ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Βροχές την Παρασκευή, κρύο το Σαββατοκύριακο


 Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη

Οι θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 7 με 9  Μποφόρ θα επικρατήσουν την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου αλλά και το Σαββατοκύριακο. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο ανατολικά Αιγαίο, τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή την Κυριακή.

Στην Αττική θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που παροδικά θα είναι αυξημένες και θα βρέξει. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νέα ληστεία από το «τρίο» κακοποιών της Μεσσηνίας

 Τέταρτο περιστατικό τους τελευταίους εννέα μήνες

Για τέταρτη φορά μέσα σε εννέα μήνες χτύπησε το γνώριμο «τρίο» των κουκουλοφόρων κακοποιών που έχουν γίνει πραγματικός εφιάλτης για τους κατοίκους της Τριφυλίας στων οποίων τα σπίτια εισβάλλουν. Η τελευταία τους ληστεία, μάλιστα, είχε πλούσια λεία σε αντίθεση με τις προηγούμενες.
Η νέα ληστεία έγινε σε ένα σπίτι στο Σιδηρόκαστρο, στο οποίο εισέβαλαν οι κακοποιοί πιάνοντας στον ύπνο τον 65χρονο ιδιοκτήτη και την 66χρονη σύζυγό του. Τους ακινητοποίησαν και ερεύνησαν ανενόχλητοι το σπίτι, στο οποίο βρήκαν και άρπαξαν 7.310 ευρώ!
Η προηγούμενη εισβολή της συμμορίας είχε γίνει το Σάββατο σε ένα σπίτι στην Μουριατάδα, όπου λήστεψαν τους ηλικιωμένους ιδιοκτήτες και μια επισκέπτριά τους και άρπαξαν χρυσαφικά, δύο

Πάτρα: Τρία χρόνια φυλάκιση για τον πατέρα που πυροβόλησε για να σώσει το παιδί του στα Σαβάλια

Θεώρησε ότι ο συγχωριανός του προμήθευε ναρκωτικά στο γιο του, πήρε μια καραμπίνα και πυροβόλησε τρεις φορές προς το μέρος του. Δράστης ο 64χρονος Κωνσταντίνος
Γκατζούνας, από τα Σαβάλια Ηλείας, που κάθισε χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου και θύμα ο συγχωριανός του Δημήτρης Γιαχαλής, 48 ετών.Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών καταδίκασε χθες τον Γκατζούνα σε φυλάκιση 3 ετών μειώνοντας την πρωτόδικη ποινή της κάθειρξης 12 ετών και 10 μηνών που του είχε επιβληθεί.
Τα μέλη του δικαστηρίου αποφάσισαν να μετατραπεί η κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ -Ξετρελαίνουν τα κουκλόσπιτα !!

Διασκεδαστικό και δημιουργικό για τους μικρούς μας φίλους κάθε πρωινό και απόγευμα στα σπιτάκια της Κεντρικής Πλατείας της Καλαμάτας.
Εχθές, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, οι μικροί μας φίλοι ενημερώθηκαν σε ο,τι αφορά στα ζώα και τη δική μας συμπεριφορά απέναντί τους, από το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, απόλαυσαν εντυπωσιακές δημιουργίες που παρουσίασε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ Μεσσηνίας και διασκέδασαν με μελωδίες, δρώμενα, ζωγραφιές, διαγωνισμούς, παιχνίδια και κεράσματα από το Διεθνές Χορωδιακό Σύνολο «Ακρίτας», την παιδική χορωδία του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας και το Σύλλογο Γερμανόφωνων Γυναικών.

Καλαματιανός φοιτητής πουλούσε ναρκωτικά και στο ΤΕΙ Αμαλιάδας

Οι αστυνομικοί είχαν ''σταμπάρει'' το νεαρό που διακινούσε χασίς στην περιοχή...

Με 10,4 γραμμάρια χασίς στην κατοχή του συνελήφθη το πρωί, ένας 18χρονος φοιτητής από την Καλαμάτα. 

Σύμφωνα με το ilialive.gr, ο νεαρός σπουδάζει στο ΤΕΙ Αμαλιάδας και οι αστυνομικοί του τμήματος δίωξης ναρκωτικών Πύργου, είχαν συλλέξει από μέρες πληροφορίες για τη δράση του.

Ο νεαρός φέρεται να πουλούσε ναρκωτικά μέσα και έξω από το ΤΕΙ και έτσι οργανώθηκε επιχείρηση για τη σύλληψή του. Το πρωί σε έφοδο αστυνομικών στο σπίτι του, βρήκαν ποσότητα χασίς μοιρασμένη σε 11 συσκευασίες, όπως επίσης και μια ζυγαριά ακριβείας.

Φιλιατρά: Το ακούσαμε και αυτό... Άλλο τούτο πάλι!

Δεν μπορείς να φανταστείς που μπορεί να φτάσει τελικά ο νους του ανθρώπου. Από κλοπές άλλο τίποτα, αλλά αυτό που θα διαβάσετε είναι πρωτόγνωρο.

Χρυσές δουλειές κάνουν τώρα οι ληστές, όχι με χρυσαφικά και εργαλεία, αλλά με ξύλα. 

Απίθανα γλυπτά απο άμμο!



περιεργές στιγμές στον αθλητισμό!!’



5+ λόγοι που θα κολλήσεις με το Paintball

Ίσως το φοβάσαι; Ίσως θεωρείς ότι θα σου φύγουν ένα κάρο λεφτά; Ίσως, ίσως, ίσως... Απλά διάβασε παρακάτω και δοκίμασε μια φορά. Δε θέλει παραπάνω για να εθιστείς στο paintball!
Αυτό το κείμενο είναι για το paintball και απευθύνεται σε όσους έχουν ανάγκη να ξεδώσουν. Να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Να ξεφύγουν. Να νιώσουν λίγο primitive. Δηλαδή σε όλους!

Είναι ότι καλύτερο για τα νεύρα σου

To paintball είναι το καλύτερο ηρεμιστικό για τα κουρασμένα σου νεύρα. Σου περνάνε όλα λέμε. Πάνω κάτω στο πεδίο της μάχης, μπάπα μπούπα στο γάμο του καραγκιόζη, δεν μπορεί θα εκτονωθείς. Αν βρίσκεις και στόχο δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση. Ανάβεις τσιγάρο. Και το καλύτερο είναι ότι

Πως θα εξοικονομήσουμε ενέργεια, στο σπίτι μας

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης, κάθε χρόνο, αυξάνονται. Για να μη μας «πνίξουν» τα έξοδα αυτά, ας προσπαθήσουμε να μειώσουμε την κατανάλωσή μας, ακολουθώντας τις συμβουλές, που θα βρούμε, παρακάτω. Η μείωση της κατανάλωσης θα ωφελήσει το πορτοφόλι μας, αλλά, συγχρόνως, θα προστατέψει το περιβάλλον και θα συμβάλλει, στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, που μας απειλούν. Λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σημαίνει λιγότερες εκπομπές ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου και λιγότερα έξοδα. 
  1. Συντηρούμε τις οικιακές συσκευές μας 1 φορά το έτος.
  2. Κατά την αγορά νέας ηλεκτρικής συσκευής ή συσκευής θέρμανσης, συγκρίνουμε την απόδοσή της, με την απόδοση άλλων παρόμοιων συσκευών, λαμβάνοντας υπόψη την ετήσια χρέωση

Χριστουγεννιάτικα στολίδια

                                                                     08.12.11
 ΦΩΤΟ http://www.manolas-deco.gr
Χριστουγεννιάτικα στολίδια
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο και όλα τα στολίδια, με τα οποία διακοσμούμε το σπίτι μας, τα Χριστούγεννα, πρέπει να είναι ασφαλή.
Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια
Σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διεξήχθη από το Μάιο του 2007, μέχρι το Μάιο του 2009, δοκιμάστηκαν 196 τυχαία δείγματα χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών, από όλες τις τιμές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 30% των χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών εμφανίζουν εμφανή και άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας.
Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις, για να μη βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία, την περιουσία ακόμα και τη ζωή μας. Τα προβλήματα, που διαπιστώθηκαν αφορούσαν μη συμμόρφωση, με τις τεχνικές απαιτήσεις ασφάλειας, για την κατασκευή, παραδείγματος χάριν, αγκυρώσεων καλωδίων, καλωδιώσεων, μόνωσης και για την προστασία από ηλεκτροπληξία καθώς και ελλείψεις, στην επισήμανση, στις οδηγίες ή ελλείψεις διοικητικού χαρακτήρα.
Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν, με ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει:
  • Να φέρουν, πάνω στο προϊόν:

Κόστος Χριστουγεννιάτικου Δέντρου


http://www.manolas-deco.gr
Οι ημέρες των Χριστουγέννων και η εορταστική ατμόσφαιρα, πολλές φορές, μας οδηγούν, σε βεβιασμένες αγορές.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ., όπως κάθε χρόνο, με σκοπό την ενημέρωση των Καταναλωτών, για τις εορταστικές αγορές τους, διενήργησε έρευνα, για το κόστος του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.
Αναλυτικά, παραθέτουμε τιμές:

Στο βιβλίο «Μέρες Αλεξάνδρειας» το Διεθνές Βραβείο Καβάφη

 
 Δεύτερη διάκριση
 
 
Αθήνα
Το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 για πεζογραφία απέσπασε ο Δημήτρης Στεφανάκης για το βιβλίο «Μέρες Αλεξάνδρειας».
Το Διεθνές Βραβείο Καβάφη απονέμεται κάθε δύο χρόνια στο πλαίσιο των Καβαφείων που διοργανώνονται από την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο σε συνεργασία με το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτισμού και την υποστήριξη του υπουργείου εξωτερικών της Ελλάδος και άλλων φορέων.
Ο Δημήτρης Στεφανάκης βραβεύτηκε σε ειδική εκδήλωση στο Small Hall της Όπερας την Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, ενώ δυο μέρες μετά συμμετείχε σε Διεθνή Ημερίδα στην Αλεξανδρινή βιβλιοθήκη όπου μίλησε για τον Κωνσταντίνο Καβάφη.
Οι «Μέρες Αλεξάνδρειας» στη γαλλική τους έκδοση ήταν επίσης υποψήφιες για το Prix du Livre Européen, «Βραβείο Ευρωπαϊκού βιβλίου», ενώ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στα Ισπανικά και στα Αραβικά.
Newsroom ΔΟΛ
 ΑΠΟ http://news.in.gr

Φυσαλίδες επικίνδυνου μεθανίου κάνουν τον Αρκτικό Ωκεανό να κοχλάζει

                                                                                    Λονδίνο
Εκατοντάδες ρωγμές στο βυθό, από τις οποίες αναβλύζουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου, ανακαλύφθηκαν από ρωσική αποστολή στα νερά έξω από την Ανατολική Σιβηρία. Οι ερευνητές δηλώνουν έκπληκτοι και ανήσυχοι, δεδομένου ότι το μεθάνιο είναι 20 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου.
Η νέα προειδοποίηση έρχεται από την ομάδα του Ιγκόρ Σεμιλέτοφ, υπεύθυνου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών για την περιοχή της Άπω Ανατολής, ο οποίος είχε δημοσιεύσει μελέτη το 2010, σύμφωνα με την οποία οι εκπομπές μεθανίου από το βυθό του Αρκτικού Ωκεανού φτάνουν τους 8 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.
Οι παρατηρήσεις της τελευταίας αποστολής, στο όριο της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Σιβηρίας, καθιστούν σαφές ότι το νούμερο αυτό είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο, αναφέρει ο Σεμιλέτοφ στη βρετανική εφημερίδα Independent. Τα τελευταία ευρήματα παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωχημικής Εταιρείας.

"Σηκώνουν" ολόκληρες δεξαμενές με ελαιόλαδο

Τίποτα δεν αφήνουν όρθιο οι κλέφτες στις αγροτικές περιοχές
Αυτή την εποχή το φρέσκο ελαιόλαδο αποτελεί νούμερο ένα επιλογή στο «μενού» τους, καθώς πολύ εύκολα και χωρίς να κινήσουν υποψίες μπορούν να το μεταπωλήσουν όχι ως κλοπιμαίο για να πάρουν «ψίχουλα» από τους κλεπταποδόχους, αλλά ως δικό τους προϊόν βάζοντας στην τσέπη την πραγματική εμπορική αξία του.

Σε 2 ημέρες, 2 περιστατικά όπου οι κλέφτες έφυγαν με περισσότερο από ένα τόνο ελαιολάδου, φανερώνουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ηλεία, μια περιοχή ελαιοπαραγωγική, όπως αναφέρει το ilialive.gr

Στο Ανήλιο της Ζαχάρως οι κλέφτες είχαν χρόνο, άνεση και μεγάλο μεταφορικό μέσο. Γιατί ένας τόνος ελαιολάδου, μαζί με τη δεξαμενή, σίγουρα δεν είναι κάτι που κλέβεται εύκολα. Οι κλέφτες «χτύπησαν» σε εξοχική κατοικία και έκαναν χρυσές δουλειές, αφού το λάδι πωλείται το λιγότερο στα 2,20 ευρώ το κιλό οπότε η αξία του τόνου κυμαίνεται στις 2.200 ευρώ. Ακόμα πήραν και κάποια εργαλεία, ενώ προκάλεσαν και ζημιές στο χώρο.

Κατάκολο: Βρέθηκε νεκρή καρέτα-καρέτα


Μια ακόμα νεκρή καρέτα-καρέτα, χωρίς εμφανή τραύματα, ξέβρασε το κύμα χθες στην παραλία Κατακόλου, στην περιοχή του «Ντόζη». Τις τελευταίες ημέρες οι περίοικοι των παραλιακών περιοχών, από τη Ζαχάρω μέχρι την Κυλλήνη, βρίσκουν δίπλα στο κύμα νεκρές θαλάσσιες χελώνες. Το φαινόμενο είναι τόσο έντονο που κάποιοι μιλούν για περισσότερες νεκρές απ? ότι οι φωλιές που κάνουν τα καλοκαίρια. Σημειώνουν μάλιστα ότι αυτό θα οδηγήσει σε «οικολογική ανισορροπία» δίνοντας έτσι και εξήγηση στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού τσουχτρών στις παραλίες μας.

 ΑΠΟ http://www.patrisnews.com/

Ρουμάνοι είχαν κλέψει πάνω από ένα τόνο σίδερο!


Δύο Ρουμάνοι είναι οι δράστες κλοπής σιδήρου από χωράφια στην Νέα Μανωλάδα το βάρος του οποίου ξεπερνά τον ένα τόνο, σύμφωνα με την Αστυνομία της Βάρδας.
Η υπόθεση που αφορά τρεις περιπτώσεις κλοπής σιδήρου εξιχνιάστηκε, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, από Αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας με αποτέλεσμα να

Κατάκολο: Έτοιμη η μελέτη για την επέκταση της προβλήτας

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη για την επέκταση της προβλήτας που είναι μπροστά από τα καταστήματα του Κατακόλου την οποία εκπονεί το ίδιο το Λιμενικό Ταμείο.  Το κόστος την μελέτης δεν ξεπέρασε τις 8.000 ευρώ ενώ όσον αφορά το κόστος του έργου ακόμα δεν έχει καθοριστεί διότι το  άνοιγμα πριν λίγων ημερών του λατομείου τη Αράξου αλλάζει τα δεδομένα στο τομέα των αδρανών υλικών. Το αγκάθι για την υλοποίηση του έργου είναι η ανεύρεση χρηματοδότησης που θα διασφαλίζει την ολοκλήρωσή του. Από την πλευρά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου έχει αρχίσει η διαδικασία για την διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων αλλά κάτω από τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες η προσπάθεια αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Πάντως υπάρχει αισιοδοξία πως τελικά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Κύριος στόχος της παρέμβασης αυτής στο Κατάκολο είναι να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μίας ζώνης που τουριστικά θα αξιοποιηθεί για την προσέλκυση επισκεπτών και την απόκτηση νέας ζωής στα καταστήματα που σήμερα υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο.
Παναγιώτης Παυλόπουλος

 ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

10 νεκροφόρες κάτω από Χριστουγεννιάτικο δέντρο - Η διαμαρτυρία του κλάδου

 
Ένα περίεργο θέαμα αντίκρισαν οι Ηρακλειώτες στην Πλατεία Ελευθερίας, καθώς πάνω από δέκα νεκροφόρες είχαν παραταχθεί χθες, μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο κινητοποίησης του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Κρήτης.
Οι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται για τη μεταφορά των αυτοκινήτων τους στην κατηγορία των επιβατικών γεγονός που συνεπάγεται τη δραματική αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ QUIZ

Θα σας καταπλήξει η τελειότητα των αριθμών!!!

Το νούμερο των παπουτσιών σου πολλαπλασίασε το επί 5...
πρόσθεσε 50...
πολλαπλασίασε επί 20...
πρόσθεσε 1011...
αφαίρεσε από το αποτέλεσμα τη χρονιά που γεννήθηκες...

Κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων από υγρό ελαιοπυρήνα στο δρόμο στην 7η επαρχιακή οδό

Σοβαρό πρόβλημα για την οδική ασφάλεια -ιδιαίτερα στο τμήμα της 7ης επαρχιακής από τη Λάμπαινα ώς τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά- συνιστά η μεταφορά του ελαιοπυρήνα που βρίσκεται σε υγρή μορφή, με ανοιχτά φορτηγά από τα διφασικά ελαιοτριβεία.
Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Μεσσήνης, στο οποίο τέθηκε με έμφαση το συγκεκριμένο ζήτημα από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βαλύρας Κώστα Γεωργακόπουλο.
Στη διαπίστωση αυτή συναίνεσαν οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής η οποία καλείται αρκετές φορές για να ξεπλύνει τον υγρό ελαιοπυρήνα που έχει πέσει στο οδόστρωμα, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση τροχαίου ατυχήματος - καθώς όπως τονίστηκε το υλικό αυτό κάνει το δρόμο εξαιρετικά γλιστερό. Μάλιστα η άσφαλτος συνεχίζει να γλιστράει ακόμα και

Οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα κουνούπια: "Να αντιμετωπιστεί η ελονοσία πριν εξαπλωθεί"

"Αν οργανωθείτε, προλαβαίνετε" τόνισαν απευθυνόμενοι στους φορείς της Μεσσηνίας οι επιστήμονες που μίλησαν χθες στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΙ Καλαμάτας, σχετικά με την αντιμετώπιση των κουνουπιών.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν με δηλώσεις τους πως η Περιφέρεια πρέπει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να έχει ετοιμαστεί για την αντιμετώπιση των κουνουπιών. Είπαν ακόμη ότι το πρόβλημα της ελονοσίας στη Σκάλα Λακωνίας πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα για να μην εξαπλωθεί το πρόβλημα και σε άλλες περιοχές, ενώ σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου -που ειπώθηκε ότι ήδη έχει κατέβει μέχρι την Αττική- επισήμαναν πως "όλα δείχνουν ότι θα κατέβει και νοτιότερα".
Σε κάθε περίπτωση η Μεσσηνία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, όπως αναφέρθηκε, καθώς δεν έχει

Σε οικονομικό βρόχο οι δήμοι της Μεσσηνίας - Μείωση της χρηματοδότησης το 2012

Ο βρόχος των οικονομικών προβλημάτων αρχίζει να πνίγει και τους δήμους της Μεσσηνίας, καθώς κλείνει η κάνουλα της κρατικής χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών, προσπαθώντας να μειώσει την κρατική δαπάνη, το 2012 θα δώσει λιγότερα χρήματα στους δήμους - και ήδη οι δήμαρχοι έχουν αρχίσει να βλέπουν εφιάλτες.
Στο Δήμο Καλαμάτας δυσκολεύονται να συντάξουν προϋπολογισμό και να εντάξουν έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Στο Δήμο Τριφυλίας δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τη καύσιμα των απορριμματοφόρων. Στο Δήμο Μεσσήνης οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις για αποπληρωμή έργων ανέρχονται σε 4,4 εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας θα συμμετάσχει ως πρόεδρος της Περιφερειακής

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ