ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Τοξικά χημικά στα κέρατα ρινόκερων το τελευταίο όπλο κατά της λαθροθηρίας

Ένα δραστικό μέτρο κατά της λαθροθηρίας εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα το καταφύγιο ρινόκερων Sabi Sand στη Νότιο Αφρική.
Ειδικότερα, το καταφύγιο ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχει εγχύσει στα κέρατα τουλάχιστον 100 ρινόκερων παρασιτοκτόνα και ανεξίτηλο ροζ χρώμα, στο πλαίσιο της μάχης κατά της λαθροθηρίας.
Πάνω από 200 ρινόκεροι έχουν σκοτωθεί φέτος από λαθροθήρες στη Νότιο Αφρική, λόγω της αυξημένης ζήτησης για κέρατο ρινόκερου στην Ασία, όπου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική.
Οι υπεύθυνοι του πάρκου προειδοποιούν ότι η κατανάλωση κεράτου ρινόκερου από το καταφύγιο

Οι ωκεανοί επιβράδυναν την Κλιματική Αλλαγή – Η ρύπανση συρρίκνωσε τα κοράλλια

Η Κλιματική Αλλαγή θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν τεράστιες ποσότητες θερμότητας που έχουν απορροφήσει οι ωκεανοί απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα, υποστηρίζουν επιστήμονες που δημοσιεύουν μια έρευνα που δείχνει ότι οι ωκεανοί έχουν συμβάλλει στην ανάσχεση του φαινομένου από το 2000 και εντεύθεν.
Οι εκπομπές θερμοαπορροφητικών αερίων στην ατμόσφαιρα είναι ταχύτερες από ποτέ, με τα δέκα θερμότερα έτη να καταγράφονται από το 1998 και μετά.
Ωστόσο, ο ρυθμός υπερθέρμανσης της επιφάνειας της Γης επιβραδύνθηκε από το 2000 και μετά με

Ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες για τις ελιές και το λάδι

Δύο Έλληνες και τρεις αλλοδαποί επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να συμβάλουν στην

Δήμος Τριφυλίας: 8η και 9η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

8η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας  Σας καλούμε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, οδός Δημαρχείου 2 - Κυπαρισσία, την 15η  του μηνός Απριλίου του έτους δύο χιλιάδες δέκα τρία (15-04-2013), ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00, για τακτική συνεδρίαση και λήψη απόφασης, στο πιο κάτω θέμα: 

Φιλιατρά: Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για Ασφαλτοτάπητα στην οδό Δεκατεσσάρων

«Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το έργο «Καθαίρεση Ασφαλτοτάπητα λόγω βλαβών στο οδικό δίκτυο και επανατοποθέτησή του, εντός σχεδίου Πόλεως Φιλιατρών, της Δ.Ε. Φιλιατρών, του Δήμου Τριφυλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας».

Περισσότερα στο http://filiatranet.blogspot.gr

Ένα εντυπωσιακό δεντρόσπιτο στο Τέξας

Τυχερά τα παιδιά του αρχιτέκτονα James Curvan
Ένας συνταξιούχος αρχιτέκτονας έβαλε όλη του την τέχνη και έφτιαξε ένα μεγάλο δεντρόσπιτο για τα τυχερά παιδιά του στο Terrell του Τέξας.
Πλέον, ο James Curvan ασχολείται με τη βελτίωση των χώρων παιχνιδιών για τα παιδιά του και τους φίλους του.
Το έργο τέχνης που μοιάζει με μικρή έπαυλη, διαθέτει σκαλιά, διάδρομο και φυσικά τσουλήθρα για… άμεση έξοδο!

Υδρογονάνθρακες: Διαγωνισμός τον Μάιο για το "οικόπεδο" Κατακόλου

Την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, πιστοποίησαν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών στο υπέδαφος του Ιονίου Πελάγους και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης.
Τα πρώτα αποτελέσματα της επεξεργασίας των σεισμικών ερευνών που έκανε η νορβηγική εταιρία PGS παρουσιάστηκαν σε επιστήμονες – στελέχη του ΥΠΕΚΑ, τα οποία με τη σειρά τους ενημέρωσαν τον υπουργό ΠΕΚΑ, Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβιεράτο έχει γίνει το 30% της πρώτης φάσης επεξεργασίας επιλεγμένων γραμμών που θεωρούνται ως αντιπροσωπευτικές της περιοχής που διερευνήθηκε..

Τα πρώτα αποτελέσματα της επεξεργασίας αυτής, όπως παρουσιάστηκαν στον Υπουργό ΠΕΚΑ

Σε εφαρμογή από σήμερα ο νόμος για τα κατοικίδια

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα ο νόμος 4039/12, σύμφωνα με τον οποίο οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων είναι υποχρεωμένοι να καθαρίζουν τα σημεία των κοινοχρήστων χώρων που λερώνουν τα ζώα τους.

Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα, που θα ξεκινούν από 100 ευρώ για τον ιδιοκτήτη που δεν θα καθαρίζει το εν λόγω σημείο και θα φτάνουν τις 30.000 ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης και βασανισμού ζώου.

Για τους παραβάτες ιδιοκτήτες pet shop, θα προβλέπεται ακόμη και η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματός τους.

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Κάκια Παναγιώτου

 Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 90 ετών η ηθοποιός Κάκια Παναγιώτου, μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της αρχαίας τραγωδίας. Υπήρξε ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου για

Υποχρεωτικά μέσω Internet φέτος οι φορολογικές δηλώσεις


 Του
Κωστή Πλάντζου

Υποχρεωτικά μέσω Διαδικτύου και για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους πολίτες θα γίνει φέτος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Για πρώτη φορά δεν θα σταλούν σε κανέναν φορολογούμενο ταχυδρομικώς έντυπα και οδηγίες φορολογικών δηλώσεων, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού όλες οι δηλώσεις θα υποβληθούν

Την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για τα ανασφάλιστα οχήματα Πηγή: Την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για τα ανασφάλιστα οχήματα


Πρόστιμα - φωτιά περιμένουν τους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν φρόντισαν να τα ασφαλίσουν, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 15 Απριλίου, λήγει η σχετική προθεσμία.
Ειδικότερα μετά τις 15 Απριλίου, η ΓΓΠΣ αρχίζει τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις των αρχείων των ασφαλισμένων οχημάτων με τα αρχεία οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας και για τους “μη τυπικούς” θα ακολουθήσουν τα σχετικά “ραβασάκια”. Αν σε οκτώ μέρες, δεν ασφαλίσει το όχημά του καταβάλλοντας νωρίτερα παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου, η ΓΓΠΣ θα ενημερώνει την Αστυνομία για την

Τέλος οι συντάξεις χωρίς... στοιχεία

Ύστατη ευκαιρία για να δηλώσουν τα αναλυτικά τους στοιχεία στα Ταμεία έχουν οι συνταξιούχοι,

Η εμπλοκή με τρόικα έσπασε τη συγχώνευση Εθνικής με Eurobank


Η λύση της ξεχωριστής αύξησης κεφαλαίου για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank προκρίθηκε τελικά από την κυβέρνηση και την τρόικα, μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή για το ζήτημα.
Το θέμα προέκυψε από τις ενστάσεις που προέβαλε η τρόικα σχετικά με το μέγεθος του ενεργητικού της νέας ενιαίας τράπεζας - περίπου 170 δισ. ευρώ, ίσο περίπου με το ΑΕΠ της χώρας - καθώς και το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου.

Εξετάζουν μείωση 15% στο χαράτσι για τα ακίνητα


Στη μείωση κατά 15% όλων των συντελεστών του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων ΕΤΗΔΕ για το 2013 προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Στο σενάριο αυτό σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου υπάρχει σύγκλιση μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας.
Παράλληλα κοινή επιτροπή στελεχών της ΔΕΗ και του υπουργείου Οικονομικών μελετά όλες τις πλευρές εφαρμογής του μέτρου και κυρίως τους τρόπους με τους οποίους θα καλυφθούν οι

Εκδήλωση για την επέτειο γέννησης του Κολοκοτρώνη χθες στο Ραμοβούνι

Η επέτειος της γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στις 3 Απριλίου 1770, γιορτάστηκε χθες το πρωί στο Ραμοβούνι του Δήμου Οιχαλίας, εκεί όπου ο "Γέρος του Μοριά" αντίκρισε για πρώτη φορά τον ήλιο της σκλαβωμένης Ελλάδας, για την απελευθέρωση της οποίας αγωνίστηκε όλη του τη ζωή. 

Οι εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Π.Ε. Μεσσηνίας με την συμμετοχή του Δήμου Οιχαλίας, ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, μπροστά από τον επιβλητικό ανδριάντα του "Γέρου του Μοριά". Ακολούθησε

Οι άνεμοι έριξαν θερμοκήπια στην Ηλεία-Προβλήματα και στη Μεσσηνία

Από το μηδέν καλούνται να ξαναστήσουν τα θερμοκήπιά τους οι αγρότες στο Λευκοχώρι του δήμου Πηνειού, οι οποίοι είδαν τους κόπους τους να χάνονται από την μια στιγμή στην άλλη, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπληξαν την περιοχή και δεν είχαν προηγούμενο. Οι αγρότες της περιοχής έζησαν το πιο μαρτυρικό τους απόγευμα την Παρασκευή, αφού εξαιτίας των ανέμων που ξεπέρασαν κατά πολύ τα 10 μποφόρ ήταν αναγκασμένοι να μείνουν κλεισμένοι στα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Ολα τα αποτελεσματα τοπικων πρωταθληματων

Το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού ήπιαν την τελευταία αγωνιστική ο Ατρόμητος Πλατύ από τον πρώτο και Στενωσιά από τον δεύτερο όμιλο της Β’ τοπικής. Το Πλατύ ηττήθηκε με 2-0 από το Μάνεση την ώρα που η Βαλύρα έπαιρνε βαθμό στην Καλαμάτα από τον τοπικό Παναθηναϊκό (1-1). Με αυτή την ισοπαλία πέρασε τον Ατρόμητο στη βαθμολογία και θα δώσει αγώνα μπαράζ με τη Θύελλα Χαρακοπιού, η οποία ισοβάθμησε με την Α.Ε. Λογγάς, αλλά υστερεί στην ισοβαθμία. Η Στενωσιά ηττήθηκε με 2-4 από το Βλαχόπουλο και με αυτή την ήττα υποβιβάστηκε στη Γ’ τοπική, μαζί φυσικά με το τελευταίο

Υδροπλάνα στη Μεσσηνία σχεδιάζει η Cost Air

Δεν έχουμε καλό δρόμο για την Costa Navarino; Ας είναι καλά τα υδροπλάνα. 

Ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος διέβλεπε ότι οι ντόπιοι …ηγέτες ήταν ανίκανοι να του εξασφαλίσουν την αναγκαία σύγχρονη οδική πρόσβαση και σκεπτόταν διάφορους τρόπους σύνδεσης με το μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα που ετοίμαζε.

Ιδρυσε λοιπόν την εταιρεία Cost Air και μέσω αυτής κινήθηκε για να οργανώσει

Νίκη Πλάτης: Με ήττα έκλεισε την φετινή χρονιά

Σε έναν αδιάφορο βαθμολογικά για την Φιλιατρινή ομάδα αγώνα για την 26η Αγωνιστική της Β΄Τοπικής κατηγορίας, η Νίκη Πλάτης γνώρισε την ήττα με 2:0 στα Φιλιατρά από τον Κεραυνό Καλαμάτας.
Οι παίκτες του Λάκη Γαλανόπουλου δεν έδειξαν το ίδιο πάθος όπως στις προηγούμενες δύο αγωνιστικές, με αποτέλεσμα στο 32ο λεπτό ο Γιαννουκάκης σε μία ασταθή απόκρουση του Νικολόπουλου να κάνει το 0:1, δίνοντας ελπίδες για την παραμονή της Καλαματιανής ομάδας στην

Τατούλης: Επανεκίνηση για το Ρωμανός - Γαργαλιάνοι και ωρίμανση φακέλου για τον δρόμο Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι.

Στο Θέμα των οδικών αξόνων της Μεσσηνίας αναφέρθηκε χθες το μεσημέρι στην Κυπαρισσία ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατα την διάρκεισα της επίσκεψης - Αυτοψίας που πραγματοποίησε στο λιμάνι της Κυπαρισσίας.
Αναφέρθηκε στο........

Ρωμανός - Γαργαλιάνοι και Φιλιατρών - Γαργαλιάνων και το τι έχει συμβεί με τα έργα αυτά.
Ο κ. Τατούλης για το Ρωμανός - Γαργαλιάνοι είπε ότι, είναι μια περίεργη ιστορία ανάμεσα στις τόσες που παρέλαβε η νέα αιρετή περιφέρεια.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ