ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Αυθαίρετα: μέχρι 31 Μαΐου 2013 η προθεσμία τακτοποίησης

Ως τις 31 Μαΐου 2013 θα μπορούν να τακτοποιούν τα αυθαίρετα κτίσματα οι ιδιοκτήτες τους στην έκτη κατά σειρά παράταση που δίνει το υπουργείο Οικονομικών.
Μέχρι στιγμής η διαδικασία κινείται με αργούς ρυθμούς και έχουν ενταχθεί σε αυτή περίπου 500.000 ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΟ, παρά τις εκπτώσεις στα πρόστιμα και τις δυνατότητες μεταβιβάσεων σε περίπτωση εξόφλησης του 30% του προστίμου, δεν αυξήθηκε θεαματικά η τάση προσέλευσης στην διαδικασία των ιδιοκτητών.

Σε τεταμένο κλίμα η συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών για τη ΔΟΥ Κυπαρισσία...Όχι σε όλα από τον Υφυπουργό

Σε τεταμένο κλίμα η συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών για την Εφορία Κυπαρισσίας. "Όχι" σε όλα από τον Υφυπουργό και το σύμβουλο του Υπουργού. Αγανάκτηση και οργή στην Τριφυλία!

Απορρίφθηκαν ..........

ασυζητητί η αναστολή του «λουκέτου» καθώς και η παράταση της λειτουργία της μέχρι την ίδρυση γραφείου Κ.Ε.Φ. και η πρόταση για δημιουργία Παραρτήματος της Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας του δήμου Τριφυλίας και του

Εως 2,70 ευρώ το κιλό μετρητοίς το ελαιόλαδο

Από 2,70 έως 2,60 ευρώ το κιλό, μετρητοίς, ανάλογα με την ποιότητα και τον εξαγωγέα, κυμαίνεται η τιμή του ελαιολάδου αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία, που είναι η υψηλότερη μέχρι τώρα για τη φετινή παραγωγή. 

Κανείς, όμως, από τους παράγοντες του τόπου που ασχολούνται με το προϊόν, δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για την επόμενη μέρα, καθώς οι Ιταλοί ρυθμίζουν την αγορά, οι Ισπανοί θέλουν να πάρουν τα ηνία και η χώρα μας δεν έχει διαπραγματευτική ικανότητα.
 
Ο εξαγωγέας Δημήτρης Γυφτέας - μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επεσήμανε στην "Ε" ότι «με το λάδι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα» και σημείωσε πως «κάπου θα

Φιλιατρινό Άρωμα στα Βραβεία του ΠΣΑΠ 2012

Τους κορυφαίους του ελληνικού ποδοσφαίρου της αγωνιστικής περιόδου 2011-2012, βράβευσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και παρευρέθηκαν πολλοί νυν και πρώην αστέρες του ελληνικού ποδοσφαίρου.
 

Καλύτερος "Έλληνας ποδοσφαιριστής αναδείχθηκε ο Κώστας Μήτρογλου του Ολυμπιακού ενώ καλύτερος ξένος αναδείχθηκε ακόμα ένας «ερυθρόλευκος» ο Κέβιν Μιραλάς. Ο

ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΕΓΚΟΛΠΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

   http://leipsanothiki.blogspot.gr

  Επιστήθιος σταυρός,
Χριστός και Θεοτόκος σε προτομή,
Καμέοι από ίασπι, ασήμι επίχρυσο,
μαργαριτάρια, πολύτιμοι λίθοι,
Καμέος: 12ος αιώνας, Σταυρός: 15ος αιώνας

 
Τα εγκόλπια είναι μικρά αντικείμενα που προορίζονταν για ανάρτηση. Τα περισσότερα συγκρατούνταν από έναν κινητό δακτύλιο. Συχνό γνώρισμα αποτελεί ο ελεύθερος δακτύλιος ανάρτησης, που πλαισιώνεται από ένα ζευγάρι μαργαριταριών ή από πολύτιμους λίθους.
Ο όρος «εγκόλπιο» έχει γενικότερη σημασία· αναφέρεται τόσο στους «επίπεδους σταυρούς» ή τους «σταυρούς-λειψανοθήκες», όσο και σε κάθε κυκλικό, ορθογώνιο ή πολυγωνικό εικονίδιο, με ή χωρίς άγια λείψανα. Αυτά τα αντικείμενα λατρείας αντλούν τη δύναμή τους από τα άγια λείψανα που περικλείουν αλλά και από τα εικονογραφικά τους θέματα. Τα

Οι νέες περικοπές στις συντάξεις

 Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ
 
Νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις θα τεθούν σε εφαρμογή από την άνοιξη, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι μειώσεις από 5% έως 20%, σε ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ κύρια και επικουρική. Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν μειωμένες συντάξεις το Φεβρουάριο, ενώ η παρακράτηση του Ιανουαρίου, θα κοπεί σε 4 δόσεις (από τη σύνταξη Φεβρουαρίου, έως τη σύνταξη Μάιου).

Ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης έκανε λόγο χθες στη Βουλή για επανυπολογισμό

Φιλιατρά: Εθελοντές θα βάψουν το Κέντρο Υγείας

Το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών θα βάψει το ερχόμενο Σάββατο ο Ομιλος Δράσεων και Πολιτισμού στα Φιλιατρά. Συνεχίζοντας τις σημαντικές  δραστηριότητες στην περιοχή τα μέλη του Ομίλου παίρνουν

Γιατί επιμένει η Κυβέρνηση σε αναστολή των ΔΟΥ Κυπαρισσίας και Πύλου -

Το σκεπτικό με το οποίο προχώρησε τεκμηριωμένα στην β' φάση του σχεδίου για την ενοποίηση των ΔΟΥ της χώρας σε 120 όπως προβλέπεται μνημονιακά αναλύει το Υπουργείο Οικονομικών. Με βάση τα έσοδα και τον παράγοντα μια ΔΟΥ ανά νομό έγινε η αναστολή των 51 ΔΟΥ σε όλη την χώρα ανάμεσα στις οποίες η Πύλος και η Κυπαρισσία. Αναλυτικά:Ολοκληρώθηκε η Β' φάση του πολύμηνου σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενοποίηση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), σύμφωνα με το οποίο από 14/01/2013 αναστέλλεται η λειτουργία 51 ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται οι διοικητικές ρυθμίσεις

Δήμος Τριφυλίας: Καθορισμός ανώτατου αριθμού Αδειών για την άσκηση του υπαίθριου εμπορίου για το 2013

Σύμφωνα με την απόφαση 381/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στις 27 Δεκεμβρίου, καθορίζονται ανά Δημοτική Ενότητα, ο ανώτατος αριθμός των αδειών ανά κατηγορία, που δύνανται να χορηγηθούν εντός των ορίων κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την άσκηση του υπαίθριου εμπορίου.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή:

Προτείνει τις κάτωθι θέσεις άσκησης υπαίθριων στάσιμων εμπορικών δραστηριοτήτων, για το έτος 2013:
Α. Δημοτική Ενότητα Αυλώνος:

μία (1) θέση σε ιδιωτικό υπαίθριο χώρο στη θέση «Αλίκαστρο» επί της Ε.Ο. Καλό Νερού –

Ψηφίστηκε στη Βουλή ο φορολογικός νόμος που αλλάζει τη φορολόγηση των αγροτών

Έναν χρόνο παράταση για την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων κέρδισαν οι αγρότες
Ο φορολογικός νόμος, που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 11 Ιανουαρίου, από την Oλομέλεια της Βουλής, προβλέπει καθιέρωση βιβλίων και στοιχείων από τα εισοδήματα του 2014, που θα δηλωθούν το 2015 και θα φορολογηθούν με συντελεστή 13%. 

Σύμφωνα με το νέο νόμο, για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά θα φορολογούνται βάση των βιβλίων εσόδων – εξόδων που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν. Μειώνεται επίσης ο φόρος στα κέρδη που διανέμουν οι

Απογραφή Στρατευσίμων (περιοδεύων) στα ΚΕΠ έως 28/02/2013

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΙ ΚΛΑΣΗΣ 2016 (ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ 1995) ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΑ ΚΕΠ ή ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΩΝ.

Κατά την προσέλευση τους θα πρέπει να έχουν: 
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ή πιστοποιητικό εγγραφής στα Μητρώα Αρένων.

Απλές λύσεις για να παίξουν τα DVD η τα blue-ray σας!

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Επιχειρήσατε να τοποθετήσετε το ολοκαίνουριο cd σας και ήρθατε αντιμέτωποι με τη μη αναγνώριση του από το σύστημα σας; Μην τρομάζετε, λύση υπάρχει! Ακολουθείστε τις πρακτικές και πολύτιμες συμβουλές μας για να έρθουν σε κατάσταση «ολικής επαναφοράς» οι συσκευές σας.

Και σε ποιον από εμάς δεν έχει συμβεί κάποια.........

στιγμή να μην παίζουν τα cd η τα blue-ray μας η να μην αναγνωρίζονται ακόμα και τα ολοκαίνουρια

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ