ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Hλιοθεραπεία και μαύρισμα

Είναι γεγονός ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χρώμα και δεν μαυρίζει στο ίδιο ποσοστό με άλλους. Δυστυχώς ή ευτυχώς γενετικοί παράγοντες παίζουν αποφασιστικό ρόλο.

Για αυτό μερικοί άνθρωποι, ακόμη κι αν μείνουν για λίγο στον ήλιο, γυρίζουν μαυρισμένοι, ενώ άλλοι, με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, κοκκινίζουν σαν «αστακοί» μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Το κολλαγόνο και η ηλιακή ακτινοβολία

Μια πολύ σημαντική πτυχή για το μαύρισμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάθε φορά που

Μεσσηνία: Είχαν αδυναμία στις μπαταρίες φορτηγών!

Αδυναμία στις μπαταρίες φορτηγών και μηχανημάτων, είχαν ένας 38χρονος Έλληνας και ένας 31χρονος Πακιστανός, οι οποίοι συνελήφθησαν προχθές το μεσημέρι στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του εκεί τμήματος.
Νωρίτερα το πρωί, οι δύο δράστες, είχαν πάει στη Θουρία Μεσσηνίας και από φορτηγό δημοσίας χρήσης, πήραν τη μπαταρία, αξίας 600 ευρώ.
Ακολούθως πήγαν στου Κατσαρού Μεσσηνίας και μπήκαν σε επιχείρηση έτοιμου σκυροδέματος.
Από χωματουργικό μηχάνημα αφαίρεσαν πάλι
τη μπαταρία και μετά πήραν και διέφυγαν με ένα φορτηγό αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο εντός της επιχείρησης.

Φιλιατρά: Προβληματισμένος ο Εμπορικός Σύλλογος με το παρεμπόριο!!

Έντονα προβληματισμένος με το φαινόμενο του παρεμπορίου στα Φιλιατρά είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Φάμπας.

Το φαινόμενο έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στα Φιλιατρά, σε μία περίοδο που οι επαγγελματίες δέχονται την μία "καρπαζιά" μετά την άλλη, καθώς δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις φοροεπιδρομές της κυβέρνησης με τα χαράτσια, τις έκτακτες εισφορές αλλά και τις υποχρεώσεις τους προς τον ασφαλιστικό τους φορέα.
Πάνω σε όλα αυτά βλέπουμε καθημερινά, όπως είπε στο filiatranet.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

  in.gr . 27 Ιανουαρίου 2022, 11:40 Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού