ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Σεισμική δόνηση έντονα αισθητή και στα Φιλιατρά!

Σεισμική δόνηση εντάσεως 5,0 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έντονα αισθητή και στα Φιλιατρά σημειώθηκε στις 14:54 με επίκεντρο 22χλμ νοτιοανατολικά της Πύλου.

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/

Ανοίγουν 3.500 θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ

Την πρόσληψη 3.500 συμβασιούχων ζήτησε η ΔΕΗ σε έγγραφο που απέστειλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Οι ειδικότητες που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των θέσεων είναι κυρίως τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αφορούν: Τεχνίτες Δικτύων, Τεχνικοί Σταθμών, Ηλεκτρολόγοι, Τεχνικοί Ορυχείων, Μηχανοτεχνικοί, Τεχνικοί Εξοπλισμού, Χειριστές Μηχανημάτων και Οδηγοί.

Ο πρώτος διαγωνισμός κλωνοποίησης σκύλου

Το «καλύτερο» σκυλάκι του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να κλωνοποιήσει η νοτιοκορεάτικη εταιρεία Sooam Biotech Research Foundation, σε μια προσπάθεια να διεισδύσει στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η εταιρεία κλωνοποιεί εδώ και χρόνια σκύλους και άλλα ζώα, με το μεγαλύτερο μέρος των πελατών της να προέρχεται από τις ΗΠΑ.
Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι συμμετάσχοντες στον διαγωνισμό είναι να υποβάλλουν μια μικρή έκθεση 500 λέξεων, συνοδευόμενη από φωτογραφίες και videos, εξηγώντας για ποιους λόγους τα γονίδια του σκύλου τους πρέπει να συνεχίσουν να ζουν.

Λουόμενοι βοήθησαν τραυματισμένο καλαμάρι


Μπροστά σε ένα ασυνήθιστο θέαμα βρέθηκαν λουόμενοι που απολάμβαναν το μπάνιο τους την

Ακόμα και οι Νεάντερταλ είχαν όγκους

 Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη νεοπλασία, σε οστό ηλικίας 120.000 ετών. Τι δείχνει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων


Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν τον αρχαιότερο όγκο που έχει ποτέ βρεθεί ποτέ σε άνθρωπο ή στενό συγγενή του, γεγονός που δείχνει ότι το φαινόμενο, έστω και πιο σπάνιο, ήταν παρόν από τα πανάρχαια χρόνια. Ο όγκος (κατά πάσα πιθανότητα καλοήθης) βρέθηκε σε ένα πλευρικό οστό, το οποίο ανήκε σε έναν άνδρα Νεάντερταλ, που ζούσε στη βόρεια Κροατία, στο σπήλαιο Κράπινα, πριν από περίπου 120.000 χρόνια.
Μέχρι σήμερα, η αρχαιότερη γνωστή περίπτωση καρκίνου των οστών ήταν το πολύ 4.000 ετών και

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο φόρο ακινήτων


Σε νέες βάσεις θα στηρίζεται ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014, όπως προκύπτει από τις προτάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη σύσκεψη με την διακομματική επιτροπή η φιλοσοφία των οποίων είναι να γίνει δικαιότερη η κατανομή του φορολογικού βάρους για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) που καταβάλλεται την Πέμπτη.
Στη σύσκεψη δεν ελήφθησαν αποφάσεις καθώς το θέμα θα συζητηθεί και σε νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους

Ενεργές παραμένουν 73 χωματερές, αγώνας δρόμου στη Περιφέρεια

Την ολοκλήρωση εντός του 2013 της εκπόνησης του νέου εθνικού σχεδίου αποβλήτων με βάση τις κατευθύνσεις για την ορθολογική αντιμετώπιση της διαχείρισης απορριμμάτων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης. Σε ό,τι αφορά στο κρίσιμο ζήτημα των χωματερών (ΧΑΔΑ) ο Σ.Καλαφάτης ανέφερε ότι η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος έχουν οριστικά αντιμετωπίσει το θέμα της ανεξέλεγκτης διάθεσης, ενώ όπως είπε στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα διακοπεί η λειτουργία όλων των ενεργών ΧΑΔΑ και στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύσκεψη για τις φωτιές στην Μεσσηνία

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την 3η Ιουνίου 2013 και ώρα 13.00 μμ στο Δήμο Οιχαλίας, όπου

http://radio936.blogspot.gr

Το Ευρωκοινοβούλιο επανέρχεται στο μέτρο της διάθεσης ελαιολάδου στην εστίαση σε φιάλες

Φιλιατρά: Εργασίες τσιμεντόστρωσης στον Προφήτη Ηλία

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

 
Εργασίες τσιμεντόστρωσης ξεκίνησαν σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο στον δρόμο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στα Φιλιατρά.

Οι εργασίες επικεντρώθηκαν σε τέσσερα σημεία του δρόμου που δυσκόλευαν αρκετά την πρόσβαση στο εκκλησάκι, ενώ συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 125 κυβικά τσιμέντου για αυτήν

Διαδικασία και δικαιολογητικά έκδοσης άδειας θήρας

Εκδόθηκε η αριθμ. 131223/1517/31-5-2013 εγκύκλιος της Διεύθυνσης Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας με την οποία δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών θήρας σύμφωνα με την αριθμ. 12594/346/28-1-2013 απόφαση περί «διαδικασίας και δικαιολογητικών έκδοσης άδειας Θήρας» (ΦΕΚ 224/Β75-2-2013).
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη συμπλήρωση των..........

νέων «ατομικών βιβλιαρίων Θήρας» όπου οι επεξηγήσεις της εγκυκλίου είναι πλήρως

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ