ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Πάστορας γητευτής φιδιών πέθανε από... δάγκωμα φιδιού

Απίστευτη ιστορία στο Kentucky των ΗΠΑ. Πάστορας που δοκίμαζε την πίστη του με φίδια, πέθανε από δάγκωμα που προήλθε από ένα αγαπημένο του ερπετό (Vid)
Τραγική ειρωνεία για τον Jamie Coots. Το ίδιο του το πάθος, η πίστη του και η αγάπη του για τα φίδια, του κόστισε την ίδια του τη ζωή.
Ο πάστορας από το Κεντάκι είχε ξεκινήσει πρόσφατα ένα reality show σχετικό με τον "χειρισμό" φιδιών που διεξαγόταν μέσα σε εκκλησία.
Ο Jamie Coots πέθανε το Σάββατο μετά από δάγκωμα ερπετού. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι

Πού θα διατεθεί το πλεόνασμα: Έκτακτα επιδόματα σε ανέργους και συνταξιούχους

Έκτακτη ενίσχυση και όχι μόνιμη δαπάνη για ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους από το 70% του πλεονάσματος
Την εξίσωση για τη διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 επιχειρούν να λύσουν αυτή την περίοδο στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,5 και 1,8 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι μπορεί να διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς το 70% του πλεονάσματος που υπερβαίνει τον αρχικό στόχο, τότε το ποσό που προκύπτει κυμαίνεται από 1,05 έως και 1,26 δισ. ευρώ, καθώς ο στόχος ήταν για

Αστεροειδής θα περάσει από τη Γη

Ένας αστεροειδής μεγάλος όσο σχεδόν τρία ποδοσφαιρικά γήπεδα (με διάμετρο γύρω στα 270 μέτρα) θα περάσει αύριο, Τρίτη, τα ξημερώματα σχετικά κοντά από τη Γη, αλλά σε απόσταση ασφαλείας.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να πέσει στη Γη τα επόμενα 100 χρόνια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής 2000 ΕΜ26 ταξιδεύει με ταχύτητα 12,4 χιλιομέτρων το

Διευκρινίσεις προς τους ασφαλισμένους

Διευκρινίσεις προς τους ασφαλισμένους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν για το διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας των Μονάδων Υγείας, με βάση τον νόμο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός ενημερώνει ότι από αύριο, και για έναν μήνα, δεν θα λειτουργούν οι Μονάδες Υγείας (πρώην ΙΚΑ) και καλεί τους ασφαλισμένους να μην τηλεφωνούν στα 5ψήφια τηλέφωνα για να κλείσουν ραντεβού με τους

Φιλιατρά: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 1ος Αγώνας Ανώμαλου Δρόμου!

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, διοργανώθηκε την Κυριακή 16/02/2014 από τον Α.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, ο 1ος αγώνας ανώμαλου δρόμου στα Φιλιατρά -στο χώρο του νέου γηπέδου. 
Σε μία  διαδρομή αποστάσεως ενός χιλιομέτρου, μικροί και μεγάλοι ηλικίας  5 - 45 ετών, αγωνίστηκαν για μία από τις θέσεις των νικητών στα βάθρα, κερδίζοντας το πιο δυνατό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων που γέμισαν τις κερκίδες και το χώρο της διαδρομής προκειμένου να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των αθλητών.

Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 100 -117 συγκεκριμένα- αφήνοντας πλήρως

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν το νέο Ε9 - Από σήμερα οι ηλεκτρονικές δηλώσεις

Σημειώνεται ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων επιβάλλεται φέτος για πρώτη φορά και θα καταβληθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους

Από σήμερα έως και τις 30 Μαΐου θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο στοιχείων ακινήτων Ε9, οι φορολογούμενοι με μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2013.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα υπολογιστεί γι' αυτούς ο ενιαίος φόρος ακινήτων, καθώς και ο συμπληρωματικός φόρος στην περίπτωση που η αξία

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΝΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΑΠΟ ΤΙ 9 ΜΑΙΟΥ

Στις 9 Μαϊου 2014 η περιοχή μας θα περάσει στην ψηφιακή εποχή για την τηλεόραση καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Digital InFo TV το αναλογικό Switch off θα γίνει τα ξημερώματα (02:00) της Παρασκευής 9 Μαϊου στα κέντρα εκπομπής Αίνου, Πάτρας, Κορίνθου, Πύργου, Τρίπολης, Καλαμάτας και Σπάρτης, το allotment του Ναυπλίου!και πλέον οι δέκτες μας θα λαμβάνουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ψηφιακό σήμα.Θυμίζουμε ότι η περιοχή μας εξυπηρετείται τηλεοπτικά από τα κέντρα εκπομπής Αίνου Κεφαλονιάς και Φραγκαπήδημα Πύργου όπου σύμφωνα με την ΚΥΑ μαζί με τις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου περνάνε στην ψηφιακή εποχή.
Συγκεκριμένα το περιοδικό Digital Info TV αναφέρει:......
Δεν πρόλαβαν να περάσουν δέκα ημέρες από την υπογραφή

Α΄ Τοπικό Μεσσηνίας: Αποτελέσματα 20ης Αγωνιστικής και η Βαθμολογία!

Τα Αποτελέσματα της 20ης αγωνιστικής:

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ 1:1
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ 0:1
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ 2:0
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ 1:2
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ 2:0
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ 3:0
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 0:0 (Video)
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - Α.Ο. ΦΑΡΑΙ 5:0
Η Βαθμολογία μετά από 20 Αγωνιστικές:
Α/ΑΟμάδαΒαθμοί ΑγώνεςΝίκεςΙσοπαλίεςΉττεςΥπέρΚατά

Εντατικές έρευνες της Αστυνομίας για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη

Συγκλονισμένη είναι από χθες το πρωί η κοινωνία της Χώρας και της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας από την άγρια δολοφονία του αρχιμανδρίτη Φώτιου Ζαχαρόπουλου μέσα στο σπίτι του από άγνωστο ή άγνωστους δράστες.
Ο 54χρονος αρχιμανδρίτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρέθηκε νεκρός μέσα στην κουζίνα του σπιτιού του λίγο πριν τις 9 χθες το πρωί από κάτοικο της περιοχής, ο όποιος όπως και άλλοι συντοπίτες του ανησύχησαν, καθώς δεν

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ