ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

Η Εθνική στους «ισχυρούς» στην κλήρωση των προκριματικών του Euro 2016

Στους «ισχυρούς» τοποθετήθηκε η εθνική Ελλάδας για την κλήρωση των προκριματικών του Euro 2016, που θα διεξαχθεί στη Νίκαια της Γαλλίας στις 23 Φεβρουαρίου.

Οι 53 ομάδες χωρίστηκαν σε έξι γκρουπ δυναμικότητας από τα οποία θα προκύψουν εννέα όμιλοι – οκτώ με έξι ομάδες και ένας με πέντε.

Για πρώτη φορά η διοργανώτρια χώρα, Γαλλία θα «φιλοξενηθεί» στα προκριματικά στον όμιλο με τις

Η μεγαλύτερη ηλιακή γέφυρα του κόσμου ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο

Η μεγαλύτερη ηλιακή γέφυρα του κόσμου κατασκευάστηκε στον σταθμό Blackfriars του Λονδίνου.
Καρπός της συνεργασίας μεταξύ της Solarcentury και του Δικτύου Σιδηροδρόμων της Αγγλίας ήταν η εγκατάσταση μιας συστοιχίας 4.400 φωτοβολταϊκών πάνελ στη γέφυρα του Blackfriars, η οποία από ενεργειακά ασύμφορη υποδομή πλέον θα καλύψει το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών του σταθμού.

Πρώτη φυλάκιση χωρίς αναστολή για κακοποίηση σκύλου στην Ελλάδα

Πριν μερικούς μήνες, κάτοικος της Κάτω Καμήλας Σερρών εντοπίστηκε να σέρνει με την μηχανή του το σκύλο του. Το μαρτύριο έλαβε χώρα για αρκετές ώρες ώσπου κάποιοι νεαροί κατάφεραν να σταματήσουν το δράστη και να σώσουν το ζώο.
Σήμερα στις 9 το πρωί στις  ιδιοκτήτης του ζώου, δικάστηκε στο τριμελές κακουργιοδικείο Σερρών και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο, χωρίς αναστολή.
Όπως ενημερώνει η Πανελλήνιο Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται κάποιος για κακοποίηση ζώου χωρίς αναστολή και γι’ αυτό το λόγο η απόφαση θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική

Κυνήγι... αποδείξεων

Κυνήγι αποδείξεων θα κάνουν και φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι προκειμένου να αποφύγουν ποινές έξτρα φόρου, με τις αποδείξεις από τα σουπερμάρκετ και τα βενζινάδικα να μετρούν μόνο ως προς το 50% της αξίας τους.

Φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να συλλέξουν αποδείξεις ίσες με το 10% του

«Όμηροι» του Ταμείου Παρακαταθηκών 24.400 δανειολήπτες

«Όμηροι» του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είναι 24.400 δανειολήπτες, των οποίων τα στεγαστικά δάνεια τιτλοποιήθηκαν και δεν μπορούν να υπαχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η είδηση επιβεβαιώθηκε έπειτα από στοιχεία που απέστειλε το Ταμείο στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει σε έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ανέφεραν ότι τα τιτλοποιημένα δάνεια δεν μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση.

Όπως έγινε γνωστό από το έγγραφο που εστάλη στη Βουλή, πρόκειται για τη μεταβίβαση και

Η μαγεία της Disney φτάνει στο Κατάκολο! (ΦΩΤΟ)

Το Disney Magic ανάμεσα στα νέα κρουαζιερόπλοια που θα προσεγγίσουν φέτος
Βόλτα στα ελληνικά νησιά θα κάνει από τον Ιούνιο ο Μίκυ Μάους, αλλά και οι 3.500 χιλ. επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Disney Magic, καθώς φέτος το πρόγραμμα κρουαζιέρας της αμερικάνικης Disney Cruise Line, θυγατρική της The Walt Disney Company, συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα. 

Στην εννιαήμερη κρουαζιέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Κατάκολο ως

Δικαστικές φυλακές στη Μεσσηνία ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου!

Written By Filiatra-NET on Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 | 13:32

Την ανακοίνωση ότι θα δημιουργηθούν Δικαστικές φυλακές στη Μεσσηνία έκανε πριν λίγη ώρα ,στο περιθώριο της Κοπής της πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νικόλαος Κανελλόπουλος. 

Συγκεκριμένα ο κ. Κανελλόπουλος δήλωσε αισιόδοξος ότι οι νέες φυλακές θα