ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Μεσσηνία: Σύλληψη 18χρονου για κλοπές

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο περιπτώσεις κλοπών και μία απόπειρα κλοπής, σε κυλικεία και κατάστημα στην Καλαμάτα Μεσσηνίας.

Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη χθες (14-4-2013) το πρωί, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, ένας 18χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή, η οποία περιλαμβάνει ακόμα έναν συνεργό του.

Η ελληνική φέτα κερδίζει τη γαλλική αγορά

 Η αξία εισαγωγών φέτας στη Γαλλία παρουσιάζει αύξηση το 2012 (25.820.870 ευρώ) σε σχέση με το 2010 (22.040.131 ευρώ), εκ της οποίας το μερίδιο της ελληνικής φέτας το 2012 αντιστοιχεί στο 38% επί των συνολικών γαλλικών εισαγωγών φέτας, ενώ το 2010 στο 34% περίπου (αύξηση 4%).
Αυτά αναφέρονται σε έρευνα αγοράς του τομέα τυροκομικών προϊόντων στη Γαλλία, του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας Παρισίων.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε συνέχεια των κυριότερων εξαγωγών λευκών τυριών - τύπου «φέτας», η Δανία βρίσκεται στην δεύτερη θέση με σταδιακή

Έ φυγε από τη ζωή η ερμηνεύτρια Νινή Ζαχά

Πέθανε σήμερα, Δευτέρα 15 Απριλίου η συνθέτρια και τραγουδίστρια της ελληνικής ελαφράς μουσικής Νινή Ζαχά σε ηλικία 82 ετών. Η κηδεία της Νινής Ζαχά θα τελεστεί την Τετάρτη (17/4) στις 5.30 το απόγευμα, στο νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

Η πορεία της στο ελληνικό τραγούδι είχε ξεκινήσει το 1938 ως παιδί θαύμα στην «μάντρα του Αττίκ».  Η πορεία της στο ελληνικό τραγούδι είχε ξεκινήσει το 1938 ως παιδί θαύμα στην «μάντρα του Αττίκ». Στην πολύχρονη και πολύκροτη

Οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Οι εισαγωγικές εξετάσεις αρχίζουν στις 17 Μαΐου, ενώ τα μαθήματα λήγουν στις 15 Μαΐου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου:
Α. Απόκτηση κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου.
Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού θα υλοποιήσει και φέτος την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, όλοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων -ΓΕΛ- (90% και

Η πιο κατάλληλη στιγμή!! (Vol.10)






Ξεκίνησαν από σήμερα αιτήσεις για ανέργους

Πρεμιέρα έκανε σήμερα το πρόγραμμα απασχόλησης «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για νέους έως 29 ετών».

Συγκεκριμένα, .........

η υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή θα διαρκέσει έως τις 22 Μαΐου και αφορά 35.000 νέους ανέργους.

Το πρόγραμμα εκπονείται από τον ΟΑΕΔ. Από όσους συμμετέχουν, οι 15.000 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ. Οι άλλοι 20.000 είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μεσσηνία: Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα 13-04-2013 στο Διοικητήριο, στην αίθουσα ¨Παναγιώτης Φωτέας¨ με θέμα: ¨Μέτρα και Δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας φορέων για την αντιμετώπιση Δασικών Πυρκαγιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου¨ υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε κλιμάκιο στο πλαίσιο περιοδείας σε ........

Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Αρχηγός του

Επιστήμονες δημιούργησαν νεφρούς, δίνοντας ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς

Νεφρά που δημιουργήθηκαν στο επιστημονικό εργαστήριο από Αμερικανούς ερευνητές, μεταμοσχεύθηκαν στη συνέχεια σε πειραματόζωα, όπου άρχισαν να λειτουργούν παράγοντας ούρα, αν και σε μικρότερη ποσότητα από τη φυσιολογική.

Πρόκειται για το πιο πολύπλοκο όργανο που έχει «καλλιεργηθεί» και μεταμοσχευθεί μέχρι τώρα από τους επιστήμονες. Το σημαντικό αυτό επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής προσφέρει μεγάλες υποσχέσεις στο μέλλον για

Στο εδώλιο του Αυτοφώρου όσοι βασανίζουν ζώα

Στο εδώλιο του Αυτοφώρου θα παραπέμπονται για να λογοδοτήσουν όσοι βασανίζουν ζώα. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Εμμανουήλ-Ρούσσος Παπαδάκης με μια πολυσέλιδη εγκύκλιό του δίνει σαφείς οδηγίες στους συναδέλφους του για τα ζητήματα που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του νόμου για την προστασία των ζώων.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απαριθμεί μάλιστα ενδεικτικές περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, εκτός από τις κλασικές, που ενδέχεται να υποπέσουν στην αντίληψη του καθενός. Η έλλειψη

Αυστηρότερες ποινές από σήμερα για τα ανασφάλιστα οχήματα και δίκυκλα

 Αυστηρές θα είναι από σήμερα, Δευτέρα, οι κυρώσεις για τους κατόχους και τους οδηγούς ανασφάλιστων οχημάτων.

Με την ψήφιση σχετικού νόμου γίνεται πλέον δυνατή η αξιοποίηση της διασταύρωσης των στοιχείων που διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών και του αρχείου ασφαλισμένων οχημάτων των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης παροχή

Απολογισμός ΟΑΚΑ: 15 συλλήψεις, 39 προσαγωγές, 2 τραυματίες


Η ανακοίνωση της αστυνομίας κάνει λόγο για συλλήψεις, προσαγωγές και τραυματισμούς δύο αστυνομικών στη διάρκεια των επεισοδίων στο ΟΑΚΑ.

Αναλυτικά:
«Κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Α.Ε.Κ. – Πανθρακικός, που διεξήχθη χθες το απόγευμα στο Ο.Α.Κ.Α και λίγο πριν τη λήξη, ομάδες οπαδών εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας. Στη συνέχεια προκάλεσαν φθορές στις εγκαταστάσεις του Σταδίου και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Στην ΑΕΚ δεν έχει ξημερώσει


 Συντάκτης : Γιάννης Κυφωνίδης
Ο ήλιος μπορεί να βγήκε κανονικά σήμερα για όλους, εκτός από την ΑΕΚ και τους φίλους της. Ολοι έχουν μείνει στα μαύρα μεσάνυχτα του Ολυμπιακού Σταδίου, όταν ο Τριτσώνης έφευγε με περιπολικό από το γήπεδο και με ασπίδα πενήντα και πλέον αστυνομικούς. Τότε και ο τελευταίος Αεκτζής κατάλαβε ότι δεν μπορεί πλέον να προσδιορίσει πότε θα ξημερώσει μία ένα μέρα.

Ο Τραϊανός Δέλλας και οι συνεργάτες του απογοητευμένοι προσπαθούσαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, οι παίκτες είχαν αποχωρήσει με τα κεφάλια κάτω και την απογοήτευση

Ληξιπρόθεσμα: 48 δόσεις για οφειλές ως 5.000 ευρώ - Αναστολή ποινικών διώξεων για οφειλές ως 10.000 ευρώ

Νέο πλαίσιο είσπραξης για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου πρόκειται να καθορίσει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δίνοντας με ρύθμιση-ανάσα σε οφειλέτες την δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε ως 48 δόσεις και σε οφειλέτες με χρέος ως και 10.000 ευρώ την προστασία από ποινικές διώξεις.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων και o εντοπισμός των οφειλών που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης ώστε να πέσει το βάρος του εισπρακτικού μηχανισμού στους μεγαλοφειλέτες.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει πως δεν θα ασκείται ποινική δίωξη για οφειλές ως και 10.000 ευρώ και θα χαρακτηρίζει ως μη εισπράξιμες αρχικές οφειλές ως και 200 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα επικεντρωθεί στις εισπράξιμες οφειλές για να μην κατασπαταλούνται ανθρώπινοι πόροι για την ανεύρεση εσόδων.

Μετά τον Λάτση, ο εφοπλιστής Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος μπαίνει με 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση της Εθνικής


Μετά την πρόθεση του Ομίλου Λάτση να συμμετάσχει με 100 -150 εκατ. στην αύξηση της Εθνικής, ο εφοπλιστής Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, γιος του καπετάν Βασίλη και ιδιοκτήτης του Costa Navarino, αποφασίζει να συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλοι μεγάλοι εφοπλιστές θα τοποθετήσουν άλλα 50 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 100 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Εθνικής ανοίγει τις διεθνείς επαφές με στόχο να προσελκύσει κεφάλαια από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο της Εθνικής, υπάρχει πρόβλεψη επαρκών κινήτρων,

Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός κοντά στο Ψυχιατρικό Nοσοκομείο Τρίπολης

 Μέσα σε κανάλι όμβριων υδάτων, περίπου 50 μέτρα από την μάντρα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου

Καλά σημάδια για τη νέα τουριστική περίοδο - Πρώτη χρονιά με ολοκληρωμένο τον αυτοκινητόδρομο

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η νέα τουριστική περίοδος στη Μεσσηνία και όλοι πιστεύουν ότι τελικώς οι νέες πτήσεις από το εξωτερικό και ο καινούργιος αυτοκινητόδρομος θα οδηγήσουν σε αύξηση τόσο του αριθμού των επισκεπτών όσο και του τουριστικού εισοδήματος με φυσική συνέπεια την τόνωση της αγοράς γενικότερα. 

Συγκεκριμένα αναμένεται σημαντική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από το εξωτερικό, καθώς φέτος δεν υπάρχει το αρνητικό κλίμα αβεβαιότητας που υπήρχε πέρσι πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου. Παράλληλα με το πέρασμα του χρόνου γίνεται

Το ασφαλιστικό οδηγεί τους μηχανικούς σε νέες κινητοποιήσεις

Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν το επόμενο διάστημα οι μηχανικοί. Χθες συζήτησαν

Οι ελλείψεις είναι σοβαρές στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

Εξώδικη διαμαρτυρία προς το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, τον υπουργό Υγείας και τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, κατέθεσε χθες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρη Σταύρου, το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας, όπως είχε ήδη αναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες. Στην εξώδικη διαμαρτυρία γίνεται λόγος για οξυμμένα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας (Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας), ενώ για το θέμα ο Εισαγγελέας ενημερώθηκε επίσης από τον πρόεδρο του Σωματείου των γιατρών Μανώλη Μάκαρη και την γραμματέα Χρυσάνθη Μάλλιου.
Στο αναλυτικό κείμενο της εξώδικης διαμαρτυρίας, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Τους τελευταίους

Φιλιατρά: Οι Αγώνες Ποδηλασίας

Κυριακή, 14 Απριλίου 2013 |

 Το απόγευμα στις 6 πραγματοποιήθηκαν στα Φιλιατρά οι 2η αγώνες Ποδηλασίας, με την

Τριφυλία: Προορισμός 3ημερων Σχολικών Εκδρομών!

Μαθητές και εκπαιδευτικούς από το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας και 27ο Λύκειο Αθηνών που πραγματοποιούν τριήμερες εκδρομές στην περιοχή της Τριφυλίας καλωσόρισε χθες το πρωί η δημοτική αρχή Τριφυλίας με πρωτοβουλία του αρμόδιου για θέματα παιδείας συμβούλου Γιάννη Μερκούρη. 
Οι μαθητές το τριήμερο που μας πέρασε έμειναν στο Καλό Νερό, στο ξενοδοχείο

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...