ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας

• Δεν τρως ποτέ βραδινό πριν τις 10μμ
• Πρέπει τουλάχιστον 5 φορές το χρόνο να τραβηχτείς στο σταθμό των κτελ για να παραλάβεις έναν τενεκέ λαδί , έναν τενεκέ μέλι, έναν τενεκέ φέτα, ρίγανη, τσάι βουνού, ελιές και λεμόνια
• Στη γειτονιά σου υπάρχει τουλάχιστον μια οδός που λέγεται Ελευθερίου Βενιζέλου
• Όποτε ταξιδεύεις στο εξωτερικό απορείς πως ο κόσμος ζει χωρίς περίπτερα
• Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσεις σε μποτιλιάρισμα στις 6 πμ της Κυριακής
• Σε τσαντίζει το ότι για να πας να ψωνίσεις το Σάββατο πρέπει να ξυπνήσεις νωρίς, επειδή τα μαγαζιά κλείνουν στις 3μμ
• Χειροκροτάς το πιλότο όταν προσγειωθείς
• Έχεις αυτοκίνητο που κοστίζει πάνω από 60.000 € και αρνείσαι να το δώσεις στο παρκαδόρο γιατί θεωρείς κλοπή τα 5 € που σου ζητάει
• Αναρωτιέσαι γιατί ο φραπές δεν έχει διεθνή επιτυχία

ΔΕΙΤΕ: Έργα τέχνης σε φλιτζάνια… καφέ!!!

Έργα τέχνης σε ένα φλιτζάνι…












VIDEO: Αμαρτία από το Θεό να μας στερείς τέτοια γκολάρα!

Να του αφαιρεθεί τώρα το σημαιάκι!

Τέτοιο γκολ, σαν αυτό που πέτυχε ο Πάμπλο Οσβάλντο στη νίκη της Ρόμα επί της Λέτσε (2-1) δεν το ακυρώνεις ακόμη κι αν υπάρχει παράβαση!


Πώς τολμάς, κύριε βοηθέ, να σηκώνεις οφσάιντ από το πουθενά και να μας στερείς τέτοια γκολάρα;
Ο 25χρονος φορ των «τζιαλορόσι» δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η προσπάθειά του ακυρώθηκε λόγω μίας ανακάλυψης του «πλάγιου».

VW eT! Concept : ηλεκτρικός τηλε-μεταφορέας

Το ελαφρό επαγγελματικό στη "σφαίρα" της VW αυτονομείται από τα ορυκτά καύσιμα και μερικώς από τον οδηγό του, διαθέτοντας την ικανότητα να δέχεται εντολές από απόσταση  

Το eT! Concept αποτελεί ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο van μηδενικών ρύπων που δημιουργήθηκε προκειμένου να διερευνηθούν τα όρια της ηλεκτροκίνησης στον τομέα των μεταφορών εμπορευμάτων.

Ως προσχέδιο του μέλλοντος της κατηγορίας των ελαφρών επαγγελματικών, κύριο μέλημα των σχεδιαστών του eT! ήταν η εξοικονόμηση όσο το δυνατόν περισσότερου χώρου στο εσωτερικό και η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία από χωροταξικής πλευράς.

Παράταση στην κατάθεση των 15 εκ.ευρώ στον ΠΑΟ από τον πρίγκιπα ελέω ελέγχου

Αθήνα
Σύμφωνα με το προσύμφωνο που υπογράφηκε ανάμεσα στon Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον πρίγκιπα Αλ Σαούντ, στις 21 Νοεμβρίου, δηλαδή σήμερα, θα πρέπει να μπουν στα ταμεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός 15 εκ. ευρώ, ώστε ο Σουλτάν να γίνει μεγαλομέτοχος του «τριφυλλιού».

Ωστόσο ο οικονομικός έλεγχος όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και η κατάθεση των χρημάτων παίρνει παράταση.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του νομικού εκπροσώπου στην Ελλάδα του 26χρονου Σαουδάραβα, Παναγιώτη Πετρόπουλου, με τον Δημήτρη Γόντικα υπήρξε συνεννόηση για παράταση και του ελέγχου.

Τα χρήματα, αν καταβληθούν, θα έρθουν από την Κύπρο όπου ο Τσάκας είχε διαρρεύσει πριν από μερικές μέρες πως έχουν μπει 20,6 εκ. ευρώ (για την ΑΜΚ και κάποια λειτουργικά της ΠΑΕ) σε τράπεζα του νησιού.

Παρά τις εκκλήσεις των μειοψηφιών, αδρανεί ο Τατούλης για την Ολυμπία Οδό

Με το… ζόρι το Περιφερειακό Συμβούλιο προσπαθεί να συζητήσει την υπόθεση "κουρέματος" της Ολυμπίας Οδού, καθώς ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης περιορίζεται σε διακηρύξεις για προσφυγή στη δικαιοσύνη και επιχειρεί να υποβαθμίσει τη συζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός πως τη συζήτηση του θέματος έχουν ζητήσει εγγράφως οι Δ. Δράκος, Ν. Γόντικας και Θαν. Πετράκος, στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν έγινε συζήτηση και στη σημερινή έχει "κρυφτεί" στην 7η θέση της ημερήσιας διάταξης.
Οι αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δεν φαίνεται να αλλάζουν την πορεία των πραγμάτων καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάν. Μαγκριώτης παραμένει στη θέση του και θα είναι ο χειριστής του θέματος. Σε αντίθεση με την "αφωνία" των βουλευτών της Μεσσηνίας, ο υφυπουργός Εργασίας Γιάν. Κουτσούκος έχει διαβεβαιώσει τους Ηλείους ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τη νέα σύμβαση με περιορισμό του φυσικού αντικειμένου μέχρι την Πάτρα. Αυτό μάλιστα όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γ. Παπανδρέου και η πλειοψηφία ήταν στην κόψη του ξυραφιού.

Κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας - Σε απόγνωση οι οικοδόμοι της Τριφυλίας

Κατακόρυφη πτώση έχει παρατηρηθεί στην οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή της Τριφυλίας, και ενόψει χειμώνα οπότε παραδοσιακά οι δουλειές μειώνονται, οι οικοδόμοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση. Οπως μας είπαν οι πρόεδροι των σωματείων τους σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά υπάρχει πτώση που αγγίζει ακόμα και το 90%, υπάρχουν περιπτώσεις οικοδόμων που έχουν να δουλέψουν για ένα χρόνο, ενώ και όσοι δουλεύουν περιστασιακά είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό. Από την άλλη οι δουλειές που γίνονται ως επί το πλείστον είναι σε «μερεμέτια» όπως μας είπαν, καθώς δεν ξεκινούν νέες οικοδομές, λόγω της οικονομικής κρίσης, της περικοπής των δανείων που δίνονται από τις τράπεζες και των πολλών φόρων που έχει πλέον η οικοδομή. Με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν αρκετοί οικοδόμοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα αφού υπάρχει ανεργία, ενώ και οι τιμές πλέον έχουν πέσει, αφού μας είπαν χαρακτηριστικά ότι σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν μόνο και μόνο για να πάρουν τα ένσημα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΨΕΥΤΙΚΕΣ

Όσο απίστευτες κι αν φαίνονται, οι φωτογραφίες που θα δείτε δεν έχουν δεχτεί καμία τεχνητή παρέμβαση. Πρόκειται για αληθινές εικόνες που, είτε έχουν τραβηχτεί την κατάλληλη στιγμή από συγκεκριμένη γωνία, είτε είναι απλώς αληθινά γεγονότα που δε φανταζόμασταν ότι μπορούν να συμβούν! Σκεφτείτε λίγο και θα βρείτε την εξήγηση!



Παραγωγοί: Νέα ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για τα τρόφιμα

Νέα ψηφιακή υπηρεσία για την προβολή προώθηση των ελληνικών τροφίμων εγκαινίασε από τις 7 Νοεμβρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε ειδική ιστοσελίδα ο κάθε ενδιαφερόμενος (παραγωγός, Ομάδες Παραγωγών και συνεταιρισμοί) μπορεί να εισάγει πληροφορίες για τα προϊόντα που παράγει καθώς και στοιχεία επικοινωνίας του.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι η νέα ψηφιακή υπηρεσία με τίτλο «Ελληνικά Τρόφιμα» σχεδιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΥΠΑΑΤ στα πλαίσια του διαρκούς εκσυγχρονισμού και της επέκτασης της πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο την παροχή ποιοτικών ψηφιακών υπηρεσιών και με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα. 

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της νέας ψηφιακής υπηρεσίας είναι:

• Η βελτίωση ποιότητας παραγωγής, προβολής και διάθεσης των «Ελληνικών Τροφίμων».

Τι θα πληρώσουμε τις τελευταίες 40 ημέρες του 2011

Το δώρο Χριστουγέννων θα εξανεμιστεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοικοκυριών
Οι τελευταίες ημέρες του 2011 θα είναι μαρτυρικές για τους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να ξοδέψουν μια μικρή περιουσία μόνο για τα χαράτσι που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι το φετινό δώρο των Χριστουγέννων θα πάει μόνο σε χρέη και φόρους.

Πρώτο χαράτσι που θα πρέπει να έχουμε πληρώσει μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου είναι η πρώτη δόση για το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.


Έως το τέλος Νοεμβρίου πρέπει επίσης να καταβληθούν τα παράβολα από την αίτηση για τη ρύθμιση των αυθαίρετων, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.


Έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουμε πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για το 2012 και τα οποία μάλιστα αναμένεται να είναι αυξημένα έως και 120 ευρώ.

"Η πραγματική βιοκαλλιέργεια αποτελεί επανάσταση"

Στον πάγκο του στη λαϊκή βιολογική αγορά της Καλαμάτας τον συνάντησα. Νωρίτερα, είχα διαβάσει ένα άρθρο – πρόσκληση που είχε δημοσιεύσει στο περιοδικό της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι», καλώντας όσους πιστεύουν σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και καλλιέργειας, όσους βρίσκουν δύναμη και δυνατότητες στο μοντέλο της οικοκοινότητας και των συνεταιρισμών παραγωγών, να ζήσουν στο χτήμα του, να μοιραστούν και να προσφέρουν. Ο Παναγιώτης Αρβανίτης μού μίλησε με πάθος και απλότητα για τις βιοκαλλιέργειες, στις οποίες έχει αφιερώσει τη ζωή του.
Μεγάλωσε στο χωριό Δάφνη, στα σύνορα Αρκαδίας – Αχαΐας. «Αγρότες ήταν οι γονείς μου, γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Μέχρι τα δεκαοκτώ μου όλοι μαζί καλλιεργούσαμε τη γη», λέει.

Τότε κατέβηκε στην Αθήνα. «Ποτέ δε συνήθισα και ούτε πίστευα ότι θα μείνω εκεί».
«Με τον αδελφό μου πήγαμε στην Αθήνα. Εκεί μάθαμε για πρώτη φορά, όταν πήγαμε στη λαϊκή να ψωνίσουμε, ότι υπάρχουν φρούτα και λαχανικά χωρίς νοστιμιά. Ξέραμε μέχρι τότε ότι όλα από το περιβόλι μας ήταν νόστιμα. Λιγοστά, αλλά νόστιμα. Στην Αθήνα μάθαμε ότι υπάρχουν άνοστα φρούτα και λαχανικά, ντομάτες και το χειμώνα και άλλα που δεν τα είχαμε δει ποτέ στη ζωή μας. Βλέπαμε κάποια μαγαζιά στους δρόμους της Αθήνας, με τον προκλητικό τίτλο Υγιεινές Τροφές. Το διάβαζες και έλεγες: Αν αυτά πουλάνε υγιεινές τροφές, οι άλλες τι είναι, ανθυγιεινές; Το ’89 αγοράσαμε ένα κτήμα κοντά στην Αθήνα. Εκεί αρχίσαμε να καλλιεργούμε και να θυμόμαστε πάλι τις παλιές γεύσεις. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αρχίσαμε να ασχολούμαστε επαγγελματικά με τη βιοκαλλιέργεια. Τότε ήταν σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ