ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Εποχικές ιώσεις – Γρίπη: Προστατευθείτε και αντιμετωπίστε τες

Γράφει η Βαρβάρα Δ. Ντούσκα, Παθολόγος, Επιμελήτρια Γ΄ Παθολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ
Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι οι πιο συνηθισμένες απειλές για την υγεία μας το χειμώνα. Επειδή τα συμπτώματά τους μοιάζουν πολύ, αρκετοί τα συγχέουν, όμως η γρίπη είναι πιο επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Τι πρέπει να ξέρουμε, λοιπόν, γι’ αυτήν και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;
Ο χειμώνας είναι η ‘αγαπημένη εποχή’ των ιώσεων, αφού τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα κατά τη διάρκειά του.

Διακοπές: Τα Χανιά ανάμεσα στους 12 κορυφαίους προορισμούς του 2012

Ανάμεσα στη Μόσχα, τη Ρίγα, αλλά και το Μπαλί, το Σαν Σεμπαστιάν και το Φετιγιέ στην Τουρκία, τα Χανιά κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία μεταξύ των εκλεκτών προορισμών διακοπών το 2012.
Τα Χανιά είναι ανάμεσα στους 12 κορυφαίους προορισμούς που προτείνει για το 2012 η αυστριακή ιστοσελίδα για ταξίδια TripAdvisor.
 Οι 15 συντάκτες του διαδικτυακού ταξιδιωτικού περιοδικού προέβλεψαν τις τάσεις των χρηστών για τους τόπους των διακοπών τους τον επόμενο χρόνο  και το αποτέλεσμα είναι ένα εκλεκτικό μίγμα θέρετρων που προσφέρουν πολιτισμό, θάλασσα ή και τα δυο.

ΑΣΤΕΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Συναρπαστικά φυσικά φαινόμενα

Mammatus Clouds
Επίσης γνωστό ως mammatocumulus (νέφος με άκρες σαν μαστούς), που σημαίνει "ανώμαλα σύννεφα", και μοιάζουν σαν σάκοι που κρέμονται κάτω από την βάση του σύννεφου. Αποτελούνται κυρίως από πάγο. Τα Mammatus Clouds μπορεί να επεκταθούν για εκατοντάδες μίλια σε κάθε κατεύθυνση, ενώ οι επιμέρους σχηματισμοί μπορούν να παραμείνουν ορατοί για δέκα με δεκαπέντε λεπτά κάθε φορά. Η πραγματική τους δυσοίωνη όψη, είναι συχνά προάγγελος μιας καταιγίδας που έρχεται ή άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πυρκαγιά στο "Ακροπόλ Παλλάς"

Φλέγεται από τις 6 το απόγευμα το ιστορικό ξενοδοχείο "Ακροπόλ Παλλας", στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αβέρωφ, στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, η φωτιά ξεκίνησε από το ισόγειο του επταώροφου ξενοδοχείου, το οποίο είναι υπό ανακαίνιση, από άγνωστη αιτία και μέσω του κλιμακοστάσιου έχει φτάσει μέχρι την ταράτσα.
Καίγονται κυρίως οικοδομικά υλικά, ενώ η μεγάλη έκταση της πυρκαγιάς καθιστά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.


Η κυκλοφορία έχει διακοπεί γύρω από το ξενοδοχείο, ενώ στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 36 πυροσβέστες με 12 οχήματα.

Βαριά «καμπάνα» στον δολοφόνο του τετράποδου Ρήγα



Ούτε η πρόεδρος του δικαστηρίου, που τελικά καταδίκασε τον 55χρονο Αλβανό δράστη, δεν άντεχε να βλέπει τη φωτογραφία του χτυπημένου σκύλου Ρήγα μέσα στα αίματα? Ο κατηγορούμενος, που χτύπησε βάναυσα δύο σκυλιά με σιδηρολοστό στις 23 Δεκεμβρίου 2011 στο Μοσχάτο, καταδικάστηκε τελικά σήμερα από το Πλημμελειοδικείο της Αθήνας με 9 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, ποινή όμως, που είναι εξαγοράσιμη, (με 20 ευρώ για κάθε μέρα) και με χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου ξεκινάνε οι εκπτώσεις

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2011 ξεκινά η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων που θα διαρκέσει ένα μήνα, όπως ενημερώνουν τα μέλη τους οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας…..

Η εκτίμηση είναι ότι οι μειώσεις τιμών θα διαμορφωθούν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και 70% προκειμένου να προκαλέσουν οι καταστηματάρχες το ενδιαφέρον των καταναλωτών ενώ αρκετές είναι οι περιπτώσεις που περιμένουν με τις εκπτώσεις να ρευστοποιήσουν το στοκ τους για να προχωρήσουν στο κλείσιμο της επιχείρησης, που θεωρείται αναπόφευκτο όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες στην αγορά.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας στις οδηγίες του προς τις εμπορικές επιχειρήσεις συστήνει να

Η παράνομη αμοληψία οδήγησε το στόμιο σε αυτό το αποτέλεσμα

Η φύση εκδικείται, και αυτό αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά αφού η παράνομη αμμοληψία από την παραλία του Στομίου έδειξε τα αποτελέσματα της.
Η σφοδρή κακοκαιρία της 6ης Ιανουαρίου και τα τεράστια κύματα τα οποία προξένησαν πολλές

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας των πολυτέκνων Τριφυλίας

Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα κάνει ο Σύλλογος Πολυτέκνων Τριφυλίας ο οποίος καλεί τα μέλη του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 15/Ιαν/2012 ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων "Αλέκος Παπαδόπουλος" του ΤΕΕ Κυπαρισσίας.
Επειδή δεν προβλέπετε να υπάρξει η απαιτούμενη σύμφωνα με το καταστατικό απαρτία, ορίζεται ως επαναληπτική και οριστική ημερομηνία για την:

Ετήσια Γενική Συνέλευση την Κυριακή.......

Σούπα με γαλοπούλα και καρότα

Μία σούπα εύκολη θρεπτική και πολύ νόστιμη συνήθιζε η μαμά Σοφία να μας φτιάχνει τις μέρες των Εορτών των Χριστουγέννων. Είναι πιο εύκολο  πια να βρούμε κρέας γαλοπούλας , ακόμη και σε συσκευασία μόνο από το στήθος, σε ποσότητα τόση για να φτιάξουμε την σούπα αυτήν . Επίσης μπορούμε  να την φτιάξουμε με στήθος από κοτόπουλο, για όσους δεν επιθυμούν την γαλοπούλα. Για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και όχι μόνο είναι ο,τι καλύτερο!

Μερίδες:6
Χρόνος μαγειρέματος :45 ‘ της ώρας.


Υλικά
1. Μία κούπα συκωτάκια κότας
2. 200γρ.ψαχνό από στήθος γαλοπούλας η’ κότας

3. Δύο καρότα στον τρίφτη λεπτές λουριδες κομμένα
4. 1/3 κούπας αστράκι μικρό για σούπες
5. Μία κουταλιά βούτυρο
6. Λίγο ελαιόλαδο

Ληστής παρέδωσε κατά λάθος το πιστόλι του

Είχε μαζί του μια τσάντα και το όπλο του. Φορούσε καπέλο και μαύρα γυαλιά. Ήταν έτοιμος να ληστέψει μια τράπεζα μέχρι που... Διαβάστε τη γκάφα έκανε ένας επίδοξος ληστής
Είχε μαζί του μια τσάντα και το όπλο του. Φορούσε καπέλο και μαύρα γυαλιά. Ήταν έτοιμος να ληστέψει μια τράπεζα μέχρι που... Διαβάστε τη γκάφα έκανε ένας επίδοξος ληστής
Άξια κέρδισε το  τίτλο του πιο αφηρημένου ληστή στη Μεγάλη Βρετανία. Ο λόγος για έναν ληστή ο

Η κακοκαιρία χτύπησε και φέτος το Ακρογιάλι Μεσσηνίας

Το Ακρογιάλι βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο «στόχαστρο» των ισχυρών νοτιάδων που έπνεαν στη Μεσσηνία ανήμερα των Θεοφανείων. Τα τεράστια κύματα, το ύψος των οποίων, όπως μας είπε ο κάτοικος της περιοχής Παν. Κουκέας, ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό των  κτηρίων, γέμισαν και φέτος με πέτρες και άμμο τον παραλιακό δρόμο.
Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε, επίσης, υποχώρηση του πρανούς σε ιδιοκτησία που βρίσκεται κοντά στον παραλιακό δρόμο,
Προβλήματα στον Ταΰγετο από την κακοκαιρία
Ιδιαίτερης έκτασης ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Δήμο της Καλαμάτας από την κακοκαιρία ανήμερα των Θεοφανείων.

Ανατροπή Πυροσβεστικού οχήματος στη Λακωνία

Όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μολάων τυπου UNIMOG  που επέστρεφε στην
υπηρεσία  υστέρα από συμβάν στο επαρχιακό δρόμο Ελαίας- Πακίων Λακωνίας βγήκε από την πορεία του και ανατράπηκε, στο σημείο επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες. Με ελαφρά

Χειμωνιάτικο το σκηνικό μέχρι και την Πέμπτη

Χειμωνιάτικες θα είναι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα το επόμενο τετραήμερο. 

Ειδικότερα, το νέο εικοσιτετράωρο το σημαντικότερο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στις νοτιότερες νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενώ από την Τρίτη ο καιρός θα επιδεινωθεί στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότια Ελλάδας.

Βροχές στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη και λίγες βροχές στο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο, με ισχυρό παγετό τις πρωϊνές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά, αναμένουν οι μετεωρολογοι την Δευτέρα.

Μεσσηνία: Συνελήφθησαν για "Φρουτάκια"

Συνελήφθησαν, χθες (08-01-2012) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας (1) 39χρονος ημεδαπός, προσωρινός υπεύθυνος καταστήματος, καθώς και δύο (2) ακόμα ημεδαποί, 44 και 48 ετών αντίστοιχα, για παράνομα τυχερά παιχνίδια, ενώ αναζητείται η ιδιοκτήτρια του καταστήματος.

Ειδικότερα, χθες (08-01-2012) το απόγευμα, στη Καλαμάτα Μεσσηνίας, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, πραγματοποίησαν έλεγχο σε κατάστημα καφετέρια, ιδιοκτησίας 31χρονης ημεδαπής, όπου κατέλαβαν τον 39χρονο, προσωρινά υπεύθυνο, να έχει θέσει σε λειτουργία, επτά (7) ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να επιτρέπει την διεξαγωγή του παράνομου τυχερού παιχνιδιού «ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ» σε δύο από αυτούς,

Ριφιφί στην Εθνική Πινακοθήκη, κλάπηκε Πικάσο


Δύο πίνακες εκλάπησαν από την Εθνική Πινακοθήκη. Διεξάγονται έρευνες από την αστυνομία
Άγνωστοι εισέβαλαν στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης λίγο πριν από τις πέντε τα ξημερώματα

Στο έλεος των ανεμοστρόβιλων η Ηλεία



Στο επίκεντρο της δραστηριότητας των πλέον ισχυρότερων και καταστρεπτικότερων ανεμοστρόβιλων της χώρας, βρίσκεται ο νομός Ηλείας, καθώς στην περιοχή μας καταγράφεται η μεγαλύτερη συχνότητά τους, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Δρ. Μετεωρολογίας, Μιχάλης Σιούτας, από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ.

Η συστηματική μελέτη του φαινομένου στην χώρα μας απέδειξε ότι η δυτική Ελλάδα και ειδικότερα η Ηλεία και η Κέρκυρα είναι από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από έντονους

Δραματική η κατάσταση στη Νοτ. Πελοπόννησο -Βυθίζονται οι τιμές αγροτικών προϊόντων

Δραματική είναι η κατάσταση των αγροτών στη Νότια Πελοπόννησο καθώς βυθίζονται οι τιμές των προϊόντων που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας. Το ελαιόλαδο και τα πορτοκάλια περνούν πρωτοφανή κρίση και δημιουργούνται πλέον συνθήκες εγκατάλειψης των καλλιεργειών. Η

Σε 20 ημέρες θεμέλια στη γέφυρα του Νέδοντα

«Σε 20 ημέρες θα γίνει η θεμελίωση της μεγάλης γέφυρας του περιφερειακού της Καλαμάτας στο Νέδοντα, μήκους 350 περίπου μέτρων», δήλωσε φανερά ικανοποιημένος ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, χθες το βράδυ, στο περιθώριο της κομματικής εκδήλωσης της Ν.Δ., στο "Rex". Ο κ. Νίκας

Κλέφτες σαρώνουν χωριά της Μεσσηνίας...

Τη βροχή και τον αέρα εκμεταλλεύονται οι κλέφτες για να μπουκάρουν ανενόχλητοι μέρα μεσημέρι σε σπίτια της Μεσσήνης και άλλων περιοχών. Ξηλώνουν σιδεριές και παραβιάζουν αλουμίνια για να φύγουν φορτωμένοι κλεμμένα χρυσαφικά που... σακιάζουν σε μαξιλαροθήκες που αρπάζουν από τα κρεβάτια των θυμάτων τους.
Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα οι κλέφτες μπούκαραν τουλάχιστον σε 3 σπίτια στη Μεσσήνη. Η βροχή στάθηκε σύμμαχός τους καθώς έτσι δεν έγιναν αντιληπτοί από τους γείτονες, καθώς ξήλωναν τις σιδεριές των παραθύρων.

Φόρος από το πρώτο ευρώ για επαγγελματίες και αγρότες

Μπορεί μέτρα να ψηφίζονται και να μην εφαρμόζονται ή να μην αποδίδουν, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να αίρει την εμπιστοσύνη  του στο ελληνικό πρόγραμμα διασωσης -όπως αποκαλύπτει το εμπιστευτικό έγγραφο που διέρευσε στο der Spiegel επτά μόλις μέρες πριν την έλευση των ελεγκτών- και να απαιτεί  πρόσθετα διορθωτικά μέτρα 2 δισ. ευρώ για να καλυψθούν οι αστοχίες του 2011, όμως σσο υπουργείο Οικονομικών  συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς  για να επινοήσουν νέους τρόπους  αύξησης των κρατικών εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα ειδικών που επεξεργάζεται  το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο  θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την  κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου την ερχόμενη Πέμπτη, προτείνει μέτρα-σοκ  όπως την φορολόγηση των αγροτών  με τον ίδιο τρόπο

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ