ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ντομάτα: καλλιέργεια στον κήπο ή την βεράντα

Η ντοματιά είναι ένα μονοετές φυτό το οποίο μπορεί να φτάσει τα τρία μέτρα ύψος, αρκεί να βρει τις κατάλληλες συνθήκες στήριξης. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 12.000 ποικιλίες από τις οποίες οι περισσότερες δεν υπάρχουν σήμερα και τη θέση τους έχουν πάρει τα υβρίδια της ντομάτας.
Για την καλλιέργεια υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος είναι να αγοράσουμε σπόρους ντομάτας σε φακελάκι και να τους σπείρουμε σε ποτηράκια μιας χρήσεως ή ειδικά κυπελλάκια. Η σπορά γίνεται στις αρχές του Απρίλη σε μέρος που να μην πιάνει κρύο.
Κατά τον Μάιο, δηλαδή μετά από 1 – 2 μήνες θα είναι έτοιμα τα φυτά για μεταφύτευση στην

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι

Στο στόχαστρο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μπαίνουν 695 δικηγόροι και συμβολαιογράφοι που εμφανίζονται στην εφορία να κατέχουν ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας και την ίδια στιγμή δηλώνουν χαμηλά ή ακόμη και μηδενικά εισοδήματα. Οι διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων εντόπισαν περιπτώσεις που βγάζουν

Ξεκινά την 1η Μαίου η αντιπυρική περίοδος.

Ξεκινά από την Τρίτη 1η Μαΐου 2012 μέχρι την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου η αντιπυρική περίοδος κατά την οποία απαγορεύεται κάθε είδους καύση σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις.

Με την πυροσβεστική διάταξη που ανακοινώθηκε από το διοικητή της περιφερειακής διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου κι εγκρίθηκε από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιπυρική

ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ (ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ)

ΛΟΓΩ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΘΑ ΓΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 30/4/2012 ΑΠΟ ΤΙΣ 11:00π.μ. ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 14:30π,μ.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΕΑΣ Μεσσηνίας: Αντιδράσεις για τη μη διεξαγωγή του Δ.Σ. για το πόρισμα ελέγχου

Αντιδράσεις για τη μη διεξαγωγή του Δ.Σ. για το πόρισμα ελέγχου
Δε συνεδρίασε τελικά χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, που είχε ως μοναδικό θέμα την ενημέρωση των συμβούλων για την έκθεση ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από έρευνα που έκανε στα διαχειριστικά και τα οικονομικά της οργάνωσης. 


Η ματαίωση της συνεδρίασης λίγη ώρα πριν από τη 1.00 μ.μ., οπότε και είχε οριστεί, προκάλεσε

Επέκταση ωραρίου των Γραφείων Ταυτοτήτων ενόψει εκλογών

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, στις προσεχείς Βουλευτικές εκλογές, τα Γραφεία Ταυτοτήτων των Αστυνομικών Υπηρεσιών θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:

ΝΒΑ: Οι κορυφαίοι του Απριλίου

Ο Καρμέλο Άντονι των Νιου Γιορκ Νικς και ο Κρις Πολ των Λος Άντζελες Κλίπερς αναδείχτηκαν κορυφαίοι του ΝΒΑ για τον μήνα Απρίλιο στην Ανατολική και Δυτική περιφέρεια.

Μπύρα: Μπορεί να συμβάλλει θετικά στην μείωση του βάρους σας

Νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει πως δύο ποτήρια μπύρα την ημέρα μπορούν να μας βοηθήσουν να αδυνατίσουμε, και παράλληλα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και υπέρτασης.

Λόγω της περιεκτικότητας της μπύρας σε φολικό οξύ, βιταμίνες, σίδηρο και ασβέστιο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι εξίσου ωφέλιμη για την υγεία μας, όπως και το κρασί.

Ο επικεφαλής ερευνητής, δρ Ραμόν Εστρούθ, αναφερόμενος στα οφέλη της μπύρας, είπε χαρακτηριστικά: «Η κατανάλωση έως μισού λίτρου μπύρα την ημέρα παρέχει θρεπτικά και ιατρικά

Εξελίσσουν αυτοκίνητο για άτομα άνω των 65 ετών

Επιστήμονες από την Μεγάλη Βρετανία εργάζονται πυρετωδώς και ετοιμάζουν τη δική τους πρόταση στα «έξυπνα» αυτοκίνητα τα οποία απευθύνονται σε άτομα άνω των 65 ετών. Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν ένα αυτοκίνητο που θα βοηθά το συγκεκριμένο κοινό να κινείται με μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους αλλά και θα τους δίνει την αίσθηση της σιγουριάς όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Το μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζονται είναι το ηλεκτρικό Peugeot iOn. Το πρωτότυπο είναι εξοπλισμένο με πολλές συσκευές που παρακολουθούν τα βιομετρικά δεδομένα του οδηγού και ιδιαίτερα του παλμούς, της αρτηριακή πίεση και την καρδιαγγειακή δραστηριότητα.

Ρεκόρ παχυσαρκίας για τα Ελληνόπουλα

Οι αρνητικές πρωτιές για τη χώρα μας δεν έχουν τέλος τον τελευταίο καιρό. Αυτή τη φορά το αρνητικό ρεκόρ καταγράφεται στα ελληνικά ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ένα στα δύο Ελληνόπουλα έχει πρόβλημα βάρους, όπως προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 10-12 ετών από επτά διαφορετικές χώρες.
Περίπου το 20% των Ελλήνων αυτής της ηλικίας έχει πρόβλημα παχυσαρκίας, ενώ ένα 30% επιπλέον

Δύο προτάσεις για απασχόληση ανέργων στη Μεσσηνία

Δύο προτάσεις κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων διεκδικεί η Μεσσηνία από τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης, τα οποία απευθύνονται σε ανέργους, με προϋπολογισμό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου 5.240.000 ευρώ.
Χθες το πρωί στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Αλευρά, έγινε μια πρώτη συνάντηση, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου και τη συμμετοχή του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη για ζητήματα απασχόλησης Ανδρέα Πουλά και εκπροσώπων όλων των Δήμων.
Συνεργασία
Η κα Νικολάκου εξέφρασε την ικανοποίησή της που οι Δήμοι της Μεσσηνίας αντιλαμβάνονται το

Νέο ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Αλλάζει από την Πρωτομαγιά το ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ, υπενθυμίζει η επιχείρηση με σχετική ανακοίνωση.

Το ωράριο για τη θερινή περίοδο, από την 1η Μαΐου ως τις 31 Οκτωβρίου θα είναι συνεχές, από τις

Τα Φιλιατρά μαζί με την Ελληνική κρίση στο The Atlantic.com

Και η Αγία Κυριακή μαζί με τον Νίκο Μπουγά στην 9η θέση της κρίσης 
Το σχόλιο κάτω από την φωτογραφία αναφέρει:

Όταν ρωτήθηκε πως έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, απάντησε: "Έχασα τη δουλειά

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ