ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Δεν θα πιστεύετε που είχαν κρύψει το χασίς δύο Κρητικοί

Μέσα στο βαζάκι με το ζελέ των μαλλιών είχαν κρύψει ποσότητα κάνναβης ένας 36χρονος και ένας 20χρονος, που συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Σούδας από προσωπικό του Γραφείου Δίωξης ναρκωτικών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, του Λιμεναρχείου της Σούδας σύμφωνα με το flashnews
Συγκεκριμένα τα δύο άτομα συνελήφθησαν έπειτα από σχετικό έλεγχο με τη συνδρομή και του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου καθώς βρέθηκε στον 36χρονο επιμελώς κρυμμένη μέσα σε κουτί (ζελέ μαλλιών) μία νάιλον συσκευασία με ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης μικτού βάρους

Στους Δήμους η χρήση του αιγιαλού

Το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών παραχωρείται στους δήμους, με αντάλλαγμα να δίνεται στο κράτος  το 20% των ακαθάριστων εσόδων από την άσκηση της δραστηριότητάς τους εκεί.
 

Η παραχώρηση, που... θα ισχύει ως τις 31.12.2013, γίνεται αποκλειστικά για δραστηριότητες που αφορούν λουομένους ή την αναψυχή του κοινού (εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής,

Ξανανοίγουν τα Δημόσια ΚΤΕΟ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ … ΤΕΛΟΣ. Πέρασαν τρεις μήνες, για να καταλάβει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης ότι έπρεπε να δώσουν παράταση στην προθεσμία απόκτησης πιστοποίησης για τα δημόσια ΚΤΕΟ.
Το αποτέλεσμα .......

αυτής μέχρι τώρα πολιτικής ήταν να χαθούν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα της χώρας. Τροπολογία που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Γιάννης Μανιάτης και Βασίλης Κεκέρογλου από τις 6-3-13 ψηφίστηκε την Πέμπτη, 5-4-13, παρατείνοντας για δεκατέσσερις ακόμα μήνες την προθεσμία απόκτησης

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: Κολοκυθάκια με πατάτες στον φούρνο (μπριάμ)

του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού

Υλικά (για 6 μερίδες):
Μισό κιλό κολοκυθάκια
1 κιλό πατάτες
5 έως 6 σκελίδες σκόρδα
200 γραμμάρια λάδι
Αλάτι
4 έως 5 φρέσκιες ντομάτες
1 ματσάκι μαϊδανός
Μαυροπίπερο, κύμινο, κόκκινο γλυκοπίπερο

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και κατόπιν τα κόβουμε σε φέτες. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα σκόρδα μας. Επίσης πλένουμε και πολτοποιούμε τις ντομάτες (στο μπλέντερ). Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 250ο βαθμούς.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΥΣΗ;

Η συμβουλή «μην πίνετε ζεστό νερό από τη βρύση» έχει όλα τα στοιχεία ενός μύθου, αλλά επιστήμονες εξειδικευμένοι σε θέματα περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι έχει βάση.
Το ζεστό νερό διαλύει τις μολυσματικές ουσίες πιο γρήγορα απ΄ όσο το κρύο νερό και υπάρχουν σπίτια με σωληνώσεις από μόλυβδο, ο οποίος μπορεί να διαρρεύσει στο νερό.

Εάν καταναλωθεί ο μόλυβδος, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, ιδίως στα μικρά παιδιά. Ο μόλυβδος σπανίως ανευρίσκεται στις πηγές του

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΤΥΧΙΟΥ, ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Γιορτάζουμε σήμερα 6 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ευτυχίου, του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Άγιος Ευτύχιος γεννήθηκε το έτος 512 μ.Χ. και έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α' του Μεγάλου. Καταγόταν από την πόλη Θεία Κώμη της Φρυγίας και ήταν υιός του Αλεξάνδρου, σχολαρίου υπό τον στρατηγό Βελισσάριο και της Συνεσίας. Διδάχθηκε το ιερό Ευαγγέλιο και βαπτίσθηκε Χριστιανός από τον ιερέα Ησύχιο, ο οποίος ήταν παππούς του και λειτουργούσε στην Εκκλησία της Αυγουστοπόλεως.

Σύμφωνα με το Συναξάρι ο Ησύχιος είχε το οφφίκιο του σκευοφύλακος και λόγω της αγιότητας του βίου του είχε λάβει από τον Θεό το χάρισμα της θαυματουργίας.

ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ" ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Την βελτίωση της προσπελασιμότητας των επισκεπτών στις Μονές Αιμυαλών και Προδρόμου, αλλά και... βελτιώσεις του οδικού δικτύου, όπως η ολοκλήρωση του παραποτάμιου δρόμου από το Παλαιοχώρι προς Μονή Προδρόμου με σκοπό την ενοποίηση των ιστορικών αξιοθέατων της περιοχής εξετάζουν η περιφέρεια Πελοποννήσου με τον δήμο Γορτυνίας.
Παράλληλα εκδηλώνεται η πρόθεση για αξιοποίηση μελετών της Μονής Προδρόμου και αναζητούνται οι τρόποι με τους οποίους μπορούν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βοηθήσουν στην ανάδειξη της πλούσιας

Ο γύρος του κόσμου από ψηλά μέσω των δορυφόρων της NASA (ΒΙΝΤΕΟ)


Δέος προκαλέι η εικόνα της Γης από ψηλά και συγκεκριμένα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, δρομολογείται ίδρυση φυλακών στη Μεσσηνία Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/24860-idrysi-fylakes

Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα της ίδρυσης φυλακών στη Μεσσηνία με πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. Χθες μάλιστα στελέχη του κόμματος μαζί με εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας συναντήθηκαν με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος φαίνεται να βλέπει ιδιαιτέρως θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι υπάρχουν 4 Εφετεία

Ένοπλος πυροβόλησε έναν εργαζόμενο και αυτοκτόνησε Μακελειό σε παιδικό σταθμό στον Καναδά

Ένας ένοπλος άνδρας εισέβαλε σε βρεφονηπιακό σταθμό την Παρασκευή στο Κεμπέκ του Καναδά και αφού πυροβόλησε και σκότωσε έναν εργαζόμενο στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Κανένα από τα 53 ανήλικα παιδιά δεν τραυματίστηκε κατά την επίθεση αυτοκτονίας.
Η αστυνομία της πόλης Γκατινό δεν κοινοποίησε τα ονόματα κανενός εκ των δύο νεκρών, ενώ εικάζεται ότι η επίθεση είχε ως αφορμή οικογενειακή διαμάχη.

«Μπορώ να σας αποκαλύψω ότι ένα από τα στοιχεία που ερευνούμε είναι η πηγή της τραγωδίας»,

Παροιμίες για το μήνα Απρίλιο


Του Μάρτη ξύλα φύλαγε, μην κάψεις τα παλούκια,
και τ' Απριλιού τις δεκοχτώ, μην κάψεις τα καρούλια (του αργαλειού).

Σαν ρίξει ο Μάρτης μια βροχή κι Απρίλης άλλη μία,
να δεις κουλούρες στρογγυλές και πίττες σαν αλώνι.

Αντίστροφή μέτρηση για την τελετή αφής των Χειμερινών Ολυμπιακών

Ξεκίνησαν όπως έγινε από προχθές γνωστό οι επαφές για την προετοιμασία της τελετής αφής της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, που θα γίνουν στο Σότσι της Ρωσίας. Χθες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, μεταξύ εκπροσώπων της Οργανωτικής Επιτροπής και του Δήμου, ξεκινώντας έτσι η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο γεγονός που θα λάβει χώρα την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013.

 Για τον σχεδιασμό της διοργάνωσης επισκέφτηκαν χθες την Αρχαία Ολυμπία η Michelle Lemaitre

Μεσσηνία: Συνελήφθησαν δύο άτομα για ναρκωτικά

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, συνελήφθησαν, χθες (5-4-2013) το μεσημέρι, σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Μεσσήνης Μεσσηνίας, σε δύο περιπτώσεις, ένας 37χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βελγίου και ένας 23χρονος ημεδαπός αντίστοιχα, για παράβαση της Νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση,

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ Αναχωρεί σήμερα για το Αννόβερο ο 15χρονος μαθητής

Μετά από τρία εκρηκτικά χρόνια, χρειάστηκε μια μόνο κίνηση για να ενώσει όλη την Ελλάδα. Η χειρονομία των μαθητών του λυκείου Δεμενίκων στην Πάτρα, που πρόσφεραν τα χρήματα της εκδρομής στο μικρό συμπατριώτη τους που πρέπει να χειρουργηθεί.  


Τα παιδιά έδωσαν μάθημα ζωής, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης.  

Μη σκίζετε τα πτυχία σας …

Είπαμε ότι έχουμε κρίση και δεν βρίσκουμε δουλειά … αλλά μην σκίζετε τα πτυχία σας 

Η υπέρταση σκοτώνει 7,5 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο

Περίπου επτάμισι εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο από την υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος (υπέρταση), η οποία είναι ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η υπέρταση αν αφεθεί ανεξέλεγκτη υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και απώλεια της όρασης. Ο

Το μεγαλύτερο πανό στον κόσμο


 Οι οπαδοί της Νασιονάλ στην Ουρουγουάη σχεδίασαν και ανάρτησαν το μεγαλύτερο πανό που έχει

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας


Τα παιχνίδια Κέρκυρα – Λεβαδειακός, ΠΑΟΚ – Βέροια και Ατρόμητος – Άρης για την 28γ αγωνιστική της Super League, περιλαμβάνονται στις σημερινές αθλητικές μεταδόσεις.

10:00 Novasports 4 Ενόργανη γυμναστική: Παγκόσμιο κύπελλο 1η μέρα, Τόκιο

11:30 Eurosport 2 Πορτ Αντελάιντ – Τζάιαντς Αυστραλιανή Λίγκα

13:00 Eurosport Auto GP 1η κούρσα, Μαρακές

Ποιους πλήττει το «διπλό χαράτσι»

Μεγάλοι χαμένοι είναι τελικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου και κατοικιών με αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ, που αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της μείωσης των συντελεστών του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα η βασική πρόταση που βρίσκεται στο φάκελο που κατέθεσε στην τρόικα το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι οι συντελεστές για το ενιαίο ειδικό τέλος θα μειωθούν από 10 έως 15% σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα σπίτια ανεξάρτητα από την αντικειμενική αξία τους.

Επιστήμονες "διάβασαν" όνειρα με τη βοήθεια υπολογιστών

Νευροεπιστήμονες κατάφεραν να "δουν" τα όνειρα ανθρώπων με τη βοήθεια υπολογιστών, κάνοντας ένα βήμα για αυτό που μερικοί θεωρούν επίτευγμα και άλλοι εφιάλτη: κάποια στιγμή τα μηχανήματα θα μπορούν να "διαβάζουν" τα όνειρα του καθενός.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουκιγιάσου Καμιτάνι των Εργαστηρίων Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης ATR στο Κιότο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν την απεικονιστική τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), σε

Εθελοντισμός σε αθλητικούς χώρους της Μεσσηνίας

Σημαντική η προσφορά των εθελοντών ! Εθελοντές επόπτες αθλητικών χώρων όρισε με απόφαση

Νίκος Λυμπερόπουλος: Έβαλε τέλος στα σενάρια για Παναθηναϊκό!

Ο Φιλιατρινός Νίκος Λυμπερόπουλος ξεκαθάρισε ότι είναι αφοσιωμένος στη νέα του καριέρα ως μάνατζερ και αφού τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός έχει τεχνικό διευθυντή, τον Κώστα Ελευθεράκη, ζήτησε να μην συνεχιστεί η φημολογία.
 
Η γραπτή δήλωση του Νίκου Λυμπερόπουλου:  
"Επειδή τρέφω αληθινό σεβασμό προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού και δεν επιθυμώ το όνομά μου να σέρνεται μέσω σεναρίων επιστροφής μου σε οποιοδήποτε πόστο, δίχως να έχει υπάρξει η παραμικρή επαφή με παράγοντες της ομάδας, οφείλω να ξεκαθαρίσω

Εως την Τρίτη η συμπλήρωση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ από τους συνταξιούχους

Έως και το απόγευμα της Τρίτης, 9 Απριλίου 2013, θα παραμείνουν διαθέσιμες, για συμπλήρωση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ από τους συνταξιούχους, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες στις ιστοσελίδες του ΙΚΑ του ΑΜΚΑ και της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.
Οι συγκεκριμένες .......

υπηρεσίες απευθύνονται στους συνταξιούχους και δικαιούχους μερισμάτων του Δημοσίου και των ταμείων, οι οποίοι μπορούν με τον τρόπο αυτό να

ΠΛΑΤΗ. ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ.

Δείτε ένα δίωρο βίντεο, γεμάτο ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ, που έγιναν από το μεγαλύτερο