ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΕΑΣ Μεσσηνίας

Συνεδρίασε χθες ως αργά και με εντάσεις

Ως αργά συνεδρίαζε χθες βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, με διάφορα θέματα, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης υπήρξε και ένταση με συνεργάτη της ΕΑΣ, για ζήτημα που αφορά τη σχέση εργασίας που ο ίδιος έχει με την οργάνωση.
Μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν ήταν και ο νέος Κανονισμός, ο οποίος αποτελεί συνέχεια του επιχορηγούμενου προγράμματος από την Ε.Ε.- Καν. (ΕΚ) 867/2008, καθώς η ΕΑΣ εάν επιθυμεί να συμμετάσχει και στον καινούργιο, ώστε να υλοποιήσει διάφορες δράσεις που αφορούν το ελαιόλαδο, θα πρέπει να κάνει σχετική αίτηση.

Πνέει τα λοίσθια η οικοδομή στη Μεσσηνία

Στο 40% με 50% η ανεργία στους νέους μηχανικούς

Η κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια το χώρο της οικοδομής έχει αφήσει τα έντονα τα σημάδια της και στον κλάδο των μηχανικών. Σύμφωνα με στοιχεία του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας του ΤΕΕ, η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους μηχανικούς, φτάνει στο 40% και σε κάποιες περιπτώσεις το 50%, με το επάγγελμα των αρχιτεκτόνων να πλήττεται περισσότερο.
Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργολάβοι δημοσίων έργων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η δουλειά τους παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του 70%.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, σύμφωνα με το Νομαρχιακό Τμήμα του ΤΕΕ, θα

ΕΡΑΝΗ: Όλα για το τρίποντο!

Την πρώτη της νίκη μακριά από τα Φιλιατρά θα αναζητήσει η Εράνη στο αυριανό ματς με τη Θύελλα Πατρών στο «Φ. Αραβαντινός».
 

Οι «πράσινοι» σε πέντε ματς, μπορεί να μην έχουν χάσει στα τέσσερα  (απολογισμός τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα), αλλά δεν έχουν πάρει και το τρίποντο κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τη θέση τους στη βαθμολογία. 

Ο αγώνας είναι στα μέτρα της ομάδας του Νίκου Κακαλέτρη, μιας και η Θύελλα είναι μία ομάδα που στηρίζεται σε πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές και έχει

Συνέλαβαν στα πράσα λαθροθήρες

Την 24-1-2012 ύστερα απο συνεργασία των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων των Κ.Σ.Γαργαλιανων Κατσαρελά Κωνσταντίνο και Κ.Σ Κυπαρισσιας Φωτεινόπουλο Δημήτριο συνελήφθησαν δύο άτομα

Σεισμολόγοι: Εδαφικές παραμορφώσεις σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Πατραικό

"Μπορεί να οφείλονται σε διάφορα αίτια και όχι κατ’ ανάγκην ως προειδοποιήση για επερχόμενο ισχυρό σεισμό" !!
Επιφυλακτικός για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης εμφανίζεται με συνέντευξή του στο protothema.gr ο καθηγητής σεισμολογίας, Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος αυτή την περίοδο εκτός από τη Σαντορίνη μελετά και άλλες σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα.
Στην 1η Ημερίδα Τεκτονικής Γεωδαισίας, που έγινε καθηγητές τόνισαν ότι υπάρχει εδαφική παραμόρφωση στις περιοχές της Κεφαλονιάς της Ζακύνθου στον Πατραικό κόλπο αλλά και στο Αιγαίο.

Άνοιξαν τα διόδια της Πελοποννήσου οι αγρότες της ΠΑΣΥ

Αγρότες και μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (Π.Α.ΣΥ. )  Αρκαδίας, Αργολίδας – Κορινθίας και Μεσσηνίας- Λακωνίας  άνοιξαν σήμερα από τις 4:00 – 7:00 το απόγευμα τα διόδια σε Νεστάνη, Σπαθοβούνι και Ασέα αντίστοιχα επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων.
Η κίνηση  διαμαρτυρίας έγινε στο πλαίσιο των 10ήμερων κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ΠΑΣΥ. Οι συγκεντρωθέντες επικεντρώθηκαν για μία ακόμα φορά στην αντιαγροτική πολιτική και κατήγγειλαν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
 Μεταξύ άλλων ανέφερα πως  «η νέα ΚΑΠ 2014- 2020 θα έχει σαν αποτέλεσμα να ξεκληριστεί η

Ολυμπια: Δημιουργία «Κοινωνικού Παντοπωλείου»


Στην δημιουργία «Κοινωνικού Παντοπωλείου» προσανατολίζεται ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και έχει ήδη κάνει τις πρώτες σημαντικές ενέργειες για τη λειτουργία του μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενείς οικογένειες του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων στις οικογένειες δικαιούχων που είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση, βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων, το περασμένο Φθινόπωρο στο Γραφείο Κοινωνικών

Προτάσεις των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου για τα πυρόπληκτα δάνεια

Το σχέδιο δράσης των έξι Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών της Πελοποννήσου (Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας), θα παρουσιάσουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων στη συνάντησή τους που θα γίνει αύριο Σάββατο, (28/1) στην αίθουσα συσκέψεων

Έργα αναμένουν οι Δήμοι Τριφυλίας- Οιχαλίας μετά τις υποσχέσεις του Αποστολόπουλου

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ο κ. Τάσος Αποστολόπουλος συζήτησε διεξοδικά με τους Δημάρχους Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια και Οιχαλίας κ. Φίλιππο Μπάμη για φλέγοντα ζητήματα αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Παράλληλα συντονίστηκε καλύτερα η διευθέτηση εκκρεμών υποθέσεων των δύο Δήμων με τη σύναψη προγραμματικών και εκτελεστικών συμβάσεων μεταξύ των Ο.Τ.Α. και των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θέματα περιβάλλοντος και διαχείρισης των υδάτων, αλλά και σε θέματα προώθησης αναπτυξιακών έργων στους δύο Μεσσηνιακούς Δήμους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συνόδευαν

Αέρηδες μέχρι και 9 μποφόρ από Δευτέρα

Τοπικές βροχές αναμένονται το Σάββατο ενώ ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Την Κυριακή οι άνεμοι θα ενταθούν και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 8 μποφόρ. 
Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ενώ στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι και 9 μποφόρ.

Σάββατο
Καιρός
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με λίγες ασθενείς τοπικές βροχές ή

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ Συμμορίες Αλβανών με 10 κιλά χασίς

Δύο εγκληματικές οργανώσεις Αλβανών, οι οποίες διακινούσαν ναρκωτικά και διέπρατταν κλοπές στην Τρίπολη, εξαρθρώθηκαν μετά από πολύμηνη αστυνομική έρευνα του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας. Μετά την αξιοποίηση όλων των πληροφοριών, χθες πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν 3 μέλη της οργάνωσης που διακινούσε

Στο Κατάκολο οδηγήθηκε το δουλεμπορικό - Καταγραφή και πρώτες βοήθειες για τους 100 λαθρομετανάστες.

Θετική έκβαση είχε πριν από λίγες ώρες η περιπέτεια των περίπου 100 λαθρομεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία. Γύρω στις 2:10 π.μ. ειδικές ομάδες του Λιμενικού Σώματος "κατέλαβαν" το δουλεμπορικό με τη βοήθεια βατραχανθρώπων συλλαμβάνοντας τους

Απομάκρυνση του αεροπλάνου από την πλατεία Φιλικών

Η απομάκρυνση του αεροπλάνου από την πλατεία Φιλικών είναι ακόμα μια δικαίωση των προσπαθειών της τωρινής Δημοτικής Αρχής που ακούει και ενστερνίζεται τα προβλήματα των δημοτών.

Με έφοδο σε 250 λογαριασμούς Μεγάλες καταθέσεις αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

Λογαριασμούς 250 ατόμων που είναι πολύ υψηλοί και δε δικαιολογούνται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, έχει ανοίξει η περιφερειακή υπηρεσία του ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο. Αυτό σημείωσε στην "Ε" ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Νίκος Κολετζάκης και αναφερόμενος σε συγκεκριμένο παράδειγμα, παρατήρησε ότι «δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει 15.000 - 20.000 ευρώ κέρδη το χρόνο και να έχει 3,5 εκ. ευρώ στο λογαριασμό του». Παρατήρησε ότι στα άτομα αυτά καταλογίζονται οι παραβάσεις και οι περισσότεροι συμβιβάζονται και πάνε και πληρώνουν το πρόστιμο και το φόρο που αναλογεί στο νέο πραγματικό εισόδημα.
«Αφορούν όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου (οι έλεγχοι και οι διαπιστώσεις των παραβάσεων από

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ