ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Επικειται απολύσεις στα Ν.Π. του Δήμου Καλαμάτας

Ως ένα άλλον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας χαρακτήρισε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας το Μνημόνιο, για το οποίο η μεγαλύτερη αγωνία είναι η παρουσία του προσωπικού. Κι αν δεν προκύπτει από αυτό ότι θα κλείσουν οι Υπηρεσίες Καθαριότητας και Πολεοδομίας, σε όλη τη χώρα, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο για δομές του κράτους και τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, για τα οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων. Σημείωσε, ωστόσο, πως το προσωπικό των νομικών προσώπων θα υποστηριχθεί με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι μόνιμοι υπάλληλοι. 
Με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, ο κ. Νίκας συναντήθηκε προχθές με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ. Ασκούνη και υπηρεσιακούς παράγοντες της ΚΕΔΕ.

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, είπε πως δημιουργείται πρόβλημα με την καθαριότητα, καθώς δεν επιτρέπονται ούτε προσλήψεις προσωπικού ούτε και συμβάσεις και, κατά συνέπεια, ο Δήμος δε θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Χωρίς οδηγούς τα Κ.Υ. κινδυνεύουν ασθενείς

Ασθενοφόρα από την Καλαμάτα καλούνται πολλές φορές σε απομακρυσμένες περιοχές της Μεσσηνίας.


Κι αυτό, γιατί τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, που υπάγονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, δε διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία ασθενοφόρων όλο το 24ωρο, ενώ και τα οχήματά τους είναι παλιά και παρουσιάζουν προβλήματα.
Προχθές, κάτοικος της Πύλου, ο οποίος επικοινώνησε με το «Θ», σχολίασε ότι στο Κέντρο Υγείας της περιοχής του τον ενημέρωσαν πως, λόγω έλλειψης προσωπικού, το ασθενοφόρο κινείται μετά τις το

Πανεργατικό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Κυριακή

Πανεργατικό συλλαλητήριο για το πρωί της Κυριακής (10:30) αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο ανακοίνωσε και η ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο, «για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα τους νόμους και τη Δημοκρατία», ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου παλλαϊκού κινήματος αντίστοιχου με εκείνο του «1-1-4».

Αποκριάτικο Πάρτυ στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ εκδηλώσεις για τις ημέρες των Αποκριών έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει όπως κάθε χρόνο το Πρόγραμμα για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Πόλης Κυπαρισσίας με σκοπό να διατηρήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα της περιοχής και παράλληλα να επαναφέρει την όμορφη διαχρονική ιστορία του τόπου άρρηκτα συνδεδεμένη με μύθους, έθιμα και παραδόσεις. Στο ιστορικό αυτό κομμάτι η αναβίωση παλιών εθίμων διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο.
Για τον λόγο αυτό το Σάββατο 25 Φςβρουαρίου από το απόγευμα στην πλατεία της ιστορικής 'Αρκαδιάς' αναβιώνει το Αποκριάτικο Πάρτυ σε ιστορικές γωνιές της περιοχής και με 3 θεματικές ενότητες μασκαρεμένων όπως 'Αφέντες και Ψυχογιοί', επίσης 'Παπάδες και Πολιτικοί' αλλά και η θεματική ενότητα με τίτλο 'Golden boys και αντιεξουσιαστές' τα οποία με συμμετοχή μασκαρεμένων

ΣΔΟΕ: Στήνει μπλόκα για σήματα κυκλοφορίας

Μπλόκα στα διόδια ετοιμάζεται να στήσει το ΣΔΟΕ καθώς εκτιμάται ότι πλήθος ιδιοκτητών Ι.Χ μεγάλου κυβισμού έχουν μπει στον πειρασμό είτε να κολλήσουν στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους σήματα τελών κυκλοφορίας από …παπάκια, είτε, σε πιο προχωρημένα σενάρια, να κυκλοφορούν ακόμα και με πλαστές πινακίδες.

Το σχέδιο υπήρχε στον προγραμματισμό ελέγχων του ΣΔΟΕ, παίρνει όμως μπροστά μετά τη σύλληψη αστυνομικού στη Ροδόπη ο οποίος είχε καταθέσει τις πινακίδες του τζιπ του και τις είχε αντικαταστήσει με πλαστές, ενώ είχε αγοράσει σήμα τελών κυκλοφορίας για παπάκι και το είχε κολλήσει στο αυτοκίνητο.

Ακυβέρνηση θαλαμηγός μεταξύ Σκύρου και Ψαρών

Από ελικόπτερο Super Puma παρελήφθησαν οι οκτώ Γάλλοι επιβαίνοντες θαλαμηγού σκάφους, με γαλλική σημαία, που παρουσίασε εισροή υδάτων και πήρε κλίση, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκύρου και Ψαρών.

Γέφυρα σωτηρίας για βρέφος 4 μηνών

Αγωνία για τη μεταφορά βρέφους στη Βρετανία. Διαβάστε για την άρνηση που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή του. Παρέμβαση του υπουργού Υγείας
Με προσωπική παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, βρέθηκαν τα χρήματα, ώστε να μεταβεί σε νοσοκομείο του Λονδίνου (Great Ormond Street Hospital for Children) κοριτσάκι 4 μηνών, προκειμένου να υποβληθεί σε επείγουσα μεταμόσχευση λεπτού εντέρου, ιατρική πράξη που δεν διενεργείται στην Ελλάδα.

Τρέχουν και ξεχνάνε τον ΚΟΚ στην Αττική Οδό...

Συνολικά 16.000 παραβάσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας βεβαιώθηκαν το 2011 κατά μήκος της Αττικής Οδού.

Φωτιά σε αστυνομικό τμήμα

  Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στα κρατητήρια του Α.Τ. Λευκού Πύργου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σοβαρός τραυματισμός Λοχία από άρμα μάχης

Σε μια κλωστή φαίνεται πως κρέμεται η ζωή ενός νεαρού Λοχία ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από άρμα μάχης.

Το Στόουνχετζ φτιάχτηκε με παραισθήσεις!

Το σχέδιο για την κατασκευή του Στόουνχετζ βασίστηκε σε οράματα ή παραισθήσεις που πυροδότησαν οι ήχοι ενός αυλού, υποστηρίζει ένας Βρετανός ερευνητής.

Ο επιστήμονας Στιβ Γουόλερ παρουσίασε σε συνέδριο τη θεωρία του, την οποία βασίζει στο φαινόμενο του «μοτίβου παρεμβολής», όπως το ονομάζει, δηλαδή στις διαφοροποιήσεις του ήχου που προκαλούνται από τη σύγκρουση διαφορετικών ηχητικών κυμάτων.
«Αυτό πιστεύω ότι συνέβη πριν από 5.000 χρόνια», λέει ο επιστήμονας, αναφερόμενος στην

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ


      
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ  17/02/2012
           ΑΡ. ΠΡΩΤ.:3633  
Προς                                                       Τη Διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας
Αξιότιμοι κύριοι,
με λύπη ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και οι κάτοικοι του Δήμου Τριφυλίας και ειδικότερα των

Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στον Σαρωνικό κόλπο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 10:05, στην περιοχή του Σαρωνικού κόλπου κι έγινε αισθητή σε όλη την κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο. Στην Κορινθία, ο

Κλοπή στην Αρχαία Ολυμπία-Υπέβαλε την παραίτηση του ο Π. Γερουλάνος

Ρεπορτάζ: Αλεξίου Νάντια

Ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος αμέσως μετά την είδηση της ληστείας έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του. Σε επικοινωνία που είχε το real.gr με τον υπουργό, εκείνος δήλωσε: «Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει κανείς».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό των δραστών της ένοπλης ληστείας στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκεται εκτός αρχαιολογικού χώρου, κοντά στο δημαρχείο.

Δριμύ κατηγορώ Τσιριγώτη σε Μπούρα για τη συνδετήρια οδό Μεγαλόπολης με νέα ΕΟ Τρίπολης- Καλαμάτας

 Δριμύ κατηγορώ και συγκεκριμένα ερωτήματα απευθύνει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης Σπύρος Τσιριγώτης στο δήμαρχο Παναγιώτη Μπούρα σχετικά με τη χάραξη της συνδετήριας οδού Μεγαλόπολης με τη νέα εθνική οδό Τρίπολης- Καλαμάτας θέμα που συζητήθηκε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο αφού οι κάτοικοι που θίγονται έχουν καταθέσει εξώδικη διαμαρτυρία. Μάλιστα στην ανακοίνωση του κ. Τσιριγώτη ερωτάται ο δήμαρχος ποια είναι τα συμφέροντα που εξυπηρετεί αφού δεν έχει σταθεί στο πλευρό των πολιτών που θίγονται αλλά και του συνόλου των κατοίκων της Μεγαλόπολης...
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η Μεσσηνία καλεί .......Αμερική!

Δοκιμάζοντας την γκάμα των προϊόντων που πρόσφατα κυκλοφόρησε το Costa Navarino, η Ντένη Καλλιβωκά εντυπωσιάζεται από τις γεύσεις και με χαρά αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν και κάποιοι τομείς στην ελληνική παραγωγή που έχουν προοπτική.
Όρθια μπροστά σε ένα πάγκο παρακολουθώ μια κυρία να καβουρντίζει το σουσάμι και μετά μαζί με τον άντρα της και την μικρή της κόρη να στρώνουν το έτοιμο παστέλι πάνω στην λαδόκολλα για να κρυώσει. Το δοκιμάζω καυτό (ωραία η αίσθηση!) και παρατηρώ τις Αμερικανίδες δημοσιογράφους τριγύρω μου να δοκιμάζουν και να παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον. Το παστέλι είναι μαλακό, ‘υγρό’, φτιαγμένο από

πρώτης ποιότητας μέλι. Ακριβώς δίπλα ένας άλλος μικρός παραγωγός ζυμώνει το αλεύρι και τα

Τσίκνισαν και στην Τριφυλία παρά τις δυσκολίες...

Παρά τον βροχερό καιρό, τα οικονομικά μέτρα και το μνημόνιο, και φέτος τηρήθηκε το έθιμο του τσικνίσματος στην περιοχή της Τριφυλίας. Μπορεί σε κάποιες περιοχές να είδαμε λιγότερες ψησταριές αλλά και πάλι το κέφι δεν έλειψε.
 
Στους Γαργαλιάνους το γλέντι στήθηκε στα καφενεία γύρω από την πλατεία, ενώ ο Σύλλογος Κυνηγών είχε στήσει ψησταριές στην κεντρική πλατεία και εκτός από σουβλάκια, μπριζόλες και λουκάνικα προσέφεραν και κυνήγι.
 
Στα Φιλιατρά η πρωτοβουλία ανήκε σε καταστήματα της πόλης και αψηφώντας την βροχή οι

Αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για τα έργα αυτεπιστασίας των ΟΤΑ

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα γίνεται δεκτή η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης στον ΟΑΕΔ για την κατάρτιση του κυλιόμενου πίνακα ανέργων, οι οποίοι θα απασχολούνται σε έργα που εκτελούν οι ΟΤΑ με αυτεπιστασία.

Δεν έχει ληφθεί απόφαση για κλείσιμο του ταχυδρομείου στη Μεθώνη

Μετά το υπ’ αριθμόν 161/24-01-2012 έγγραφο, σχετικά με το Ταχυδρομείο Μεθώνης Μεσσηνίας, ο Διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΤΑ. κ. Βαρσάμης απάντησε στην κα. Γιαννακοπούλου, μεταξύ άλλων, ότι:

Τσίκνισαν σε όλη τη Μεσσηνία. Φωτογραφίες από τις ψησταριές σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Τριφυλία

Αψήφησαν τη βροχή που έπεφτε χθες όλη την ημέρα και από το πρωί οι Καλαματιανοί άναψαν τα κάρβουνα για να τιμήσουν και φέτος την Τσικνοπέμπτη. Αρκετοί εξέφρασαν την άποψη πως αυτή η φετινή... θα είναι και η τελευταία μας λόγω κρίσης, αλλά μετά από λίγο τσούγκριζαν τα ποτήρια τους και χαμογελούσαν με αισιοδοξία. Τα μαγαζιά, οι δρόμοι, τα στενάκια, τα σπίτια γέμισαν από τσίκνα!

Επιστολή Νίκα για το ιδιοκτησιακό της Μάνης

Επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας τους να συμπληρωθεί η τροπολογία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάνης και να συμπεριληφθούν σε αυτή η Δημοτική Ενότητα Βέργας και η Τοπική Κοινότητα Μικρής Μαντίνειας, απέστειλε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. “Χωρίς να μπαίνω στην ουσία της ρύθμισης του ιδιοκτησιακού της Μάνης, κακώς εξαιρέθηκε το συγκεκριμένο κομμάτι της Μάνης που διοικητικά σήμερα ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας” τόνισε ο κ. Νίκας που είχε χθες συνάντηση και με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας Στέλιο Λιακέα. Από

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ