ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Αστείες, συμπαθητικές αλλά και άσχημες φατσούλες από σπάνια ψάρια του υδάτινου κόσμου


Facebook: 600.000 λογαριασμοί “hackάρονται” ημερησίως

Η Sophos, γνωστή για τις υπηρεσίες antivirus και τις στατιστικές αναλύσεις σχετικά με θέματα ασφάλειας στο Internet, ανακοίνωσε ότι καθημερινά περίπου 600.000 log-ins γίνονται με άγνοια των χρηστών, δηλαδή οι λογαριασμοί τους έχουν “πειραχτεί”.
Γι’ αυτό το λόγο, η Facebook ανακοίνωσε δύο νέες λειτουργίες ασφαλείας, την Trusted Friends και το App Passwords, με την πρώτη να βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία εδώ και περίπου δύο μήνες (προσωπικά το έχω χρησιμοποιήσει στα τέλη Αυγούστου με επιτυχία).

Το Trusted Friends απευθύνεται σε όσους έχουν διαπιστώσει ότι δεν μπορούν να μπουν πλέον στο λογαριασμό τους, επειδή δεν αναγνωρίζεται το email ή το password τους. Ακολουθώντας μερικά απλά βήματα, θα ζητηθεί από το χρήστη να επιλέξει τρεις έμπιστους φίλους του (από το Facebook), στους οποίους θα αποσταλλεί email με έναν 4ψήφιο κωδικό.

ΑΠΟ http://techtips.gr/texnologika-nea/

Περισσότερες πυρκαγιές, λιγότερα καμένα στρέμματα φέτος

Πολύ λιγότερη συγκριτικά με την περυσινή αντιπυρική περίοδο είναι η γη που κάηκε φέτος στη Μεσσηνία, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν περισσότερες πυρκαγιές. Από τους πρώτους υπολογισμούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, σε όλο το νομό φέτος κάηκαν 800 περίπου στρέμματα, ενώ σύμφωνα με τα περυσινά στατιστικά είχαν καεί 1.989 στρέμματα. Οσον αφορά τις πυρκαγιές, φέτος σημειώθηκαν περίπου 300 σε όλο το νομό, ενώ πέρυσι 272.
Από τα 800 περίπου καμμένα στρέμματα φέτος, γύρω στα 200-250 ήταν δασική έκταση και τα υπόλοιπα 500 - 600 αγροτικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, υπολείμματα καλλιεργειών και καλάμια.
Οπως επισημαίνει μιλώντας στην "Ε" ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχος Βασίλης Καπέλιος, η φετινή επιτυχημένη αντιπυρική περίοδος για τη Μεσσηνία δεν είναι τυχαία, αλλά έχει να κάνει με την καλή προετοιμασία που είχε προηγηθεί, με την εκπαίδευση του προσωπικού και τη συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας. Επίσης, πιστεύει πως ο σωστός σχεδιασμός και η διαχείριση του προσωπικού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Δήμος Τριφυλίας:Χρέη και οφειλές

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο Παθητικό του Δήμου Τριφυλίας περιλαμβάνονται οι Μακροπρόθεσμες και Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις (τα χρέη και οι οφειλές, δηλαδή, που «κληροδότησαν» στο νέο Δήμο οι πρώην Δήμοι και δήμαρχοι), οι οποίες ανέρχονται σε 10.641.495,46 ευρώ και έχουν ως εξής:
α) Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις - Δάνεια από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (4.095.614,53 ευρώ): Δήμος Αετού 556.373,56 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 362.534,88 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 71.987,64 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 2.693.029,71 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 411.688,74 ευρώ,
β) Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις (6.545.880,93 ευρώ):
-Σε προμηθευτές (5.216.104,18 ευρώ): Δήμος Αετού 1.008.453,62 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 1.090.028,48 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας  1.459.224,10 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 558.802,62 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 1.084.793,80 ευρώ και Κοινότητα Τριπύλης 14.801,56 ευρώ
-Σε Τράπεζες / Λογαριασμοί Βραχυπρόθεσμων Υποχρεώσεων (90.491,79 ευρώ): Δήμος Φιλιατρών 90.491,79 ευρώ

Δήμος Τριφυλίας:98 χιλιάδες με αναθέσεις για την αγροτική οδοποιία

Ενενήντα οκτώ χιλιάδες ευρώ της Πολιτικής Προστασίας θα δοθούν με αναθέσεις για να γίνουν παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία, όπως μας είπε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.
Ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία και τη νεροποντή στους αγροτικούς δρόμους, σημειώνοντας πως «γέμισαν ρωγμές και καταστράφηκαν», ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις άμεσα, γιατί έχει ξεκινήσει το λιομάζεμα και έρχεται χειμώνας. Παραδέχθηκε δε, πως δεν είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη του σχεδιασμού που είχε γίνει για το τρέχον έτος, ανά Δημοτική Ενότητα, για την αγροτική οδοποιία και σημείωσε πως πλέον θα είναι ενιαίο

http://www.tharrosnews.gr

Νέγρος σε αρχαίο ελληνικό νόμισμα


Οι νέγροι δεν ζούσαν μόνον στην Αφρική. Για τους αρχαίους που ταξίδευαν και κυριαρχούσαν στα πέρατα της γης, οι νέγροι αποτελούσαν «μηχανισμό παραγωγής».
Φυσικά και δεν ήταν μόνον οι Βρετανοί που κουβαλούσαν κατά χιλιάδες τους νέγρους στον Νέο Κόσμο, ούτε μόνον οι Ρωμαίοι που τους είχαν για δουλειές που απαξίωναν οι ίδιοι να κάνουν. Ήταν και οι αρχαίοι Έλληνες, οι πρώτοι διδάξαντες
Αλλά ήταν και οι μοναδικοί στην Ιστορία που έδειχναν σεβασμό και στο έργο αλλά και στην προσωπικότητά τους...
Αυτό μας δηλώνει το απεικονιζόμενο νόμισμα, που αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα μιας περασμένης δουλοκτητικής εποχής με άγνωστες, όμως, παραμέτρους, τουλάχιστον στους αρχαίους ελληνικούς αιώνες.

Δύο μαθητές τραυματίες σε τροχαίο στην Κυπαρισσία

Δύο μαθητές τραυματίστηκαν σε σύγκρουση ποδηλάτου με ΙΧ αυτοκίνητο, το βράδυ της Τρίτης στην Κυπαρισσία.
Το ποδήλατο -πάνω στο οποίο ήταν και οι δύο μαθητές- συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο σε διασταύρωση, στο οικοδομικό τετράγωνο όπου βρίσκεται το νοσοκομείο. Ο ένας μαθητής υπέστη κατάγματα στα χέρια και στο πόδι, ενώ ο άλλος υπέστη μόνο μικρές εκδορές στο κεφάλι.
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Γλώσσα που σπάει κάθε ρεκόρ


Μία κοπέλα από το Χιούστον της Αμερικής έχει την πιο μεγάλη γλώσσα στον κόσμο. Τι δηλώνει για το... "προσόν" της
Μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness κέρδισε η κοπέλα της φωτογραφίας, αφού έχει την μακρύτερη γλώσσα στον κόσμο. Η γλώσσα, λοιπόν, της Chanel Tapper έχει μήκος 9.7 εκατοστά.
Η κοπέλα, που σήμερα είναι 21 ετών, τράβηξε το ενδιαφέρον του διαδικτυακού κόσμου, όταν στα 13 της ανάρτησε βίντεο, όπου παρουσίαζε την ανατομική της διαφορετικότητα.
Τον Σεπτέμβριο, οι υπεύθυνοι των βραβείων την κάλεσαν στο Λος Άντζελες, όπου μέτρησαν την γλώσσα της και την ανακήρυξαν νικήτρια ανάμεσα σε άλλες δύο διεκδικήτριες του τίτλου.
Η Chanel δηλώνει, ότι ποτέ δεν είχε πρόβλημα με το ξεχωριστό χαρακτηριστικό της, ενώ θα ήθελε κάποτε να ενταχθεί στον χώρο του θεάματος.
"Θα μου άρεσε να έπαιρνα μέρος σε μία ταινία. Πιστεύω ότι θα διέθετα το δώρο της υποκριτικής."
 

Συμφώνησαν ΠΑΟ και Πρίγκηπας

Σε νέα εποχή περνά ο Παναθηναϊκός, καθώς σε συμφωνία κατέληξαν οι δύο πλευρές των Βαρδινογιάννη και πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με την υπογραφή του προσυμφώνου (MoU) το οποίο είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο «τριφύλλι» μετά από 31 χρόνια. Από την Πέμπτη 3/11 ξεκινά κιόλας ο οικονομικός έλεγχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από ανθρώπους της πλευράς του πρίγκηπα και εν συνεχεία θα κατατεθούν 15 εκατομμύρια ευρώ σε ειδικό λογαριασμό. Την επομενη εβδομάδα αναμένεται η άφιξη του πρίγκηπα στην Αθήνα.
Οι υπογραφές στο πολυσυζητημένο MoU έπεσαν το απόγευμα της Τετάρτης και το πρώτο βήμα, ίσως και το πιο σημαντικό, για την αλλαγή στα διοικητικά δρώμενα της ΠΑΕ μετά από 31 χρόνια είναι πια γεγονός!

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ