ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Πάρε χαρτί και μολύβι και παίξε

        

 Ένα έξυπνο τεστ! Κάντε το…


Η λεοπάρδαλη Αμούρ-το σπανιότερο αιλουροειδές

Η λεοπάρδαλη Αμούρ, που είναι γνωστή και ως λεοπάρδαλη της Άπω Ανατολής ή λεοπάρδαλη της Μαντζουρίας είναι ένα από τα εννιά υποείδη λεοπάρδαλης. 
Πρόκειται για ένα άγριο αιλουροειδές που προέρχεται από τις ορεινές περιοχές της ρωσικής Άπω Ανατολής. 


Είναι ένα από τα πιο σπάνια αιλουροειδή στον πλανήτη. Υπάρχουν μόνο 30-35 ζώα στο

Ευρωπαϊκό ρομπότ - νευροχειρουργός

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Robocast, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη ρομποτική νευροχειρουργική και στο μέλλον θα επιτρέπει στους χειρουργούς να επιστρατεύουν μια ρομποτική «χείρα βοηθείας», που κάνει κινήσεις δέκα φορά πιο σταθερές από το ανθρώπινο χέρι.
Ο ρομποτικός χειρουργικός βραχίονας αποτελεί δημιούργημα Βρετανών, Γερμανών, Ιταλών και Ισραηλινών ερευνητών. Υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, μπορεί να εκτελέσει 13 διαφορετικά είδη κινήσεων, σε σχέση με μόλις τέσσερα που μπορεί να κάνει το χέρι του γιατρού στη διάρκεια μιας όσο γίνεται λιγότερο επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης σε ένα κρανίο.
Το ρομπότ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για επεμβάσεις σε διάφορες ασθένειες, όπως καρκινικούς όγκους στο κεφάλι, επιληψία, Πάρκινσον, σύνδρομο Τουρέ κ.α. Ο ρομποτικός χειρουργός διαθέτει ακόμα και «απτική ανάδραση», που του επιτρέπει να δέχεται ερεθίσματα ανάλογα με την πίεση που ασκεί κατά την επέμβαση, το είδος του ιστού στο οποίο επεμβαίνει, κ.λπ.

ΣΟΚ: Άγριο έγκλημα στο Πλατύ - Δολοφόνησαν πατέρα και γυιο !

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στο Πλατύ Μεσσηνίας, από το αποτρόπαιο έγκλημα που αποκαλύφθηκε σε αγροτική περιοχή του χωριού.
Διερχόμενος οδηγός παρατήρησε ένα όχημα να επιπλέει μέσα σε αρδευτικό κανάλι και κάλεσε την αστυνομία. Όταν οι άνδρες της Αστυνομίας και περίοικοι πλησίασαν στο σημείο έγιναν μάρτυρες μιας σοκαριστικής σκηνής.
Ο 35χρονος Φίλιππος Μεσάι, αλβανικής καταγωγής, που έμενε στην περιοχή ήταν δολοφονημένος από σφαίρα ενώ συγκλονιστική ήταν η αποκάλυψη πως πλάι του ήταν νεκρό με τραύμα από μαχαίρι το μόλις 3 χρονών αγοράκι του. Το περιστατικό ερευνά το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής ωστόσο όσοι γνώριζαν τον 35χρονο μιλούν

« ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Καταψύχθηκε για να τον ξαναζωντανέψουν στο μέλλον... »

Ο Robert Ettinger, πρωτοπόρος της κινήματος της Κρυονικής, που υποστηρίζει την κατάψυξη...του νεκρού με την ελπίδα ότι η ιατρική τεχνολογία θα καταφέρει να τον επαναφέρει στη ζωή κάποια στιγμή στο μέλλον, πέθανε σε ηλικία 92 ετών.
Το σώμα του είναι το 106ο που αποθηκεύεται στο Ινστιτούτο Κρυονικής, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1976.
Ο πατέρας μου είχε αφιερώσει τη ζωή του στο να κάνει οτιδήποτε ώστε η οικογένειά του, οι φίλοι του και άλλοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στη ζωή και να ξαναζήσουν, δήλωσε ο David Ettinger, γιος του επιστήμονα. Εάν το κατάφερε, δεν το ξέρεις κανείς προς το παρόν, αλλά πιστεύουμε ότι έχει κάνει μία πολύ καλή προσπάθεια.
Ο Robert Ettinger, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Wayne State, είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πέρασε πολλά χρόνια στα νοσοκομεία. Η επέμβαση οστικού μοσχεύματος στα πόδια του τον γέμισαν αισιοδοξία σε ότι αφορούσε στις μελλοντικές

Μεγάλο πλήγμα για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας: Δολοφονικό... κούρεμα στο Πύργος - Τσακώνα

"Με την πτώση των κυκλοφοριακών φόρτων, η κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Πύργος - Τσακώνα δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με βάση τις μελέτες κόστους-οφέλους". Αυτό είπε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ανακοινώνοντας για πρώτη φορά επισήμως το "κούρεμα" της Ολυμπίας Οδού. Ο κ. Μαγκριώτης έπιασε στον ύπνο τους Μεσσήνιους πολιτικούς και άρχοντες, όπως και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανακοινώνοντας στη Βουλή ότι το τμήμα Πύργος - Τσακώνα δεν θα κατασκευαστεί. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών Γιάννη Λαμπρόπουλου, Νίκου Νικολόπουλου και Γιώργου Κοντογιάννη, είπε ότι το υπουργείο εξετάζει τα εξής σενάρια:
«Είτε η σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού να καλύπτει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου μέχρι τον Πύργο, άρα να κοπούν τα 76 χλμ. που ενώνουν την πρωτεύουσα της Ηλείας με την Τσακώνα, είτε να καλύπτει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου έως την Πάτρα και η κατασκευή του

Παίρνει το Alter o Mαρινάκης για να συντρίψει τον ΣΚΑΙ! Επιστρέφει και ο Χατζηνικολάου...


Η είδηση προσεχτικά γραμμένη στο έγκυρο enimerosi24 αλλά το συμπέρασμα μάλλον αυτονόητο. Πρώτα η είδηση>

Καλά πληροφορημένες πηγές μας ενημερώνουν ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης πολύ σύντομα θα βρεθεί με τηλεόραση στο επιχειρηματικό του σχήμα. Οι ίδιες πηγές μας πληροφορούν ότι υπάρχει ήδη προσύμφωνο και πολύ σύντομα θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ακολουθεί το συμπέρασμα: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχοντας πλέον δίπλα του μια στρατιά από δημοσιογράφους, άρχισε να μαθαίνει τα μέσα και τα έξω της συγκεκριμένης πιάτσας και είναι λογικό πλέον οι κινήσεις του όσο και αν δείχνουν παρακινδυνευμένες να έχουν πρώτα μελετηθεί.

Ο Κουρής μέσα στην απελπισία του είχε προσεγγίσει και προ μηνών τον εφοπλιστή. Τότε ο Μαρινάκης αρνήθηκε.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ BOSS ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ Κ' ΠΑΝΤΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ

Σπίτια σε παράξενα μέρη

Πανεπιστήμιο δίνει υποτροφίες μόνο σε...παρθένες !!

Εκτός από καλούς βαθμούς και συστατικές επιστολές, οι φοιτήτριες που επιθυμούν να πάρουν υποτροφία για το πανεπιστήμιο της πόλης Μπο στη Σιέρα Λεόνε θα πρέπει να πληρούν ενός ακόμα κριτηρίου: Θα πρέπει να είναι – και να παραμείνουν μέχρι το τέλος των σπουδών τους – παρθένες.
Σύμφωνα με δημοτικό σύμβουλο της Μπο, στόχος αυτής της κίνησης είναι να μειωθούν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς και σταθερά στη χώρα. «Η μέθοδος αυτή όχι μόνο θα βοηθήσει στην εξάλειψη της νεανικής εγκυμοσύνης, αλλά και επιπλέον θα οδηγήσει στην αύξηση των μορφωμένων γυναικών στη χώρα», πρόσθεσε ο σύμβουλος.

Πώς ανάβουμε το τζάκι -Συμβουλές για να μη γεμίσει καπνό το σαλόνι !!

Ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες και άναψε το τζάκι χωρίς να γεμίσει με καπνό το σαλόνι.
Αφού έχεις τα κούτσουρα που χρειάζεσαι ήρθε η ώρα να ανάψεις το τζάκι. Φυσικά πρέπει να έχεις τα κατάλληλα προσανάμματα, ενώ αν δεν έχεις δαδί που θα σε βοηθήσει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφημερίδες.
Εννοείται πως πρέπει να καθαρίσεις το τζάκι από στάχτες που μπορεί ήδη να υπάρχουν και να ανοίξεις το καπάκι της καμινάδας για να μην αρχίζει να καπνίζει .
Πρώτα τοποθέτησε ένα χοντρό ξύλο στο βάθος του τζακιού και στη συνέχεια βάλε δύο ακόμα ξύλα κάθετα προσπαθώντας να φτιάξεις το σχήμα της πυραμίδας αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στη μέση για το δαδί ή τις εφημερίδες.

Ηλικιωμένος κάτω από τις ρόδες τρακτέρ στον Πύργο Τριφυλίας

Να συνθλιβεί κάτω από τις ρόδες του τρακτέρ του κινδύνεψε χθες το μεσημέρι ηλικιωμένος στον Πύργο Τριφυλίας, όταν προσπάθησε να ξεμπλοκάρει το φρένο του γεωργικού μηχανήματός του που είχε κολλήσει, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο θώρακα.
Μάλιστα αν δεν βρισκόταν στο σημείο ο συνεργάτης-διανομέας της "Ελευθερίας" στην Τριφυλία Νίκος Μπαγουρδής που προσπάθησε και τελικά κατάφερε να τον σώσει, ίσως τα πράγματα να ήταν πολύ χειρότερα για τον ηλικιωμένο. Σε βοήθεια του ηλικιωμένου στην συνέχεια έσπευσαν και άλλοι κάτοικοι του χωριού όπως και μια νοσοκόμα.
Το συμβάν έγινε στις 12.30 μ.μ. όταν -όπως μας περιέγραψε και ο Νίκος Μπαγουρδής- σε διασταύρωση δρόμου του χωριού με αυτόν που συνδέεται με το Μουζάκι είχε ακινητοποιηθεί ένα τρακτέρ. Οταν ρώτησε τον ηλικιωμένο οδηγό του τι είχε συμβεί και αν ήθελε βοήθεια του απάντησε ότι είχε κολλήσει το πεντάλ του φρένου. Κατεβαίνοντας να δει από κοντά τι είχε συμβεί, είδε τον οδηγό του τρακτέρ να έχει κατέβει και να προσπαθεί να ξεμπλοκάρει το φρένο, πράγμα που

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το λουκέτο στη ΔΟΥ Μελιγαλά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μελιγαλά για το κλείσιμο της τοπικής ΔΟΥ που έχει προγραμματιστεί από 1ης Δεκεμβρίου.
Δημοτική αρχή, φορείς και κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους καθώς το κλείσιμο -όπως τονίστηκε- θα έχει διπλό αρνητικό αντίκτυπο: Από τη μια θα υπάρχει ταλαιπωρία πολιτών και δημοτών που πλέον θα πρέπει να μετακινούνται στην Καλαμάτα, με το αντίστοιχο οικονομικό κόστος. Και από την άλλη αποδυναμώνεται η περιοχή στερούμενη μια ακόμη υπηρεσία. Ειπώθηκε δε ότι ο αντίκτυπος θα είναι άμεσος αφού πλέον δεν θα μπαίνει στον Μελιγαλά ο κόσμος που ερχόταν για να εξυπηρετηθεί από την Εφορία.
Αναφέρθηκε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη μιας περιοχής όταν αποψιλώνεται από δημόσιες υπηρεσίες, ενώ εκφράστηκε η απορία πώς θα γίνει προσέλκυση επενδύσεων στη ΒΙΠΕ όταν δεν θα υπάρχει μια ΔΟΥ να εξυπηρετήσει τις επιχειρήσεις αυτές.

Από τις 15 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Στις 15 Δεκεμβρίου 2011 θα ξεκινήσουν τα καταστήματα να δουλεύουν σε εορταστικούς ρυθμούς, αυξάνοντας τις ώρες λειτουργίας τους και αναμένοντας οι εφετινές πωλήσεις να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τις ζημιές που έχουν επιφέρει τα μέτρα λόγω της κρίσης.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, σε συνεννόηση με τους Εμπορικούς Συλλόγους του λεκανοπεδίου Αττικής - μέλη της και συντονίζοντας τις προτάσεις τους, ανακοίνωσε ότι το εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων αρχίζει την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011.

Τις καθημερινές από Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου μέχρι και ..........

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

  in.gr . 27 Ιανουαρίου 2022, 11:40 Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού