ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Έρχονται τα διαφημιστικά σποτ στο Facebook

Σε λίγο καιρό δεν αποκλείεται στο News Feed κάθε χρήστη του Facebook να προβάλλονται διαφημιστικά σποτάκια.

Όπως φαίνεται εδώ και αρκετό καιρό το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει στους διαφημιζόμενους τη δυνατότητα προβολής βίντεο σποτ διάρκειας 15 δευτερολέπτων μέσα στο News Feed των χρηστών.
 
Γιατί όμως διάρκειας 15 δευτερολέπτων; Μα γιατί αυτή είναι η ελάχιστη διάρκεια των τηλεοπτικών

"Πέταξε" στη βροχή ο Μπολτ! 6o χρυσό σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ούτε η βροχή της Μόσχας ήταν ικανή να σταματήσει τον Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός υπεραθλητής κέρδισε με χρόνο 9.77 τα 100 μέτρα και κατέκτησε το 6ο του χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο καιρός δεν έκανε το χατήρι στον Μπολτ που ήθελε να απειλήσει και το Παγκόσμιο ρεκόρ αλλά η βροχή δεν τον βοήθησε. Ο Τζαμαϊκανός που δεν είχε την ιδανικότερη εκκίνηση, κάλυψε γρήγορα τη διαφορά και έκοψε πρώτος το νήμα.

Ο χρόνος του ήταν 9.77 και με αυτόν σφράγισε το 2ο χρυσό στα 100 μέτρα Παγκοσμίου

Φιλιατρά: Γνώρισαν και έπαιξαν παιχνίδια της γειτονιάς!

Την δυνατότητα να γνωρίσουν, να θυμηθούν, αλλά και να παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια της γειτονιάς, είχαν όσοι βρέθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στο Πάρκο της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά.
Ο Σύλλογος "Ο Μαυροπίνακας" μαζί με το ΚΑΠΗ Φιλιατρών, έδωσαν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να αναβιώσουν παιχνίδια που παίζονταν κάποτε από τις προηγούμενες γενιές στις γειτονιές της πόλης μας.
Οι μικροί φίλοι παρακολουθούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους κανόνες των

Αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην Καλαμάτα

Η Καλαμάτα είναι η πιθανότερη περιοχή, στης οποίας το αεροδρόμιο θα εγκατασταθεί αμερικανική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Την πληροφορία μεταδίδει η διαδικτυακή πύλη ON ALERT σημειώνοντας ότι η επιλογή της Καλαμάτας έγινε μετά τις επιτυχημένες επιχειρήσεις των βομβαρδισμών της Λιβύης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θέμα έκλεισε με την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ και κρατήθηκε μυστικό πριν γίνει η συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά, κατά την οποία σφραγίστηκε η σχετική συμφωνία.
 Αναλυτικά το δημοσίευμα:
"Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε

Τζεν Ψάκι: Η... Μεσσήνια "σιδηρά κυρία" της Ουάσιγκτον

Ξεχωρίζει ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Αν και μόλις 35 ετών, μετράει ήδη περίπου 13 χρόνια "σκληρών μαχών" στην κονίστρα της πολιτικής. Eχει συνεργαστεί με κάποιους από τους "δυσκολότερους" ανθρώπους στην Ουάσιγκτον, στελεχώνοντας θέσεις ευθύνης και πόστα νευραλγικά, αλλά έχει βγει ζωντανή. Κι όχι απλά ζωντανή...
Ο Ομπάμα την έχει κορώνα στο κεφάλι του, ο Κέρι πίνει νερό στο όνομά της και όλοι όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της (Σάμερς, Γκιμπς, Εμάνουελ) έχουν να πουν τα καλύτερα και μόνο. Από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οσο για το μέλλον, οι φήμες τη θέλουν να έχει βάλει πλώρη για εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Παρεμπιπτόντως, μέσα σε όλα τα παραπάνω, η 35χρονη Τζένιφερ Ψάκι είναι και... Ελληνίδα, και μάλιστα περήφανη για τις ελληνικές της ρίζες (οι οποίες κρατούν από Μεσσηνία).
"Να σας πω κατ' αρχήν ότι το επίθετό μου είναι ελληνικό και είμαι ενθουσιασμένη για αυτό",

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ