ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΟΣΠΡΙΑ: H ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Τώρα που ο χειμώνας βρίσκεται σε εξέλιξη και οι θερμοκρασίες είναι πλέον αισθητά χαμηλές, τροφές που ταιριάζουν και είναι ιδιαίτερα οφέλιμο να υπάρχουν στη διατροφή μας είναι τα όσπρια. Τα όσπρια ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών και περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα ρεβύθια, τα κουκιά, τη φάβα, το λαθούρι και τις υποκατηγορίες αυτών.

Είναι κατηγορία τροφών με εξαιρετική θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτείνη, αδιάλυτες και κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρο

Εξωτερικό ιατρείο ΩΡΛ στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Από Πέμπτη 31-1-2013 και κάθε Πέμπτη, θα λειτουργεί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας πρωινό

Τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο τίμησε η Ι.Μ. Τριφυλίας και Ολυμπίας για το φιλανθρωπικό του έργο

Τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας για την ευγενική προσφορά αγάπης στο συσσίτιο της Μητροπόλεως και τη φιλανθρωπία του!
Στη σεμνή εκδήλωση ευγνωμοσύνης και φιλανθρωπίας των
Κατηχητικών Σχολείων και την τελετής κοπή της Αγιοβασιλόπιτας και του Απολογισμού του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας, το απόγευμα της Κυριακής, στην κατάμεστη αίθουσα του Ξενοδοχείου «Κανελλάκης», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην ευγενική προσφορά αγάπης του Αχιλλέα

Νέος κύκλος απογραφής για συνταξεις Χηρείας και Ορφανών από τον ΟΓΑ

Ξεκινά η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ή ορφανείας, (χήρες ή χήροι και ορφανά 12 ετών και άνω). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού, η απογραφή, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, είναι υποχρεωτική για όλους τους δικαιούχους, και σε όσους δεν απογραφούν θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους. Οι συνταξιούχοι αφού λάβουν την ενημερωτική επιστολή θα πρέπει να προσέλθουν στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ του δήμου του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας την ενημερωτική επιστολή και τα εξής δικαιολογητικά:

Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές στο λάδι, αλλά δεν αποκλείεται και άλλη άνοδος

«Προφανώς και δε μπορεί το λάδι να ανεβαίνει κάθε βδομάδα. Αν γινόταν αυτό, στο τέλος θα έφτανε τα 20 ευρώ» σχολιάζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, σχετικά με τις τιμές του ελαιολάδου αυτό το διάστημα, οι οποίες, μετά την άνοδο που σημείωσαν, φαίνεται να έχουν «παγώσει».

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων, ο πρόεδρος Τάσος Προσηλιακός κάνει λόγο για τεχνάσματα των Ιταλών και συνιστά ψυχραιμία. Προτείνει οι παραγωγοί να κρατήσουν το λάδι τους και να μη βιαστούν να πουλήσουν, γιατί θεωρεί ότι η τιμή θα ανέβει. Μάλιστα, υπολογίζει ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα γύρω στο Μάρτιο.

Φιλιατρά: Δημόσιες Ευχαριστίες Δ. Σωτηρόπουλου προς τον Όμιλο Δράσεων και Πολιτισμού

ΔΗΜΟΣΙΕΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ως Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Όμιλο Δράσεων

Κυπαρισσία: Ξεκίνησε να λειτουργεί το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων

Ξεκίνησε από προχθές η λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων στην Κυπαρισσία, αν και με αρκετές ελλείψεις όσον αφορά τον εξοπλισμό του. 

Οι φορολογούμενοι πλέον θα μπορούν να διεκπεραιώνουν εκεί μέρος των φορολογικών τους υποθέσεων μετά το κλείσιμο της ΔΟΥ. 

Στην ουσία βέβαια οι υποθέσεις θα διεκπεραιώνονται στη ΔΟΥ Καλαμάτας, αλλά μέσω του συγκεκριμένου γραφείου θα μπορούν να υποβάλλονται τα διάφορα χαρτιά, ώστε αυτά να στέλνονται στην Καλαμάτα.
 

Το Γραφείο στεγάζεται στο ισόγειο του Δημαρχείου στην Κυπαρισσία, και χθες δέχτηκε αρκετούς

Μικρή μαθητική εφημερίδα από το 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων

Μια πολύ όμορφη προσπάθεια κάνουν οι νηπιαγωγοί και τα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ