ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Σχέδιο για κάμερες στο σώμα των παικτών

Ενα πείραμα που εφόσον πετύχει θα αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε ποδόσφαιρο από την τηλεόραση έχουν στα σκαριά ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο, στο ύψος του στήθους των ποδοσφαιριστών θα τοποθετούνται μικροσκοπικές κάμερες από τις οποίες το κοινό θα έχει πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο και θα παρακολουθεί το ματς έτσι όπως το παρακολουθεί από μέσα ο αγωνιζόμενος παίκτης.

Το Terrafugia TF-X κινείται σε γη και αέρα, φέρνοντας το μέλλον πιο κοντά


Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αποτελούσαν για καιρό μια φουτουριστική φαντασίωση. Φαίνεται όμως ότι μια μικρή εταιρία στις ΗΠΑ έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου για την κατασκευή ενός οχήματος που θα μπορεί να κινηθεί στο δρόμο αλλά και τον ουρανό.
 
  Η Terrafugia, που έχει την έδρα της στη Βοστώνη, έχει ήδη αρχίσει τη λήψη παραγγελιών για το εγκεκριμένο από την FAA "ιπτάμενο αυτοκίνητο», που απογειώνεται και προσγειώνεται όπως ένα αεροπλάνο, με τα φτερά που διπλώνουν όταν κινείται στους δρόμους.

AIRBUS A350: Η... Rolls Royce των αιθέρων

Εφοδιασμένο με εξελιγμένους κινητήρες Rolls Roys  και κατασκευασμένο εν πολλοίς με νέα υλικά που έχουν ως βάση τον άνθρακα, το νέο Airbus A350 πραγματοποίησε χθες στην Τουλούζη της Γαλλίας την παρθενική του πτήση. Με πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας στο κόκπιτ και υπό τα βλέμματα 10.000 εργαζομένων, το νέο αεροσκάφος πέταξε από τη νότια Γαλλία μέχρι τα Πυρηναία.
Απαιτήθηκαν οκτώ χρόνια έρευνας για να κατασκευαστεί το νέο αεροσκάφος. Το κόστος του, μέχρι

Στο μικροσκόπιο της εφορίας και εμβάσματα άνω των €50.000

Μεγαλύτερο δίχτυ απλώνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών για να πιάσει φορολογούμενους πολίτες που την περίοδο 2009-2011 έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία σύμφωνα με τις νέες μεθόδους ανάλυσης κινδύνου που χρησιμοποιούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους.
Αναλυτικότερα, με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, περνούν πλέον στην αρμοδιότητα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) οι υποθέσεις φορολογουμένων που κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011 έστειλαν στο

Ακόμα δύο -αναγνωρισμένες- ιαματικές πηγές έχει πλέον η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού.

Συγκεκριμένα η Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων αναγνώρισε τις πηγές σε Αγραπιδιά Φλώρινας και Φρύνη Σκουρτανιώτη – Αιδηψός.

Ο συνολικός αριθμός των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα είναι πλέον 20, ενώ οι υπόλοιπες 18 είναι οι εξής:

Λίμνη Βουλιαγμένης (Ν. Αττικής), Καμένων Βούρλων (Δήμος Αγ. Κωνσταντίνου-Μώλου), Κρηνίδες (Καβάλα), Λουτράκι-Πόζαρ (Αριδαία), Σουρωτή (Θεσσαλονίκη), Κάνιστρα (Κασσάνδρα-

ΣΚΙΤΣA


Τα 7 Μνημεία που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 50oυ επετειακού συνέδριου Europa Nostra και της τελετής απονομής των βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του συνεδρίου και ανακοινώθηκε ο πρώτος κατάλογος με τα 7 σε μεγαλύτερο κίνδυνο Μνημεία της Ευρώπης, του ομώνυμου προγράμματος της Europa Nostra.

Στις 30 Ιουνίου το ΕΚΑΣ για το 2013

Mε την πληρωμή της σύνταξης του Ιουλίου (στις 30 Ιουνίου του 2013) θα καταβληθεί στους δικαιούχους, το ΕΚΑΣ του 2013, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ.
Επίσης, με την ίδια πληρωμή θα χορηγηθούν και τα αναδρομικά ποσά ή οι διαφορές ΕΚΑΣ 2013 που αφορούν το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2013 έως 31 Μαΐου του 2013, ενώ παράλληλα θα παρακρατηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ΕΚΑΣ μηνός Μαΐου 2013 που είχαν χορηγηθεί με την πληρωμή του μήνα αυτού στις 29 Απριλίου, τόσο στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που δεν δικαιούνται πλέον το ΕΚΑΣ για το τρέχον έτος,

Θεσσαλονίκη: Αεροπλάνο βγήκε από το διάδρομο προσγείωσης

Αεροσκάφος της εταιρείας Astra που ερχόταν από τη Ρωσία και μετέφερε 160 επιβάτες, ξέφυγε από

Το Χόλιγουντ υποκλίνεται στην ομορφιά της Μεσσηνίας!

Οι χαρισματικοί Ethan Hawke και Julie Delpy επιστρέφουν στους ρόλους των Jesse και Celine και μοιράζονται μαζί μας το τρίτο μέρος μιας ξεχωριστής ιστορίας αγάπης. Γυρισμένο στο αγέρωχο και ανεπιτήδευτο τοπίο της Μάνης, το «Πριν τα Mεσάνυχτα» είναι η πιο πολυαναμενόμενη ταινία του καλοκαιριού σε παραγωγή μάλιστα της ελληνικής εταιρείας Faliro House.

Το «Πριν τα Mεσάνυχτα» είναι σε σκηνοθεσία του Richard Linklater και πρωταγωνιστούν ακόμη οι Seamus Davey-Fizpatrick, Jennifer Prior, Charlotte Prior, Xenia Kalogeropoulou, Walter Lassally, Ariane Labed, Yannis Papadopoulos, Athina Rachel Tsangari, Panos Koronis. Η ταινία έρχεται στις

Δήμος Πύλου Νέστορος – Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων: Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη μεσογειακή διατροφή

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας ετοιμάζουν ο Δήμος Πύλου - Νέστορος και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις πολιτιστικές, κοινωνικές, ιστορικές, διατροφικές, γαστρονομικές, περιβαλλοντικές, κ.ά.

Μάλιστα για το σκοπό αυτό ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και η διευθύντρια του Μανιατάκειου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου συναντήθηκαν με το διευθυντή του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) δρ. Γιώργο Μπαουράκη. Η συνάντηση έγινε την περασμένη Τρίτη στα γραφεία του

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά: Ρύθμιση όλων των πυροδανείων ζητεί το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

"Το υπουργείο να προχωρήσει σε ρύθμιση όλων των πυροδανείων, δηλαδή των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο και αυτών που έχουν την εγγύηση του δανειολήπτη, επίσης και αυτών που έχουν καταγγελθεί, σύμφωνα με τις προτάσεις των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών, ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες και να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο".
Αυτό ζητεί σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Μανιάτης στην επιστολή του τονίζει ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των πυροδανείων και ότι οι

Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, αντίθετος σε άρση αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Ο Δι­κη­γο­ρι­κός Σύλ­λο­γος Κα­λα­μά­τας με α­να­κοί­νω­ση, εκ­φρά­ζει την αν­τί­θε­σή του στην πρό­θε­ση της κυ­βέρ­νη­σης να ά­ρει την α­να­στο­λή πλει­στη­ρια­σμών πρώ­της κα­τοι­κί­ας. Η α­να­κοί­νω­ση του Δι­κη­γο­ρι­κός Συλ­λό­γου Κα­λα­μά­τας εί­ναι η ε­ξής: «Ο Δι­κη­γο­ρι­κός Σύλ­λο­γος Κα­λα­μά­τας εκ­φρά­ζει την κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κή του αν­τί­θε­ση στην πρό­θε­ση της κυ­βέρ­νη­σης, ό­πως προ­κύ­πτει α­πό δια­ρκείς και ε­πα­να­λαμ­βα­νό­με­νες «δι­αρ­ρο­ές» στον Τύ­πο, να ά­ρει, εν ό­λω ή εν μέ­ρει, την α­να­στο­λή πλει­στη­ρια­σμών πρώ­της κα­τοι­κί­ας, ο­δη­γών­τας ε­κα­τον­τά­δες χι­λιά­δες οι­κο­γέ­νει­ες στην πλή­ρη ε­ξα­θλί­ω­ση, στην α­πό­λυ­τη κα­τα­στρο­φή ή α­κό­μα και στην αυ­το­κτο­νί­α.

Θ’ ανοίξει η αγορά της Γερμανίας στα μεσσηνιακά αγροτικά προϊόντα

ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ στη διαχείριση απορριμμάτων με ανακύκλωση, κομποστοποίηση και καύση του υπολείμματος το Συμβούλιο Περιοχής του Schwaebisch Hall στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης της Γερμανίας. Τούτο ανέφερε προς το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα ο διευθυντής Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτης Κουτσογιαννόπουλος, που εκπροσώπησε το Δήμο στη Γερμανία, κατόπιν προσκλήσεως του Gerhardt Bauer, προέδρου του Συμβουλίου Περιοχής του Schwaebisch Hall.
Η περιήγηση περιελάμβανε επίσκεψη σε κτηνοτροφικό συνεταιρισμό, όπου το βιοαέριο από τη χώνευση της κοπριάς χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ενώ ο πύργος των σχετικών εγκαταστάσεων είναι «επενδεδυμένος» με πάνελ φωτοβολταϊκών, ώστε το όφελος να

Φιλιατρά: Του έσπασε το αυτοκίνητο!

 Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Αναστάτωσε τόσο τους κατοίκους αλλά και τους περαστικούς που βρισκόταν εκείνη την στιγμή στην πλατεία των Φιλιατρών, το περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα λίγο μετά τις 7:30 το βράδυ, όταν άκουσαν ξαφνικά έναν αλλοδαπό να φωνάζει και να προκαλεί με μανία ζημιές σε Ι.Χ. αυτοκινήτο άλλου αλλοδαπού (πιθανόν με κάποια πέτρα). Το αυτοκίνητο βρισκόταν σταθμευμένο στο χώρο μπροστά από το πρώην Αtlantic

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ