2013

H αύξηση της προσφοράς με την γενίκευση της συγκομιδής στην Ιταλία και οι ειδήσεις για μια πιθανή άνοδος του όγκου της ισπανικής παραγωγής στα επίπεδα της ελαιοκομικής περιόδου 2011-2012 επηρέασαν αρνητικά τις ιταλικές αγορές. 
Έτσι η κάμψη των τιμών του παρθένου και του λαμπάντε της περασμένης εβδομάδας επεκτάθηκε σε αισθητό βαθμό και στο εξτραπαρθένο της Νότιας Ιταλίας.
Στην Ισπανία τουναντίον η βαθμιαία εξάντληση των αποθεμάτων στα χέρια των

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ